Antena 3 CNN Externe Rebelii houthi din Yemen au atacat pentru prima dată centrul Israelului cu o rachetă balistică. Netanyahu: „Vor plăti un preț mare”

Rebelii houthi din Yemen au atacat pentru prima dată centrul Israelului cu o rachetă balistică. Netanyahu: „Vor plăti un preț mare”

atac israel
O rachetă lansată din Yemen a lovit centrul Israelului, duminică dimineață. FOTO: X
de Bianca Chirilă    |    15 Sep 2024   •   23:16

O rachetă lansată din Yemen a lovit centrul Israelului, duminică dimineață. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a avertizat pe rebelii houthi că vor plăti „un preţ mare”, transmite Sky News.

Sirenele de raid aerian au sunat în centrul Israelului, inclusiv pe Aeroportul Internațional Ben Gurion.

Oficialii israelieni au declarat că părți ale rachetei au căzut într-o „zonă deschisă” nepopulată din Kfar Daniel, la aproximativ șapte km de aeroportul Ben Gurion, și că nu au fost persoane rănite.

Alte părți au aterizat pe o scară rulantă într-o gară din orașul central Modiin.

Din primele informații, ar fi pentru prima dată când o rachetă sol-sol lansată din Yemen a ajuns în Israel.

Rebelii houthi, din ramura islamică şiită şi aliaţi ai Iranului, au revendicat lansarea unei noi „rachete balistice hipersonice”, care, conform grupului, a atins cu succes o ţintă militară în apropiere de Tel Aviv.

Netanyahu îi avertizează pe rebelii houthi că vor plăti „un preţ mare”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ameninţat duminică pe rebelii houthi din Yemen cu privire la represalii, după ce aceştia au revendicat atacul.

„În această dimineaţă, houthi au lansat o rachetă sol-sol din Yemen pe teritoriul nostru. Ei ar trebui să ştie (...) că îi vom face să plătească un preţ mare pentru orice încercare de a ne face rău. Cei care au nevoie să li se împrospăteze memoria sunt invitaţi să viziteze portul Hodeidah (bombardat în iulie de armata israeliană - n.r.)”, a insistat Netanyahu la începutul unei şedinţe de cabinet, potrivit unui comunicat al biroul său, citat de agenţia de presă israeliană TPS.

Armata israeliană a confirmat că o rachetă sol-sol a fost lansată dimineaţă devreme împotriva teritoriului israelian şi că probabil s-a dezintegrat în timpul zborului, fără a provoca victime.

Odată cu izbucnirea războiului din Gaza, rebelii houthi au revendicat în ultimele luni lansarea de drone şi proiectile pe teritoriul israelian, precum şi atacuri în Marea Roşie împotriva navelor israeliene, în semn de solidaritate cu palestinienii.

Pe 19 iulie, o dronă revendicată de houthi şi lansată în direcţia Israelului a lovit o clădire din Tel Aviv, provocând un mort şi opt răniţi. Explozia a avut loc fără ca alarmele antiaeriene să sune în prealabil, lucru pe care Israelul l-a justificat prin tipul de dronă folosită de rebelii yemeniţi.

Atacul a determinat Israelul să lanseze un atac aerian major asupra unor ţinte militare houthi din apropierea portului yemenit Hodeidah. În atac au murit cel puţin trei oameni şi 87 au fost răniţi, aminteşte Reuters. La acest atac a făcut referire duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu atunci când i-a invitat pe rebeli să viziteze portul yemenit. 

×
Subiecte în articol: Houthi atac Israel Benjamin Netanyahu
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close