Poveştile tulburătoare ale unei gherile rămase fără ideologie şi susţinere au apărut abia în ultimii ani, pentru că SUA nu au recunoscut mult timp existenţa acestor soldaţi.
Oficial, în munţii din Laos tribul hmong nu există. Adunaţi în grupuri de câteva familii, aceştia trăiesc o viaţă de coşmar, fiind în continuă mişcare din cauza persecuţiilor la care sunt supuşi de către soldaţi şi poliţie. Nu pot cultiva orez, nu pot vâna pentru că ar atrage atenţia şi nu se pot stabili nicăieri.
Înfometaţi şi hăituiţi de comunişti, hmong se luptă pentru supravieţuire
Meniul zilnic al acestor soldaţi nomazi şi al familiilor care îi însoţesc este format din rădăcini şi fiertură de bambus, câteodată şi carne de maimuţă sau de mici rozătoare prinse în junglă. Când nu este prea riscant să iasă din junglă, primesc şi orez de la populaţia din satele montane.
Adulţii, îmbrăcaţi în rămăşiţe murdare de uniforme, poartă arme rămase din ?donaţiile? prietenilor americani de acum câteva decade. ?Eu sunt de la CIA. Domnul Jerry mi-a dat mitraliera asta şi mi-a spus să împuşc inamicii?, spune Cher Fer, unul dintre supravieţuitori.
Hmong reprezintă un trib care se trage din ancestrala populaţie miao, din sudul Chinei. Cele câteva sute de mii de hmong au ieşit în evidenţă prin dârzenia şi spiritul lor independent. Comunismul a intrat în regiune imediat după al Doilea Război Mondial, sub forma Vietcongului vietnamez şi a Pathet Lao, partidul comunist din Laos.
Pentru că nord-vietnamezii foloseau nordul Laosului pentru a tranzita trupe, provizii şi armament spre linia frontului, CIA, prin agentul Bill Lair, o legendă a serviciilor secrete americane, a coordonat construcţia rezistenţei anticomuniste hmong. Lair, care a povestit nu demult detalii ale misiunii sale, spune că hmong erau candidaţii ideali. Cunoşteau perfect munţii, aveau abilităţile fizice necesare şi-şi făceau datoria din convingere.
După câteva succese în primii ani, sabotaje şi atacuri asupra coloanelor Vietcong, birocraţii de la Langley, au hotărât să dea mişcării o mare amploare. Acesta a reprezentat începutul sfârşitului pentru pentru hmong. Cu resurse nelimitate, CIA l-a sponsorizat pe un fost şef de trib hmong, Vang Pao, care a construit o armată de peste 30.000 de oameni. Aceştia păzeau obiectivele secrete americane din Laos, recuperau piloţii americani căzuţi în junglă şi ajunseseră să se angajeze în mici bătălii cu soldaţii comunişti.
În 1975, când americanii s-au retras din Vietnam, i-au lăsat pe aliaţii hmong pe cont propriu, în faţa răzbunării noii puteri comuniste din Laos. Doar Vang Pao şi o mână de apropiaţi au fost luaţi în America.
Pentru hmong, totul se termină în Laos
Mai multe rapoarte ale organizaţiilor pentru drepturile omului atrag atenţia asupra caznelor la care sunt supuşi hmong în Laos. În presa internaţională au apărut reportaje care descriu cum sunt vânaţi şi ucişi supravieţuitorii hmong. În luna decembrie, câteva mii de hmong, care trăiau de ani buni în tabere de refugiaţi în Thailanda, au fost expulzaţi în Laos, răpindu-le şi ultima speranţă celor ascunşi în munţi.
?Dacă mă predau, voi fi pedepsit. Nu mă vor ierta în veci. Nu pot trăi în afara junglei pentru că sunt un fost soldat american?, declara bătrânul Xang Yang, fost luptător antrenat de CIA, pentru ?New York Times?.
Antena3.ro