Organizația siriană care acordă ajutor victimelor războiului din Siria investighează ororile din Saydnaya, o închisoare descrisă de ONU drept un „abator uman”, unde mii de susţinători ai opoziţiei ar fi fost torturaţi, ținuți în celule subterane şi executaţi, scrie BBC.
Saydnaya este una dintre închisorile din care rebelii ar fi eliberat prizonieri după ce au preluat controlul asupra țării. Rebelli au anunţat că prizonierii au fost eliberaţi, numind acest lucru „sfârşitul erei de nedreptate” din Saydnaya. Videoclipuri neverificate care circulă pe reţelele de socializare par să arate oameni ieşind din incinta închisorii. Asociaţia Deţinuţilor & Dispăruţilor din închisoarea Sednaya a declarat că deţinuţii eliberaţi se îndreaptă spre Manin, un oraş din apropierea Damascului.
Autoritățile din Damasc au raportat că se fac eforturi în continuare pentru eliberarea prizonierilor, dintre care unii „aproape că mureau sufocați” din cauza lipsei de ventilație.
Guvernatorul din Damasc a făcut apel pe rețelele sociale către foști soldați și gardieni ai închisorilor din regimul Assad să le dea rebelilor codurile de acces la ușile subterane.
Saydnaya: Sessiz Çığlıkların Mekanı
Saydnaya Cezaevi, Suriye'nin en karanlık ve korkunç gerçeklerinden biri olarak bilinir. Bu duvarlar, yalnızca taş ve demirle değil, aynı zamanda tarifsiz acılar ve insanlık tarihine kara bir leke olarak kazınan zulümlerle inşa edilmiştir. pic.twitter.com/MQi7SDR9HK— Hamza (@hamzabyzkya) December 8, 2024
Aceștia spun că nu au putut să le deschidă pentru a elibera „peste 100.000 de deținuți care pot fi văzuți pe monitoarele camerelor de supraveghere”.
Într-un clip distribuit pe rețelele sociale se vede un bărbat care încearcă cu o bară să spargă un perete. Alte imagini au arătat eliberarea unor prizonieri - inclusiv o femeie cu un copil mic.
Footage allegedly from Saydnaya prison, Syria. The moment when women and children are freed pic.twitter.com/FDbZKcd7tg
— Ted (@Ted_TEFL) December 8, 2024
"El [Assad] a căzut. Nu vă speriați", se aude o vice în videoclip, în încercarea de a liniști femeile și de a le spune că acum sunt în siguranță.
Videoclipul verificat de AFP a arătat sirieni alergând să vadă dacă printre cei eliberați sunt rude ale lor.
Pe tot parcursul războiului civil, care a început în 2011, forțele guvernamentale au reținut sute de mii de oameni în lagăre de detenție, unde grupurile pentru drepturile omului spun că erau torturați constant.
Sâmbătă, Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a declarat că a eliberat peste 3.500 de deținuți din închisoarea militară Homs, în timp ce gruparea a preluat orașul.
Întrând în Damasc, rebelii au anunțat „sfârșitul erei tiraniei în închisoarea din Saydnaya”, emblematică pentru cele mai întunecate abuzuri ale erei lui Assad.
Într-un raport din 2022, ADMSP a spus că Saydnaya „a devenit efectiv un lagăr de exterminare” după începutul războiului civil .
Se estimează că peste 30.000 de deținuți au fost fie executați, fie au murit ca urmare a torturii, lipsei de îngrijiri medicale sau înfometării între 2011 și 2018. Cel puțin 500 de deținuți au fost executați între 2018 și 2021. , se spunea.
În 2017, Amnesty International a descris închisoarea Saydnaya ca pe „un abator uman” , într-un raport care susținea că execuțiile au fost autorizate de guvernul Assad.
Guvernul de la acea vreme a respins afirmațiile Amnesty ca fiind „neîntemeiate” și „false” și a insistat că toate execuțiile din Siria urmau unui proces echitabil.
În Saydnaya, mii de oameni au fost torturați, agresați sexual și uciși. Multe dintre familii nu au știut ani de zile dacă rudele lor erau în viață sau nu.
Unul dintre supravieșuitori, Omar al-Shogre, a povestit duminică pentru BBC ororile prin care a trecut în timpul celor trei ani de închisoare. „Cunosc durerea, știu singurătatea și, de asemenea, lipsa de speranță pe care o simți pentru că lumea te-a lăsat să suferi și nu a făcut nimic în privința asta”, a spus el.
„L-au forțat pe vărul meu pe care l-am iubit atât de mult să mă tortureze și m-au forțat să-l torturez. Altfel, am fi fost executați amândoi”.
O rețea siriană pentru drepturile omului estimează că peste 130.000 de persoane au fost deținute în aceste condiții din 2011.