Apelul preşedintelul american pentru un ?nou început? cu lumea musulmană i-a ?atins? pe cei care i-au ascultat discursul de la Universitatea din Cairo, însă sunt destui care spun că nu au auzit nimic nou în privinţa problemelor specifice, cum ar fi conflictul Israelo-Palestinian care simbolizează injustiţia pentru mulţi musulmani din lumea întreagă. ?Lumea islamică nu are nevoie de predici politice sau despre moralitate. Are nevoie de o schimbare a politicii americane, începând cu încetarea susţinerii agresiunii israeliene în zonă, în special împotriva libanezilor şi palestinienilor, şi continuând cu retragerea trupelor din Irak şi Afganistan, precum şi încetarea implicării în treburile ţărilor islamice?, a declarat Hassan Fadlallah, membru al grupului şiit Hezbollah.
?Vorbele dulci nu pot şterge ura?
La Teheran, Mohammad Marandi, profesor la Universitate, a recunoscut că tonul lui Obama privind Iranul a fost ?semnificativ mai pozitiv? decât era al fostului preşedinte George W. Bush, dar a adăugat că ?vorbele nu sunt de ajuns. ?Poate să mai ofere câteva discursuri, însă oamenii încep să îl întrebe: Ce vei schimba concret??. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat şi el că ?discursurile frumoase? ale lui Obama nu pot îmbunătăţi singure imaginea SUA în lumea musulmană. ?Vorbele dulci nu pot şterge ura, SUA trebuie să acţioneze în alt mod?, a declarat Ali Khamenei.
Apelul lui Obama pentru stoparea expansiunii israeliene a fost bine primit de Palestina, un purtător de cuvânt al preşedintelui Mahmoud Abbas descriind discursul lui Barack Obama ca fiind ?un început bun? pentru o nouă politică a SUA în Orientul Mijlociu. Deşi Obama a cerut şi palestinienilor să renunţe la violenţe şi i-a somat pe militanţii Hamas să recunoască statul Israel, unii israelieni l-au acuzat că ţine partea naţiunilor arabe. ?Este o ameninţare pentru securitatea Israelului, pentru că nu înţelege însemnătatea Israelului pentru evrei?, a spus un evreu din Ofra, posibil unul dintre cei 60% de israelieni care nu au încredere în Obama, conform unui sondaj recent.
Liderii politici din Israel sunt însă mai vehemenţi. Baruch Marzel, preşedintele Frontului Naţional Evreiesc, mişcare de dreapta, a declarat că ?vom continua să ocupăm aşezări pe Pământul Israelian, chiar dacă lui Obama îi place sau nu?. ?Doar timpul va demonstra dacă preşedintele SUA este Barack sau Hussein?, a spus Pinchas Wallerstein, directorul Consiliului Yesha, făcând referire la cele două prenume ale liderului american, în timp ce primul ministru Benjamin Netanyahu a convocat o şedinţă de consultaţii imediat după ce Barack Obama şi-a rostit discursul la Cairo.
Palestinienii îşi pun şi ei întrebarea dacă Obama va reuşi într-adevăr să aducă pacea în conflictul ce durează de şase decade. ?Discursul lui Obama a fost lung şi educaţional precum o predică la slujba de vineri. Părea serios când spunea că va pune capăt conflictului, dar se va materializa ceva??, a întreba un student din Gaza, Ali Jad, în vârstă de 23 de ani. Altfel, Issandr el-Amrani, un analist egiptean, a spus că discursul lui Obama nu l-a dat pe spate, însă crede că îşi va atinge scopul de a ?genera bunăvoinţă?.
Antena3.ro