Antena 3 CNN Externe Reacţii internaţionale la ofensiva terestră israeliană în Fâşia Gaza

Reacţii internaţionale la ofensiva terestră israeliană în Fâşia Gaza

Reacţii internaţionale la ofensiva terestră israeliană în Fâşia Gaza
04 Ian 2009   •   15:08

După o săptămână de raiduri aeriene împotriva obiectivelor Hamas în Fâşia Gaza, armata israeliană a declanşat aseară ofensiva terestră în teritoriul palestinian. Reacţiile internaţionale la operaţiunea ?Plumb întărit? nu au întârziat să apară.
Liderul Hezbollah libanez, Hassan Nasrallah, a îndemnat Hamas şi celelalte facţiuni ale ?rezistenţei? să provoace ?cel mai mare număr de pierderi? armatei israeliene. Cu toate acestea, el nu a menţionat nimic despre un posibil ajutor militar acordat Hamas.
Franţa a condamnat ofensiva terestră israeliană , estimând că eforturile comunităţii internaţionale pentru a obţine o încetare a focului în regiune au fost puternic diminuate.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas a condamnat la rândul lui ofensiva terestră. Liderii mai multor grupări islamiste au ameninţat Israelul cu represalii pentru atacurile din Gaza şi au cerut sprijinul comunităţii internaţionale.
Preşedinţia cehă a UE a criticat atacul israelian din Gaza, pe motiv că Tel Aviv-ul nu are dreptul să declanşeze acţiuni militare care îi afectează pe civili. Reacţii au apărut şi din partea Marii Britanii, dar şi a Spaniei, care au cerut o încetare imediată a atacurilor.
Şi Casa Albă a solicitat Israelului să ia în considerare posibilele consecinţe pentru civili ale operaţiunilor sale militare în Fâşia Gaza. Totuşi, Washingtonul a reafirmat că niciun armistiţiu nu este posibil decât dacă el pune capăt tirurilor cu rachete ale Hamas asupra teritoriului statului evreu. Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, nu a făcut încă nicio declaraţie. Un purtător de cuvînt a declarat că acesta urmăreşte situaţia îndeaproape.
La rândul lui, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a făcut apel la încetarea focului.
Antena3

×
Subiecte în articol: conflictul din Fasia Gaza
Cele mai noi știri
Parteneri
x close