Exercițiile antirachetă ale Alianței Nord-Atlantice cu implicarea componentelor de pe platforme maritime reprezintă o "nouă demonstrație a caracterului destabilizator al sistemului antirachetă al SUA-NATO în Europa", a declarat miercuri seara ambasadorul Rusiei pe lângă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, Aleksandr Grușko, citat de RIA Novosti, informează Agerpres.
'Însăși regiunea aleasă pentru astfel de manevre confirmă justețea preocupărilor noastre cu privire la adevăratul scop al sistemului de apărare antirachetă al Alianței. În mod evident, partea de nord-est a Atlanticului nu este cea mai bună zonă pentru a acoperi țările Europei de amenințările cu rachete în regiune, de care SUA și NATO leagă apărarea antirachetă', a afirmat diplomatul rus.Dimpotrivă, potrivit acestuia, în imediata apropiere de zona unde s-au desfășurat exercițiile sunt obiective de importanță 'critică' pentru Rusia din punctul de vedere al descurajării nucleare și al menținerii unei stabilități strategice în genere.
Armata SUA și opt state aliate au efectuat marți primul test al programului american antirachetă în Europa: o rachetă balistică lansată în largul coastei Scoției a fost doborâtă cu succes de un interceptor SM-3 lansat de pe USS Ross (DDG 71) în nordul Oceanului Atlantic, de pe un poligon din afara SUA, într-o demonstrație reușită a capacităților antirachetă în Europa.
La exercițiu au participat nave din SUA, Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania și Marea Britanie, testul intervenind în contextul în care Rusia și-a intensificat utilizarea de rachete de croazieră împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, după cum a anunțat Reuters.
În octombrie 2012, Spania a permis SUA să trimită la baza maritimă din Rota patru distrugătoare, dotate cu sisteme Aegis, destinate interceptării rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune. La baza din Rota staționează în prezent USS Porter, USS Donald Cook, USS Ross și USS Carney.