Antena 3 CNN Externe Reacția României după informațiile că Marea Britanie vrea să aducă în țară prizonieri de pe o insulă din Oceanul Indian

Reacția României după informațiile că Marea Britanie vrea să aducă în țară prizonieri de pe o insulă din Oceanul Indian

refugiati cu fetele blurate pe o barca
Autoritățile britanice le-au făcut refugiaților oferte de plecare în România, conform BBC. Foto: Captură BBC
de Adrian Dumitru    |    09 Oct 2024   •   13:02

Autoritățile române din domeniu au reacționat, miercuri, la informațiile din materialul BBC cu privire la transferul în România al unor refugiați sri-lankezi, ținuți prizonieri pe o insulă britanică din Oceanul Indian. Conform Inspectoratului General pentru Imigrări, autoritățile române nu au primit vreo solicitare din partea celor britanice cu privire la acordarea permisiunii de intrare în România a refugiaților menționați.

Comunicatul transmis de Inspectoratul General pentru Imigrări:

„Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora. 

Precizăm că, în afara celor 6 centre regionale, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență
de la Timișoara (CTU), devenit operațional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite
pentru Refugiați (UNHCR) şi Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională şi relocarea ulterioară a acestora, semnat la București, la data de 21 noiembrie 2008, ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul tripartit), și este considerat un instrument major al politicii de protecție internațională. 

Prin CTU Timișoara se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea
ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni. 

CTU este prima instituție de acest tip din lume și un model de bune practici, fiind un instrument important al politicii de protecție internațională.

În cadrul procedurii de relocare, IGI solicită verificări din partea structurilor cu atribuții pe linia securității naționale, iar ulterior se comunică răspunsul către UNHCR, cu privire la persoanele acceptate.

De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5436 de persoane, dintre care 5029 au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU. 

Niciuna dintre persoanele evacuate în CTU nu a rămas pe teritoriul României, fiind relocate în alte state. 

Toate cheltuielile ocazionate de şederea pe teritoriul României a refugiaţilor din CTU sunt suportate de către UNHCR”.

BBC: Autoritățile britanice le-au făcut refugiaților oferte de plecare în România

Reacția din partea autorităților vine după ce BBC a informat cu privire la decizia guvernului britanic de a le oferi plecarea temporară în România unor refugiați ținuți prizonieri pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian.

Migranții, și cei de pe insulă dar și din Rwanda, ale căror revendicări pentru protecție internațională au fost acceptate, dar și familiile cu copii din tabără, ar fi primit oferta de a fi „transferați într-un centru sigur” al ONU din România, unde ar urma să stea vreme de șase luni, cât guvernul britanic caută o „soluție de durată”, au spus migranții intervievați de BBC.

„Pe parcursul acelor șase luni, UK va continua să dezvolte o soluție durabilă pentru voi, la standardele internaționale. Puteți decide să acceptați orice soluție care vi se oferă în acest timp.

Dacă nu vreți să acceptați ofertele făcute pe parcursul acestor șase luni, atunci veți veni în UK”, le-au comunicat autoritățile britanice migranților în scrisori, citate de BBC.

Unul dintre refugiați, aflat în prezent în Rwanda, căruia i-a fost oferită mutarea în România, a descris-o drept „o mare ușurare”, în timp ce un altul a descris ziua în care a primit vestea că ar putea veni în țara noastră drept „cea mai fericită din ultimii trei ani”.

Celor care le-au fost refuzate solicitările și care nu fac parte din familii cu copii li s-au oferit stimulente financiare pentru a reveni în Sri Lanka.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close