Antena 3 CNN Externe Reacţia presei din Republica Moldova faţă de discursul din Parlament al lui Traian Băsescu

Reacţia presei din Republica Moldova faţă de discursul din Parlament al lui Traian Băsescu

Reacţia presei din Republica Moldova faţă de discursul din Parlament al lui Traian Băsescu
15 Apr 2009   •   14:13

Presa de opoziţie de la Chişinău a preluat pe larg discursul din Parlament al preşedintelui Traian Băsescu. În timp ce jurnaliştii de la publicaţiile de opoziţie au semnalat atacurile şefului statului român asupra regimului Voronin, presa fidelă puterii a ignorat subiectul sau a publicat mesaje de susţinere. Mult mai vehemenţi au fost jurnaliştii ruşi, care spun că unele precizări ale preşedintelui au turnat gaz pe foc.

Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, precizarea lui Băsescu potrivit căreia în Moldova trăiesc 4 milioane de români a turnat gaz pe foc. Jurnaliştii de la Moscova spun că Băsescu i-a inclus în rândul românilor practic pe toţi locuitorii Republicii Moldova, inclusiv pe etnicii ruşi, ceea ce la Chişinău a fost considerat ?mult prea mult?.

Cotidianul rus Utro scrie că încercările preşedintelui român de a tempera confruntarea cu Republica Moldova sunt ?destul de neîndemânatice?, şi aminteşte de ameninţările lui Băsescu la adresa Chişinăului.

În presa fidelă puterii de la Moldova, tăcere totală. Jurnaliştii ignoră în totalitate discursul şefului statului român. Agenţia de presă Moldpres publică pe prima pagină zeci de discursuri cu preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin.

Ziarul Moldova Suverană merge mai departe. Jurnaliştii spun că în toată Moldova au loc acţiuni de condamnare a tentativei de organizare a unei lovituri de stat, precum şi a actelor de vandalism care au avut loc la Chişinău.

De cealaltă parte, site-ul de opoziţie Unimedia face un rezumat al discursului prezidenţial în parlament. Jurnaliştii remarcă faptul că Traian Băsescu a acuzat direct Chişinăul că ar fi permis accesul protestatarilor în principalele instituţii ale statului moldovean.

Ziarul Timpul notează faptul că şeful statului român a solicitat să se adreseze camerelor reunite ale parlamentului de la Bucureşti pentru a-şi arăta preocuparea faţă de incidentele din Republica Moldova.



Antena3

×
Subiecte în articol: Republica Moldova
Cele mai noi știri
Parteneri
x close