Antena 3 CNN Externe Reacţia lui Putin, după ce Zelenski a vorbit despre arme nucleare ucrainene

Reacţia lui Putin, după ce Zelenski a vorbit despre arme nucleare ucrainene

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 20:02 18 Oct 2024 Modificat la 23:32 18 Oct 2024
vladimir putin presedintele rusiei (2)
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Sursa foto: Hepta

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat vineri drept „provocare periculoasă'' declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat joi, la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să dobândească arma nucleară, transmite AFP, citat de Agerpres. 

„Este vorba despre o provocare periculoasă. Orice măsură în această direcţie va antrena o reacţie corespunzătoare'', a avertizat Putin, în cursul unei întâlniri cu jurnalişti străini.

El a spus că „nu ştie'' dacă Ucraina este capabilă să conceapă o armă nucleară, notând însă că „acest lucru nu este dificil în lumea modernă''.

„Pot spune imediat că Rusia nu va permite în nicio circumstanţă ca aceasta să se producă'', a adăugat preşedintele rus.

Zelenski: Ori intrăm în NATO, ori ne facem arme nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat pe 17 octombrie că i-a spus candidatului republican la președinție, Donald Trump, în întâlnirea lor din septembrie, că Ucraina trebuie să fie parte a NATO, altfel va urmări capabilități nucleare pentru a se proteja, scrie Kyiv Independent

Zelensky a vorbit din Bruxelles, acolo unde și-a prezentat planul de victorie în fața liderilor UE.

„Fie Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi drept protecție, fie trebuie să facă parte dintr-un fel de alianță. În afară de NATO, nu știm de o astfel de alianță eficientă”, a spus Volodimir Zelenski despre mesajul transmis lui Donald Trump. 

„Cred că Trump m-a auzit și a spus că este un argument corect”, a adăugat el.

Zelensky a invocat, de asemenea, Memorandumul de la Budapesta, în care Ucraina a fost de acord în 1994 să renunțe la arsenalul său nuclear în schimbul garanțiilor de securitate din partea Rusiei, SUA și Regatului Unit.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a acceptat să predea Rusiei armele nucleare sovietice stocate pe teritoriul său, în cadrul memorandumului de la Budapesta încheiat în 1994.

×
x close