Potrivit diplomatului chinez (foto), care a fost invitat la televiziunea franceză, aceste țări "nu au un statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu există un acord internațional care să confirme statutul lor de națiuni suverane".
În ceea ce privește Crimeea, Lu Shaye a insistat că aceasta a aparținut Rusiei.
"Există o istorie, nu-i așa? Crimeea a fost a Rusiei la început, Hrușciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei în epoca sovietică", a susținut el, înainte ca moderatorul din studio să remarce că poziția ambasadorului chinez ar însemna că frontierele după căderea URRS nu au fost încă stabilite.
"Haideți să nu ne mai șicanăm", a replicat ambasadorul adăugând că, în prezent, este prioritară încetarea focului pe frontul din Ucraina.
Citește și: Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană
Cele trei țări baltice - Lituania, Letonia și Estonia - i-au convocat, luni, pe ambasadorii chinezi în aceste state pentru explicații, în urma declarațiilor făcute de Lu Shaye.
Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a spus că ambasadorii vor fi chestionați dacă "poziția Chinei s-a schimbat în ceea ce privește independența" statelor baltice.
Li se va reaminti emisarilor Beijingului că "statele baltice nu sunt 'post-sovietice', ci sunt țările care au fost ocupate ilegal de Uniunea Sovietică", a precizat ministrul lituanian.
Omologul său estonian, Margus Tsahkna, a declarat, la rândul lui, că speră ca Beijingul să furnizeze explicații și a punctat că statele baltice sunt țări independente și suverane, membre ale Uniunii Europene și ale NATO.
Beijingul spune că respectă statutul suveren al țărilor din fosta URSS
Tot luni, Ministerul chinez de Externe a încercat să dezamorseze scandalul, afirmând că respectă "statutul de stat suveran" al tuturor țărilor ex-sovietice.
"China respectă statutul de stat suveran al statelor care au făcut parte din Uniunea Sovietică", a spus Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a ministerului citat.
Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a calificat drept "inacceptabile" comentariile emisarului chinez și a declarat că blocul comunitar dorește, la rândul său, o explicație din partea Chinei.