Adolescenţii din Statele Unite şi Marea Britanie au găsit o nouă formă de distracţie, cel puţin în ochii lor. "Knockout Game", aşa cum a ajuns să fie cunoscut, este un fenomen care a luat rapid amploare şi care a făcut numeroase victime în ultimele luni.
Tinerii teribilişti îşi aleg o victimă de pe stradă, pe care apoi o lovesc cu brutalitate, în încercarea de a o doborî dintr-o lovitură. La asta se rezumă un "joc", care a devenit deja mortal.
La început au fost doar rapoarte izolate, incidente considerate fără nicio legătură unele cu altele. Între timp a apărut un tipar, iar autorităţile au intrat în alertă.
"Knockout Game" este relativ nou, însă conceptul este unul mai vechi. Încă din 2005 au fost raportate cazuri în care oameni pe stradă erau pălmuiţi aleatoriu de tineri, care apoi o luau la fugă. Între timp, de la simple palme, s-a ajuns la pumni, picioare şi oameni morţi.
În Statele Unite, mai ales în New York, New Jersey şi Washington, au fost raportate zeci de cazuri similare, doar în ultimele câteva luni. Victimele, bărbaţi şi femei, mai tineri şi mai bătrâni, aparent fără nicio legătură unii cu ceilalţi.
Poliţia nu a reuşit să identifice un tipar al atacurilor, însă presa de peste Ocean a emis mai multe ipoteze, toate bazate pe un numitor comun, ura rasială.
Mulţi dintre agresorii identificaţi până acum sunt tineri de culoare, iar victimele lor au fost albi şi latino. National Report afirmă că termenul "knockout" înseamnă "a ucide albi" în argoul persoanelor de culoare.
Comunităţile evreieşti din New York au mers chiar mai departe, afirmând că jocul îi vizează direct, deoarece mai mulţi evrei au fost victimele knockout game. O femeie de 78 de ani, un tânăr de 20 de ani şi un băiat de 12 ani, toţi evrei, au fost agresaţi în ultimele săptămâni în Brooklyn.
În Syracuse un bărbat fără adăpost şi un trecător au fost ucişi în urma atacurilor. În Chicago, un bătrân de origine mexicană a fost ucis de doi bărbaţi de culoare. În Pittsburgh, grupuri de negri au atacat mai mulţi tineri, dintre care doi au ajuns în comă la spital. În Saint Louis un bătrân vietnamez de 72 de ani a fost şi el ucis după ce a murit în urma loviturilor unui bărbat de culoare.
Recent, rapoarte ale unor incidente similare au apărut şi în Marea Britanie. Un adolescent de 16 ani îşi aşteaptă acum sentinţa, după ce a lovit un bărbat cu pumnul, iar acesta s-a lovit de pavaj şi a murit la scurt timp. Înregistrările camerelor de supraveghere au arătat că tânărul nu era la primul derapaj de acest fel, ci a mai agresat două persoane înainte de incidentul fatal.
Aproape toţi agresorii arestaţi s-au apărat în acelaşi mod, spunând că a fost vorba despre glume care au scăpat de sub control. Şi, pe undeva, au avut dreptate. Victime ale agresiunilor s-au întâmplat să fie şi agresorii. Mai mulţi dintre aceştia au încercat să lovească pe cine nu trebuie, oameni care aveau la ei dispozitive de autoapărare.
Mai mulţi agresori au fost împuşcaţi mortal, iar doi dintre ei au fost înjunghiaţi de potenţialele victime ale atacurilor.
În mediul virtual, clipuri ale agresiunilor au devenit virale, iar aparent platformele de socializare reprezintă mediul în care knockout game a prins contur şi a luat amploare.
Psihologii şi sociologii nu au reuşit să găsească explicaţii raţionale pentru atacuri, însă au emis o ipoteză conform căreia agresorii au personalitate "de tip T", adică sunt extrovertiţi şi creativi. În sens pozitiv, acest tip de personalitate a dat personalităţi asimilate geniilor, precum Albert Einstein, însă la polul opus, negativii de tip T sunt psihopaţi şi sociopaţi.