Antena 3 CNN Externe Războiul din Irak, folosit împotriva copiilor

Războiul din Irak, folosit împotriva copiilor

4 minute de citit Publicat la 14:19 07 Aug 2008 Modificat la 14:19 07 Aug 2008
Războiul din Irak, folosit împotriva copiilor
Se pare că nu doar ţările occidentale se confruntă cu problema violenţei de pe micile ecrane. Aceleaşi probleme le putem întâlni şi în Orientul Mijlociu, mai ales în Irak. Locuitorii acestei ţări pot vorbi despre război din experienţă proprie. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât vânzarea unor casete şi discuri cu atentate şi alte acte de violenţă îndreptate împotriva militarilor ameriani din Irak a devenit o afacere extrem de profitabila în această ţară măcinată de război.

Agenţia ?RIA Novosti? a întreprins, recent, o investigaţie în scopul cunoaşterii adecvate a problemei. Concluzia la care au ajuns jurnaliştii ruşi este aceea că una din ocupaţiile preferate ale irakienilor este vizionarea acestor materiale video, care, spre deosebire de cele vândute în Occident, conţin scene de violenţă reale, şi nu regizate de vreun producător de film supravegheat de comisii de cenzură.

Violenţa, o afacere profitabilă
Astfel de casete şi CD-uri pot fi găsite aproape oriunde în Irak. Proprietarii tarabelor din raionul Bab al-Sharki din capitala Irakului, de exemplu, le pot oferi clienţior materiale cu atentate, decapitări, răpiri, schimburi de focuri şi alte acte de violenţă îndreptate împotriva americanilor. Persoanele care vând aceste materiale se jusitifică de fiecare dată în faţa jurnaliştilor, susţinând că nu au nici o legătură cu terorismul.

?Nu avem nici o treabă cu teroriştii. Noi doar vindem produse care se bucură de succes?, a declarat unul din proprietarii acestor tarabe, Ahmed Hamid, în timpul discuţiei cu un jurnalist rus. Potrivit irakianului, astfel de materiale por fi descărcate de pe site-urile organizaţiilor teroriste. Casete şi CD-uri sunt distribuite şi de agenţi ai grupărilor radicale care activează pe teritoriul Irakului. Hamid susţine că vinde, într-o singură zi, nu mai puţin de 120 de astfel de CD-uri. Preţul fiecărui CD este de trei mii de dinari irakieni (2,5 dolari americani).

?Filme de familie?
Ca şi în cazul filmelor turnate la Hollywood, astfel de materiale distribuite pe teritoriul Irakului au un sistem de rating. De exemplu, cele mai vizionate producţii de acest gen sunt: luptele de stradă din localitatea El Falludja, operaţiunile Armatei Mahdi în Sadr City, executarea avocatului lui Saddam Hussein, Hamis al-Obeidi, de către militanţii Mahdi şi alte acte de violenţă îndreptate împotriva ?ocupanţilor? şi ?trădătorilor?.

Din motive lesne de înţeles mulţi irakieni nu-şi permit un video-player sau un calculator. Lipsiţi de aceste mijloace elementare de ?familiarizare? cu violenţa din Irak, telespectatorii dornici de acţiune şi senzaţii tari recurg la serviciile unor irakieni mai înstrăriţi, care organizează adevărate şedinţe video în casele lor.

Un corespondent al agenţiei ?RIA Novosti? a asistat la o asemenea şedinţă, organizată în casa batrânului irakian de 70 de ani, Abdel Rashid Said, care locuieşte la periferia Bagdadului. În faţa televizorului s-a adunat toată familia lui Said, inclusiv nepoţii acestuia. Materialul video conţinea scena executării unui bucătar egiptean angajat de armata americană. În opinia călăilor, egipteanul merita o moarte mult mai cruntă decât necredincioşii, întrucât el a ?trădat? idealurile Islamului.

În urma citirii sentinţei, ?trădătorul? a fost executat. Lucrul care l-a şocat cel mai mult pe jurnalistul rus a fost indiferenţa cu care copii urmăreau scena execuţiei. În loc să rămână îngozit de cele văzute, nepotul de 12 ani al bătrânului, Abdel Rashid Sadjid, a declarat că va proceda la fel ca teroriştii care l-au executat pe bucătarul egiptean când va creşte mare. ?Şi eu voi tăia capetele duşmanilor noştri?, a afirmat el pe un ton hotărât.

Copiii Irakului, afectaţi de violenţa de pe micile ecrane
Una din problemele fundamentale ale Irakului este lipsa unor programe educaţionale care să poată contracara influenţa răzoiului asupra copiilor. Această problemă este accentuată mai ales de distribuirea materialelor video mai sus amintite pe întreg teritoriul ţării. Însă, în afară de filme, şi jocurile electronice cu aceeaşi tematică se bucură de o mare popularitate. Unul din aceste jocuri este ?Mojahedinii şi trădătorul?.

Acţiunea jocului constă în căutarea ?trădătorului? şi executarea acestuia prin împuşcare sau decapitare. Alt joc care se bucură de popularitate în rândul copiilor irakieni este cunoscut sub numele ?Ambuscada?. Acţiunea acestui joc constă în organizarea unei ambuscade prin detonarea unor explozivi sub roţile unui Hummer american şi încercuirea inamicilor răniţi. În urma capturării soldaţilor americani, urmează executarea acestora prin decapitare sau împuşcare.

Creşterea criminalităţii în Irak
?Vizionarea unor materiale video care promovează violenţa influenţează negativ psihicul copiilor şi, bineînţeles, duce la creşterea nivelului criminalităţii?, susţine doctorul de la Centrul de Cercetări Psihologice din Bagdad, Talib Mohammed. Potrivit lui, 88% dintre minorii irakieni care au ajuns după gratii au vizionat cel puţin o dată materiale video care conţin scene de o violenţă ieşită din comun.

Circa două treimi din aceşti copii declară că sunt gata să încalce din nou legea. ?Nu trebuie să ne mire faptul că acei copii care devin martori ai unor asasinate, răpiri si execuţii devin agresivi în cele din urmă?, a mai adăugat Talib Mohammed. Proprietarul unei reţele de magazine de jucării pentru copii din Bagdad, Mahmoud al-Djilavi, confirmă spusele lui Talib Mohammed.

?Copiii nu mai sunt interesaţi de biciclete sau mingi. Ei vor mitraliere, tancuri, elicoptere şi uniforme militare. Chiar şi fetele au început să cumpere aceste jucării?, spune el.

Fotografie: Daylife.com

Arabia la Zi

×
TOP articole
x close