Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 624. Rusia continuă să bombardeze orașul Avdiivka. Zona, atacată din trei direcții

Război în Ucraina, ziua 624. Rusia continuă să bombardeze orașul Avdiivka. Zona, atacată din trei direcții

Război în Ucraina, ziua 624. Rusia continuă să atace, din trei direcții, cu infanterie și echipamente militare, orașul Avdiivka.

Avdiivka
Război în Ucraina, ziua 624. Rusia continuă să bombardeze orașul Avdiivka. Zona, atacată din trei direcții Sursa foto: Profimedia
de Georgiana Adam    |    09 Noi 2023   •   18:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia nu crede că promisiunile UE de a primi Ucraina în rândurile sale sunt reale
  • Orașul Avdiivka, atacat din trei direcții de ruși
  • Parlamentul din Ucraina a aprobat bugetul pe 2024. Peste jumătate este alocat apărării
  • Ungaria consideră că UE nu ar trebui să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina
  • Vicepremier ucrainean: Coridorul din Marea Neagră funcţionează în ciuda atacului unei nave
  • Rusia anunță un atac cu drone ucrainene asupra unei fabrici de lactate din regiunea Kursk
  • Un mort în urma unor bombardamente ruse asupra Herson
  • Forțele ucrainene au lansat 16 atacuri asupra unor grupuri concentrate de trupe ruse
  • Ucraina înaintează pe fronturile de sud şi de est
  • Un copil internat în spital a refuzat să stea de vorbă cu Putin
  • Ministrul ucrainean de Finanțe: Fără un nou ajutor financiar occidental, Ucraina riscă o criză majoră
  • Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev a precizat că Ucraina are câștiguri uriașe din distrugerea resurselor militare rusești din Crimeea ocupată
  • Ucraina acuză Rusia că a lovit o navă civilă care naviga spre un port din regiunea Odesa
  • Ucraina a trimis Ungariei o propunere pentru soluţionarea disputei privind legea minorităţilor
  • Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, afirmă că negocierea păcii în conflictul ruso-ucrainean trebuie „să excludă capitularea Ucrainei”

Update 21:30 Rusia nu crede că promisiunile Uniunii Europene de a primi Ucraina în rândurile sale sunt "reale", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters şi France Presse.

"Este puţin probabil ca acestea să fie promisiuni reale", a spus el, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist rus, care a publicat fragmente din discuţie pe aplicaţia Telegram.

Comisia Europeană a recomandat, miercuri, ca Ucraina să fie invitată să înceapă discuţiile pentru aderare la bloc de îndată ce aceasta îndeplineşte condiţiile finale, deşi continuă să lupte pentru a respinge forţele ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia "bună" a Comisiei.

"Statul nostru trebuie să fie în UE. Ucrainenii o merită", a spus el, potrivit Agerpres.

Update 20:40 Elina Svitolina s-a întors în țara sa natală, Ucraina, și s-a declarat impresionată de proiectul masiv de reconstrucție care are loc în prezent în orașul Irpin.

În timpul invaziei din 2022 a Ucrainei, Irpin a fost un câmp de luptă împotriva forțelor rusești. Orașul de aproximativ 65.000 de locuitori a fost afectat în proporție de 70-75%, potrivit estimărilor oficiale.

Dar, după un an, rezultatele reconstrucției unora dintre clădirile orașului au început să fie din ce în ce mai vizibile. United24, organizația caritabilă oficială a guvernului ucrainean, a strâns 15,8 milioane de lire sterline din mai 2022 din peste 100 de țări din întreaga lume. Unele dintre aceste donații au ajutat în mod semnificativ la reconstruirea a 18 clădiri de apartamente care au fost distruse de război anul trecut.

Se estimează că peste 4.000 de ucraineni vor putea să se întoarcă la casele lor. Svitolina, starul tenisului ucrainean, a fost ambasador al United24 anul trecut și a luat parte la numeroase proiecte de strângere de fonduri, folosindu-se de propria platformă și de abilitățile sale, pentru a lupta împotriva conflictului. Săptămâna aceasta, ea s-a întors în țara sa natală și a sărbătorit recent ziua de naștere a bunicii sale în timpul vizitei sale la Odesa.

Ulterior, ea s-a îndreptat spre Irpin, unde s-a întâlnit cu unii dintre compatrioții ei care au fost strămutați în mijlocul războiului. "Când am venit aici, în februarie, aveam inima frântă. Clădirea a fost arsă de foc și puternic avariată de obuze rusești. Astăzi, sunt fericită să văd cum fațada ei se schimbă și să aud că unele familii s-au întors deja la casele lor.”, a spus jucătoarea.

Din postările sale de pe Instagram, reiese că Svitolina profită de zilele libere din zezon pentru a face turnee prin țară, pentru a vedea amploarea pagubelor produse în mai multe orașe, dar în același timp pentru a lega legături cu familiile și copiii care au trecut prin război de peste un an.

Jucătoarea în vârstă de 29 de ani a revenit în turneu în aprilie, după ce a născut-o pe fetița ei, Skai. Ea a câștigat un titlu WTA la două luni de la revenire, la Openul de la Strasbourg, și a ajuns în semifinale la Wimbledon și în sferturile de finală la Roland Garros. Svitolina și-a încheiat sezonul după o înfrângere în turul al treilea la US Open.

Update 18:20 Rusia continuă să atace cu infanterie și echipamente militare orașul Avdiivka, din trei unghiuri diferite, a declarat Ruslan Muziciuk, un purtător de cuvânt al Gărzii Naționale a Ucrainei, la 9 noiembrie, potrivit The Kyiv Independent. 

Armata rusă continuă să încerce să înconjoare orașul distrus folosind o mare varietate de tactici. Orașul este încă ținut de forțele ucrainene, care au creat fortificații puternice și alte mijloace de apărare pentru a bloca atacurile rusești. 

Muziciuk a precizat că atacurile rusești din ultimele zile au folosit mai puține vehicule blindate, posibil din cauza înrăutățirii condițiilor meteorologice sau a faptului că cantități semnificative de blindate rusești au fost deja distruse în bătălia pentru oraș. 

Update 17:00: Parlamentul din Ucraina a aprobat bugetul pe 2024 și a alocat peste jumătate din suma totală pentru cheltuielile cu apărarea, potrivit Reuters.

Veniturile bugetare sunt stabilite la 1.770 de miliarde de grivne (48,4 miliarde de dolari), în timp ce cheltuielile sunt planificate la 3.350 de miliarde de grivne. Ucraina se va confrunta cu un deficit bugetar uriaș, de aproximativ 43,58 miliarde de dolari, în 2024, au declarat oficiali guvernamentali.

Anul viitor, mai mult de jumătate din toate cheltuielile bugetare ucrainene sunt planificate pentru sectorul apărării, pentru a finanța efortul de război împotriva Rusiei.

„Prioritățile sunt clar stabilite în buget. Toate resursele noastre interne vor merge astfel încât să putem rezista și să învingem inamicul. Practic, 50% din cheltuielile noastre - pentru apărarea și securitatea Ucrainei. Vor fi mai multe arme și vehicule, mai multe drone, muniții și rachete. Fiecare grivnă de la un contribuabil va merge la armată", a declarat premierul Denys Shmyhal după vot.

Shmyhal a mai spus că guvernul intenționează să crească salariile minime și pensiile pentru a ajuta milioane de oameni să facă față creșterii costului vieții în timpul războiului.

276 de deputați au votat pentru aprobarea bugetului, care conține cheltuieli mai mari și pentru sectoarele educație și sănătate.

Ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat că ajutorul financiar din partea aliaților occidentali ai Ucrainei ar fi esențial pentru a putea acoperi deficitul bugetar și pentru a plăti cheltuielile sociale și umanitare.

Guvernul a primit deja 35,4 miliarde de dolari în acest an și aproximativ 31 de miliarde de dolari anul trecut de la partenerii occidentali.

Update 16:00 Ungaria consideră că UE nu ar trebui să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina și că ar trebui să-i ofere un „parteneriat privilegiat", potrivit Sky News.

Poziția aparține premierului Viktor Orban și a fost comunicată joi de șeful său de cabinet. Anterior, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că Ucraina nu este încă pregătită pentru aderare și că ar putea aduce conflicte în cadrul UE.

Țările UE vor decide luna viitoare dacă vor accepta o recomandare a Comisiei Europene de a invita Kievul la discuții. Invitația necesită sprijinul tuturor celor 27 de state membre.

Olha Stefanishyna, ministrul ucrainean pentru integrare europeană, a declarat că este convinsă că țara va putea depăși opoziția Ungariei.

„Astăzi, Ungaria a făcut o astfel de declarație. Înțelegem că există o astfel de declarație, dar înțelegem, de asemenea, că există un dialog cu Budapesta", a precizat Olha Stefanishyna, potrivit Mediafax.

Update 14:45. Vicepremier ucrainean: Coridorul din Marea Neagră funcţionează în ciuda atacului unei nave

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat că un coridor de transport în Marea Neagră funcționează în ciuda unui atac recent al rușilor asupra unei nave civile, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Oleksandr Kubrakov a spus că din momentul deschiderii coridorului 91 de nave au exportat 3,3 milioane de tone de produse agricole și metalice. Declarația apare la o zi după ce oficialii ucraineni au anunțat că o rachetă a rușilor a avariat o navă civilă sub pavilion liberian în regiunea Odesa din Marea Neagră. Racheta a provocat moartea unei persoane și rănirea altor patru.

În iulie, Moscova a renunțat la un acord negociat de ONU care garanta transportul în siguranță al cerealelor ucrainene prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci, rușii au bombardat intens infrastructura portuară ucraineană.

În luna august, Ucraina a lansat așa numitul „coridor de export temporar” pentru a permite continuarea exporturilor agricole prin Marea Neagră.

Update 13:55. Rusia anunță un atac cu drone ucrainene asupra unei fabrici de lactate din regiunea Kursk

O dronă ucraineană a aruncat muniție asupra unei fabrici de lapte din orașul rus Sudzha, regiunea Kursk, a susținut joi guvernatorul rus Roman Starovoit, citat de Kyiv Independent.

Potrivit lui Starovoit, drona a aruncat trei muniții cu dispersie asupra fabricii care producea diverse produse lactate, care au deteriorat instalațiile de producție și depozitarea produselor, dar nimeni nu a fost rănit.

Sudzha este situată la aproximativ 12 kilometri de granița cu regiunea Sumî a Ucrainei.

Update 12:00. Un mort în urma unor bombardamente ruse asupra Herson

O lovitură rusă asupra comunității Bilozerka din regiunea Herson, joi, a ucis o femeie în vârstă de 50 de ani, a informat parchetul regional, citat de Kyiv Independent.

Atacul a avut loc în jurul orei 9 dimineața, potrivit procurorilor. Femeia a fost ucisă în stradă.

Bilozerka, cu o populație de dinainte de război de sub 10.000 de locuitori, se află la aproximativ 10 kilometri vest de Herson.

Update 10:30. Forțele ucrainene au lansat 16 atacuri asupra unor grupuri concentrate de trupe ruse

Forțele ucrainene au lansat 12 atacuri asupra unor grupuri concentrate de trupe și echipamente rusești folosind forțele aeriene și alte patru cu rachete în ultima zi, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei joi dimineață.

Ucraina a lansat, de asemenea, trei lovituri aeriene împotriva sistemelor rusești de apărare aeriană, iar trupele ucrainene de rachete au vizat opt ​​sisteme de artilerie rusești, trei depozite de muniții, o stație radar, trei stații de război electronic și o țintă militară nespecificată, potrivit raportului.

Update 09:40. Ucraina înaintează pe fronturile de sud şi de est

Vorbind la conferinţa Reuters Next desfăşurată ieri la New York, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Kievul este încă pe cale "să obţină rezultate militare până la sfârşitul anului".

"Avem un plan. Avem obiective fparte concrete. Avem progrese lente în sud, dar şi est", a declarat Zelenski, citat de presa ucraineană. Preşedintele ucrainean a mai spus că ieri a fost o "zi de succes" pentru Kiev, după ce Comisa Europeană a recomandat deschiderea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE.

Update 08:20. Un copil internat în spital a refuzat să stea de vorbă cu Putin

Președintele rus, Vladimir Putin, își face campanie vizitând copiii bolnavi. Miercuri, el a fost filmat în timp ce încerca să stea de vorba cu un copil internat cu o boală gravă.

În ciuda încercărilor liderului de la Kremlin de a avea un dialog cu băiatul, acesta a refuzat să vorbească și s-a ascuns sub pătură. După ce mama sa l-a amenințat că îi va lua telefonul, Putin i-a sugerat să îl lase să se joace.

Canalul Nexta, care a făcut public videoclipul, nu a dat alte detalii, însă, potrivit Kremlinului, Putin a vizitat Centrul Național de Cercetare Medicală pentru Hematologie, Oncologie și Imunologie Pediatrică Dmitri Rogaciov.

”Președintele rus a inspectat, în special, unitatea de operație, în departamentul de oncologie pediatrică - sala de joacă și sălile de școală. Șeful statului a mers și la secțiile de reabilitare și terapie terapeutică, unde a discutat cu pacienții centrului și cu părinții acestora”, se arată în comunicat.

Update 07:25. Ministrul ucrainean de Finanțe: Fără un nou ajutor financiar occidental, Ucraina riscă o criză majoră

Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a declarat, miercuri, că Ucraina riscă un colaps economic anul viitor dacă aliaţii săi occidentali nu-i acoperă deficitul bugetar masiv, precizând că o asemenea criză economică ar fi „foarte, foarte traumatizantă, nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga Europă”, potrivit Politico. 

„Bugetul (Ucrainei) este destul de simplu. Ne putem cheltui banii din taxe şi împrumuturi interne doar pe armată, iar pentru partea civilă a bugetului nostru ne bazăm numai pe partenerii noştri”, a explicat ministrul ucrainean, potrivit Agerpres. 

UE a oferit Ucrainei pentru anul în curs un ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro. Pentru următorii patru ani, Comisia Europeană a propus un pachet financiar total de 50 de miliarde de euro, dar Ungaria şi Slovacia se opun deocamdată aprobării acestui ajutor pentru Kiev, opoziţie justificată de cele două ţări prin corupţia din Ucraina şi lipsa transparenţei în cheltuirea acestor fonduri.

O problemă în plus constă în reticenţa republicanilor americani faţă de suplimentarea ajutorului financiar al SUA pentru Ucraina. Preşedintele democrat Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, în cadrul unui pachet mai larg cu fonduri destinate Israelului, Taiwanului şi protejării frontierei SUA în faţa valului migrator. Dar acest ajutor este în prezent blocat de republicani, care au aprobat în Camera Reprezentanţilor, unde au majoritatea, doar ajutorul pentru Israel, respins apoi de Senatul cu majoritate democrată, întrucât acesta cere aprobarea întregului pachet cerut de Biden.

Totuşi, ministrul ucrainean de finanţe se arată încrezător că în cele din urmă situaţia se va debloca la Washington şi ajutorul financiar american pentru Ucraina va fi aprobat. „Cred că (ajutorul) se va materializa. Este doar o chestiune de timp”, spune Marcenko.

Sprijinul militar francez acordat Ucrainei se ridică la 3,2 miliarde de euro, potrivit deputaților într-un raport parlamentar prezentat miercuri la Comisia pentru apărare și forțe armate a Adunării Naționale, potrivit AFP.

Potrivit raportului, costul echipamentelor militare vândute Ucrainei reprezintă cea mai mare parte din total, ridicându-se la 1,7 miliarde de euro dacă se iau în considerare costurile de înlocuire.

Miercuri, Operațional Sud al Forțelor Terestre ucrainene a anunțat, într-un comunicat, că armata Federației Ruse a lovit cu o rachetă antiradar Kh-31P o navă civilă sub pavilionul Liberiei, care pătrundea într-unul dintre porturile regiunii Odesa.

”Continuând teroarea navelor civile, inamicul a tras o rachetă antiradar Kh-31P în direcția unuia dintre porturile Odesei din aeronave tactice aflate în zona Mării Neagre. Racheta a lovit suprastructura unei nave civile sub pavilionul Liberiei, în momentul intrării acesteia în port. Sunt victime”, se arată în mesaj.

În urma atacului, pilotul navei, cetățean ucrainean, a murit. De asemenea, au fost răniți trei membri ai echipajului, cetățeni filipinezi, dar și un lucrător portuar. Potrivit ministerului ucrainean al infrastructurii, nava avariată trebuia să transporte minereu de fier în China.

Război în Ucraina, 8 noiembrie 2023 | Bruxellesul recomandă începerea negocierilor de aderare cu Ucraina 

Război în Ucraina, 7 noiembrie 2023 | Zelenski, apel la concentrarea pe victorie: "Trebuie să ne gândim la apărarea țării noastre"

Război în Ucraina, 6 noiembrie 2023 | Zelenski despre negocierile de pace cu Rusia: "Nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii"

Război în Ucraina, 5 noiembrie 2023 | Zelenski cere mai mult ajutor din partea SUA și îl invită pe Trump în Ucraina

Război în Ucraina, 4 noiembrie 2023 | Războiul din Orientul Mijlociu "deturnează atenţia" de la Ucraina, susţine Zelenski

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close