Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Armata rusă a primit ordin să se retragă din Herson
- Ucrainenii au confirmat existența planurilor de reconstrucție a celui mai mare avion comercial din lume Antonov AN-225
- Incendiu uriaș în urma unui atac cu drone în orașul Dnipro
- Rusia ar fi plătit Iranului 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate în schimbul dronelor ucigașe
- Banii proveniți din vânzarea clubului Chelsea „sunt pe drum" pentru a ajuta Ucraina
- Trupele rusești atacă din Belarus: operatorii de drone au înființat centre speciale la graniță
- Noul Guvern italian pregăteşte asistenţă militară pentru Ucraina
- Zelenski: 4 milioane de persoane au rămas fără curent electric în 14 regiuni plus capitala Kiev
- Ucraina ar accepta negocieri cu Rusia dacă ar avea ca miză restabilirea suveranităţii
- Mesajele date de Kiev după ce s-a aflat că SUA au cerut Ucrainei să se arate dispusă la negocieri de pace
- Aproape trei sferturi dintre români cred că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în schimbul păcii
- Banca elvețiană UBS, percheziționată de procuratura germană din cauza oligarhului rus Alisher Usmanov
Update 22:30 Moartea lui Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației locale instalate de Rusia, a fost confirmată de șeful său, Vladimir Saldo, guvernatorul interimar al Khersonului, susținut de Rusia. Președintele rus Vladimir Putin l-a omagiat pe oficialul instalat de Moscova în regiunea ucraineană.
Președintele Vladimir Putin i-a acordat post-mortem lui Kirill Stremousov Ordinul Curajului, o distincție de stat, a precizat Kremlinul într-o declarație.
Un oficial instalat în Rusia a declarat că accidentul s-a produs după ce șoferul vehiculului lui Stremousov a încercat să evite să lovească un camion care efectuase o manevră periculoasă.
Vladimir Rogov, din regiunea învecinată Zaporojie, a scris pe Telegram că șoferul camionului este de vină.
Agenția rusă de știri RIA a publicat o înregistrare video cu vehiculul distrus al lui Stremousov, care era distrus în totalitate.
Stremousov era o față foarte vizibilă pe rețelele de socializare, el având numeroase declarații pro-Moscova. În cea mai recentă, cu câteva ore înainte de moartea sa, el a denunțat ceea ce a numit „naziștii” ucraineni și a declarat că armata rusă deține „controlul deplin” asupra situației din sud.
Ucraina l-a considerat un colaborator și un trădător.
Moartea lui Stremousov a adâncit sentimentul de dezordine din jurul apărării Hersonului. La câteva ore după accidentul fatal, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă din orașul ucrainean ocupat.
Update 17:30 Armata rusă a primit ordin miercuri să se retragă din orașul ucrainean Herson, singura capitală regională capturată de la începutul invaziei din februarie, potrivit BBC. Generalul rus Serghei Surovikin a declarat că nu mai este posibil să se mențină aprovizionarea orașului.
Comandantul Rusiei în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a declarat că nu mai este posibil să se mențină aprovizionarea orașului.
Retragerea din Herson înseamnă că forțele rusești se vor retrage în întregime din regiunea de pe malul vestic al râului Dnipro.
Herson era singura capitală regională capturată de ruși de la începutul invaziei în Ucraina, din 24 februarie.
Aceasta reprezintă „o lovitură semnificativă” în contextul în care Rusia se confruntă cu o contraofensivă ucraineană.
”În aceste circumstanțe, cea mai rezonabilă opțiune este organizarea apărării de-a lungul unei linii de barieră de-a lungul râului Dnipro”, a declarat generalul Surovikin la o reuniune a liderilor militari de rang înalt.
Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce presa rusă a anunțat că adjunctul liderului din Herson, Kirill Stremousov, a fost ucis într-un accident de mașină. Acesta avertizase cu doar șase zile în urmă că este „foarte probabil” ca forțele rusești să fie nevoite să treacă pe malul estic.
Update 15:10 Cel mai mare avion din lume, distrus de ruși în timpul războiului din Ucraina, va fi reconstruit de ingineri. Este vorba despre avionul cargo Antonov An-225.
Ucrainenii au confirmat existența planurilor de reconstrucție a celui mai mare avion comercial din lume. Antonov AN-225 a fost distrus la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Aeronava masivă, poreclită „Mriya" (vis în limba ucraineană n.r.), a fost atacată la baza sa din Hostomel, lângă Kiev, în februarie.
„Este posibil ca Rusia să ne fi distrus Mriya. Dar nu vor putea niciodată să distrugă visul nostru de a avea un stat european puternic, liber și democratic. Vom învinge!" a scris atunci pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.
Acum, producătorii săi au anunțat pe Twitter că planurile de reconstrucție a aeronavei sunt deja în curs de desfășurare, potrivit CNN.
Inginerii estimează că operațiunea va costa peste 500 de milioane de euro.
Compania a mai anunțat că are deja aproximativ 30% din componentele necesare pentru a construi un nou aparat.
Update 13:10 Un incediu de proporții a izbucnit miercuri în orașul ucrainean Dnipro în urma unui atac cu drone lansat de ruși. Mai multe persoane sunt rănite, potrivit CNN.
Patru persoane au fost rănite în timpul atacului cu drone rusești de la Dnipro, a anunțat un oficial ucrainean
Dronele au lovit orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, miercuri dimineață, rănind grav patru persoane și provocând un incendiu de proporții, potrivit unui purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa.
„Forțele noastre de apărare au doborât cinci dintre ele [drone], dar restul au reușit să treacă, lovind o companie de logistică. Lovitura inamicului a dus la izbucnirea unui incendiu de peste 3.000 de metri pătrați", a scris purtătorul de cuvânt Serhiy Bratchuk pe Telegram.
În ultimele săptămâni, Rusia a lansat numeroase atacuri cu drone în Ucraina, lovind elemente ale infrastructuri civile.
Update 12:30 O aeronavă militară rusă a transportat în secret 140 de milioane de euro în numerar și trei modele de muniție către un aeroport din Teheran în luna august, în schimbul a zeci de drone mortale pentru războiul său din Ucraina, a declarat o sursă pentru Sky News, sub protecția anonimatului.
Armele - o rachetă antitanc britanică NLAW, o rachetă antitanc americană Javelin și o rachetă antiaeriană Stinger - au făcut parte dintr-un transport de echipamente militare britanice și americane destinate armatei ucrainene care „a căzut în mâinile Rusiei”, potrivit sursei.
Update 11:14 Deputatul britanic Leo Docherty, însărcinat al Guvernului englez cu Afacerile Europene, a dat asigurări că fondurile strânse din vânzarea clubului englez de fotbal Chelsea de către Roman Abramovici sunt în curs de a fi trimise pentru a ajuta oamenii din Ucraina, relatează Goal.
Oligarhul rus Roman Abramovici a vândut Chelsea unui consorțiu condus de Todd Boehly pentru o sumă de 4,25 miliarde de lire sterline în luna mai a anului 2022, iar fondurile strânse din vânzare sunt destinate pentru acordarea de ajutor Ucrainei pe fondul războiului acesteia cu Rusia.
Deputatul Chris Bryant a întrebat Ministerul Afacerilor Externe britanic care sunt ultimele noutăți în ceea ce privește eliberarea banilor către necesitățile din ucraina.
„Chelsea a fost vândută pentru 3,5 miliarde de lire sterline cu multe luni în urmă. Acei bani au ajuns deja în Ucraina? Și dacă nu, de ce nu?", a întrebat Bryant.
„(Banii) sunt încă înghețați în contul bancar din Marea Britanie. Se face munca administrativă și se solicită o licență, dar sperăm că acesta este începutul călătoriei lor spre Ucraina pentru a-i ajuta pe oameni acolo unde au nevoie de ajutor", a fost răspunsul oferit de Leo Docherty.
Abramovici a vândut Chelsea la începutul anului, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe fondul sancțiunilor impuse oligarhilor și întreprinderilor rusești. Fondurile obținute din vânzare urmau să fie păstrate într-un cont al guvernului britanic, înainte de a fi eliberate pentru a ajuta Ucraina într-o anumită măsură, însă procesul de realizare a acestui lucru nu s-a dovedit a fi simplu.
Update 09:55 Republica Belarus continuă să ajute Rusia în războiul împotriva Ucrainei, oferindu-i infrastructura, teritoriul și spațiul aerian. De asemenea, unități de operatori de drone de atac sunt înfiinţate în cadrul trupelor de frontieră ale Republicii Belarus, semnalează serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
În plus, potrivit armatei ucrainene, pe teritoriul belarus continuă formarea grupului comun de trupe Belarus-Rusia. "Conform informațiilor preliminare, personalul militar al brigăzii belaruse de asalt aerian 38 a achiziționat până la 100 de seturi de truse individuale de prim ajutor pentru nevoile personalului regimentului 15 de puști motorizate ale Federației Ruse, plus veste și alte echipamente", se arată în raportul de miercuri dimineață al Statului Major General al Ucrainei.
Potrivit Kievului, structurile de forţă belaruse și-au înăsprit măsurile de căutare, identificare și reținere a cetățenilor cu poziție pro-ucraineană, precum și a celor care critică autoritățile sau războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Update 09:05 O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată o coloană a armatei ruse complet devastată în urma unui atac ucrainean, filmarea fiind făcută chiar de ruși care trec cu mașina printre ce a rămas din vehiculele de luptă.
Video going around Russian channels allegedly showing a completely devastated Russian column in Snihurivka. Judging by the sun, the video could have been taken around 3:30PM local time. pic.twitter.com/jXclzDS9W8
— Dmitri (@wartranslated) November 8, 2022
Dmitri, fondatorul site-ului War Translated, notează într-o postare separată că înregistrarea video a început să fie distribuită inițial pe canalele de Telegram rusești, afirmându-se că aceasta a fost filmată în apropierea Snihurivka, un oraș din sud-estul regiunii Nikolaev, aflat aproape de liniile rusești din regiunile Herson și Zaporojie. Snihurivka a fost ocupat de armata rusă încă din luna martie.
Însă administratorii canalului Rybar, unul dintre cele mai cunoscute canale de Telegram din Rusia, afirmă că înregistrarea video ar fi mai veche și că ar fi fost de fapt filmată în urmă cu câteva luni în regiunea Lugansk.
Update 08:30 Noul Guvern italian pregăteşte asistenţă militară pentru Ucraina, care ar putea include sisteme antiaeriene, a declarat un oficial guvernamental de la Roma, citat de agenţia Reuters.
Conform oficialului citat, Guvernul Giorgia Meloni ar putea furniza Ucrainei o serie de sisteme antiaeriene, inclusiv instalaţii cu rază medie de tip SAMP/T şi Aspide, precum şi baterii mobile Stinger.
Guido Crosetto, ministrul italian al Apărării, a discutat luni, prin telefon, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, subliniind că Guvernul de la Roma va oferi sprijin Ucrainei "cât timp va fi necesar".
Fostul Guvern condus de Mario Draghi a oferit până acum Ucrainei cinci pachete de asistenţă militară.
Update 08:00 Președintele ucrainean a precizat că aproximativ 4 milioane de persoane au rămas fără curent electric în 14 regiuni plus capitala Kiev, dar în regim de „stabilizare” a sistemului și nu de urgență.
Atacurile rusești cu rachete și drone au vizat infrastructura energetică a Ucrainei de câteva săptămâni, în timp ce se apropie iarna, când temperaturile pot coborî până la -20C. (The Guardian)
Update 07:00 Comandamentul operaţional "Sud" al Ucrainei a raportat că armata ucraineană a ucis, de asemenea, 55 de soldaţi ruşi şi a distrus patru tancuri, un sistem de rachete antiaeriene Tor-М2, un obuzier autopropulsat Akatsiya, două mortiere şi nouă vehicule blindate pe 8 noiembrie.
*
"Negocieri cu Rusia - principala condiţie a preşedintelui Ucrainei este restabilirea integrităţii teritoriale ucrainene", a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev.
În plus, Oleksiy Danilov a cerut şi "garanţii" privind dotarea Ucrainei cu sisteme antiaeriene moderne, cu avioane, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune. "Strategia - acţiuni active pentru distrugerea rachetelor ruse înainte de a ajunge în aer, pe sol sau în mare", a subliniat oficialul ucrainean.
Administraţia Volodimir Zelenski şi-a reafirmat, luni, poziţia oficială în războiul cu Rusia, cerând retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei şi subliniind că nu refuză negocierile, dar le vrea cu "viitorul lider" de la Moscova, întrucât preşedintele Vladimir Putin nu ar fi "pregătit".
"Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziţia noastră de negociere este cunoscută şi deschisă: 1. Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina; 2. După orice altceva, este Putin pregătit? Evident că nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom discuta cu viitorul lider al Federaţiei Ruse", a declarat luni seară, prin Twitter, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski.
Declaraţiile oficialului ucrainean intervin după ce Rusia a semnalat că este deschisă negocierilor cu Ucraina pentru oprirea războiului, dar nu în acest moment, deoarece Kievul a emis o lege prin care a exclus posibilitatea dialogului cu preşedintele Vladimir Putin.
Război în Ucraina, 8 noiembrie | Reacția Kievului, după ce Washington Post a scris că SUA au cerut Ucrainei să-și arate disponibilitatea de a negocia cu Rusia
Război în Ucraina, 7 noiembrie | Naţiunile din cadrul Iniţiativei Central-Europene, inclusiv România, reafirmă sprijinul pentru Ucraina
Război în Ucraina, 6 noiembrie | Primarul Kievului îi avertizează pe locuitori să se pregătească pentru ce e mai rău: "Dușmanii noștri fac totul pentru ca noi toți să murim"
Război în Ucraina, 5 noiembrie | Iranul recunoaște că a livrat drone către Rusia înainte de izbucnirea războiului din Ucraina
Război în Ucraina, 4 noiembrie | Consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui SUA, vizită neanunţată la Kiev