Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ucraina va primi trei sisteme de rachete HIMARS, furnizate de SUA și plătite de Germania
- Vizita lui Xi Jinping în Ungaria: „Convergență de opinii asupra ofensivei rusești”
- Putin avertizează că forțele nucleare ale Rusiei sunt întotdeauna pregătite de luptă
- Preşedinta Parlamentului European, în vizită la Kiev: UE trebuie să-şi ţină promisiunile, să-şi intensifice sprijinul
- Premierul ungar Viktor Orbán şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut miercuri o conversaţie telefonică
- O dronă a parcurs o distanță record și a lovit o rafinărie Gazprom din Bașchiria
- Volodimir Zelenski l-a numit pe Valeri Zalujnîi ambasador al Kievului în Marea Britanie
- Un ucrainean a încercat să scape de război în România, după ce și-a pus perucă și sâni falși. Travestitul a venit cu pașaportul surorii sale
- Șefa Parlamentului European s-a dus la Kiev de Ziua Europei
- 11 mii de ucraineni au fugit de război trecând România peste Tisa sau prin Munții Maramureșului
- Putin: "Nu acceptăm să primim amenințări, forțele noastre strategice sunt în stare de luptă"
- Ucraina a atacat cu drone o rafinărie rusă din Krasnodar, chiar înainte de parata de Ziua Victoriei
- Zelenski compară apărarea Ucrainei în fața Rusiei cu lupta contra Germaniei naziste
- Ucraina susține că a ajuns să producă la fel de multe drone cu rază lungă de acțiune ca Rusia
- Parlamentul de la Kiev adoptă un proiect de lege care dă undă verde mobilizării deținuților în armată
- Ucraina se pregăteşte pentru pene de curent după un nou atac masiv al Rusiei
- Marea Britanie îl expulzează pe atașatul militar rus, despre care spune că e "spion nedeclarat"
- Putin îşi scoate armata la paradă de Ziua Victoriei
- Steven Seagal, nervos după ce a fost întrebat la Kremlin de ce-l sprijină pe Putin: "E o întrebare tâmpită"
- Rusia, cele mai bune încasări la trei luni din petrol și gaze, de când a început invazia
Update 22:50. Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunțat joi că aliații occidentali vor livra Ucrainei încă trei sisteme de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) pentru a le folosi în luptele împotriva Rusiei. „Provin din stocurile armatei americane și vor fi plătite de noi”, a declarat Pistorius după o întâlnire cu omologul său american Lloyd Austin, la Washington.
Update 21:50. După Paris și Belgrad, președintele chinez Xi Jinping a adus joi, în ultima etapă a turneului său european, un omagiu solidității legăturilor care leagă țara sa de Ungaria, cu o cooperare economică înfloritoare și o convergență de opinii asupra ofensivei rusești din Ucraina, potrivit AFP.
Beijingul și Budapesta sunt pe aceeași lungime de undă, pledând pentru o soluționare pașnică în Ucraina, rămânând în același timp aproape de Kremlin.
Update 20:50. Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt „întotdeauna” pregătite de luptă, a subliniat joi Vladimir Putin în discursul său de celebrare a victoriei sovietice asupra lui Hitler, pe fondul tensiunilor legate de conflictul din Ucraina, potrivit AFP.
Președintele rus a supervizat parada militară din 9 mai din Piața Roșie, piesa centrală a narațiunii Kremlinului care exaltă puterea țării. Au participat peste 9.000 de soldați, potrivit presei ruse, vehicule blindate, lansatoare de rachete și avioane de vânătoare.
Update 19:50. Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a invitat joi Uniunea Europeană să furnizeze ajutorul promis Ucrainei şi să-şi „intensifice” şi mai mult sprijinul său împotriva invaziei ruse, în cadrul unei vizite la Kiev.
Update 18:50. Premierul ungar Viktor Orbán şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut miercuri o conversaţie telefonică, a declarat pentru agenţia MTI Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al lui Orban. Au fost trecute în revistă toate elementele importante ale relaţiilor dintre Ungaria şi Ucraina. Subiectul principal al negocierilor a fost problema războiului şi păcii, a precizat Havasi.
Update 17:50. O sursă din serviciile de informații de la Kiev a spus pentru Reuters că drona a lovit o unitate de procesare a petrolului din Bașchiria (cunoscută și sub numele de Republica Bașcortostan) după ce a zburat o distanță „record” de 1.500 de kilometri.
Update 16:50. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit joi pe fostul comandant-șef al armatei, popularul general Valeri Zalujnîi, ambasador al Kievului în Marea Britanie, o funcție diplomatică importantă, însă una care îl va duce în afara țării.
Update 15:50 Un bărbat de 44 de ani din Ucraina a fost prins în timp ce încerca să intre în România travestit.
Individul avea perucă, sâni artificiali, era machiat și purta fustă, iar polițiștilor le-a prezentat pașaportul surorii sale.
Chiar și după ce a fost deconspirat, bărbatul a insistat, pentru un timp, că ar fi, de fapt, femeie cu cetățenie ucraineană.
Serviciul Poliției de Frontieră i-a întocmit individului, originar din orașul Zolotonoșa, regiunea Cerkașî, un proces-verbal pentru abatere administrativă, relatează presa din Republica Moldova.
Update 15:08 Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a deplasat, joi, la Kiev pentru a sărbători Ziua Europei în capitala Ucrainei.
Ziua Europei este marcată în fiecare an pe 9 mai.
"Din nou în țara oamenilor curajoși. La Kiev de Ziua Europei", a scris Metsola pe contul de pe platforma X, alături de un videoclip ce surprinde sosirea ei, cu trenul, în capitala Ucrainei.
Back to the land of the brave. In Kyiv on Europe Day ????
— Roberta Metsola (@EP_President) May 9, 2024
Знову у Країні Відважних. У Києві в День Європи ???? pic.twitter.com/y8tKAGpctd
Ea a fost primită pe peron de șeful Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk.
De anul trecut, și Ucraina sărbătorește pe 9 mai Ziua Europei.
Până atunci, la această dată era sărbătorită Ziua Victoriei împotriva nazismului, după modelul consacrat de Uniunea Sovietică, model pe care Rusia îl respectă în continuare.
În demersul menit să o îndepărteze de Rusia și să o alinieze cu UE, Ucraina a mutat aniversarea victoriei asupra nazismului pe 8 mai, în aceeași zi în care acest moment istoric este celebrat și în Uniunea Europeană.
Update 13:41 Aproape 11.000 de bărbați din Ucraina au fugit de încorporare și de iadul de pe frontul luptelor cu Rusia, alegând să treacă ilegal granița din Ucraina în România.
Fugarii, cu vârste între 18 și 60 de ani, au optat pentru trasee extrem de dificile, fie înot prin râul Tisa, fie prin muntii Maramureșului, la altitudini de peste 1.800 de metri.
De la începutul războiului și până în prezent, 19 bărbați ucraineni si-au pierdut viețile în tentativa de a fugi de război, arată datele Antena 3 CNN: 11 au fost găsiți înecați în râul Tisa iar 8 au murit în munții Maramureșului.
De la începutul războiului și până la finalul anului 2023, polițiștii de frontieră și salvamontiștii din zonă au avut 72 de intervenții în munții Maramureșului, fiind salvați 108 ucraineni. Anul acesta au fost deja efectuate 20 de misiuni de salvare, fiind salvați încă 36 de bărbați ucraineni.
Polițiștii de frontieră maramureșeni colaborează și cu Agenția europeană FRONTEX pentru supravegherea a 130 de km de graniță muntoasă și greu accesibilă cu Ucraina.
Aici au fost montate camere de supraveghere ultraperformante cu termoviziune în zonele considerate critice.
Update 12:07 Armata Ucrainei a lansat un nou atac pe teritoriul Rusiei, înainte de parada de Ziua Victoriei.
O rafinărie din regiunea Krasnodar a fost ținta dronelor ucrainene.
În urma atacului, mai multe rezervoare de petrol au luat foc după ce resturile aparatelor de zbor doborâte au căzut pe rafinărie, relatează Antena 3 CNN citând autoritățile ruse.
Update 11:30 Vladimir Putin a avertizat lumea că Rusia este "cu forțele strategice în stare de luptă" și că nu acceptă ca țara sa "să primească amenințări".
Liderul rus a mai spus în discursul de Ziua Victoriei, rostit la parada militară de la Moscova, că face toate eforturile pentru a evita o confruntare globală.
Este al treilea discurs de Ziua Victoriei rostit de Putin de când a început invazia în Ucraina, intrată în cel de-al treilea an.
Update 10:11 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comparat apărarea țării sale împotriva invaziei ruse cu eforturile de a înfrânge Germania nazistă, în contextul în care joi se împlinesc 79 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
"În urmă cu 80 de ani, milioane de ucraineni au luptat pentru a înfrânge nazismul pentru totdeauna. Însă astăzi ucrainenii se ridică încă o dată împotriva răului care a renăscut, a revenit și vrea, din nou, să ne distrugă", a spus Zelenski într-un mesaj video înregistrat miercuri în timpul vizitei făcute în localitatea Iahidne din regiunea Cernigău, locul unor crime de război comise de ruși în primăvara lui 2022 și documentate atât de autoritățile de la Kiev, cât și de presa internațională.
În timpul ocupației ruse la Iahidne, trupele Moscovei au ținut ostatici peste 350 de săteni, printre care 80 de copii, în subsolul unei școli, timp de câteva săptămâni.
Potrivit lui Zelenski, zece oameni au murit în timpul acelei sechestrări şi alți 17 ulterior.
"Dacă acesta nu e nazism, atunci ce este?", a subliniat președintele ucrainean.
Armata ucraineană a eliberat Iahidne la sfârșitul lunii martie 2022.
"Oricine a venit pentru să ne distrugă va părăsi, în cele din urmă, pământul ucrainean", a estimat Volodimir Zelenski.
Update 08:21 Rusia amenință că va ataca trupele franceze, dacă acestea vor fi trimise în Ucraina.
Reacția vinde după ce președintele francez Emmanuel Macron a provocat controverse în februarie, când a spus că nu poate exclude desfășurarea de trupe terestre în Ucraina, în viitor. Liderul francez a reluat această idee într-un interviu recent.
"Am comentat deja de mai multe ori retorica iresponsabilă și provocatoare a liderului francez. Este caracteristic faptul că Macron însuși explică această retorică prin dorința de a crea un fel de incertitudine strategică pentru Rusia.
Trebuie să îl dezamăgim. Pentru noi, situația pare mai mult decât sigură. Ne-am hotărât cu mult timp în urmă, iar dacă francezii apar în zona de conflict, vor deveni în mod inevitabil ținte pentru forțele armate", a spus Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Update 00:01 Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele rusești înghețate în urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina să fie folosit pentru finanțarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE, relatează agențiile AFP şi EFE.
"Ambasadorii UE au convenit în principiu măsuri asupra beneficiilor extraordinare rezultate din activele imobilizate ale Rusiei", a menționat președinția belgiană într-un mesaj pe platforma X, adăugând că acești bani vor "servi la susținerea redresării şi a apărării militare a Ucrainei".
Propunerea în acest sens a venit în luna martie din partea Comisiei Europene.
În urma sancțiunilor impuse după lansarea invaziei ruse asupra Ucrainei, statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur.
Din această sumă, UE a înghețat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 192 de miliarde de euro, fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.
Război în Ucraina, 8 mai 2024 | Ucraina susține că a ajuns să producă la fel de multe drone cu rază lungă de acțiune ca Rusia
Război în Ucraina, 7 mai 2024 | Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat prezidențial: "Vom deveni și mai puternici"
Război în Ucraina, 6 mai 2024 | Mai multe rachete de artilerie grea au lovit o centrală electrică din Donețk
Război în Ucraina, 5 mai 2024 | Volodimir Zelenski, mesaj de Paște: "Astăzi rugăciunea noastră este pentru toți ucrainenii"
Război în Ucraina, 4 mai 2024 | Șase răniți, în urma unui atac rusesc cu drone în regiunile ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk