Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Statele Unite condamnă acţiunile Iranului de a oferi sprijin militar Rusiei
- Putin spune că ofensiva ucraineană a început, dar a eşuat
- Statele Unite anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
- Putin confirmă desfăşurarea armelor nucleare tactice ruse în Belarus în iulie
- Ucraina a obţinut dovada care arată că Rusia a distrus barajul de pe Nipru
- Primele imagini cu contraofensiva Ucrainei
- Rusia ar pregăti un atac terorist pentru a distrage atenția de la dezastrul de la Kahovka
- Agenții ale Națiunilor Unite lucrează pentru a asigura accesul la apă potabilă și alimente pentru locuitorii din Herson, afectați de prăbușirea barajului Nova Kahovka
- Statul Major al armatei ucrainene susţine că nu a început contraofensiva
- Jens Stoltenberg îndeamnă statele NATO să furnizeze asistenţă umanitară Ucrainei
- Ucraina cere Europei să îi furnizeze mai multă electricitate
- Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a raportat noi "succese” pentru armata rusă
- Washington Post: Ucraina a început contraofensiva. Se dau lupte în regiunea Zaporojie
- Ucraina ar putea pierde milioane de tone de culturi agricole după distrugerea barajului Kahovka
Update 23:30 - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va întâlni luni, la Paris, cu omologul său polonez, Andrzej Duda, şi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, pentru discuţii despre asistenţa militară acordată Ucrainei şi despre eventualele garanţii de securitate.
Dineul de lucru vizează coordonarea acţiunilor de furnizare a asistenţei militare pentru Ucraina şi discuţii despre garanţii de securitate destinate Kievului după încheierea actualului conflict izbucnit prin invazia militară rusă.
Întâlnirea are loc în formatul Triunghiului Weimar, a transmis Palatul Elysée, citat de cotidianul Le Monde.
Update 22:15 - Administraţia de la Washington a denunţat, vineri, sprijinul militar oferit de Iran Rusiei în contextul invaziei din Ucraina, pe fondul informaţiilor privind construirea unei fabrici de drone cu tehnologie iraniană pe teritoriul rus.
"Rusia primeşte materiale din Iran pentru a construi o uzină de drone pe teritoriul rus, iar complexul ar putea fi deplin operaţional la începutul anului viitor. Parteneriatul militar între Rusia şi Iran pare să se aprofundeze", a declarat vineri John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, citat de cotidianul Le Monde.
"Noi vom continua să impunem sancţiuni împotriva actorilor implicaţi în transferul de echipamente militare iraniene spre Rusia pentru a fi utilizate în Ucraina", a subliniat John Kirby.
Update 21:00 - Vladimir Putin a declarat că Ucraina a început o contraofensivă majoră împotriva armatei sale, dar susţine că forţele ucrainene nu au reuşit să îşi atingă obiectivele.
"Putem afirma cu siguranţă că această ofensivă a început. Acest lucru este evidenţiat de utilizarea rezervelor strategice ale armatei ucrainene", a declarat Putin.
"Trupele ucrainene nu şi-au atins obiectivele în niciun sector", a mai spus el.
Vladimir Putin a mai spus că luptele au fost foarte intense în ultimele trei zile, dar că "inamicul nu a avut succes" în niciuna dintre bătălii.
Update 19:50 - Administraţia SUA a anunţat, vineri, asistenţă militară suplimentară în valoare de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, în contextul informaţiilor privind contraofensiva ucraineană.
"Noul plan de asistenţă conţine capabilităţi esenţiale de apărare antiaeriană, precum şi muniţie", anunţă Departamentul american al Apărării, citat de postul de televiziune CNN.
"Pachetul oferit prin intermediul Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate în Ucraina evidenţiază angajamentul continuu atât în materie de capabilităţi esenţiale pentru Ucraina pe termen scurt, cât şi în privinţa capacităţilor durabile ale forţelor armate ucrainene de apărare a teritoriului şi de împiedicare a agresiunii ruse pe termen lung", subliniază Pentagonul.
Noul plan de asistenţă militară, în valoare de 2,1 miliarde de dolari, conţine muniţie suplimentară pentru sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot, sisteme antiaeriene HAWK, obuze de artilerie, drone Puma şi muniţie ghidată prin Laser.
Update 18:00 - Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă decizia Federației Ruse de a se retrage din Tratatul privind Forțele Convenționale în Europa (TCFE). Procedura, inițiată de către F. Rusă pe data de 10 mai 2023, a fost încheiată astăzi, 9 iunie 2023, prin notificarea depozitarului Tratatului CFE, Regatul Țărilor de Jos.
Decizia Federației Ruse este cea mai recentă acțiune de subminare a ordinii internaționale bazate pe reguli și a securității euroatlantice, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki și a obiectivelor TCFE.
Acțiunile Federației Ruse au afectat negativ TCFE încă de la anunțul său de „autosuspendare” din Tratatul în 2007, fără un temei legal. La acel moment, Federația Rusă deja nu mai îndeplinea în totalitate obligațiile ce îi reveneau prin Tratat.
România va continua, alături de statele aliate, să contribuie activ la securitatea Europei prin susținerea unei posturi consolidate de descurajare și apărare a NATO, precum și prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate și securitatea tuturor aliaților, în conformitate cu Noul Concept Strategic.
Update 16:30 - Rusia va începe desfăşurarea armelor nucleare tactice în Belarus după ce se va încheia pe 7-8 iulie pregătirea instalaţiilor destinate acestora, a anunţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, desfăşurată în staţiunea rusă Soci, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
"Pe 7-8 iulie se încheie pregătirea instalaţiilor şi imediat apoi vom începe desfăşurarea armamentului respectiv pe teritoriul dumneavoastră.
Aşadar, totul decurge conform planului", a spus liderul de la Kremlin.
Update 15.00. Ucraina susţine că a interceptat o convorbire telefonică care demonstrează că ruşii au aruncat în aer barajul Nova Kahovka. Kievul susţine că în înregistrarea audio postată pe Telegram de Serviciul de Securitate ucrainean, un oficial militar rus recunoaște că grupul lor de sabotaj se află în spatele dezastrului.
Moscova susține că Ucraina a bombardat marți barajul din aer, în timp ce Kievul spune că Rusia l-a aruncat în aer din interior. În imaginile filmate cu drona şi publicate ieri nu se vede nicio dovadă de bombardament aerian.
Update 13.20. Patru persoane au murit și 13 sunt date dispărute în urma inundațiilor din regiunea Herson, după distrugerea Barajului Kahovka, spune ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko.
Klymenko a precizat pe Telegram că, în total, 2.412 persoane au fost evacuate. Aceste afirmații nu au fost verificate în mod independent, punctează The Guardian.
Update 12.30. Atacurile rusești din regiunea Donețk au ucis o persoană și au rănit alte 7 în ultimele 24 de ore, a transmis astăzi guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, informează The Kyiv Independent.
Potrivit lui Kirilenko, o persoană a fost ucisă și patru persoane au fost rănite în localitatea Maksymilianivka. De asemenea, două persoane au fost rănite în orașul Toretsk și o alta în localitatea Yasna Poliana, care se află la puțin sub 10 kilometri vest de orașul Kramatorsk.
Update 11.20. Armata rusă a raportat vineri lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei de front, informează The Guardian.
Un purtător de cuvânt al grupului de forțe Vostok al Rusiei a declarat că 13 tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din regiunea Zaporojie și opt în regiunea Donețk, scrie Reuters. Acesta a raportat lupte cu artilerie, drone și infanterie.
Update 10.50. O persoană a fost ucisă și trei au fost rănite într-un atac rusesc în regiunea ucraineană Jîtomîr din nordul țării, relatează The Moscow Times.
Autoritățile militare locale au declarat că resturi de la o rachetă doborâtă au căzut la sol, distrugând patru case și avariind alte 30.
Update 10.15. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina, după distrugerea Barajului Kahovka.
Barajul Kahovka este situat pe râul Nipru, în orașul Nova Kakhovka, regiunea Herson din Ucraina. Trupele rusești ocupă malul stâng al râului, în timp ce malul drept se află sub control ucrainean.
Zidul barajului s-a prăbușit marți dimineața, ducând la inundarea a zeci de sate și a unor părți din Herson, precum și la distrugerea totală a centralei hidroelectrice care asigura energia electrică în regiune.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugere, în timp ce unii speculează că barajul ar fi putut fi slăbit în urma unor atacuri anterioare. Cu toate acestea, grupul norvegian de monitorizare seismică Norsar a înregistrat o activitate seismică în noaptea prăbușirii peretelui barajului, ceea ce indică faptul că a avut loc o explozie la baraj.
Update 07.10. Se fac eforturi uriaşe de salvare în Herson. Evacuările în zonele inundate sunt în continuare în desfăşurare după prăbuşirea barajului de pe râul Nipru.
Preşedintele Volodimir Zelenski s-a arătat şocat că ONU şi Crucea Roşie nu şi-au anunţat, până acum, sprijinul. Mii de oameni au rămas sinistraţi după ce apa barajului Nova Kahovka a năvălit şi a distrus totul în cale.
Update 06.40. Ucraina a declanşat mult aşteptata contraofensivă, iar lupte grele au început să se ducă în regiunea Zaporojie. Între timp, din partea ruşilor, au apărut şi primele imagini cu ofensiva mecanizată a ucrainenilor, cu tancuri şi cu blindate occidentale.
Prigojin susține că rușii permit intenționat ocuparea teritoriilor din Belgorod de către ucraineni, cu intenția ulterioară de a efectua un atac cu o armă nucleară tactică.
Într-un interviu acordat canalului de Telegram Donbass Today, Prigojin și-a exprimat temerea că Rusia ar putea să planifice detonarea unei arme nucleare de mici dimensiuni pe propriul teritoriu.
Motivul acestui demers ar fi teama de a lovi ucrainenii, în timp ce rușii rămân vulnerabili.
Prigojin a menționat că Rusia ar putea să execute o lovitură nucleară tactică pentru a demonstra "cât de schizofrenici suntem". El a declarat:
"Mi-e frică să nu aibă ei vreun gând rău să arunce vreo bombă pe teritoriul lor.
Și oare nu de asta noi ne retragem în regiunea Belgorod, dându-le voie să înainteze, pentru că pe teritoriul străin le e frică să arunce, iar pe al lor pot arunca, să arate cât de faini sunt, bolnavi psihic, de fapt.
VSU va sta în vreun sătuc, iar noi, ca și cum am fi dat cu arma nucleară.
E o mare întrebare dacă ea va funcționa bine, văzând cum ei se ocupă de toate celelalte", a declarat Evgeni Prigojin, șeful trupelor Wagner.
Război în Ucraina, 8 iunie I Război în Ucraina, ziua 470. A început contraofensiva ucraineană | Moment crucial în războiul din Ucraina
Război în Ucraina, 7 iunie | Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război
Război în Ucraina, 6 iunie | Riscuri majore la centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer
Război în Ucraina, 5 iunie | Rusia acceptă dialogul cu SUA pentru controlul armamentului strategic
Război în Ucraina, 4 iunie | Guvernatorul regiunii Belgorod cere rușilor de lângă granița cu Ucraina să-și părăsească locuințele