Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Rușii anunță că instalează un sistem de apărare antiaeriană la centrala nucleară Zaporojie
- Presa de stat din Rusia susține că la baza din Crimeea a explodat muniția de aviație. Ipoteza este ridiculizată pe internet
- Explozii în serie în Crimeea, la o bază aeriană a Rusiei
- Transneft: Ucraina a suspendat fluxurile de petrol rusesc către sudul Europei începând cu 4 august
- UNHCR: Peste 10,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la invazia Rusiei
- Pentagonul recunoaște că a trimis în Ucraina rachete antiradar
- Energoatom: Complexul nuclear de la Zaporojie a fost transformat într-o bază militară
- Sute de persoane, reținute în trei zile de ucraineni sub suspiciunea de trădare
- Ucrainenii anunță că marți sunt bombardamente intense de-a lungul liniilor de front, dar și lupte grele în diferite regiuni
- Aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi, potrivit Washingtonului
- Rușii ar fi minat centrala nucleară Zaporojie
Update 9 august, 22:15 Departamentul de Stat de la Washington a aprobat, marţi, un ajutor în valoare de 89 de milioane de dolari pentru deminarea Ucrainei.
Ajutorul va consta în echipamente de deminare, precum și în asigurarea instruirii, timp de un an, pentru 100 de echipe ucrainene de dezamorsare a minelor şi muniţiei neexplodate, potrivit unui oficial american citat de presa internațională.
Update 9 august, 20:15 Forțele ruse instalează un sistem de apărare antiaeriană la centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, unde bombardamentele recente, de care se acuză reciproc Moscova şi Kievul, au ridicat riscul de catastrofă nucleară.
"Sistemele de apărare antiaeriană ale centralei sunt întărite", a declarat televiziunii de stat din Rusia administratorul militar al regiunii ocupate, Evgheni Baliţki.
Administrația militară rusă susține că centrala de la Zaporojie funcționează în prezent normal, iar liniile electrice și unitățile reactorului care fuseseră avariate sunt acum reparate.
Update 9 august, 19:30 O persoană a murit în urma exploziilor produse, marți, în zona unei baze aeriene militare ruse din Crimeea.
Anunțul a fost făcut de Serghei Aksenov, șeful așa-numitei "Republici Crimeea".
"Situația este localizată și sub control. Nu s-a decretat evacuare generală în raion. Doar locuitorii caselor situate foarte aproape de aerodromul militar vor fi relocați", a transmis Aksenov pe Telegram.
Aproximativ 30 de persoane au fost evacuate din locuințe, a spus, la rândul său, Oleg Kriucikov, consilier al șefului regiunii Crimeea
În jurul aerodromului a fost instituit un cordon de protecție, a adăugat el.
Citând Ministerul Apărării de la Moscova, agenția de stat RIA Novosti a relatat anterior că exploziile au fost cauzate de muniția de aviație detonată "pe teritoriul aerodromului 'Saki' din apropierea localității Novofedorivka".
Internauții pun, însă, la îndoială versiunea pe care Moscova încearcă să o acrediteze cu privire la incidentul de la Novofedorivka.
Un material video arată două explozii masive, simultane, urmate de nori groși de fum.
"Susținerea rușilor că explozia munițiilor din bază a provocat detonații secundare este, astfel, probabil falsă", remarcă un utilizator Twiter care redistribuie secvența cu cele două explozii simultane.
This video shot near the Novofedorivka air base in Crimea show two practically simultaneous, separate explosions. The Russian claim that there was an explosion of ammunition at the base, causing secondary explosions, is thus likely false. pic.twitter.com/Irnin3JQQY
— Euan MacDonald (@Euan_MacDonald) August 9, 2022
Update 9 august, 17:30 Mai multe explozii au fost semnalate în zona unei baze rusești din Crimeea.
Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată un nor mare de fum care se ridică în vecinătatea bazei aeriene de la Novofedorivka, situată pe coasta de vest a Crimeei.
Oleg Kriucikov, consilier al șefului regiunii Crimeea, a confirmat că au avut loc mai multe deflagrații în regiunea menționată.
"Până acum, nu pot decât să confirm faptul că au avut loc mai multe explozii în zona Novofedorivka", a spus el, cerând populației să aștepte mesajele oficiale și să nu propage zvonuri.
La rândul său, Serghei Aksenov, șeful așa-zisei "Republici Crimeea", a declarat că a vizitat locația exploziilor și că circumstanțele "sunt în curs de clarificare".
La fața locului au fost trimise echipaje de ambulanță, inclusiv o ambulanță aeriană, potrivit Ministerului local al Sănătății.
Impressive double boom from the same event on Novofedorivka airport near Saky. #Ukraine #Crimea pic.twitter.com/SZ96XGSls0
— Special Kherson Cat ??? (@bayraktar_1love) August 9, 2022
Update 9 august, 15.30 Ucraina a suspendat fluxurile de petrol rusesc către sudul Europei începând cu 4 august, în condițiile în care din cauza sancțiunilor occidentale nu a primit taxe de tranzit de la Moscova, a declarat marți compania Transneft, care administrează conductele, scrie Reuters.
Transneft a declarat că a efectuat plăți pentru tranzitul de petrol din august către operatorul de conducte ucrainean Ukrtransnafta pe 22 iulie, dar banii au fost trimiși înapoi pe 28 iulie.
Gazprombank, care s-a ocupat de plată, a declarat că banii au fost returnați din cauza restricțiilor Uniunii Europene, a precizat Transneft într-o declarație.
În mod normal, Rusia livrează aproximativ 250.000 de barili pe zi (bpd) prin partea sudică a conductei Druzhba către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.
MOL și Unipetrol din Ungaria și Unipetrol, controlată de PKN Orlen, sunt principalii cumpărători de petrol prin această rută, în timp ce Lukoil, Rosneft și Tatneft din Rusia sunt principalii furnizori de petrol.
MOL, PKN Orlen și Ukrtransnafta nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters.
Rusia a redus deja fluxurile de gaze către mai mulți membri ai UE, invocând probleme legate de întreținerea turbinelor la conducta Nord Stream 1, precum și sancțiuni împotriva unor cumpărători pe care Moscova îi descrie ca fiind "neprietenoși".
Update 9 august, 14.15 Peste 10,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la invazia Rusiei, în 24 februarie, a anunțat marți agenția Națiunilor Unite pentru refugiați UNHCR.
Update 9 august, 13.27 Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele rusești au distrus un depozit de muniție în apropierea orașului Uman din centrul Ucrainei, unde se aflau rachete HIMARS și obuziere M777 de fabricație americană, relatează Reuters.
Sursa citată nu a reușit să verifice rapoartele de pe câmpul de luptă.
În informarea sa zilnică, ministerul a declarat că a distrus peste 300 de rachete în cadrul atacului.
Kievul a salutat sosirea rachetelor avansate HIMARS cu rază lungă de acțiune din Statele Unite ca pe un posibil schimbător de joc, în timp ce Moscova a acuzat Occidentul că „prelungește” conflictul prin înarmarea Ucrainei.
Update 9 august, 11.28 Pentagonul a anunțat luni că americanii au trimis în Ucraina rachete antiradar. Livrarea nu a fost anunțată în momentul în care a fost făcută. Practic, este prima dată când Departamentul Apărării recunoaște că a trimis Ucrainei astfel rachete, potrivit CNN.
Colin Kahl, subsecretarul apărării, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că americanii au trimis „un număr" de rachete, fără a preciza câte sau când au fost trimise în Ucraina. Kahl nu a spus în mod explicit ce tip de rachetă a fost livrată ucrainenilor
Un oficial din domeniul apărării a declarat pentru CNN că este vorba despre racheta de mare viteză AGM-88 (HARM).
Produse de Raytheon, HARM-urile au o rază de acțiune de peste 50 de kilometri, potrivit Forțelor Aeriene americane. Rachetele pot fi folosite pentru a ținti sistemele radar antiaeriene rusești, cum ar fi S-400, care au făcut foarte dificilă activitatea Forțelor Aeriene ucrainene.
Kahl a declarat că rachetele au fost trimise recent în Ucraina.
„Pe termen scurt, am făcut o mulțime de lucruri pentru a face ca forța aeriană existentă a Ucrainei să rămână în aer și să fie mai capabilă", a declarat Kahl.
Ucrainenii nu au recunoscut în mod public că au primit sau folosit HARM-uri. În ultimele zile, au apărut rămășițele a ceea ce pare a fi aripa unei rachete HARM care a vizat o poziție a rușilor din Ucraina.
Kahl a anunțat rachetele în cadrul unei ședințe de informare cu privire la cel mai recent pachet de armament al Pentagonului, în valoare de 1 miliard de dolari, destinat Ucrainei. Acesta este cel mai mare pachet de armament american de până acum.
Update 9 august, 11.00 Forţele ruseşti care ocupă centrala atomică de la Zaporojie au transformat complexul într-o bază militară de unde să lanseze atacuri asupra poziţiilor ucrainene, acuză şeful companiei ucrainene de stat Energoatom, relatează BBC.
Petro Kotin a declarat că, deşi pericolul ce ameninţă centrala este în continuare „mare”, deocamdată aceasta rămâne sigură.
Aflată sub controlul forţelor ruseşti din luna martie, centrala de la Zaporojie este operată de angajaţi ucraineni. În ultimele zile, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de atacuri asupra complexului – după ultimele lovituri, doi muncitori au fost răniţi, fiind transportaţi la spital, şi trei senzori de radiaţii au fost avariaţi.
Şeful companiei ucrainene de stat Energoatom susţine că cei nu mai puţin de 500 de soldaţi ruşi desfăşuraţi la centrală au poziţionat în zonă lansatoare de rachete. Afirmaţiile sale nu au putut fi verificate independent.
Update 9 august, 09.50 Aproximativ 400 de persoane, bănuite că au colaborat cu rușii, au fost reținute în doar trei zile de forțele ucrainene, potrivit Sky News.
Câteva sute de persoane au fost reținute în regiunea Nikolaiev din sudul Ucrainei între 5 și 8 august deoarece „ar fi colaborat cu forțele ruse". Informație a fost comunicată de Dmytro Marchenko, general-maior al forțelor armate ucrainene.
Acesta a adăugat că au fost găsite dovezi justificative „care demonstrează că fiecare reținut a transmis informații valoroase" trupelor rusești.
Arestările au fost efectuate începând de pe 5 august, la ora 23.00, până pe 8 august, la ora 5.00, au precizat ucrainenii.
Update 9 august, 08.40 Ucraina a arestat două persoane care lucrau pentru serviciile ruse de informații care plănuiau să-l omoare pe ministrul ucrainean al apărării și pe șeful agenției de informații militare a țării, a anunțat luni Serviciul de securitate intern al Ucrainei. Serviciul de Securitate al Ucrainei a dejucat complotul agenției de informații militare ruse GRU de a folosi un grup de sabotaj pentru a comite trei crime, inclusiv cea a unui activist ucrainean proeminent, a spus agenția, citată de The Guardian.
Update 9 august, 08.00 Ucrainenii anunță că marți sunt bombardamente intense de-a lungul liniilor de front, dar și lupte grele în diferite regiuni, potrivit Sky News.
Lupte grele au fost raportate în apropiere de orașul Donetsk din estul țării, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele rusești lansează valuri de atacuri în încercarea de a prelua controlul asupra regiunii industrializate Donbas.
„Situația din regiune este tensionată, bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului ... Inamicul folosește, de asemenea, foarte mult atacurile aeriene. Inamicul nu are niciun succes. Regiunea Donețk rezistă", a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko.
În apropiere de Harkov, în nord-est, trupele ucrainene au capturat orașul Dovhenke și înaintează spre Izyum, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych.
„Situația este foarte interesantă. Forțele ucrainene se deplasează cu mult succes. Încercările Rusiei de a recâștiga terenul pierdut nu au avut succes. Ucraina ar putea sfârși prin a le încercui", a adăugat el.
În sud-est, în regiunea Herson, podul cheie Antonovskyi peste râul Dnipro a fost vizat din nou de forțele ucrainene care încearcă să întrerupă liniile de aprovizionare rusești. Iuri Sobolevsky, adjunctul șefului consiliului regional din Herson, a declarat că podul a fost grav avariat în urma unor „acțiuni desfășurate peste noapte".
Update 9 august, 07.30 Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse, relatează news.ro.
„Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat Colin Kahl, secretar adjunct al Apărării pe probleme politice, subliniind că această cifră acoperă morţii şi răniţii.
Forţele ruse au pierdut de asemenea „3.000 sau 4.000 de vehicule blindate dar şi rachete ghidate de precizie, inclusiv rachetele aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.
Alte două nave, care transportau porumb și soia, au plecat luni din porturile ucrainene de la Marea Neagră, au anunțat Turcia și Ucraina, totalul ajungând astfel la zece nave, de săptămâna trecută, în cadrul unui acord cu Rusia pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, scrie Reuters.
Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după apariția avertismentelor că oprirea transporturilor de cereale cauzată de invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la penurii alimentare severe și chiar la apariția foametei în unele părți ale lumii.
Sacura, care a plecat de la Pivdennyi, transportă 11.000 de tone de soia către Italia, a declarat luni Ministerul turc al Apărării, în timp ce Arizona, care a plecat de la Chornomorsk, transportă 48.458 de tone de porumb către Iskenderun, în sudul Turciei.
Separat, nava Polarnet, care a plecat vineri, a ajuns luni dimineață la destinația sa finală în Derince, în nord-vestul Turciei, pentru a fi descărcată, marcând finalizarea primului transport de când au fost relansate exporturile.
Război în Ucraina, 8 august | Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare
Război în Ucraina, 7 august | Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk
Război în Ucraina, 6 august | Capcana întinsă de ruşi pentru civilii ucraineni
Război în Ucraina, 5 august | Rusia și Ucraina se acuză reciproc că au tras în centrala nucleară Zaporojia | Absență notabilă de la întâlnirea Putin - Erdogan
Război în Ucraina, 4 august | Ucraina, indignată după ce Amnesty International a acuzat-o că foloseşte tactici militare ce pun în pericol populaţia civilă