Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
-
Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev a precizat că Ucraina are câștiguri uriașe din distrugerea resurselor militare rusești din Crimeea ocupată
-
Ucraina acuză Rusia că a lovit o navă civilă care naviga spre un port din regiunea Odesa
- Stoltenberg cere Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO „cât mai curând posibil”
- Ucraina a trimis Ungariei o propunere pentru soluţionarea disputei privind legea minorităţilor
- Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, afirmă că negocierea păcii în conflictul ruso-ucrainean trebuie „să excludă capitularea Ucrainei”.
- Autoritățile ruse au cerut o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru o activistă rusă care a fost încarcerată după ce s-a pronunțat împotriva războiului declanșat de Moscova în Ucraina
- Cooperarea militară dintre Rusia şi China este „din ce în ce mai importantă”, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, susținând că cele două ţări nu încearcă să creeze o alianţă similară celor din perioada Războiului Rece
- Parlamentul ucrainean a aprobat o lege care permite ca fondurile obținute din impozitul pe venit plătit de personalul militar să fie folosite pentru a finanța achiziția și producția de armament, a anunțat Ministerul de Finanțe de la Kiev
- Klaus Iohannis a salutat decizia istorică a Bruxellesului de a deschide negocierile de aderare cu UCraina și Republica Moldova
- Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat faptul că executivul european a decis să recomande deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina
- Kremlin: Agresivitatea Occidentului față de Rusia crește riscul folosirii armelor nucleare
- Politician susținut de ruși, ucis într-un atentat cu mașină capcană în Luhansk
- Infrastructura energetică ucraineană, atacată de 60 de ori în ultimele săptămâni
- Rusia a pierdut peste 307.000 de soldați în Ucraina
- Zelenski: Ucraina va fi în Uniunea Europeană. Şi vom obţine asta, în special, prin transformarea ţării noastre
- G7 va rămâne unit în susţinerea sa fermă faţă de Ucraina, anunţă Japonia
- Franţa anunţă un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru Ucraina
- Zelenski mulţumeşte Olandei pentru avioanele F-16 trimise în România
- SUA afirmă că Rusia a finanțat o campanie de dezinformare anti-Ucraina la nivelul Americii Latine
- Șase morți și 11 răniți în bombardamentele ucrainene asupra orașului Donețk
- Șefi din Armata Ucrainei, judecați pentru că au furat 6 milioane de euro de la război
- Ucraina va deschide un nou centru de detenție pentru prizonierii ruși de război
- Primele avioane F-16 olandeze au aterizat în România, pentru antrenarea piloților ucraineni
Update 22:50. Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev a precizat că Ucraina are câștiguri uriașe din distrugerea resurselor militare rusești din Crimeea ocupată.
„În prezent, avem un mare succes în zona Crimeei. Suntem în permanență atenți în ceea ce privește frontul. Dar, în același timp, distrugerea bunurilor rușilor de pe teritoriul Crimeei și distrugerea Flotei Mării Negre – acestea sunt realizări uriașe ale țării noastre”, a spus Oleksi Danilov.
Update 21:25. Ucraina acuză Rusia că a lovit o navă civilă care naviga spre un port din regiunea Odesa
Armata ucraineană a acuzat miercuri Rusia că a lovit o navă civilă care intra într-unul dintre porturile din regiunea Odesa, în sudul țării, ucigând căpitanul și rănind alte patru persoane, potrivit AFP.
O rachetă rusă, „trasă de un avion”, „a lovit structura unei nave civile care arbora pavilionul libererian”, a precizat Comandamentul de Sud al armatei ucrainene pe Telegram.
Update 21:00. Parlamentul ungar trebuie să ratifice aderarea Suediei la NATO „cât mai curând posibil”, a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.
”Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a răspuns Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele ungar Katalin Novak, având în vedere că Ungaria este una dintre ultimele două țări NATO, alături de Turcia, care nu a ratificat aderarea la NATO.
Update 20:00. Ucraina a propus Ungariei o „foaie de parcurs detaliată” pentru soluţionarea divergenţelor dintre cele două ţări asupra legislaţiei ucrainene care ar afecta drepturile minorităţii maghiare în Ucraina, legislaţie din cauza căreia guvernul ungar ameninţă că va bloca prin veto deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.
Update 19:00. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, afirmă că negocierea păcii în conflictul ruso-ucrainean trebuie „să excludă capitularea Ucrainei”.
Update 18:30. Autoritățile ruse au cerut o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru o activistă rusă care a fost încarcerată după ce s-a pronunțat împotriva războiului declanșat de Moscova în Ucraina, relatează Associated Press.
Sasha Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, a fost arestată în Sankt Petersburg, orașul său natal, în aprilie 2022, sub acuzația de răspândire de informații false despre armată, după ce a înlocuit etichetele de preț dintr-un supermarket cu sloganuri anti-război și care denunțau invazia.
Update 17:30. Cooperarea militară dintre Rusia şi China este „din ce în ce mai importantă”, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, susținând că cele două ţări nu încearcă să creeze o alianţă similară celor din perioada Războiului Rece, potrivit AFP.
Update 17:00. Miercuri, Parlamentul ucrainean a aprobat o lege care permite ca fondurile obținute din impozitul pe venit plătit de personalul militar să fie folosite pentru a finanța achiziția și producția de armament, a anunțat Ministerul de Finanțe de la Kiev.
Impozitul, care până acum mergea mai degrabă în visteriile locale decât în bugetul central, ar urma să aducă aproximativ 96 de miliarde de grivne (2,5 miliarde de euro). Fondurile ar urma să fie folosite pentru achiziționarea de drone, implementarea de noi tehnologii și stimularea industriei naționale de apărare, a declarat ministrul de finanțe Serhiy Marchenko, potrivit Reuters.
În timpul unei dezbateri privind legislația înainte de vot, Marchenko a declarat: „Trebuie să creăm condițiile pentru a schimba cursul campaniei militare”.
Update 16:00. Klaus Iohannis a salutat decizia istorică a Bruxellesului de a deschide negocierile de aderare cu UCraina și Republica Moldova.
”Este o recunoaștere pe deplin meritată a amplelor lor eforturi de reformă. Româniasusține cu tărie o decizie a UE în acest an. Salut, de asemenea, recomandările Comisiei de a acorda statutul de țară candidată pentru Georgia în condițiile în care se vor lua o serie de măsuri și de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia&Herțegovina odată ce se va atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”, a scris președintele român pe X.
Update 15:11. Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat, miercuri, faptul că executivul european a decis să recomande deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi i-a mulţumit personal preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Acesta este un pas puternic şi istoric care deschide calea către o UE mai puternică, cu Ucraina ca membru”, a spus Volodimir Zelenski într-o postare pe X însoţită de o înregistrare video în care le explică ucrainenilor că este un „pas pozitiv” şi spune că ucrainenii au fost şi rămân în continuare parte a familiei europene.
„Astăzi, istoria Ucrainei şi a întregii Europe a făcut pasul corect. Ţara noastră trebuie să fie în Uniunea Europeană. Ucrainenii merită asta atât pentru apărarea valorilor europene, cât şi pentru faptul că în ciuda războiului pe scară largă, ne ţinem promisiunea şi dezvoltăm instituţiile statului. Toate deciziile necesare sunt adoptate”, le spune Zelenski compatrioţilor.
„Mulţumesc UE şi personal Ursulei von der Leyen pentru că au sprijinit Ucraina pe drumul nostru spre UE”, adaugă liderul ucrainean în mesajul scris care însoţeşte postarea video.
„Ucraina continuă pe calea reformelor şi aşteaptă cu nerăbdare decizia Consiliului European din decembrie”, mai spune Zelenski.
Update 14:40. Comisia Europeană a decis miercuri să recomande Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, țări care au primit anul trecut statutul de țări candidate.
„Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Moldova și eforturile continue de reformă, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova vor fi adoptat anumite măsuri-cheie. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri”, transmite Bruxellesul.
Update 14:10. Cinci morți și patru răniți în atacurile rușilor din ultimele 24 de ore
Atacurile rusești au ucis cel puțin cinci persoane și au rănit patru persoane în patru regiuni diferite în ultima zi, au raportat autoritățile regionale miercuri, 8 noiembrie, scrie The Kyiv Independent.
În regiunea Donețk, trei civili au fost uciși de atacurile rusești în satul Bahatîr, a declarat guvernatorul regional interimar Ihor Moroz pe Facebook. El nu a precizat detaliile atacului.
De asemenea, forțele rusești au atacat zeci de sate din regiunea Harkov cu raiduri aeriene și bombardamente. Un bărbat în vârstă de 57 de ani a fost ucis de o explozie a unui sistem de rachete cu lansare multiplă Uragan în satul Kupiansk-Vuzlovîi.
Un bărbat de 42 de ani a fost rănit în Rubijne de șrapnel, a declarat guvernatorul Oleh Siniehubov.
Forțele rusești au atacat regiunea Herson de peste 100 de ori, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin. O persoană a fost ucisă, iar o alta a fost rănită în urma acestora.
În regiunea Zaporojie forțele rusești au folosit sisteme de arme multiple în peste 25 de atacuri, rănind doi bărbați în vârstă de 27 și 54 de ani, a declarat Iurii Malashko, șeful administrației militare regionale.
Update 13:55. Kremlin: Agresivitatea Occidentului față de Rusia crește riscul folosirii armelor nucleare
Kremlinul a declarat miercuri că Occidentul și-a demonstrat agresivitatea față de Rusia, dar a precizat că, în ceea ce privește armele nucleare, Moscova are doctrina sa nucleară și că aceasta nu a fost schimbată, potrivit The Guardian.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat miercuri că politicile „distructive” ale SUA și ale aliaților săi cresc riscul ca armele nucleare, chimice sau biologice să fie folosite, relatează Reuters.
Întrebat despre aceste remarci, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat:
„Patrușev este secretarul Consiliului de Securitate. El face parte din Kremlin. Iar declarațiile sale sunt declarații ale Kremlinului.
În ceea ce privește Federația Rusă, avem o doctrină în care totul este clar explicat. Nu există schimbări. Acest lucru este confirmat de președinte.”
Update 13:05. Politician susținut de ruși, ucis într-un atentat cu mașină capcană în Luhansk
Un politician susținut de Rusia a fost ucis într-o mașină capcană în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, a anunțat miercuri presa locală, potrivit The Guardian.
Potrivit AFP, fiul politicianului a anunțat uciderea acestuia la Centrul de informații din Luhansk, o agenție de presă condusă de oficiali instalați de Moscova în regiune:
Ca urmare a unui dispozitiv exploziv care s-a detonat în mașina lui Mihail Filiponenko, deputatul Consiliului Popular a suferit răni care i-au fost fatale.
Update 12:20. Infrastructura energetică ucraineană a fost atacată de ruși de zeci de ori în ultimele săptămâni, a anunțat Ministerul Energiei din Ucrainei.
Rușii au atacat infrastructura energetică de 60 de ori în ultimele săptămâni, susține ministerul ucrainean, potrivit Sky News.
Prin intermediul unui comunicat, acesta anunță că rușii au folosit diferite arme pentru a efectua atacurile.
Pentru a înlocui echipamentele stricate, ucrainenii au nevoie de ajutor extern.
„După fiecare nou atac, nevoia de echipamente energetice crește și, prin urmare, ajutorul partenerilor pentru sectorul energetic ucrainean este foarte important”, se arată în comunicat.
Update 11:30. Rusia a pierdut peste 307.000 de soldați în Ucraina
Rusia a pierdut 307.640 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie anul trecut, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene la 8 noiembrie.
Acest număr include 780 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.301 tancuri, 9.996 de vehicule de luptă blindate, 9.814 vehicule și rezervoare de combustibil, 7.439 de sisteme de artilerie, 872 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 572 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.567 de drone și 20 de ambarcațiuni.
Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 08.11.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...
Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Marţi, 7 noiembrie 2023
Update 10:00. Zelenski: Ucraina va fi în Uniunea Europeană. Şi vom obţine asta, în special, prin transformarea ţării noastre
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se arată încrezător că Ucraina va fi în Uniunea Europeană, arătând că acest rezultat va fi obţinut printr-o transformare internă a ţării, una în interesul poporului. ”Pentru Ucraina, UE înseamnă securitate economică şi stabilitate socială şi pentru UE Ucraina înseamnă o întărire a întregii comunităţi”, afirmă el.
Zelenski a afirmat, în mesajul transmis marţi seară, că în această zi a avut mai multe şedinţe, inclusiv cu serviciile de informaţii, fiind discutate subiecte sensibile legate de protecţia oamenilor, fără a oferi detalii.
El a adăugat că sunt pregătite evenimente în luna noiembrie, când este atât aniversarea începutul Revoluţiei Demnităţii, cât şi comemorarea Holodomor-ului.
Preşedintele Ucrainei a subliniat că o atenţie specială este acordată, zilnic, relaţiilor cu Uniunea Europeană.
Tomorrow is an important day. We are expecting the EU's historic conclusion – a report on Ukraine's implementation of the European Commission's recommendations. We are already preparing our next steps after this report. Our legislative work, strengthening of state institutions. Ukraine has already come a long way in its rapprochement with the European Union, and our country is fully aware that becoming a member of the European Union is a political decision of all the countries that are already in the community and want to see a new state in the European Union, but it is also the work of the state itself. Our work is to bring EU standards and community practices closer to Ukraine and adopt them. Ukraine will be in the EU. And we will achieve this, in particular, through the transformation of our country – an internal transformation that is absolutely in the interests of our people. For Ukraine, the EU means economic security and social stability, and for the EU, Ukraine means strengthening of the entire community. And it is very important that deputies of the Verkhovna Rada of Ukraine continue to support the legislative initiatives necessary for our European integration. Glory to Ukraine! ??????
Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 7 noiembrie 2023
Update 09:05. G7 va rămâne unit în susţinerea sa fermă faţă de Ucraina, anunţă Japonia
Miniştrii afacerilor externe din G7, reuniţi la Tokyo, au dat asigurări că grupul statelor cel mai puternic industrializate va rămâne unit în "susţinerea fermă" a Ucrainei în contextul invaziei ruse, "chiar în situaţia internaţională actuală", o referire implicită la conflictul Israel-Hamas, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Ei au mai dat asigurări că vor continua să impună împreună "sancţiuni severe" Moscovei, să accelereze eforturile de reconstrucţie a Ucrainei "pe termen mediu şi lung" şi "să coopereze în vederea unui proces de pace", potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Externe japonez.
Ucraina se teme din ce în ce mai mult de o oboseală a susţinerii de care se bucură, în contextul în care contraofensiva sa lansată în iunie nu a dat decât rezultate foarte limitate până în prezent şi probabilitatea unui război lung de uzură creşte.
În pofida noului conflict în Orientul Mijlociu, este important pentru G7 să comunice comunităţii internaţionale că angajamentul său de a susţine Ucraina "nu va pierde din elan niciodată", potrivit afirmaţiilor ministrului japonez al afacerilor externe Yoko Kamikawa, citate în comunicat.
Şefii diplomaţiilor din ţările G7 (SUA, Japonia, Franţa, Regatul Unit, Germania, Italia şi Canada) încearcă, de asemenea, să ajungă la un numitor comun miercuri pentru a face apel la pauze umanitare în Fâşia Gaza, devastată de o lună de conflictul între Israel şi Hamas, potrivit unor surse diplomatice concordante.
Potrivit unei surse diplomatice care a discutat miercuri cu AFP au avut loc "schimburi constructive" asupra acestui subiect marţi, în prima zi a reuniunii. "O mare unitate" pare de asemenea să se degajeze în privinţa necesităţii de a spori "urgent" ajutorul umanitar pentru Fâşia Gaza, a adăugat această sursă.
Update 08:20. Franţa anunţă un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru Ucraina
Franţa intenţionează să adauge încă 200 de milioane de euro la pachetul de ajutor pentru Ucraina, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, potrivit Franceinfo.
Sprijinul suplimentar va permite armatei ucrainene să continue să cumpere echipamente militare franceze.Fondurile suplimentare vor face parte dintr-un proiect de lege a bugetului care va fi dezbătut în Parlamentul francez pe 8 noiembrie.
Parlamentul francez a convenit în iulie 2023 să îşi majoreze bugetul pentru apărare până în 2030, parţial ca răspuns la agresiunea Rusiei. Creşterea cheltuielilor include sprijinul militar continuu pentru Ucraina.
Update 07:25. Zelenski mulţumeşte Olandei pentru avioanele F-16 trimise în România
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulţumit Olandei pentru că a trimis avioane de luptă F-16 la o bază aeriană din România, unde avioanele vor fi folosite pentru a antrena piloţi ucraneni şi români, şi a declarat că speră că acestea vor ajunge în Ucraina "cât mai curând posibil".
"Sunt recunoscător şi premierului Mark Rutte pentru că au deschis calea în susţinerea Ucrainei", a declarat el pe reţelele de socializare.
Statele Unite au acuzat Rusia că a finanțat o campanie de dezinformare la nivelul întregii Americi Latine, alimentând contactele media cu propagandă menită să slăbească sprijinul pentru Ucraina și să stimuleze sentimentele antiamericane și anti-NATO, relatează Reuters.
"Scopul final al Kremlinului pare să fie spălarea propagandei și a dezinformării sale prin mass-media locală, într-un mod care să pară organic pentru publicul din America Latină", a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.
La 20 octombrie, SUA au publicat o evaluare a serviciilor de informații, trimisă la peste 100 de guverne, în care se afirmă că Moscova se folosește de spioni, de rețelele de socializare și de mass-media rusești de stat pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice.
În declarația de marți se spune că Rusia folosește contactele media din Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Mexic, Venezuela, Brazilia, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru și Uruguay pentru a răspândi dezinformarea.
"Campania de manipulare a informațiilor" a fost coordonată de trei organizații rusești, The Social Design Agency, Institutul pentru Dezvoltarea Internetului și Structura, se arată în declarație, potrivit The Guardian.
Război în Ucraina, 7 noiembrie 2023 | Zelenski, apel la concentrarea pe victorie: "Trebuie să ne gândim la apărarea țării noastre"
Război în Ucraina, 6 noiembrie 2023 | Zelenski despre negocierile de pace cu Rusia: "Nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii"
Război în Ucraina, 5 noiembrie 2023 | Zelenski cere mai mult ajutor din partea SUA și îl invită pe Trump în Ucraina
Război în Ucraina, 4 noiembrie 2023 | Războiul din Orientul Mijlociu "deturnează atenţia" de la Ucraina, susţine Zelenski
Război în Ucraina, 3 noiembrie 2023 | Putin susţine că o parte din armamentul occidental pentru Ucraina ajunge la talibani