Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 135 | Oficial ucrainean: Situația umanitară din Severodonetsk va deveni "catastrofală"

Război în Ucraina, ziua 135 | Oficial ucrainean: Situația umanitară din Severodonetsk va deveni "catastrofală"

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 22:20 08 Iul 2022 Modificat la 23:28 08 Iul 2022
Main
Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin avertizează asupra unor consecințe catastrofale în piața globală de energie
  • Zelenski: "Ucrainenii nu sunt pregătiți să își cedeze teritoriile Rusiei"
  • Ministrul rus de Externe și-a scurtat participarea la reuniunea miniștrilor de externe din G20, după critici intense la adresa Rusiei
  • Zelenski spune că Ucraina va recupera Crimeea de la Rusia
  • Cele cinci opțiuni majore ale lui Putin în Ucraina, dezvăluite de presa internațională
  • Președintele rus avertizează că Moscova încă nu a început "lucrurile serioase" în Ucraina
  • Cel puțin trei oameni au murit și alți cinci au fost răniți în urma unui bombardament în Harkov
  • Indonezia a cerut, în prezența lui Serghei Lavrov, încetarea războiului din Ucraina
  • Ucrainenii au ridicat steagul național pe Insula Șerpilor din Marea Neagră
  • Rusia controlează 22% din terenurile agricole ale Ucrainei, estimează NASA
  • Cel puțin o persoană a fost ucisă și 6 rănite în atacurile cu rachete asupra orașului Kramatorsk
  • Ucraina investighează peste 21.000 de crime de război comise de soldații ruși

Update 8 iulie, ora 23:30 - SUA au anunţat vineri acordarea unui nou ajutor militar Ucrainei, între care lansatoare de rachete şi obuze cu precizie ridicată ce vor ameliora capacităţile ucrainene de a viza depozite de armament şi lanţul de aprovizionare al armatei ruse, relatează France Presse.

Acest ajutor, care se ridică 400 milioane de dolari, cuprinde patru sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS şi muniţii, care au permis deja forţelor ucrainene să atace ţinte - ca depozite de muniţii - cu rachete trase din afara razei de acţiune a artileriei ruse, a precizat un înalt responsabil al Pentagonului.

Update 8 iulie, ora 22:20 - Situația umanitară din orașul Severodonetsk, din estul Ucrainei, va deveni "catastrofală" în viitorul apropiat, potrivit lui Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului, citat de CNN.

Striuk a declarat vineri că cea mai mare parte a infrastructurii orașului nu poate fi restaurată, iar condițiile sanitare sunt deosebit de proaste. Canalizarea a fost grav avariată, împreună cu stațiile de pompare și priza de apă.

Update 8 iulie, ora 20:48 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vineri o vizită trupelor ucrainene aflate pe poziţiile înaintate ale frontului în regiunea Dnipropetrovsk, în timp ce bombele ruseşti continuau să cadă asupra a zeci de localităţi din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, pe fondul avertismentelor preşedintelui rus Vladimir Putin că armata sa nu şi-a folosit încă întregul potenţial în Ucraina, potrivit EFE şi Ukrainska Pravda.

Cel puţin 25 de localităţi din Donbas au fost atacate de forţele armate ruse vineri, indică Statul Major al armatei ucrainene într-un raport despre evoluţia situaţiei de pe front, dat publicităţii în cursul serii.

De sâmbăta trecută, 35 de civili au fost ucişi în regiunea Doneţk, potrivit unui bilanţ făcut de autorităţile locale şi publicat pe Telegram.

Update 8 iulie, ora 20:25 - Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut, vineri, companiilor ruse să fie pregătite pentru un embargo petrolier și pentru alte sancțiuni impuse de Uniunea Europeană.

"După cum știți, Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, pachet care include un embargo petrolier. Companiile interne trebuie să fie pregătite pentru această decizie. Am vorbit despre perspectiva acestor restricții la ultima reuniune dedicată complexului energetic și petrolier", a declarat liderul rus la o întâlnire cu guvernul de la Moscova, potrivit agenției TASS, citată de CNN.

El a indicat că Occidentul încearcă să "forțeze" alte state să crească producția energetică, în contextul în care piața rusă "este stabilă și nu tolerează tulburările".

Liderul de la Kremlin a anticipat, pe de altă parte, că sancțiunile se vor repercuta asupra pieței mondiale de energie, notează AFP.

"O utilizare mai pronunțată a politicii sancțiunilor poate antrena consecințe încă și mai grave, fără a exagera, poate chiar catastrofale, pentru piața mondială a energiei", a afirmat Vladimir Putin, reiterând apoi una din tezele sale favorite, conform căreia "sancțiunile împotriva Rusiei provoacă multe pagube exact țărilor care le impun".

Uniunea Europeană a convenit în luna mai a acestui an asupra unui embargo asupra a 90% din importurile petroliere din Rusia până la finele acestui an, cu derogări pentru livrările către Ungaria, dependentă în foarte mare măsură de hidrocarburile livrate de Moscova.

În replică la sancțiunile occidentale, Rusia a redus în ultimele săptămâni livrările de gaze către clienții europeni.

Update 8 iulie, ora 20:15 - România va avea un rol cheie în reconstrucţia Ucrainei, având în vedere poziţia strategică, a afirmat vineri ministrul Economiei, Florin Spătaru.

"Cred că reconstrucţia Ucrainei este responsabilitatea unei societăţi europene civilizate. Şi noi, toate ţările Uniunii Europene, trebuie să contribuim la asta", a subliniat ministrul.

Update 8 iulie, ora 18:39 Războiul din Ucraina continuă şi mulți ucraineni își părăsesc locuințele pentru a căuta adăpost în altă parte. Unii, însă, merg în direcția opusă şi aleg să se întoarcă acasă.

Corespondentul CNN Scott McLlean a vizitat o familie din Gostomel care a decis să se întoarcă, în ciuda numeroaselor obstacole pe care a trebuit să le învingă.

În timp ce rușii bombardau suburbiile Kievului în primele zile ale războiului, cei din familia Titov, vorbitori de rusă care au fugit din Doneţk cu ani în urmă, se ascundeau într-o pivniță mică și ascultau cum se dau lupte aproape de locuința lor.

Când proiectilele au început să le cadă în curte, Alex și Katerina și-au luat copiii și au părăsit refugiul devenit nesigur.

"Nu ai de ales. Trebuie să pleci. Trebuie să pleci ca să îți salvezi viața și copiii", rememorează Katerina.

Au mers 16 kilometri pe lângă soldați morți, până să găsească un autobuz să îi evacueze.

Două luni mai târziu, s-au întors ca să constate că din studioul de bijuterii al Katerinei lipsește un perete întreg, ferestrele au fost sparte, acoperișul casei are găuri iar în interior sunt schije peste tot.

Reportajul integral, aici.

Update 8 iulie, ora 16:59  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat că țara sa nu va ceda teritorii Rusiei și că eventualele concesii teritoriale nu vor face parte din niciun fel de negocieri diplomatice la sfârșitul războiului.

"Ucrainenii nu sunt pregătiți să își cedeze pământurile și să accepte că acestea aparțin Rusiei. Acesta este teritoriul nostru", a spus liderul ucrainean într-un interviu cu realizatorul CNN Wolf Blitzer.

"O afirmăm întotdeauna și intenționăm să o dovedim", a adăugat el. 

Interviul cu Zelenski a avut loc la momentul în care premierul britanic Boris Johnson - printre cei mai proeminenți aliați ai Kievului - își anunța demisia.

Zelenski s-a declarat încrezător că politica Marii Britanii față de Ucraina nu se va schimba, în pofida crizei politice de la Londra.

Update 8 iulie, ora 15:46 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și-a scurtat prezența la forumul G20 din insula indoneziană Bali și a părăsit reuniunea, după ce s-a confruntat cu o avalanșă de critici și apeluri adresate țării sale, de a înceta conflictul militar din Ucraina.

El și-a anulat participarea la sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum și la dineul oficial de vineri seara.

Pe parcursul evenimentului, Lavrov a ieșit din sală în momentul care Annalena Baerbock, omologul său german, tocmai critica Moscova în legătură cu războiul din Ucraina.

Ministrul rus a părăsit, de asemenea, o sesiune la care ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, susținea o declarație prin videoconferință.

Șeful diplomației ruse a fost absent și în momentul în care secretarul de stat american Antony Blinken condamna Rusia, semnalează presa internațională.

După plecarea lui Lavrov, Annalena Baerbock a spus că felul în care acesta a ales să părăsească reuniunea "subliniază încă și mai clar că reprezentantul Rusiei nu este interesat de cooperarea internațională și nici de schimburile cu ceilalți parteneri din cadrul G20".

Update 8 iulie, ora 14:21 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că drapelul Ucrainei va flutura din nou în peninsula ucraineană Crimeea - anexată de Rusia în 2014 - la fel cum se întâmplă deja în Insula Șerpilor.

''Cei condamnați să se târască nu vor reuși să le ia celor care sunt sortiți să zboare nici măcar Insula Șerpilor", a spus el, folosind o metaforă pentru armata rusă.

"De aceea, steagul albastru și galben a revenit pe insulă, iar într-o zi va reveni, fără îndoială, și în peninsulă, precum și în toate orașele și satele noastre ocupate, în timp ce imnul nostru național va răsuna în fiecare dintre ele'', a continuat președintele ucrainean, potrivit unei înregistrări video difuzată pe rețelele de socializare.

Zelenski și-a exprimat, totodată, recunoștința pentru militarii implicați în lupta pentru Insula Șerpilor.

Joi, Moscova a comunicat că a bombardat, din nou, cu rachete "de precizie" acest obiectiv pe care a anunțat oficial că l-a abandonat în data de 30 iunie.

Armata rusă susține că unii dintre militarii ucraineni care au înălțat drapelul național pe insulă au fost uciși, iar supraviețuitorii au fugit.

Update 8 iulie, ora 13:19 Președintele rus are cinci opțiuni majore în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina.

Potrivit AFP, aceste opțiuni ar însemna: 

  • Continuarea ofensivei în Donbas
  • Forțarea cuceririi orașului Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, situat în nord-estul țării
  • Blocarea Mării Negre
  • Divizarea Occidentului
  • Angajarea în negocieri de pace cu Ucraina

În prezent, Putin folosește toate aceste pârghii, deși continuarea ofensivei pentru preluarea controlului complet în Donbas este cea mai vizibilă manifestare a strategiei Moscovei, arată generalul în rezervă Marius Crăciun.

"Asistăm, așa cum spunea Putin la început, la o reorganizare a lumii din punct de vedere geo-strategic ", a spus Crăciun la Antena 3.

Update 8 iulie, ora 12:09 Vladimir Putin avertizează că Rusia "încă nu a început activitatea serioasă" în Ucraina și îi provoacă pe liderii occidentali care vorbesc de înfrângerea Moscovei pe câmpul de luptă "să încerce".

La o reuniune cu liderii grupurilor parlamentare din Duma de Stat, președintele rus a mai acuzat națiunile occidentale că alimentează ostilitățile prin livrarea de armament în Ucraina.

Putin a insistat că țara sa nu refuză negocierile de pace, însă cei care se complac în refuz trebuie să știe că va fi mult mai dificil să ajungă la o înțelegere cu Rusia.

"Auzim astăzi că vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce pot spune? Să încerce! În același timp, nu refuzăm negocierile de pace. Dar cei care le refuză trebuie să știe că pe măsură ce le vor refuza mai mult, cu atât va fi mai dificil să negocieze cu noi.

Occidentul vrea să lupte cu noi până la ultimul ucrainean. Este o tragedie pentru poporul ucrainean, dar se pare că se îndreaptă în această direcție", a spus el.

Update 8 iulie, ora 11:00 Continuă atacurile rușilor în Ucraina. Cel puțin trei oameni au murit și alți cinci au fost răniți în urma unui bombardament în Harkov, a transmis șeful departamentului de investigații al Poliției Naționale din regiune. Potrivit acestuia, trupele rusești au lansat un atac asupra unui cartier rezidențial din oraș cu sisteme lansatoare de rachete multiple Uragan și proiectile explozive.

Autoritățile au transmis că salvatorii încearcă să acorde ajutor locuitorilor și în același timp au lansat și un apel:

"Oamenii să fie cât de grijulii este posibil și să nu rămână pe străzile orașului dacă nu au o nevoie urgentă. Dușmanul lovește perfid, țintind zone rezidențiale și infrastructura civilă".

Update 8 iulie, ora 09:00 Retno Marsudi, ministrul de externe al Indoneziei, ţara gazdă a reuniunilor G20 din acest an, a cerut astăzi încetarea războiului din Ucraina în prezenţa omologul său rus, Serghei Lavrov.

"Este responsabilitatea noastră să punem capăt războiului cât mai curând posibil şi să ne rezolvăm diferendele la masa negocierilor, nu pe câmpul de luptă", a declarat ea în deschiderea unei reuniuni a şefilor diplomaţiei grupului, care se desfăşoară la Bali, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Update 8 iulie, ora 08:00 Un oficial ucrainean al Ministerului ucrainean de Interne a publicat ieri, pe reţelele de socializare un videoclip şi o serie de fotografii cu steagul ţării sale arborat pe Insula Şerpilor, după ce armata rusă a fost nevoită să se retragă.

Imaginile ar fi fost realizate de un militar ucrainean.  

Ministerul rus al Apărării a declarat că a ucis militari ucraineni care încercau să ridice steagul Ucrainei pe Insula Şerpilor, recent recuperată de Kiev.   

"Pe fundalul eșecurilor militare şi al unei retrageri masive a trupelor ucrainene în Donbas, în noaptea de 7 iulie, regimul de la Kiev a încercat să arboreze simbolic steagul pe Insula Șerpilor. În jurul orei 5 dimineața, mai mulți militari ucraineni au ajuns pe insulă cu o barcă cu motor şi au făcut poze cu steagul. Aeronava Forțelor Aerospațiale Ruse a lansat imediat o lovitură cu rachete de înaltă precizie către Insula Șerpilor, în urma căreia o parte din personalul militar ucrainean a fost distrus. Supraviețuitorii au fugit în direcția satului Primorskoe din regiunea Odesa", se arată în buletinul informativ zilnic al rușilor. 

La rândul său, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, s-a întâlnit joi seară, la Kiev, cu membri ai Senatului SUA. "Susținerea bicamerală şi bipartizană este într-adevăr importantă pentru Ucraina. Simțim această susținere, simțim unitatea", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Liderul de la Kiev a cerut continuarea susţinerii pentru oferirea de sisteme antiaeriene de armament. 

Luptele continuă în estul Ucrainei

Război în Ucraina, 7 iulie | Vladimir Putin: "Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina

Război în Ucraina, 6 iulie | Cea mai frumoasă luptătoare din Ucraina a murit ucisă de ruși la Harkov | Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea

Război în Ucraina, 5 iulie | Atac aerian asupra unei piețe din Ucraina

Război în Ucraina, 4 iulie | Zelenski vrea 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie: "Este o sarcină comună" a ţărilor democratice

Război în Ucraina, 3 iulie | Ucrainenii s-au retras din Lysychansk, ultimul bastion din regiunea Luhansk: "Ne vom întoarce"

×
Etichete: Război Ucraina
TOP articole
x close