Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Casa Albă dă asigurări că schimbul de deţinuţi cu Rusia nu afectează angajamentele faţă de Ucraina
- Cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi în atacuri ruse comise în regiunea Doneţk
- Putin anunță că va continua bombardamentele asupra Ucrainei, ca represalii pentru podul Crimeei
- SBU a rețiunut un cuplu de spioni ruși la Odesa
- Josep Borrell, după 10 luni de război purtat de Rusia în Ucraina: "Ne lipsesc capacități critice de apărare"
- Crucea Roșie a vizitat sute de prizonieri din ambele tabere ale războiului din Ucraina
- Peste 93.000 de soldați ruși uciși de la începutul invaziei, potrivit statisticilor ucrainene
- Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane în estul Ucrainei
- Olaf Scholz: Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut
- Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, spune că un scenariu "apocaliptic" la iarnă e posibil
- Ursula von der Leyen vrea noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv contra forţelor militare
- SUA pun pe lista neagră companii care au ajutat armata rusă
- Putin afirmă că Rusia ar folosi arme nucleare doar ca ripostă la un atac similar
- Moscova: "Bugetul apărării SUA este ostil Rusiei"
- Papa Francisc compară campania militară a Rusiei în Ucraina cu operațiunea nazistă de exterminare a evreilor polonezi
UPDATE 23:30 Administraţia Joseph Biden a dat asigurări, joi seară, că acordul care a permis eliberarea jucătoarei de baschet Brittney Griner nu modifică angajamentele Statelor Unite faţă de Ucraina.
Acordul privind schimbul de deţinuţi cu Rusia "nu va modifica angajamentele SUA faţă de poporul ucrainean. Nu au fost făcute alte concesii pentru a obţine eliberarea lui Brittney Griner", a comunicat Preşedinţia de la Washington, potrivit postului de televiziune Sky News.
Preşedintele Joseph Biden a salutat eliberarea de către Rusia a jucătoarei Brittney Griner, subliniind că vor continua negocierile cu Moscova pentru eliberarea fostului militar Paul Whelan. "Am vorbit cu Brittney Griner. Este în siguranţă, este într-un avion, este în drum spre casă după multe luni în care a fost deţinută în mod nedrept în Rusia, arestată în circumstanţe intolerabile", a declarat Biden, mulţumind Emiratelor Arabe Unite pentru facilitarea schimbului de deţinuţi.
"Nu am uitat de Paul Whelan, deţinut în mod injust în Rusia de câţiva ani", a subliniat Biden.
Rusia a dispus eliberarea jucătoarei americane de baschet Brittney Griner în cadrul unui schimb de deţinuţi cu Statele Unite, care l-au eliberat pe traficantul de arme Viktor Bout, condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare. Schimbul de deţinuţi între Rusia şi Statele Unite a avut loc joi în Emiratele Arabe Unite.
Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia sub acuzaţia de trafic de droguri, după ce a fost arestată la un punct vamal aeroportuar în februarie. Administraţia Joseph Biden propusese Rusiei eliberarea lui Viktor Bout în schimbul lui Brittney Griner şi lui Paul Whelan, cetăţean american, canadian, britanic şi irlandez, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, arestat în Rusia din decembrie 2018 şi condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Statele Unite neagă acuzaţiile formulate de autorităţile ruse la adresa lui Paul Whelan, iar acesta urmează să facă obiectul unor negocieri separate.
UPDATE 21:00 Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar altele au fost rănite în bombardamente ruse asupra unei localităţi din regiunea ucraineană Doneţk, afirmă un oficial ucrainen citat de postul de televiziune Sky News.
Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Doneţk, a declarat că armata rusă a atacat orăşelul Toreţk, precizând că 12 case au fost distruse în atacuri cu obuze. Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar altele au fost rănite în atacuri.
"Ruşii atacă din nou în mod cinic civilii, continuând tacticile terorii. Oricine rămâne în Doneţk se expune riscurilor mortale", a subliniat Pavlo Kirilenko, îndemnând localnicii să accepte evacuarea în timp util.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat joi, conform cotidianului Le Monde, că armata rusă va continua atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina, susţinând că bombardamentele sunt reacţii la atacurile atribuite Ucrainei asupra podului peste Strâmtoarea Kerci şi a altor obiective ruse.
UPDATE 16:30 Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări, joi, că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua.
Putin a arătat că aceste bombardamente reprezintă represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii, pe care Moscova l-a atribuit serviciilor de securitate ucrainene.
"Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (de pe teritoriul rus, n.red)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?", a spus el la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi.
Liderul rus a menționat și oprirea aprovizionării cu apă în regiunea separatistă prorusă Doneţk, acuzând Ucraina de "act de genocid".
El le-a reproşat, de asemenea, politicienilor occidentali că "închid ochii în faţa acţiunilor ucrainenilor".
"În schimb, când noi începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, gălăgia, pocnetele se aud în tot universul", a concluzionat liderul de la Kremlin.
După explozia care a avariat podul ce leagă Rusia de peninsula Crimeea, Moscova a lansat o serie de atacuri cu drone şi rachete, provocând întreruperi în furnizarea cu energie electrică și apă în numeroase regiuni ucrainene.
Circulaţia rutieră pe pod a fost restabilită luni, când preşedintele rus a condus, demonstrativ, un autoturism pe acest obiectiv de infrastructură, fiind însoțit de Marat Husnulin, vicepremierul rus responsabil cu Lucrările Publice și Dezvoltarea Regională/
UPDATE 15:30 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut la Odesa un cuplu căsătorit, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei în oraşul de la Marea Neagră.
Într-un comunicat difuzat joi, SBU acuză cuplul că a colectat pentru Rusia informaţii secrete despre locurile pentru posibile desfăşurări militare şi despre mişcarea unităţilor de apărare antiaeriană.
Cei doi, ale căror nume nu au fost dezvăluite, sunt suspectaţi că sunt ofiţeri ai serviciului secret al armatei ruse și plănuiau să creeze o reţea de agenţi în sudul Ucrainei.
Conform SBU, ei au ajuns în Ucraina în 2018 şi au primit permise de rezidenţă, bărbatul activând în trecut în armata rusă.
Ofiţerii SBU au găsit telefoane mobile şi calculatoare cu dovezi privind "o corespondenţă ascunsă cu agresorul", se precizează în comunicat.
"SBU i-a reţinut pe ambii spioni când aceştia încercau să transfere Rusiei informaţii clasificate", a adăugat sursa citată.
Odesa a fost deseori o ţintă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, dar rămâne sub controlul ucrainean.
UPDATE 14.21 Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat, joi, că blocului comunitar "îi lipsesc capacitățile critice" de apărare.
Borrell a pledat în favoarea unor cheltuieli militare comune ale statelor membre şi pentru o mai mare cooperare cu industria de armament.
El a cerut, totodată, să se mențină sprijinul pentru Ucraina, transmite presa internațională.
"Ne dăm seama că ne lipsesc capacitați critice de apărare. Ne lipsesc capacitați de care avem nevoie pentru a ne apăra la un nivel superior de amenințare", a apreciat Borrell într-o intervenție la conferința anuală a Agenției Europene de Apărare (AEA), pe care o conduce.
Potrivit acestuia, statele membre trebuie "să coopereze mai mult" între ele, trebuie "să continue să sprijine Ucraina" pentru ca această ţară să se apere de Rusia şi trebuie "să continue să facă față nevoilor actuale şi să înceapă să pregătească viitorul securității comunitare".
Șeful diplomației europene a mai atras atenția că, după Războiul Rece, europenii și-au redus forțele la "armate de mici dimensiuni, fără coordonare".
UPDATE 12:50 Membrii organizației Crucea Roșie au reușit să viziteze sute de prizonieri de război din ambele tabere implicate în conflictul declanșat de Rusia în Ucraina.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a obținut săptămâna trecută acces atât la prizonierii de război ucraineni, cât și la cei ruși, potrivit Sky News.
Membrii organismului cu sediul la Geneva au ajuns la sute de prizonieri din ambele tabere de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.
"Așteptările mele sunt ca aceste vizite să ducă la un acces mai regulat la toți prizonierii de război. În timp ce vizitele recente reprezintă un progres important, CICR trebuie să beneficieze de acces neîngrădit pentru a vedea toți prizonierii de război în mod repetat și în privat, oriunde sunt deținuți", a declarat președintele CICR, Mirjana Spoljaric.
Drepturile CICR, în calitate de organism umanitar imparțial, de a vizita în mod regulat prizonierii de război sunt protejate de cea de-a treia Convenție de la Geneva, la care Rusia și Ucraina sunt membre.
Luna trecută, biroul ONU pentru drepturile omului declara că observatorilor săi nu li s-a permis accesul la prizonierii de război ucraineni deținuți de Rusia.
UPDATE 11:50 Armata ucraineană a ucis 340 de soldați ruși în ultimele 24 de ore. În total, peste 93.000 de militari ruși au fost uciși de la 24 februarie, se arată într-o postare pe Facebook a Statului Major al forțelor armate.
De asemenea, rușii au mai pierdut două tancuri de luptă, două vehicule blindate de luptă și două sisteme de artilerie.
Alte două drone, care au fost folosite pentru a ataca infrastructura și zonele rezidențiale din Ucraina, au fost doborâte.
Acestea sunt cifre furnizate de partea ucraineană, care nu au fost verificate de The Guardian. Statisticile publicate de Rusia indică un număr mult mai mic de pierderi.
Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 08.12 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02...
Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Wednesday, 7 December 2022
UPDATE 10:30 Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane și au rănit multe altele ieri în orașul Kurakhove, a declarat președintele Volodimir Zelenski, care a descris atacul asupra orașului ca fiind "foarte feroce și absolut calculat".
"Aceștia erau oameni pașnici, oameni obișnuiți", a spus Zelenski în discursul său video de seară.
Bombardamentul a distrus "în piață, un lift (de cereale), o stație de benzină, o stație de autobuz și o clădire rezidențială. În acest moment, lista morților se ridică la 10, cu mulți răniți".
De asemenea, Zelenski a declarat că patru polițiști au fost uciși de o mină rusească în timp ce lucrau la stabilizarea rețelei energetice în sudul regiunii Herson. Alți patru polițiști erau răniți.
UPDATE 9:00 Lupte grele se dau în coridorul din estul Ucrainei. Soldatii ucraineni sapa transee şi ţin piept frigului cumplit, dar nu dau înapoi nici un centimetru de pe terenul pe care fac eforturi supraomeneşti să îl apere. Sectorul Donețk este cel mai dificil, deoarece rușii încearcă să captureze Bahmut, iar toate așezările sunt importante pentru ei, avertizează oficialii de la Kiev.
Soldații ucraineni din prima linie in Bahmut se confruntă cu frigul, dar și cu bombardamentele constante venite din partea rusilor, pe măsură ce iarna se instaleaza.
Trupele sunt forţate să topească gheață pentru a face ceai, din cauză că apa pe care o poartă în sticlele lor plastic îngheaţă sub acţiunea gerului. Ei spun că sunt hotărâți să continue totuși să lupte, chiar și atunci când temperaturile scad cu mult sub punctul de îngheț în ianuarie și februarie.
După ce forțele ucrainene au preluat controlul în noiembrie asupra orașului Herson, ocupat de ruși, niciuna dintre părți nu a făcut progrese semnificative pe campul de lupta.
În ultimele săptămâni însă, unul dintre domeniile de interes militar al Rusiei se pare ca ar fi ofensiva în orașul Bahmut din regiunea Donețk. Trupele ucrainene staționate acolo au săpat tranșee in incercarea de a apara cat mai bine zona.
Oficialii ucraineni au indicat că țara intenționează să continue contraofensivele în timpul iernii, când terenul înghețat este propice pentru deplasarea echipamentelor grele.
Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul localității Bahmut pe 5 și 6 decembrie, dar nu au reușit să încercuiască orașul. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse se concentrează pe îmbunătățirea pozițiilor lor tactice în jurul Bahmutului și deja au efectuat mai multe atacuri la sol in regiune.
Purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serghei Cherevaty, a declarat că zona Bahmut se confruntă în prezent cu cele mai intense bătălii pe linia frontului, dar că forțele ucrainene își păstrează apărarea și provoacă pierderi maxime forțelor ruse.
UPDATE 8:00 Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională "a trasat o linie roşie" Rusiei, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat astăzi, citat de AFP.
"Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare", a declarat Olaf Scholz într-un interviu acordat grupului german de media Funke şi jurnalului Ouest France. El vede acest lucru ca o consecinţă a faptului că comunitatea internaţională, inclusiv China, a "trasat o linie roşie" Moscovei în această problemă.
"Deocamdată, am oprit asta", a adăugat Olaf Scholz, în legătură cu riscul unei escaladări nucleare.
Cancelarul german consideră în acest sens că recenta sa vizită în China a dat roade: "În cursul vizitei mele la Beijing, preşedintele chinez Xi şi cu mine am declarat împreună că armele nucleare nu trebuie folosite. La scurt timp după aceea, ţările G20 au reafirmat această poziţie".
Întrebat despre recenta controversă declanşată de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a afirmat că ar trebui acordate "garanţii" Rusiei pentru a găsi un echilibru bun, odată cu încheierea războiului din Ucraina, Olaf Scholz a recunoscut că la momentul respectiv se va pune problema arhitecturii de securitate.
"Prioritatea este ca Rusia să pună capăt imediat războiului şi să îşi retragă trupele. Este adevărat că următoarea întrebare este cum putem asigura securitatea Europei", a spus el.
"Desigur, suntem pregătiţi să discutam cu Rusia despre controlul armelor în Europa. Noi o propusesem deja înainte de război, iar această poziţie nu s-a schimbat", a adăugat cancelarul german.
Vitali Klitschko: Kievul ar putea pierde alimentarea cu energie electrică, apă și căldură
"Kievul ar putea pierde alimentarea cu energie electrică, apă și căldură. Ar putea veni apocalipsa, ca în filmele de la Hollywood, când nu este posibil să trăiești în case având în vedere temperatura scăzută", a declarat primarul Vitali Klitschko într-un interviu acordat Reuters.
"Dar noi luptăm și facem tot ce putem pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla", a spus fostul campion mondial de box la categoria grea.
Potrivit lui Klitschko, 152 de civili din Kiev au fost uciși și 678 de clădiri au fost distruse de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, dar orașul se confruntă cu noi necazuri în această iarnă, deoarece Rusia bombardează în mod regulat rețeaua electrică a Ucrainei cu rachete.
Imaginea este sumbră: Kievul nu are suficiente adăposturi încălzite pentru a găzdui toți cei 3,6 milioane de locuitori în cazul unor întreruperi complete, iar oamenii ar trebui să fie pregătiți să plece dacă situația se înrăutățește, a spus Klitschko. „Au fost pregătite aproape 500 de puncte de încălzire autonome "dar pentru un oraș de 3 milioane de locuitori, 500 de puncte nu înseamnă nimic", a spus el.
Klitschko a descris imaginea unui viitor dur pentru orașul vechi de peste 1.500 de ani. El a schițat un scenariu posibil în care acesta ar putea rămâne fără încălzire centrală într-o perioadă în care temperaturile pot coborî până la minus 15 grade Celsius.
"Dacă alimentarea cu energie electrică va continua să lipsească în timp ce temperaturile exterioare rămân scăzute, vom fi din păcate nevoiți să evacuăm apa din clădiri", a spus el.
"În caz contrar, apa poate îngheța și poate rupe întreaga rețea de alimentare cu apă, iar clădirile vor fi atunci total improprii pentru a fi folosite în continuare."
Klitschko a îndemnat locuitorii să pregătească provizii de urgență de alimente și apă, precum și să aibă haine și documente pregătite pentru o plecare rapidă în cazul în care alimentarea cu energie termică este oprită.
Cu toate acestea, el a declarat că în prezent nu este nevoie de evacuare, deoarece orașul are doar un deficit de energie de 20% și condițiile rămân stabile.
"În acest moment există încălzire în Kiev, există electricitate... totul funcționează, nu este nevoie în prezent (de evacuare)", a declarat Klitschko, dar a adăugat că locuitorii ar trebui să fie pregătiți pentru "diverse scenarii".
Întrebat de ce elemente are cel mai mult nevoie orașul în prezent, primarul a răspuns, fără să piardă o clipă, că "un nou sistem de apărare aeriană". Cu toate acestea, el a adăugat că sunt necesare, de asemenea, "zeci de mii" de generatoare și de ventilatoare industriale de încălzire.
"Nevoile noastre sunt în prezent destul de semnificative, și asta doar în orașul Kiev ... În alte orașe, orașe și sate, acest (deficit) este destul de mare."
Klitschko a declarat că efectul economic al războiului asupra Kievului, despre care a spus că este greu de evaluat, dar care ar putea totaliza "zeci de miliarde de dolari", a îngreunat capacitatea administrației de a întreține orașul.
"Începând de astăzi, nu există niciun buget pentru dezvoltare, nu reparăm drumurile, nu investim în dezvoltarea orașului nostru... toți banii se duc pe protecția (orașului nostru)."
Klitschko a respins criticile aduse săptămâna trecută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu privire la pregătirile pentru iarnă, spunând că, în opinia sa, acestea au fost determinate politic și că au părut "ciudate" pentru guvernele străine care sprijină Ucraina.
Klitschko, aflat acum în al nouălea an ca primar, era considerat unul dintre cei mai importanți adversari politici ai lui Zelenskiy înainte de invazia rusă.
"Sunt convins că politica se află în spatele acestui lucru, deoarece reprezentanții unui grup politic au început să alerge de colo-colo încercând să găsească defecte (în Kiev)", a declarat Klitschko.
Război în Ucraina, 7 decembrie | Putin afirmă că Rusia ar folosi arme nucleare doar ca ripostă la un atac similar
Război în Ucraina, 6 decembrie | Drona cu care ucrainenii ar fi atacat bazele din Rusia, fabricată în URSS acum peste 30 de ani
Război în Ucraina, 5 decembrie | Zelenski, după atacul rusesc masiv cu rachete de luni: "Poporul ucrainean nu renunță niciodată"
Război în Ucraina, 4 decembrie | Putin va face o vizită în Ucraina | SUA acuză acuză Rusia de ”cruzime deliberată”
Război în Ucraina, 3 decembrie | Dimitry Peskov: ”Putin a fost și rămâne deschis la discuții și negocieri pentru pace”