Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 196. Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

Război în Ucraina, ziua 196. Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

Război în Ucraina, ziua 196. Ucrainenii au respins mai multe atacuri ale rușilor în regiunea Donețk și au reușit să recucerească mai multe sate din sudul țării, anunță surse din Ucraina și din SUA. Volodimir Zelenski, a salutat apelul agenției nucleare a ONU de a crea o zonă de protecție a securității la centrala nucleară Zaporojia.

razboi ucraina rusia 7 septembrie 2022
Război în Ucraina, ziua 196. Ucrainenii resping atacuri în Donețk și avansează în sudul țării Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Sep 2022   •   23:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comandantul armatei ucrainene avertizează cu privire la un război nuclear declanșat de Rusia
  • Putin anunță Europa că "o să-i înghețe coada"
  • SUA au testat o rachetă concepută în timpul Războiului Rece pentru a asigura doctrina MAD, a distrugerii reciproce asigurate
  • Ursula von der Leyen anunță că reducerea consumului de electricitate va deveni obligatorie în UE, la orele de vârf
  • Polonia anticipează că ''există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani''.
  • Putin acuză statele europene că deturnează acordul cerealier de la Marea Neagră
  • Soldați ruși, filmați în timp ce flutură steagul alb în sudul Ucrainei
  • Zelenski salută apelul agenției nucleare a ONU de a crea o zonă de protecție la Zaporojie
  • Noul premier britanic l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul său 
  • Bursa de la New York, deschisă de preşedintele Volodimir Zelenski
  • Agenția Internațională pentru Energie Atomică a publicat raportul după vizita la Zaporojie

Update 23.00 Șeful armatei ucrainene a avertizat miercuri asupra amenințării Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina, ceea ce ar crea riscul unui conflict nuclear "limitat" cu alte puteri.

Războiul ar putea continua până anul viitor, a declarat generalul Valeriy Zaluzhnyi într-un articol scris în colaborare cu deputatul Mykhailo Zabrodskyi și publicat de agenția de știri de stat Ukrinform.

Articolul conține cea mai detaliată evaluare a războiului de până acum a comandantului suprem ucrainean și transmite mesaje puternic contrastante cu cele transmise de înalții oficiali ucraineni.

"Există o amenințare directă de utilizare, în anumite circumstanțe, a armelor nucleare tactice de către forțele armate ruse", a declarat Zaluzhnyi. "De asemenea, este imposibil să excludem complet posibilitatea implicării directe a principalelor țări din lume într-un conflict nuclear "limitat", în care perspectiva celui de-al treilea război mondial este deja vizibilă", se arată în articol.

În trecut, Moscova a negat speculațiile privind o potențială utilizare a armelor nucleare sau chimice.

Update 21.00 Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru o serie de lovituri aeriene asupra peninsulei Crimeea, după ce inițial a negat că se află în spatele acestora, potrivit BBC.

Un atac produs la începutul lunii august a vizat baza militară rusă Saky. O persoană a murit atunci, iar ucrainenii au refuzat să își recunoască rolul și chiar au pus explozia pe seama țigărilor aruncate de soldații ruși.

Recunoașterea confirmă o extindere semnificativă a conflictului în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Într-un articol pentru agenția națională de știri Ukrinform, comandantul suprem al armatei ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi, a declarat că rachetele au vizat o serie de situri militare din Crimeea, inclusiv baza aeriană Saky. El a afirmat că atacul împotriva unei baze folosite de Moscova pentru a lansa atacuri în Ucraina, a scos „din acțiune” 10 avioane de război rusești,

Pe lângă faptul că a afectat capacitățile militare ale Rusiei, atacul a avut scopul să conteste încrederea militară generală a Rusiei, a arătat Zaluzhnyi Atacurile au făcut parte dintr-un răspuns deliberat la eforturile Rusiei de a încerca să își distanțeze proprii civili de conflict, a mai spus el.

Update 18:25 Amenințarea reprezentată de utilizarea de către Rusia a unor arme nucleare tactice nu poate fi ignorată iar o astfel de lovitură ar putea declanșa un război nuclear "limitat".

Comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, este cel care a făcut o declarație în acest sens, relatează presa internațională.

"Există o amenințare directă a utilizării, în anumite circumstanțe, a armelor nucleare tactice de către forțele armate ruse", a estimat generalul Zalujnîi (foto următoare) într-un articol publicat de agenția națională de presă Ukrinform.

"Este, de asemenea, imposibil să excludem complet posibilitatea implicării directe a celor mai importante țări la nivel mondial într-un conflict nuclear 'limitat', în care perspectiva unui al treilea război mondial este deja direct vizibilă", a mai apreciat el.

În același articol, comandantul șef al armatei ucrainene a revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri împotriva bazelor aeriene rusești din peninsula anexată Crimeea.

Între acestea se numără cel care a provocat în luna august daune semnificative la aerodromul militar din Saki, în vestul peninsulei.

Update 17:25 Liderul rus Vladimir Putin a amenințat cu sistarea completă a livrărilor energetice către țările din Europa în cazul plafonării prețurilor la gaz, preconizate de Comisia Europeană.

Putin a făcut o declarație în acest sens înainte ca șefa Comisiei Europene să anunțe oficial privind propunerea de plafonare.

"Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire. Nu vom furniza nimic.

Ne-ar rămâne un singur lucru de făcut: ca în celebrul basm rusesc, vom condamna coada lupului să fie înghețată (...)

Nu vom furniza absolut nimic dacă va contrazice interesele noastre", a precizat liderul de la Kremlin.

Update 16:45 Statele Unite au comunicat, miercuri, că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de tip Minuteman III, al doilea astfel de test după cel din data de 16 august.

Lansarea de miercuri fusese anunțată în avans, pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia în contextul conflictului din Ucraina, relatează presa internațională.

Potrivit unui comunicat al forțelor aeriene americane, racheta Minuteman III, capabilă să transporte mai multe încărcături nucleare, dar neînarmată, a fost lansată de la baza aeriană Vandenberg, în California, la ora locală 01:13.

Vehiculul balistic a parcurs aproximativ 6.760 de km deasupra Pacificului înainte de a se prăbuși în ocean lângă atolul Kwajalein, în Insulele Marshall.

"Este un test de rutină și o operațiune periodică menite să arate că sistemul de descurajare nucleară al Statelor Unite este sigur, securizat, fiabil și eficient. Acest tip de testare a fost efectuat de peste 300 de ori şi nu are legătură cu evenimentele mondiale actuale", se mai arată în comunicat forțelor americane.

Minuteman III este  în serviciu de 50 de ani și a fost evocată deseori în timpul Războiului Rece dintre SUA și URSS, ca instrument de aplicare a așa numitei doctrine MAD (Mutual Assured Destruction, Distrugere reciprocă asigurată).

Update 15:45 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că instituția sa va propune o țintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de vârf și un plafon la prețul gazelor naturale rusești.

Alte măsuri menite să atenueze criza energetică implică limitarea veniturilor firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuție de solidaritate din partea companiilor de petrol și gaze.

"Vom propune o țintă obligatorie pentru consumul de electricitate la ore de vârf. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a atinge această țintă", a spus von der Leyen.

"Vom propune un plafon de preț pentru gazele naturale rusești. Obiectivul este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le utilizează pentru a-şi finanța războiul îngrozitor din Ucraina", a adăugat ea.

Potrivit președintelui Comisiei Europene, blocul comunitar se confruntă cu o situație extraordinară pentru că Rusia nu este un furnizor de încredere și manipulează piețele energetice.

La București, președintele Klaus Iohannis a spus că "i se pare în regulă" propunerea de plafonare a consumului de electricitate la orele de vârf.

El spus că există instituții unde se poate face economie de electricitate.

Update 14:45 Polonia anticipează că ''există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani''.

Viceministrul Apărării, Marcin Ociepa, a declarat miercuri că riscul unui conflict cu Moscova în viitorul apropiat justifică investițiile semnificative ale țării în apărare.

Într-un interviu publicat de cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna, Ociepa subliniază că Polonia trebuie "să folosească acest interval de timp pentru a se reînarma cât de mult se poate".

Oficialul s-a pronunțat în favoarea creșterii bugetului pentru apărare, care va ajunge la 20,5 miliarde de euro în 2023 şi va presupune angajarea a 3% din Produsul Intern Brut al țării.

El a insistat că "trebuie ținut cont de realitatea geopolitică" apărută după declanșarea invaziei ruse în Ucraina și a concluzionat că "datoria guvernului polonez este să găsească acești bani și să-i cheltuiască așa cum trebuie".

Ociepa a trecut în revistă contractele de achiziții de armament pe care Polonia le-a ratificat în ultimele luni și care includ 366 de tancuri Abrams şi 32 de avioane de luptă F-35 din SUA, 48 de avioane FA-50 şi 180 de tancuri K2 din Coreea de Sud și 648 de tunuri autopropulsate fabricate pe plan național, precum și câteva deminoare Kormoran.

Oficialul guvernamental a vorbit și de creșterea numărul militarilor profesioniști până la 300.000, de la 115.00 în prezent.

Update 13:45 Președintele Vladimir Putin a acuzat, miercuri, națiunile europene că acționează precum "puterile coloniale" în relație cu țările sărace și cu venituri medii.

"Doar 3% din cerealele exportate din Ucraina sunt destinate țărilor în curs de dezvoltare, majoritatea merg în Europa. În ultimele decenii, țările europene s-au comportat ca niște puteri coloniale. Ele continuă să se comporte la fel astăzi. O dată în plus, au înșelat țările în curs de dezvoltare", a spus Putin, miercuri, în discursul său din deschiderea Forumului Economic de Est de la Vladivostok.

"Este clar că, pe baza acestei abordări, amploarea problemelor alimentare ale lumii va crește, ceea ce poate să conducă la o catastrofă umanitară fără precedent", a susținut Putin, adăugând că va discuta situația cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a contribuit la încheierea acordului cerealier.

CNN a analizat datele ONU privind exporturile în cadrul acordului cerealier de la Marea Neagră și a constatat că, din data de 4 septembrie, 569.274 de tone de cereale și alte produse alimentare au ajuns în țările pe care Banca Mondială le clasifică drept state cu venituri medii-inferioare.

Volumul de cereale reprezintă aproximativ 27% din transporturile de cereale ucrainene, adică de 9 ori mai mult decât susține președintele rus.

Declarația de miercuri a lui Putin vine după ce, cu o zi în urmă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că nu-și respectă promisiunea de a facilita efectuarea transporturilor de cereale și îngrășăminte rusești, ca parte a acordului cerealier.

Update 12:45 La contraofensiva declanșată de Ucraina în sud participă mai mulți combatanți străini iar unii dintre ei au fost răniți în primele zile ale operațiunii, după cum arată corespondentul CNN Sam Kiley într-un reportaj realizat aproape de linia frontului.

Mark Ayres, un britanic, a fost ușor rănit în prima zi a ofensivei. Alături de el, Michael "Zafer", un fost pușcaș marin din Kansas, SUA, a suferit răni multiple la mână, stomac și cap.

Cei doi s-au înrolat împreună în forțele ucrainene, dar s-au întâlnit în trecut, în timp ce luptau contra ISIS în Siria.

În imaginile din reportajul CNN există o secvență în care soldații ruși flutură un steag alb, semnalând că vor să se predea.

Scena este vizibilă la minutul 1:53 în materialul video încorporat.

Loviturile de precizie efectuate de obuzierele furnizate de SUA sunt monitorizate cu drona de unitatea de recunoaștere a americanului "Zafer".

El intenționează să revină pe front după ce i se vindecă rănile, în trei sau patru săptămâni.

Update 11:45. Trupele rusești au bombardat Spitalul de Psihiatrie din Kramatorsk, regiunea Donețk, a anunțat primarul orașului Oleksandr Honcharenko, citat the Kyiv Independent. Nu sunt victime, însă clădirea a fost grav avariată.

Şi potrivit lui Vadim Liakh, șeful administrației militare din Sloviansk, bombardamentele rusești de noaptea trecută au deteriorat o școală și o clădire rezidențială, iar oamenii ar fi putut fi prinși sub dărâmături.

Update 10:25. Institutul pentru Studiul războiului din Washington (ISW) transmite că este foarte probabil ca forțele ucrainene să fi lansat contraatacuri în sudul regiunii Harkov și să fi recucerit noi teritorii după ce Rusia a redistribuit forțele sale din această zonă pentru a se apăra împotriva controfensivei lansate de trupele ucrainene din Herson.

Forțele ucrainene au desfășurat un contraatac în regiunea Harkov, în apropiere de Balakliia, care probabil au împins marți forțele rusești pe malul stâng al râurilor Doneț și Serednia Balaklia. Forțele ucrainene au capturat probabil Verbivka, la mai puțin de 3 km nord-vest de Balakliya, potrivit ISW, care a geolocalizate imagini postate pe rețelele de socializare. 

Mai multe surse rusești au recunoscut câștigurile ucrainene în Verbivka și au raportat că forțele rusești au demolat poduri în împrejurimile estice ale Balakliya pentru a împiedica noi avansuri ucrainene, se mai arată în evaluarea ISW.

Update 08:37. Liz Truss a avut prima convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski în calitate de prim-ministru al Marii Britanii. Ea l-a asigurat pe președintele ucrainean că poate conta pe ajutorul Marii Britanii pe termen lung.

"În prima ei convorbire cu un omolog de când a devenit prim-ministru, ea l-a asigurat pe liderul ucrainean că are sprijinul său deplin şi că Ucraina poate conta pe sprijinul Marii Britanii pe termen lung", a declarat o purtătoare de cuvânt. 

Update 08:19. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat apelul agenției nucleare a ONU de a crea o zonă de protecție a securității la centrala nucleară Zaporojia, relatează BBC.

Centrala a fost ocupată de Rusia încă de la începutul războiului și de atunci a fost atacată în mod repetat.

În urma vizitei de săptămâna trecută, ONU a concluzionat că bombardamentele trebuie să înceteze imediat.

Zelenski a declarat că va sprijini zona de siguranță dacă aceasta va avea ca scop demilitarizarea teritoriului centralei nucleare.

Într-un raport publicat marți, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa ar putea duce la eliberarea nelimitată de materiale radioactive, în timp ce prezența de echipamente militare rusești la fața locului ar putea submina securitatea acesteia.

Zelenski a declarat că raportul a remarcat prezența de echipamente militare rusești pe teritoriul centralei și a făcut referire la presiuni asupra angajaților, alături de „referiri clare la ocupația militară rusă”.

Bombardamentele au continuat în timp ce o echipă de 14 membri ai AIEA a vizitat situl săptămâna trecută, iar șeful acesteia, Rafael Grossi, a avertizat la momentul respectiv cu privire la un risc foarte real de dezastru nuclear. Deși cea mai mare parte a echipei a părăsit centrala după două zile, aceasta a declarat că doi dintre oficialii săi vor rămâne acolo în mod permanent.

Centrala se află pe malul sudic al râului Nipru, vizavi de orașele și pozițiile militare deținute de ucraineni.

Ambele părți s-au acuzat reciproc că au vizat uzina, ocupată de forțele rusești la începutul lunii martie.

Marți, Rusia a acuzat Kievul că a lovit zona de trei ori în 24 de ore. Ucraina susține că forțele ruse au folosit uzina ca scut de unde să tragă asupra orașelor din apropiere, deși Rusia insistă că păzește situl.

În raportul său, agenția nucleară a subliniat „condițiile extrem de stresante” cu care se confruntă cei 907 angajați ucraineni care lucrează acolo sub controlul militar rusesc.

Cu toate acestea, AIEA este atentă să nu atribuie vina niciunei părți.

AIEA a detaliat pagubele suferite de uzină și a declarat că, deși bombardamentele continue nu au declanșat încă o urgență nucleară, acestea reprezintă o amenințare constantă la adresa siguranței care „poate duce la consecințe radiologice cu o mare importanță pentru siguranță”.

AIEA a adăugat că este nevoie urgentă de „măsuri provizorii” pentru a preveni un accident nuclear cauzat de acțiunile militare, precizând că toate părțile implicate ar trebui să fie de acord cu instituirea unei „zone de protecție a siguranței și securității nucleare” pentru a evita alte daune.

Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune de urgență după publicarea raportului AIEA pentru a discuta situația din Zaporojia.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „ca un prim pas, forțele rusești și ucrainene trebuie să se angajeze să nu se angajeze în nicio activitate militară spre amplasamentul centralei sau dinspre acesta”.

Într-o zi plină de evenimente pentru politica britanică, noul prim-ministru al Regatului Unit, Liz Truss, a discutat cu Volodimir Zelenski despre războiul din Ucraina, printre alte preocupări reciproce. Marea Britanie a fost un susținător ferm al Ucrainei încă de la începutul războiului.

În discursul său de seară, Zelenski a declarat că a felicitat-o pe Lizz Truss, noul premier britanic, adăugând că acesta a fost primul lider străin cu care a vorbit de la preluarea mandatului.

El a spus că este „o mare onoare” pentru Ucraina și a afirmat că simte că cele două țări vor construi „relații profunde și fructuoase”.

De asemenea, Zelensky a invitat-o pe Truss să viziteze țara sa, devastată de război.

Între timp, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat în fața ONU că acordul său cu Ucraina privind cerealele este subminat de sancțiunile occidentale.

Lavrov a declarat că „colegii noștri occidentali nu fac ceea ce ne-a promis secretarul general al ONU” și că nu s-a luat nicio decizie „pentru a elimina sancțiunile logistice care împiedică accesul liber al cerealelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale”.

Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale destinate exportului au fost blocate în Ucraina din februarie, împreună cu alte produse alimentare, precum porumb și ulei de floarea-soarelui.

Dar Rusia și Ucraina au semnat acorduri cu Turcia pentru a stabili un coridor de la Odesa și două porturi vecine până la strâmtoarea Istanbul.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că ONU continuă să depună eforturi pentru a depăși „o serie de obstacole” în cadrul regimurilor de sancțiuni existente pentru a facilita exportul de cereale și îngrășăminte rusești.

Update 08:00 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova a trimis o solicitare către Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cerând "explicații suplimentare" cu privire la unele aspecte din raportul lor după vizita la centrala nucleară Zaporojie, a relatat agenția rusă de presă Interfax.

Update 07:30. Rachete rusești au lovit miercuri dimineață orașul Harkov și au avariat infrastructura, dar nu au fost raportate victime, a declarat primarul orașului, Ilhor Terejov, potrivit The Kyiv Independent.

*

Reprezentanții SUA susțin că forțele ucrainene au recucerit mai multe sate de lângă Herson. Departamentul american al Apărării anunță că a observat că forțele ofensive ucrainene din regiunea Herson „continuă să facă unele mișcări înainte", inclusiv să recucerească sate.

„Ceea ce am văzut în regiunea Herson, în primul rând, este continuarea unor operațiuni ofensive ale ucrainenilor. Ei continuă să facă unele mișcări înainte. Suntem conștienți de faptul că au recucerit unele sate", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, în cadrul unui briefing cu reporterii.

Ryder a mai spus că observatorii americani au văzut „unele activități ofensive rusești ... în apropiere de Bakhmut".

În paralel, ucrainenii afirmă că au respins mai multe atacuri rusești în regiunea Donețk. Armata ucraineană a respins mai multe atacuri în estul Ucrainei, a anunțat, marți, statul major al armatei.

„Unitățile forțelor de apărare ale Ucrainei își mențin pozițiile și împiedică inamicul să avanseze mai adânc pe teritoriul Ucrainei. Armata noastră a respins cu succes atacurile inamicului în zonele localităților Dolyna, Soledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka, Mariinka și Lyubomirivka din regiunea Donețk", a precizat Statul Major General.

Război în Ucraina, 6 septembrie | Zelenski a tras clopotul la New York | AIEA a publicat raportul după vizita la Zaporojie

Război în Ucraina, 5 septembrie | Război în Ucraina, ziua 194. A fost oprit ultimul reactor nuclear de la Zaporojie 

Război în Ucraina, 4 septembrie | Volodimir Zelenski cere UE următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina

Război în Ucraina, 3 septembrie | AIEA: centrala nucleară Zaporojia a pierdut legătura cu rețeaua de electricitate

Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia a avertizat SUA să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune

×
Subiecte în articol: razboi Ucraina Klaus Iohannis
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close