Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 226. Pe ce se bazează avertismentul cu Apocalipsa nucleară, lansat de Joe Biden

Război în Ucraina, ziua 226. Pe ce se bazează avertismentul cu Apocalipsa nucleară, lansat de Joe Biden

Redacția Antena 3 CNN
18 minute de citit Publicat la 20:01 07 Oct 2022 Modificat la 21:20 07 Oct 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • De ce a avertizat Joe Biden că lumea e în pragul unui Armageddon nuclear
  • Rușii, cazați în cocină în timpul ocupației în Herson
  • Buncărul în care se ascunde Putin se află în sudul Siberiei
  • Patriarhul ortodox rus Kirill le cere preoților să se roage două zile pentru sănătatea lui Putin
  • Nervozitate în Ucraina, după decernarea Premiului Nobel pentru Pace
  • Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit cu omologul rus Vladimir Putin despre ultimele evoluții din Ucraina
  • SUA aduc în Europa cel mai mare și mai modern portavion american
  • Propagandistul rus Satanovski a propus uciderea a "100 - 200 de lideri" din statele NATO
  • Efect neașteptat al mobilizării decretate de Putin:doi ruși au fugit cu barca prin Marea Bering până în SUA
  • "Surse din Rusia spun că Putin, în nebunia lui, n-ar mai avea nimic de pierdut", dezvăluie Radu Tudor
  • Cel puțin șapte persoane au murit în ultimele 24 de ore la Zaporojie
  • Emmanuel Macron. Europa va trimite mai multe echipamente militare în Ucraina
  • Vladimir Putin împlinește astăzi 70 de ani
  • Maria Zaharova: Rusia nu va permite niciodată declanșarea unui război nuclear

Update 21:12 Bilanțul victimelor după bombardamentele din Zaporojie a crescut la 14 morți

Bilanțul morților după ce rachetele rusești au lovit clădiri de apartamente din oraș a crescut la 14, potrivit lui Anatolii Kurtiev, secretarul consiliului municipal din Zaporojie, scrie CNN.

Forțele ruse au lansat o serie de atacuri cu rachete asupra orașului Zaporojie joi dimineață, la câteva ore după ce Kremlinul a semnat un decret pentru a confisca în mod oficial centrală nucleară din apropiere.

Orașul Zaporojie nu este departe de linia frontului. Deși orașul se află sub control ucrainean, aproximativ 75% din marea regiune Zaporojie este ocupată de forțele ruse.

Această regiune este unul dintre cele patru teritorii ucrainene pe care Rusia a pretins că le anexează, încălcând dreptul internațional.

Update 20:19 Franța anunță un fond de 100 de milioane de euro care permite Ucrainei să cumpere echipament militar

În timpul unei conferințe de presă după un summit informal al liderilor Uniunii Europene de la Praga, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că acest fond va "permite Ucrainei să cumpere direct de la producătorii noștri echipamentele de care are cea mai mare nevoie pentru a-și susține efortul de război".

Această declarație urmează comentariilor făcute de Macron în timpul unei conferințe de presă de joi seară, în cadrul căreia a promis să trimită alte obuziere franceze CAESAR în Ucraina.

Update 20:13 În Lyman au fost descoperite circa 200 de morminte și o groapă comună

Circa 200 de morminte și o groapă comună au fost descoperite în orașul Lyman, care a fost recent eliberat de forțele ucrainene după ce a fost ocupat de armata rusă și de milițiile sale aliate timp de mai multe luni, potrivit autorităților din regiunea Donețk, scrie CNN.

În cele aproximativ 200 de morminte au fost îngropați civili, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

Groapa comună "poate conține atât militari, cât și civili", a spus Kyrylenko. "Numărul exact nu a fost încă stabilit".

Procurorii investighează aceste locuri și vor începe în curând procesul de exhumare, a adăugat el.

Update 20:00 O sursă oficială din administrația americană a comentat pentru CNN motivul care a stat la baza avertismentului președintelui Joe Biden cu privire la riscul unei Apocalipse nucleare.

"Nu am detectat nicio indicație a unei activități (din Rusia) care să ne facă să ne schimbăm propria postură defensivă", a spus oficialul de rang înalt.

Acesta a adăugat că SUA continuă să monitorizeze mișcările armatei ruse pentru a depista "orice modificare a posturii nucleare" a Moscovei.

Sursa citată de CNN nu a mers atât de departe cu afirmațiile precum a făcut-o președintele Biden - care a susținut că lumea se confruntă pentru prima dată din anii '60 cu perspectiva unei crize nucleare - dar a explicat că "mizele sunt mai ridicate în prezent", în urma șirului de eșecuri militare ale Rusiei în Ucraina.

Potrivit oficialului american, "Biden a vorbit deschis" bazându-se pe "retorica iresponsabilă și nesăbuită" a lui Vladimir Putin, dar nu pe informații noi referitoare la postura nucleară a Rusiei.

CNN comentează că a fost "șocant" ca președintele american să vorbească atât de deschis, cu atât mai mult cu cât se afla la o strângere de fonduri, în timp ce consilierii săi din structuri precum Consiliul de Securitate Națională, Departamentul de Stat sau Pentagon au vorbit în termeni mult mai măsurați despre amenințările nucleare ale Rusiei.

Update 19:00 CNN relatează un aspect inedit semnalat de serviciul ucrainean de securitate în timpul ocupației ruse în Herson.

Rușii au dormit și au mâncat în cocină, într-un sat din Herson, înainte de a fi alungați

Potrivit sursei citate, în localitatea Liubimivka, în prezent eliberată, aproximativ 70% din clădiri au fost distruse în timpul bombardamentelor.

În timp ce ofițerii ruși au preluat puținele locuințe private rămase în picioare, unii soldați au fost cazați într-o magazie a unei ferme de porci, din lipsă de alternative.

Imaginile furnizate de serviciul de securitate ucrainean SBU arată că, într-adevăr, soldații ruși au dormit și au mâncat în cocină.

Alți soldați ruși, mai norocoși, au nimerit într-un centru de agrement pentru copii.

Sursa ucraineană a indicat că, după alungarea trupelor Moscovei, la ferma de porci au fost găsite mașini de spălat furate din casele localnicilor.

Liubimivka a fost eliberată la începutul acestei săptămâni.

Ucrainenii spun că, atunci când defensiva rusă a căzut, în localitate mai erau aproximativ 200 de civili.

În timpul ocupației, localnicilor li s-a interzis să iasă pe străzi după ora 18 iar mâncarea și alcoolul au fost rechiziționate de militarii ruși.

СБУ отримала беззаперечні докази, що собаки путіна – в житті справжні свині

❗️Увага: шок-контент❗️ СБУ отримала беззаперечні докази, що собаки путіна – в житті справжні свині ? Після звільнення Любимівки на Херсонщині співробітники СБУ розпочали перевірку покинутих позицій так званої «другої армії світу». І від побаченого не змогли стримати сліз від сміху… Окупанти ділили стіл і сон зі свинями. «Знайшли собі подібних», – прокоментував місцевий житель, який провів екскурсію «командним пунктом» росіян. Але це були ще не всі знахідки. Серед бруду і смороду стояли вкрадені пральні машини… ❗️Звертаємося до тих, хто прийшов на нашу Землю з війною: поки ви ще живі, здавайтесь у полон! У нас ви отримаєте краще ставлення, ніж від ваших командирів. Телефонуйте на номери «гарячої лінії життя»: +380665803498, +380931192984.

Publicată de Служба безпеки України pe Joi, 6 octombrie 2022

Update 18:00 Președintele rus se ascunde într-un buncăr aflat la mii de kilometri de Moscova atunci când decide să se izoleze.

Facilitatea anti-atomică este situată în Altai, în sudul Siberiei, și este echipată pentru a asigura supraviețuirea "locatarilor" în cazul unui război nuclear, relatează Antena 3 CNN.

Între timp, se înmulțesc vocile care estimează că lumea se află, în prezent, mai aproape ca niciodată de prăpastia Apocalipsei nucleare.

Însuși președintele american Joe Biden a lansat un astfel de avertisment, după retorica agresivă din ultima vreme a omologului rus Vladimir Putin.

Și Valeri Solovei, politolog născut în Ucraina, fost profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Moscova, crede că lumea riscă anihilarea nucleară, cu Putin la putere în Rusia, blocat într-un război în Ucraina pe care, aparent, nu-l poate câștiga prin mijloace convenționale.

"Putin nu-și poate permite să piardă în acest război, iar lui nu i-au mai rămas decât două arme. Prima este mobilizarea, dar aceasta nu ajută și, sincer, mă îndoiesc că va ajuta. A doua armă este demonstrarea puterii unei arme nucleare", a spus politologul.

Update 17:00 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a lăudat vineri pe președintele Vladimir Putin cu ocazia împlinirii a 70 de ani, susținând că a fost ales de Dumnezeu să conducă țara.

"Dumnezeu v-a pus la cârma puterii, astfel încât să puteți îndeplini un serviciu de o importanță deosebită și de o mare responsabilitate pentru soarta țării și a poporului care se află în grija dumneavoastră", a afirmat înaltul prelat într-o scrisoare adresată liderului de la Kremlin.

Kirill le-a cerut preoților ruși să se roage pentru sănătatea lui Putin timp de două zile, vineri și sâmbătă.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost un susținător public proeminent al războiului declanșat de Putin în Ucraina, în ciuda numeroaselor victime printre civilii ortodocși, amintește CNN.

Atitudinea sa i-a atras izolarea în comunitatea religioasă internațională iar Papa Francisc l-a avertizat să nu devină "băiatul de altar al lui Putin".

În septembrie, Kirill a lipsit de la al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale.

Guvernul Marii Britanii l-a sancționat în iunie pe patriarh pentru sprijinul său față de conflictul militar.

Update 16:30 Unul dintre cei mai cunoscuți consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și-a manifestat frustrarea după anunțul câștigătorilor premiului Nobel pentru Pace pe 2022.

"Comitetul Nobel are o interpretare interesantă a cuvântului 'pace', dacă reprezentanții a două țări care au atacat o a treia țară primesc laolaltă Premiul Nobel. Nici organizațiile rusești și nici cele belaruse nu au fost capabile să organizeze o rezistență anti-război. Nobelul din acest an este 'impresionant'", a scris pe Twitter Mihailo Podolyak.

"Punerea semnului egal între ucraineni și ruși neagă ambelor națiuni particularitatea tragediei lor, micșorează importanța experiențelor lor și promovează falsa narațiune de la care a plecat acest război, și anume că e vorba de două națiuni care, într-un fel, sunt una singură", a comentat, la rândul său, Olga Rudenko, redactor-șef al publicației Kyiv Independent.

Melania Podolyak, blogger care precizează că "nu este soția consilierului prezidențial" Mihailo Podolyak, scrie despre "falimentul moral absolut" al premiilor Nobel.

"Acordarea premiului Nobel ucrainenilor, rușilor și belarușilor în timp ce primii suferă zilnic pe teritoriile lor lovituri de rachete lansate din Rusia și Belarus reprezintă o farsă și o insultă adusă conceptului de pace", a scris ea.

Sunt trei câștigători ai premiului Nobel la această categorie, conform anunțului făcut vineri de comitetul de decernare: Ales Bialiațki, activist pentru drepturile omului din Belarus, și două organizații, una din Rusia și cealaltă din Ucraina.

Organizația ucraineană se numește Centrul pentru Libertăți Civile.

Organizația rusă este Memorial, închisă anul trecut de autoritățile de la Moscova.

Timp de mai bine de 30 de ani, Memorial a activat pentru a documenta și recupera informații despre milioanele de oameni nevinovați executați, încarcerați sau persecutați în epoca sovietică.

În 2014, Memorial a fost trecută pe lista "agenților străini", pe care Moscova plasează persoanele și organizațiile despre care susține că primesc fonduri din străinătate.

Anul acesta, organizația a fost închisă sub pretextul că nu a atașat la postările sale pe rețelele sociale mențiunea "agent străin", cerută în acest caz de legislația rusă.

Update 15:40 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, anunță că a discutat telefonic cu omologul rus, Vladimir Putin, despre relațiile bilaterale și despre războiul din Ucraina

Erdogan a vorbit la telefon cu Putin despre îmbunătățirea legăturilor bilaterale și a reiterat disponibilitatea Turciei de a se implica pentru a rezolva pașnic războiul din Ucraina, a precizat președinția turcă.

Ultimele evoluții din Ucraina, pe care Rusia a invadat-o la începutul acestui an, au fost, de asemenea, discutate în cadrul convorbirii, potrivit sursei citate.

Turcia, membră NATO, are relații bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a încercat să echilibreze situația în timpul războiului.

Ankara a respins sancțiunile occidentale împotriva Moscovei dar a criticat în același timp invazia rusă și a furnizat Kievului drone.

Împreună cu Națiunile Unite, Turcia a intermediat acordul din iulie pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră.

Relațiile Turciei cu Rusia sunt complexe, cele două țări cooperând îndeaproape în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, dar fiind în același timp în dezacord cu privire la Siria, Libia și Azerbaidjan.

Update 14:54 Armata americană a trimis în misiune portavionul USS Gerald R. Ford, cel mai mare și mai nou din dotarea forțelor SUA.

Este primul portavion nou proiectat în ultimii 40 de ani în SUA, potrivit Marinei militare americane. Construcția portavionului a început în mod oficial în noiembrie 2009 și a costat 13 miliarde de dolari.

USS Gerald R. Ford a ridicat ancora marți din Norfolk, statul american Virginia, îndreptându-se către Oceanul Atlantic și urmând să ajungă apoi în Mediterana.

Portavionul și grupul său de atac vor opera împreună cu aliații din nouă state NATO, relatează Antena 3 CNN.

Exercițiile vor avea loc atât în zonele de responsabilitate ale Flotei a 2-a și ale Flotei a 6-a din Oceanul Atlantic, cât și în Marea Mediterană, potrivit unui oficial al Marinei americane.

Acesta a precizat că "desfășurarea va fi mai scurtă decât una standard de șase luni".

Gerald Ford care transportă 60 de avioane de vânătoare, inclusiv aeronave invizibile F-35.

Update 14:00 După consternarea cu care au fost întâmpinate la televiziunile ultimele înfrângeri ale trupelor Moscovei în Ucraina, unul dintre cei mai virulenți propagandiști pro-Putin a propus o listă cu oficiali  din NATO care trebuie, în opina sa, uciși.

Evgheni Satanovski a făcut propunerea în emisiunea "O seară cu Vladimir Soloviov".

"Rusia este ceea ce este în termeni de națiune. Vom continua să fim în modul în care suntem. Cei care sunt cu noi vor fi bine, iar pe restul îi vom ucide. Înțelegeți asta băieți, nu am o altă rețetă pentru voi", a spus el.

În prezent președintele Institutului Rusesc pentru Orientul Mijlociu, Satanovski a condus anterior Congresul Evreiesc din Rusia.

Gazda emisiunii l-a întrebat pe invitat dacă propunerea sa înseamnă ca Rusia să ucidă 1,5 miliarde de persoane care locuiesc în țările membre ale NATO.

Satanovski a arătat că propunerea sa se referă la "un grup relativ mic - 100 sau 200 de persoane - care este în fruntea acestei tabere" a statelor NATO. 

"Îi cunosc pe acești oameni.I-am văzut pe toți. Numai înțelegerea faptului că se confruntă cu sfârșitul lor va avea un efect asupra acestor oameni. Ei amenință și nu se tem de nimic. Încă de pe vremea lui Gorbaciov, când am început să jucăm după regulile lor, ei au început să nu se mai teamă de noi. Acesta este factorul principal", a argumentat el.

Presa internațională, care a consemnat momentul din studioul de televiziune, nu menționează dacă Satanovski a nominalizat vreun lider de pe lista sa.

Update 13:00 Doi cetățeni ruși au cerut azil în SUA după ce au traversat Strâmtoarea Bering cu o barcă și au ajuns în Alaska.

Potrivit presei internaționale, cei doi ruși au ajuns marți pe insula St. Lawrence.

Ei se află în custodia autorităților federale americane, a precizat guvernatorul din Alaska, Mike Dunleavy.

Pentru a ajunge pe teritoriu american, cei doi ruși au traversat pe mare aproape 90 de kilometri, distanța cea mai mică dintre Rusia continentală și Alaska.
"A fost o surpriză pentru noi. Cine știe ce se va întâmpla în viitor, dacă mai multe persoane din Rusia vor încerca să părăsească Rusia prin strâmtoarea Bering", a comentat guvernatorul statului american.

El a avertizat, pe de altă parte, asupra riscului de a traversa strâmtoarea Bering pe timp de furtună, așa cum au anunțat meteorologii în zilele următoare.

Update 12:00 Avertismentul lui Joe Biden cu privire la riscul unei Apocalipse nucleare este întemeiat.

Potrivit jurnalistului și analistului militar Radu Tudor, avertismentul liderului de la Casa Albă se bazează pe informațiile colectate de Pentagon, iar situația actuală este mai complicată chiar decât criza rachetelor din 1962.

În prezent, există riscul ca, pe fondul eșecurilor militare din Ucraina, Putin să considere că nu mai are nimic de pierdut, spune Radu Tudor.

 "Să nu uităm că avertismentul lui Joe Biden vine la doar două zile după avertismentul șefului CIA, Willam Burns, un foarte bun cunoscător al spațiului ex-sovietic şi al Federației Ruse. Burns a spus că atunci când Putin va fi cuprins de frustrare din cauza eșecurilor din Ucraina, va deveni imprevizibil și periculos.

Acum, Biden spune că s-ar putea repeta scenariul din anii '60, când Uniunea Sovietică amenința în mod direct, din Cuba, teritoriul SUA cu rachete nucleare.  Aș spune că situația este ceva mai complicată în prezent decât a fost atunci, pentru că este vizată Europa.

Dacă Vladimir Putin, care împlinește astăzi 70 de ani, îşi duce mai departe planurile de a teroriza lumea, folosirea unei arme nucleare în bazinul Mării Negre ar afecta în primul rând România, dar şi alte state de pe flancul estic NATO. În momentul în care suntem afectați, nu avem cum să nu reacționăm.

NATO n-are cum să stea cu mâinile încrucișate şi să se uite cum Vladimir Putin lansează rachete nucleare în bazinul Mării Negre.

Practic, va începe al Treilea Război Mondial (...) Prin intermediul Pentagonului, Joe Biden ştie foarte clar ce mișcări face Rusia, ce decizii se iau, care sunt discuțiile din interiorul Kremlinului.

Şi sunt semnale că Rusia ar putea să ia în calcul o lovitură cu arme nucleare. De aici, îngrijorarea președintelui Joe Biden.

De aceea, sursele de informații de pe teritoriul Federației Ruse spun că această țară ar putea declanșa Al Treilea Război Mondial şi că Putin, în nebunia lui, n-ar mai avea absolut nimic de pierdut - doar să-și vadă visul: un război cu Occidentul și îngenuncherea definitivă a Ucrainei", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Update 11:00 Cel puțin șapte persoane au fost ucise ieri când mai multe rachete au lovit orașul Zaporojia din sudul Ucrainei, a anunțat Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale din regiune, pe Telegram.

Starukh a avertizat că numărul morților ar putea crește, întrucât cinci persoane sunt încă dispărute. El a mai spus că 21 de persoane au fost salvate și că echipajele încă lucrează pentru a găsi alte persoane.

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a țintit în mod intenționat civili.

"Nu există nici obiective militare, nici obiective importante în apropierea locului lovit, ci doar clădiri civile, clădiri de apartamente", a declarat Starukh.

Update 10:20 Europa va trimite mai multe echipamente militare în Ucraina pentru a contracara Rusia, a anunțat Emmanuel Macron, președintele Franței, potrivit Sky News.

Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că țările europene vor trimite Ucrainei mai multe echipamente militare pentru a lupta cu Rusia.

Noile arme, care vor include mai multe obuziere franceze de tip Caesar, sunt anunțate în momentul în care Rusia are o serie de eșecuri militare în Ucraina.

"Lucrăm într-adevăr la mai multe solicitări, cu mai mulți membri ai UE, inclusiv la noi Cezaruri", a anunțat Macron în timpul summitului european de la Praga.

Update 09:30 Primul convoi cu ajutoarele din Franța sosite la Constanta cu vaporul pleaca din port spre hub-ul de la Suceava. Peste o mie de tone de donații umanitare din partea Franței vor fi distribuite beneficiarilor ucraineni, printre care Serviciul Ucrainean de Urgenţă, Ministerul ucrainian al Sănătăţii, dar şi oraşele Cernihiv şi Harkov, municipiile Odesa şi Stryi.

Ajutoarele constau în:

- 15 vehicule de pompieri şi salvare aduse la standardele ucrainene, inclusiv;

- 8 motomarine semirigide; 19 tone echipament;

- 25 de tone de medicamente de urgenţă şi de resuscitare şi un vehicul medical dotat cu aparat mobil de radiologie care permite efectuarea examinărilor pe teren;

- 60.000 de raţii alimentare

- 48 de tone de preparate şi 13 tone de lapte;

- cinci generatoare, materiale de construcţie şi prelate;

- peste 200 de metri de poduri de urgenţă care vor fi utilizaţi pentru operaţiuni de reabilitare rapidă a infrastructurilor civile ucrainene.

Update 08:30 Liderii europeni îi pregătesc, astăzi, lui Vladimir Putin o serie de noi sancţiuni. Anunţul vine chiar în ziua în care liderul de la Kremlin împlineşte 70 de ani.

Spre deosebire de anii trecuţi în care îşi sărbătorea aniversarea la Sankt Petersburg, alături de familie şi prieteni, Putin s-ar afla acum într-un buncăr anti-atomic din Siberia, scrie The Mirror.

Retragerea liderului de la Kremlin în buncăr este un semn că acesta a pierdut controlul, în contextul prăbuşirii planurilor sale în Ucraina, scire Abbas Gallyamov, fostregredactor de discursuri de la Kremlin, acum analist politic pentru The Times. Publicaţia îl descrie pe Putin ca fiind izolat, iraţioal şi îngrijorat pentru sănătatea sa.

Ziua de naştere a lui Putin coincide cu cea în care va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru Pace. Printre cei nominalizaţi sunt principalii săi opozanţi şi critici vehemenţi ai războiului din Ucraina, dizidentul rus Alexei Navalnîi şi Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziţiei din Belarus.

Update 08:20 De la Moscova vin asigurări că nu se va ajunge la scenariul prezentat de Joe Biden. Rusia nu va permite niciodată declanşarea unui război nuclear, a transmis Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe

Încă de la începutul invaziei din Ucraina, oficialii de la Kremlin, inclusiv Vladimir Putin, au sugerat că vor folosi arme nucleare, dacă integritatea Rusiei va fi ameninţată.

Iar în ultimele săptămâni, ameninţările cu un război nuclear au crescut, după ce Vladimir Putin a anunţat că va folosi toate armele pentru a se apăra, inclusiv arsenalul nuclear. Oficialii din Occident şi serviciile de informaţii spun că, deşi nu există dovezi că Rusia s-ar pregăti de un război nuclear, ameninţările Moscovei trebuie luate în serios.

Update 08:00 Omenirea se află cel mai aproape de un Armaghedon nuclear, de la criza rachetelor cubaneze din 1962, a declarat preşedintele american Joe Biden. Anunţul vine chiar în ziua în care liderul de la Kremlin împlineşte 70 de ani.

Joe Biden a spus, cât se poate de clar, că Vladimir Putin NU a glumit atunci când a spus că va folosi arme nucleare tactice. Iar declanşarea unui război nuclear ar duce, inevitabil, la o distrugere globală, a mai avertizat Joe Biden.

În scenariul cumplit al unui holocaust atomic, mari părți ale Pământului vor deveni nelocuibile din cauza radiaţiilor, iar civilizaţii întregi vor dispărea.

Război în Ucraina, ziua 226. Centrala nucleară din Zaporojie este considerată a fi o instalație ucraineană, a declarat joi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, în timpul unei vizite la Kiev.

”Aceasta este o chestiune care are legătură cu dreptul internațional... dorim ca războiul să înceteze imediat și, desigur, poziția AIEA este că această instalație este o instalație ucraineană", a spus Grossi.

După discuțiile din capitala ucraineană, Rafael Grossi se va deplasa la Moscova pentru a se întâlni cu oficiali ruși.

Război în Ucraina, 6 octombrie | Zelenski le-a explicat liderilor europeni de ce Rusia trebuie oprită acum

Război în Ucraina, 5 octombrie | Surpriza lui Vladimir Putin la "referendumurile" de anexare

Război în Ucraina, 4 octombrie | Joe Biden și Volodimir Zelenski au vorbit la telefon | SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARS

Război în Ucraina, 3 octombrie | Ce țară NATO ar putea fi atacată de Rusia după înfrângerile din Ucraina

Război în Ucraina, 2 octombrie | Înfrângere uriaşă pentru ruşi la Lyman

×
Etichete: Război Ucraina
x close