Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- România va suspenda operaționalizarea Tratatului privind Forțele Armate Convenționale
- SUA afirmă că Rusia a finanțat o campanie de dezinformare anti-Ucraina la nivelul Americii Latine
- Șase morți și 11 răniți în bombardamentele ucrainene asupra orașului Donețk
- Șefi din Armata Ucrainei, judecați pentru că au furat 6 milioane de euro de la război
- Ucraina va deschide un nou centru de detenție pentru prizonierii ruși de război
- Primele avioane F-16 olandeze au aterizat în România, pentru antrenarea piloților ucraineni
- Fost ofițer FSB: Rusia nu va putea avansa timp de șase luni
- Un șef al armatei ucrainene, ucis de o grenadă primită cadou la ziua de naștere
- O navă rusă din Crimeea, avariată de armata ucraineană
- Atacurile ruseşti asupra Nikopolului au rănit o persoană, au avariat o biserică şi alte clădiri
- Volodimir Zelenski exclude varianta organizării alegerilor în Ucraina: „Nu este momentul”
- Trump refuză invitaţia lui Zelenski din cauza unui "conflict de interese"
- Zelensky îl invită pe Trump în Ucraina
- Ucraina spune că șansele de victorie în fața Rusiei sunt compromise din cauza Occidentului
- Oficialii UE au reafirmat luni importanța ca Uniunea să fie alături de Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei
- Putin spune că unele arme occidentale pentru Ucraina ajung în mâinile talibanilor
- Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că moartea a 19 soldați într-o lovitură cu rachete rusești în cadrul unei ceremonii militare a fost o "tragedie care ar fi putut fi evitată"
Update 23:00 România va suspenda operaționalizarea Tratatului privind Forțele Armate Convenționale
În contextul Declarației Consiliul Nord-Atlantic privind răspunsul Aliat referitor la retragerea Rusiei din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (TCFE), prezentată marți, România va suspenda, împreună cu Aliații care sunt state părți la TCFE, operaționalizarea Tratatului atât timp cât este necesar, în conformitate cu normele de drept internațional.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în urma consultărilor inițiate la nivel Aliat în 9 iunie 2023, a rezultat faptul că respectarea acestui Tratat doar de către Aliații care sunt state părți este nesustenabilă.
Această evoluție constituie un răspuns la decizia Rusiei de a se retrage din Tratat și la războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, contrar obiectivelor documentului care a constituit timp de decenii unul din elementele de bază ale arhitecturii de securitate în spațiul euro-atlantic. Rusia continuă să submineze ordinea internațională bazată pe reguli, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki, a obiectivelor și principiilor Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa, inclusiv reciprocitatea, transparența, implementarea, verificarea și consimțământul statului-gazdă.
România va continua, alături de celelalte state Aliate, să contribuie activ la securitatea Europei și a spațiului euro-atlantic prin susținerea unei posturi consolidate de descurajare și apărare a NATO, precum și prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate și securitatea tuturor aliaților, în conformitate cu Noul Concept Strategic.
Federația Rusă a notificat, pe data de 9 iunie 2023, depozitarul Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa (TCFE) decizia de a se retrage din acest document. Conform prevederilor Tratatului, această decizie intră în vigoare după 150 de zile de la notificare, respectiv pe 7 noiembrie 2023. Consiliul Nord-Atlantic a condamnat anunțul și a anunțat consultări cu privire la implicațiile retragerii Rusiei din Tratat și la impactul asupra securității Aliației.
Tratatul cu privire la forțele armate convenționale din Europa (TCFE) a fost negociat în ultimii ani ai războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Prevederile sale impun o serie de plafoane și limitări pentru cinci categorii de armament convențional: tancuri de luptă, vehicule blidate, artilerie grea, avioane și elicoptere de luptă. România a devenit parte la Tratat în 1992, potrivit Mediafax.
Update 21:30 Statele Unite au acuzat Rusia că a finanțat o campanie de dezinformare la nivelul întregii Americi Latine, alimentând contactele media cu propagandă menită să slăbească sprijinul pentru Ucraina și să stimuleze sentimentele antiamericane și anti-NATO, relatează Reuters.
"Scopul final al Kremlinului pare să fie spălarea propagandei și a dezinformării sale prin mass-media locală, într-un mod care să pară organic pentru publicul din America Latină", a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.
La 20 octombrie, SUA au publicat o evaluare a serviciilor de informații, trimisă la peste 100 de guverne, în care se afirmă că Moscova se folosește de spioni, de rețelele de socializare și de mass-media rusești de stat pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice.
În declarația de marți se spune că Rusia folosește contactele media din Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Mexic, Venezuela, Brazilia, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru și Uruguay pentru a răspândi dezinformarea.
"Campania de manipulare a informațiilor" a fost coordonată de trei organizații rusești, The Social Design Agency, Institutul pentru Dezvoltarea Internetului și Structura, se arată în declarație, potrivit The Guardian.
Update 20:40 Bombardamentele efectuate de forțele ucrainene au ucis, marți, șase persoane în orașul Donețk, a declarat un oficial instalat de Rusia în regiunea estică a Ucrainei, potrivit Reuters.
Șase persoane au murit și unsprezece au fost rănite într-un bombardament care a avut loc în Donțk, potrivit datelor preliminare.
Informația a fost făcută publică de Denis Pușilin, șeful regiunii numit de Rusia, pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Mediafax.
Update 20:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la concentrarea pe victorie, pe fondul dezbaterilor despre un impas pe front şi o presupusă oboseală a Occidentului, care a trimis mai multe sisteme de apărare antiaeriană Kievului şi avioane de luptă F-16 în România pentru a antrena piloţi ucraineni, relatează marţi EFE.
"Cu toţii trebuie să ne gândim acum la apărarea ţării noastre.Trebuie să fim uniţi, să evităm să ne lăsăm distraşi şi divizaţi de dispute sau de alte priorităţi. Situaţia este acum la fel ca înainte: fără o victorie, nu va exista nici ţara. Victoria noastră este posibilă. Se va întâmpla dacă ne vom concentra cu toţii asupra ei", a declarat el într-un discurs.
Declaraţia preşedintelui ucrainean survine după controversa generată de afirmaţiile comandantului-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, potrivit căruia războiul a intrat în impas pe fronturile de est şi de sud, după mai mult de 600 de zile de conflict armat şi cinci luni de contraofensivă, iar revista Time a afirmat recent că există îndoieli cu privire la posibilitatea unei victorii ucrainene.
Într-o replică, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, susţine într-un editorial în publicaţia Ukrainska Pravda că "încrederea în victorie şi în valoarea libertăţii este un imperativ absolut, iar persoanele care nu cred în victorie nu au ce căuta la putere şi în posturi de comandă".
Zelenski, care a declarat sâmbătă că nu există un impas pe câmpul de luptă, face aceste declaraţii după ce unul dintre foştii săi consilieri, Oleksii Arestovici - foarte popular la vremea respectivă pentru comentariile sale zilnice cu privire la mersul războiului - a afirmat că Ucraina ar trebui să renunţe la recucerirea militară a unor părţi din teritoriile ocupate de Rusia în schimbul aderării la NATO, potrivit Agerpres.
Update 19:20 Doi reprezentanți din Ministerul Apărării din Ucraina sunt anchetați pentru deturnarea a 6 milioane de euro, la cumpărarea unor veste antiglonț de proastă calitate.
Update 18:40 Ucraina va deschide un nou centru de detenție pentru prizonierii ruși de război, din cauza numărului tot mai mare, a raportat proiectul de stat „Vreau să trăiesc”, relatează Kyiv Independent.
Centrul de detenție va fi deschis "în viitorul apropiat", în timp ce se pregătește deschiderea unei alte tabere pentru prizonierii ruși.
Numărul mare de prizonieri ruși este explicat de "situația de pe front, motivația scăzută a soldaților ruși și blocarea schimburilor de prizonieri de către partea rusă”.
Update 17:40 Volodimir Zelenski a anulat astăzi o vizită planificată în Israel după ce știrea despre călătoria sa a fost dezvăluită presei israeliene în weekend, transmite Sky News.
The Times of Israel a citat surse diplomatice care au declarat că președintele ucrainean urma să viziteze în continuare țara, dar nu a fost stabilită nicio dată.
„Dacă președintele Zelenski vine, va fi primit cu brațele deschise”, a declarat un oficial israelian.
Un diplomat ucrainean a declarat anterior pentru The Times că Zelenski a fost „foarte dezamăgit” de scurgerea de informații către canalul de știri israelian Channel 12, deoarece nu a dorit ca știrile despre călătoria sa să fie făcute publice înainte de aterizarea sa.
Update 15:30. Cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marți, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, a informat Ministerul Apărării Naționale.
Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înființat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16.
Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.
Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.
EFTC va contribui la accelerarea procesului de formare a piloților români, în contextul în care Armata României se pregătește să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia.
„Având în vedere contextul geopolitic actual și poziția strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esențial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securității și consolidarea solidarității în cadrul NATO. Prin înființarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație, nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, susține Ministerul Apărării Naționale.
Centrul European de Instruire F-16 din Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești va fi inaugurat printr-o ceremonie oficială, la o dată care deocamdată nu a fost anunțată.
Update 14:45. Fost ofițer FSB: Rusia nu va putea avansa timp de șase luni
Un fost ofițer al FSB, aflat în detenție, a afirmat că forțele Moscovei nu vor putea avansa în Ucraina timp de șase luni, relatează Sky News.
Igor Girkin, care a jucat un rol-cheie în invazia regiunii Donbas din estul Ucrainei în 2014, a scris într-o scrisoare publicată de soția sa că poziția Rusiei „se deteriorează treptat”.
Potrivit acestuia, contraofensiva ucraineană ține forțele rusești încorsetate și că acestea vor continua să fie „incapabile de orice acțiune ofensivă de amploare”.
Girkin, un fost ofițer FSB, a fost arestat în iulie sub acuzația de extremism după ce s-a pronunțat public împotriva modului în care Vladimir Putin a gestionat războiul.
Update 13:35. Un șef al armatei ucrainene, ucis de o grenadă primită cadou la ziua de naștere
Asistentul șefului armatei ucrainene a fost ucis de o grenadă primită drept cadou la ziua de naștere. În urma exploziei a fost grav rănit și fiul bărbatului, potrivit BBC.
Maiorul Hennadiy Chastyakov, în vârstă de 39 de ani, a provocat explozia în momentul în care a deschis cadourile pe care le primisese de la colegii lui. El a murit, iar fiul său de 13 ani este grav rănit.
Ministrul de interne Ihor Klymenko a spus că băiatul s-a jucat cu inelul grenadei. „Militarul a luat grenada de la copil și a tras inelul, provocând o explozie tragică", a explicat ministrul ucrainean, potrvit Mediafax.
Explozia a fost descrisă drept un „accident tragic", dar confirmarea este așteptată de la anchetatori. Polițiștii au tras și ei primele concluzii spunând că explozia din apartamentul familiei din Chaiky, la periferia vestică a Kievului, a avut loc „ca urmare a manipulării neglijente a muniției".
În timpul verificărilor făcute la fața locului au fost descoperite alte cinci grenade primite cadou de la un coleg din armată împreună cu o sticlă de whisky.
Update 12:20. O navă rusă din Crimeea, avariată de armata ucraineană
O navă rusă a fost „aproape sigur” avariată după ce a fost lovită în Crimeea, afirmă Ministerul britanic al Apărării, conform The Guardian.
Ministerul britanic al Apărării a declarat că o corvetă navală rusă nou construită a fost avariată pe 4 noiembrie, lucru care a fost raportat anterior de surse ucrainene și rusești.
„Capacitatea Ucrainei de a lovi infrastructura de construcție navală din Crimeea va determina probabil Rusia să ia în considerare relocarea mai departe de linia frontului, întârziind livrarea de noi nave”, se arată în informarea ministerului britanic.
⚡️ Military: Russian ship Askold possibly beyond repair following Ukraine's strike.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) November 6, 2023
The Russian Askold cruise missile carrier has suffered significant damage following Ukraine's strike on Crimea on Nov 4., possibly rendering it beyond repair, the Ukrainian military's Office of… pic.twitter.com/XPWcP2Jcfj
Update 10:40. Atacurile ruseşti asupra Nikopolului au rănit o persoană, au avariat o biserică şi alte clădiri
Bombardamentele ruseşti din noaptea de 7 noiembrie în districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au rănit un om şi au avariat mai multe clădiri, inclusiv o biserică, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.
Un bărbat în vârstă de 56 de ani a fost rănit în atacurile de la Nikopol. Rănile sale au putut fi tratate la domiciliu.
Bombardamentele au avariat, de asemenea, o biserică, o serie de clădiri rezidenţiale, precum şi infrastructura energetică.
Forţele ruseşti au atacat, de asemenea,aşezările din apropiere Marhanets şi Chervonohryhorivka, dar nu au fost raportate victime.
Update 09:15. Volodimir Zelenski exclude varianta organizării alegerilor în Ucraina: „Nu este momentul”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski apreciază luni, în contextul unei dezbateri între lideri ucraineni despre organizarea unor eventuale alegeri prezidenţiale, prevăzute în 2024, că ”nu este momentul alegerilor în Ucraina”, relatează AFP.
”Trebuie să decidem că este momentul apărării, bătăliei, de care depind soarta statului şi a poporului şi nu a farsei, pe care numai Rusia o aşteaptă de la Ucraina”, avertizează el.
Zelensky announced the cancellation of elections in Ukraine.
— Dagny Taggart (@DagnyTaggart963) November 6, 2023
“We must understand that now is the time for a battle on which the fate of the state depends, and not a time for stuffing. I believe that now is not the time for elections”
The end is very near … pic.twitter.com/5pdK8Bjbd5
Update 07:30. Trump refuză invitaţia lui Zelenski din cauza unui "conflict de interese"
Fostul preşedinte american Donald Trump a refuzat invitaţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a vizita Ucraina, invocând un "conflict de interese".
"Am un mare respect pentru preşedintele Zelenski, dar cred că ar fi nepotrivit să merg în Ucraina în acest moment", a declarat favoritul republican pentru alegerile prezidenţiale din 2024 într-o declaraţie pentru Newsmax, potrivit Mediafax.
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky l-a invitat pe Donald Trump să viziteze Ucraina, după ce fostul președinte american a susținut că ar putea pune capăt războiului Rusiei împotriva războiului Ucrainei în termen de 24 de ore dacă va câștiga realegerea anul viitor.
Zelensky a pus la îndoială afirmația lui Trump într-un interviu pentru "Meet the Press" de la NBC, difuzat duminică, și l-a invitat să viziteze Ucraina pentru a vedea el însuși amploarea invaziei Rusiei.
"Îl invit pe preşedintele Trump. Dacă vine aici, voi avea nevoie de 24 minute - da, 24 de minute, nu mai mult. Da. Nu mai mult. 24 de minute pentru a-i explica președintelui Trump că nu poate gestiona acest război", a adăugat el, scrie Agerpres.
Război în Ucraina, 6 noiembrie 2023 | Zelenski despre negocierile de pace cu Rusia: "Nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii"
Război în Ucraina, 5 noiembrie 2023 | Zelenski cere mai mult ajutor din partea SUA și îl invită pe Trump în Ucraina
Război în Ucraina, 4 noiembrie 2023 | Războiul din Orientul Mijlociu "deturnează atenţia" de la Ucraina, susţine Zelenski
Război în Ucraina, 3 noiembrie 2023 | Putin susţine că o parte din armamentul occidental pentru Ucraina ajunge la talibani
Război în Ucraina, 2 noiembrie 2023 | Germania a trimis ajutoare Ucrainei, între care elicoptere, vehicule blindate și drone