Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 469. Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război

Război în Ucraina, ziua 469. Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 21:00 07 Iun 2023 Modificat la 23:13 07 Iun 2023
razboi ucraina rusia 7 iunie 2023
Război în Ucraina, ziua 469. Guterres: Nu sunt informaţii clare despre atacul asupra barajului, dar acţiunea este rezultatul invaziei Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Franţa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară, în contextul distrugerii barajului
  • NATO analizează opţiuni pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei
  • Erdogan le propune lui Zelenski şi Putin crearea unei comisii internaţionale de anchetă
  • Austria sprijină misiunile AIEA în Ucraina cu 1 milion de euro
  • Ucraina avertizează asupra efectelor atacului asupra barajului Kahovka
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis că sute de mii de oameni nu au acces la apă potabilă, după distrugerea barajului
  • O persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Herson
  • Șapte oameni sunt dați dispăruți după distrugerea barajului de pe Nipru
  • Evgheni Prigojin, un nou mesaj ironic pentru propagandiştii lui Vladimir Putin
  • Volodimir Zelenski, mesaj după distrugerea barajului de pe Nipru
  • Prețurile mondiale la grâu și porumb cresc după distrugerea barajului din Ucraina
  • Washington Post: SUA au ştiut în avans despre planul Ucrainei de atacare a gazoductelor Nord Stream
  • Guterres: Nu sunt informaţii clare despre atacul asupra barajului, acţiunea este rezultatul invaziei
  • Olaf Scholz: Rusia probabil a comis atacul asupra barajului pentru a opri contraofensiva ucraineană
  • Avertisment privind centrala nucleară Zaporojie, expusă unor riscuri majore după atacul asupra barajului Kahovka
  • Ministrul german de Externe: "Rusia este responsabilă în general, din cauza invaziei, inclusiv pentru atacul de la baraj"
  • Avertisment: Apele care se revarsă în urma atacului asupra barajului ucrainean conțin mine explozive

UPDATE 23:00 - Franţa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară urgentă, în contextul inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka, i-a transmis preşedintele Emmanuel Macron omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Franţa condamnă acest act odios care periclitează populaţia. I-am transmis preşedintelui Zelenski solidaritatea mea cu poporul ucrainean după atacul asupra barajului Kahovka. În următoarele ore, vom furniza asistenţă pentru a răspunde nevoilor imediate", a declarat Emmanuel Macron miercuri seară, potrivit cotidianului Le Monde.

UPDATE 21:00 - Alianţa Nord-Atlantică trebuie să discute despre opţiuni pentru a oferi Ucrainei garanţii de securitate post-conflict, a afirmat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a declarat, cu ocazia unui eveniment desfăşurat la Bruxelles, că, la finalul conflictului, NATO ar trebui să ofere garanţii de securitate pentru a se asigura că Rusia nu va lansa o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei.

Însă secretarul general al NATO a subliniat, conform agenţiei Reuters, că Ucraina nu va putea primi garanţii de apărare colectivă specifice Articolului 5 al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg a subliniat că se aşteaptă ca aliaţii din cadrul NATO să transmită un semnal clar de continuare a susţinerii pentru Ucraina cu ocazia summitului programat în iulie în Lituania.

UPDATE 20:00 - Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, le-a propus omologilor săi din Ucraina şi Rusia, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, crearea unei comisii internaţionale pentru anchetarea circumstanţelor distrugerii barajului Hidrocentralei Kahovka, liderul de la Kremlin denunţând un "act barbar" al Ucrainei.

Recep Erdogan i-a spus lui Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, că "ar putea fi creată o comisie cu participarea experţilor părţilor beligerante, ai Naţiunilor Unite şi comunităţii internaţionale, inclusiv din Turcia". "Această comisie ar efectua o investigaţie aprofundată privind distrugerea barajului Kahovka", anunţă Preşedinţia de la Ankara, conform cotidianului Le Monde.

Erdogan i-a transmis acest mesaj şi preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. "O astfel de comisie internaţională ar elimina orice suspiciune privind responsabilitatea", a subliniat Preşedinţia Turciei.

În conversaţia cu Erdogan, Vladimir Putin a denunţat "un act barbar" comis de Ucraina. 

"Actul barbar care a vizat Hidrocentrala Kahovka, în regiunea Herson, a generat o catastrofă naturală şi umanitară de amploare", a afirmat Putin, conform unui comunicat al Kremlinului.

Update 19:20 - Guvernul austriac a cerut miercuri să se pună capăt "ruletei ruseşti cu siguranţa centralelor nucleare" ucrainene şi a anunţat că va sprijini cu 1 milion de euro misiunile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în Ucraina, atacată de Rusia, pentru a asigura securitatea centralelor nucleare ale acestei ţări, potrivit EFE.

"Centralele nucleare într-o zonă de război se află întotdeauna într-un pericol deosebit", subliniază într-un comunicat comun ministrul austriac de externe, conservatorul Alexander Schallenberg, şi titulara de la Protecţia mediului, ecologista Leonore Gewessler.

În comunicat se subliniază că, încă de la început, "acţiunile nesăbuite ale Rusiei în imediata apropiere" a centralei nucleare din Zaporojie, aflată sub control rusesc din martie 2022, pun în pericol securitatea nucleară şi reprezintă o ameninţare reală pentru Europa.

Update 17:50 - Administraţia de la Kiev a avertizat, miercuri, asupra efectelor pe care distrugerea barajului Kahovka le are asupra populaţiei şi mediului înconjurător, în condiţiile în care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de comiterea atacului.

"Rusia a provocat una dintre cele mai grave catastrofe naturale din ultimele decenii. Zeci de oraşe şi sate au probleme cu apa potabilă şi cu sursele de apă pentru irigaţii", a afirmat premierul Ucrainei, Denis Şmihal, citat de cotidianul Le Monde.

"Lumea trebuie să vadă amploarea crimelor comise de ruşi. (...) Este un caz de ecocid", a acuzat, la rândul său, Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

Administraţia de la Kiev a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 23 de localităţi rurale au fost inundate. "Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător", a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Update 15:50 - Peste 10.000 de militari, din 25 de state, vor participa la manevre aeriene de amploare, organizate de Alianţa Nord-Atlantică în Germania, în contextul tensiunilor cu Rusia, din cauza războiul din Ucraina, informează site-ul Tagesschau.de.

Exerciţiul militar "Apărător Aerian" ("Air Defender") va începe pe 12 iunie în Baza aeriană Jagel din landul german Schleswig-Holstein şi va dura 12 zile. Vor participa peste 10.000 de militari din 25 de state membre NATO, utilizând 250 de avioane şi elicoptere, inclusiv 100 de aparate aparţinând Gărzii Naţionale din Statele Unite.

"Manevrele aeriene evidenţiază capabilităţile aeriene ale Alianţei Nord-Atlantice", a declarat Ingo Gerhartz, inspector în cadrul Forţelor Aeriene germane.

Exerciţiile aeriene intervin pe fondul tensiunilor extreme dintre NATO şi Rusia, din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, potrivit Mediafax.

Update 15:30. Președintele Zelenski a transmis că distrugerea barajului Nova Kakhovka a lăsat "sute de mii de oameni fără acces la apă potabilă”, potrivit CNN.

Într-o declarație postată pe Telegram, Zelenski a spus că, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, ambele maluri ale râului Nipru adăposteau "cel puțin 100.000 de oameni”, adăugând că, de la invazie, "cel puțin zeci de mii” încă mai numesc aceste zone "acasă".

Președintele ucrainean a acuzat din nou Moscova pentru atacul de la baraj. Până acum, niciuna dintre părți nu a oferit vreo dovadă a ceea ce s-a întâmplat.

Update 15:00. Peste 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundație, după distrugerea barajului Kahovka. Atât Herson, cât și alte așezări de pe malul drept, aflate sub controlul Ucrainei, dar și de pe cel stâng, ocupat de armata rusă, sunt sub apă, relatează BBC.

De teama apelor, oamenii și-au petrecut noaptea pe acoperiș sau în copaci, așteptând să fie salvați din zonele inundate.

Miercuri, 7 iunie, nivelul apei din Herson a crescut cu cinci metri, potrivit Observatorul.

De asemenea, în partea anexată de ruși a regiunii ucrainene Herson a fost declarată stare de urgență.

Update 14.20. Luptele din jurul Bahmutului "rămân epicentrul războiului", a declarat, miercuri, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, pe Telegram.

Hanna Maliar a mai declarat că forțele ucrainene au obținut câștiguri de la 200 de metri în unele zone și până la 1.100 de metri în altele, dar nu a oferit alte detalii, potrivit CNN.

De asemenea, Maliar a precizat că luptătorii Wagner s-au retras în mare parte, menționând că aceștia "rămân în unele locuri în spate” și că majoritatea a luptelor sunt acum purtate de unități regulate ale Federației Ruse, inclusiv unități aeropurtate.

Șeful grupului militar Wagner din Ucraina, Evgheni Prigojin, a acuzat Rusia că i-a sabotat retragerea din Bahmut săptămâna trecută, susținând că rutele de ieșire au fost minate.

Bahmut se află spre nord-estul regiunii Donețk, la aproximativ 13 mile de regiunea Luhansk, și a fost mult timp o țintă pentru forțele rusești. Orașul se află pe liniile frontului încă din vara anului trecut.

Luna trecută, forțele rusești au declarat că au capturat orașul estic după o luptă de luni de zile, în care soldații ruși s-au chinuit pentru fiecare centimetru de teritoriu, potrivit Mediafax.

Update 13:50. Consiliul Federației Ruse a aprobat ca acordul dintre Rusia și Ucraina, privind  folosirea apelor maritime și exercitarea operațiunilor de pescuit în zona Mării Negre și a Mării Azov, să nu mai fie în vigoare.

"În ceea ce privește explozia care a avut loc la baraj, NATO și Ucraina sunt pe aceeași lungime de undă. Este clar că a fost o acțiune a Rusiei, menită să asigure împiedicarea contraofensivei Ucrainei în regiunea Herson.

Este interesantă coincidența dintre prezența generalului Valeri Gherasimov în apropierea liniei frontului cu momentul în care barajul a devenit o armă împotriva populației și a animalelor.

Din acest moment, putem vorbi despre posibilitatea unei contraofensive ucrainene, cel mai probabil în luna august, pe direcția Zaporojie-Marea Azov, pentru a rupe în două sistemul militar rusesc", a spus colonelul Ion Petrescu, la Antena 3 CNN.

Update 11:00. O persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Herson, a transmis administrația militară a regiunii, potrivit CNN.

"Ocupanții ruși au tras de 70 de ori în așezările civile din regiunea Herson", informează administrația militară, adăugând că orașul Herson a fost bombardat de nouă ori.

Atacurile rusești au vizat și zonele rezidențiale din regiune.

Update 10.30. Șapte oameni sunt dați dispăruți după distrugerea barajului de pe Nipru, informează presa rusă, potrivit CNN.

"Urmează să lămurim informațiile despre persoanele dispărute. Acum știm sigur doar despre șapte persoane”, a spus primarul din Nova Kakhovka, citat de presa de stat rusă RIA Novosti.

Update 10.18. Dezastru ecologic în Marea Neagră, după bombardarea barajului de pe râul Nipru. Sute de tone de ulei industrial s-au deversat, iar apa poluată va ajunge în Marea Neagră. Între timp, 24 de localități din Ucraina au fost inundate, iar zeci de mii de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Update 09.02. Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, râde de propagandiştii lui Vladimir Putin. Acesta a calificat drept elucubraţii cifrele privind soldaţii ucraineni ucişi de ruşi. Reacţia bucătarului lui Putin vine după ce Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că în doar trei zile ar fi omorât 1.500 de soldaţi ucraineni şi ar fi distrus 28 de tancuri. Prigojin l-a ironizat pe purtătorul de cuvânt al ministerului.

Update 08.00. Volodimir Zelenski susţine că ruşii au minat şi detonat barajul de pe Nipru. Potrivit preşedintelui ucrainean, asistăm la cel mai mare dezastru ecologic provocat de om în ultimele decenii. Zelenski susţine că acest atac este asemănător cu folosirea armelor de distrugere în masă.

Update 07.30. Statele Unite ale Americii au dovezi că Rusia s-ar afla în spatele distrugerii barajului de pe Nipru, iar potrivit jurnaliştilor de la NBC News administraţia Biden ar urma să desecretizeze o parte din informaţii pentru a demonstra implicarea oamenilor lui Putin. O analiză CNN arată că barajul ar fi fost avariat cu câteva zile înainte de prăbuşirea lui.

Antonio Guterres a afirmat că nu există informaţii din surse independente despre autorii atacului asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. "Dar un lucru este clar, este încă o consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina", a declarat Guterres, conform site-ului Tagesschau.de.

"Tragedia de astăzi este încă un exemplu despre cât de înspăimântător este războiul pentru oameni", a subliniat Guterres, cerând oprirea atacurilor asupra infrastructurii civile.

Secretarul general al Naţiunilor Unite a anunţat asistenţă umanitară pentru aproximativ 16.000 de oameni rămaşi fără locuinţe în urma inundaţiilor generate de distrugerea barajului de pe Fluviul Nipru.

Administraţia de la Kiev a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 23 de localităţi rurale au fost inundate. Ucraina cere o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU. "Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Barajul Hidrocentralei Kahovka se află pe Fluviul Nipru, în regiunea ucraineană Herson, şi este sub ocupaţia forţelor militare ruse. În acest context, Rusia a atribuit Ucrainei atacul, care ar avea rolul afectării zonelor sub ocupaţie rusă, inclusiv perturbării alimentării cu electricitate a regiunii Crimeea, anexată de Rusia din 2014. "Transmitem clar că este vorba de un act de sabotaj comis de partea ucraineană, orchestrat şi comis de regimul de la Kiev", a acuzat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Război în Ucraina, 6 iunie | Riscuri majore la centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer

Război în Ucraina, 5 iunie | Rusia acceptă dialogul cu SUA pentru controlul armamentului strategic

Război în Ucraina, 4 iunie | Guvernatorul regiunii Belgorod cere rușilor de lângă granița cu Ucraina să-și părăsească locuințele

Război în Ucraina, 3 iunie | Preşedintele Zelenski anunță că armata este pregătită pentru contraofensivă

Război în Ucraina, 2 iunie | China îndeamnă Occidentul să nu mai furnizeze armament Ucrainei / SUA insistă pentru înarmare

×
Etichete: Război Ucraina
x close