Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că se pregătește pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina

Război în Ucraina | Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că se pregătește pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 22:45 07 Apr 2022 Modificat la 23:45 07 Apr 2022
razboi-ucraina-7-aprilie
Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului grec
  • Parlamentul European "cere embargo total și imediat" asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia
  • Pentagon: Vladimir Putin nu și-a atins niciunul din obiectivele stabilite în Ucraina
  • Pacienții unui spital din Ucraina, deportați în Rusia și în Donbasul ocupat temporar
  • Stare de asediu la periferia orașului Kiev. Specialiștii vor elimina minele lăsate de ruși
  • Oamenii legii adună cadavrele oamenilor de pe străzile orașelor eliberate de sub ocupanții ruși
  • Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, interviu exclusiv după vizita în Kiev: ”Mă gândeam că acesta este momentul în care Europa trebuie să fie fermă”
  • Vladimir Putin a avut prima reacție publică după crimele de la Bucha

Update 22:30 Grupul G7 anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza "atrocităţilor" comise în Ucraina

Update 20:47 Kremlinul recunoaşte pierderile de trupe Rusia

Dmitri Peskov a fost întrebat la Sky News dacă războiul a este „umilitor”, având în vedere că Rusia s-a retras din capitală, a pierdut mii de soldaţi şi că preşedintele Volodimir Zelenski este încă la putere. Peskov a spus că aceasta a fost o "înţelegere greşită" a ceea ce s-a întâmplat.

Dar, întrebat din nou dacă Rusia a pierdut mii de soldaţi, el a spus: "Da, avem pierderi semnificative de trupe şi este o tragedie uriaşă pentru noi".

Update 20:45  Rusia respinge suspendarea din Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului ca fiind ”ilegală”

Update 20.09. Germania a interceptat transmisiuni radio în care trupele ruse discutau despre interogarea și apoi împușcarea civililor în Bucha

Update 19.36. Cristi Popovici, trimisul special Antena 3 în Ucraina: "În Irpin oamenii și-au îngropat vecinii în fața blocurilor"

Trimişii speciali Antena 3 în Ucraina, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu, au ajuns în Irpin, unul dintre orașele atacate masiv de trupele rusești. Cel puţin 300 de civili au fost uciși de ruşi în această regiune în ultimele 35 de zile.

Update 19.03 Victor Iușcenko, omul otrăvit la comanda Moscovei, despre cea mai mare temere a lui Vladimir Putin: ”De aceea se află în buncăr”

Update 18.43 Căutări printre ruinele din Borodianka. Salvatorii se roagă să mai găsească supraviețuitori

Continuă căutările în Borodianka, o localitate distrusă de bombardamentele masive ale ruşilor. Printre ruinele lăsate în urmă de aceştia, salvatorii se roagă să mai găsească supravieţuitori, însă şansele ca cineva să mai fie găsit în viaţă sunt mici.

Update 17.56. Ministrul ucrainean avertizează că lupta din regiunea Donbas ”va fi ca al Doilea Război Mondial”

Update 17.07. Kuleba: ”Lavrov este complice la crimele Rusiei, dar de dragul păcii sunt gata să mă întâlnesc cu el”

Justificarea ministrului rus de externe Serghei Lavrov pentru bombardarea unui spital din Mariupol și alte crime rusești îl face complice la aceste atrocități, însă ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba este gata să se întâlnească cu Lavrov dacă va fi nevoie pentru a pune capăt războiului.

Update 17.05  .Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg: "Suntem gata să furnizăm mai multe arme Ucrainei" | Cu cât războiul durează mai mult, cu atât crește riscul unei escaladări

Update 16.56. Nouă armă oribilă adusă de militarii ruși în Ucraina. "Este o amenințare la care nu avem un răspuns"

Update 16.36. Rusia denunță aprovizionarea cu arme a Ucrainei

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, joi, că noile sancţiuni impuse de Statele Unite şi acţiunile naţiunilor occidentale de a furniza armament suplimentar Ucrainei nu facilitează deloc negocierile, ci mai degrabă generează "efecte negative".

Update 16.33 Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că se pregătește pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina

Update 15.55. Rusia spune că Ucraina a prezentat un proiect de acord de pace ”inacceptabil”

Update 15.20. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Grecia, în timpul unui discurs televizat susţinut în direct în faţa Parlamentului grec, să îşi exercite influenţa în calitate de membră a Uniunii Europene (UE) pentru a ajuta Mariupol, "aproape distrus" de forţele ruse.

"Mariupol are nevoie de o susţinere iminentă", în special prin ajutor umanitar, "ruşii îl atacă cu forţe terestre, aeriene şi maritime (...), însă, cu susţinerea Greciei, noi vom câştiga. Vă îndemn să utilizaţi influenţa voastră în calitate de membră a UE, pentru a organiza mai bine orice salvare care poate fi efectuată la Mariupol", a subliniat Zelenski.

Update 14.00. Pentagonul a spus că Ucraina ar putea câștiga ”absolut” războiul împotriva Rusiei, chiar dacă oficialii americani vorbesc despre riscul unui conflict prelungit. În plus, potrivit purtătorului de cuvânt, Vladimir Putin nu și-a atins niciun obiectiv stabilit pentru invazia Ucrainei.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, s-a declarat convins, într-un briefing de presă, că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia: ”Desigur că pot câștiga”.

”Dovada este literalmente în rezultatele pe care le vedeți în fiecare zi, Absolut, ei pot câștiga”, a spus el, potrivit The Guardian.

Kirby a făcut și o descriere a situației din Ucraina și a subliniat că liderul rus nu a reușit să îndeplinească niciunul dintre obiectivele propuse: ”dacă ne uităm la ceea ce au reușit să facă până acum, Putin a atins exact zero dintre obiectivele sale strategice în interiorul Ucrainei. Nu a ocupat Kievul. Nu a răsturnat guvernul. Nu a divizat Ucraina ca stat național”.

”A preluat controlul doar asupra unui număr mic de centre de populație. Și acestea nici măcar nu erau cele pe care și le dorea. Deci, Mariupol încă nu este ocupat. Și-a mutat forțele din Kiev. Și-a mutat forțele din Cerniniv. Nu au ocupat Harkivul. Nu au luat Nikolaievul, în sud”, a precizat acesta.

Update 12.30. Primarul din Mariupol a declarat că pacienții unui spital din Ucraina au fost deportați în Rusia și în Donbasul ocupat temporar.

”Bărbați înarmați au venit la unitatea medicală și le-au spus, într-un ultimatum, că medicii și pacienții ar trebui să iasă și să urce în vehiculele ocupanților. Oamenii au fost nevoiți să îndeplinească ordinele invadatorilor ruși”, a spus a primarul Vadym Boychenko, pe Telegram.

”Ocupanții au deportat cel puțin 40.000 de locuitori din Mariupol", a adăugat acesta, distribuit și un material video, pentru a-și susține afirmațiile.

Edilul din orașul Mariupol a mai spus și că invadatorii ruși au deschis crematorii mobile pentru a șterge dovezile crimelor lor de război: ”Ucigașii își acoperă urmele”

Update 11.30. Autoritățile din Ucraina au introdus starea de asediu în orașul Hostomel, situat la periferia Kievului. Măsura se va aplica timp de o săptămână, perioadă în care militarii vor curăța terenul de minele amplasate de ruși.

Deputatul ucrainean Lesia Vasylenko a anunțat că, începând de joi, în orașul Hostomel, situat la periferia Kievului, a fost introdusă starea de asediu pentru o săptămână.

Starea de asediu, care va ține până pe 14 aprilie, este o „măsură necesară" pentru a demina orașul și a permite întoarcerea în siguranță a civililor, a declarat Vasylenko, potrivit Sky News.

Update 9.30. Forțele operative speciale Ucraina: În orașele mici din regiunea Kiev, după eliberarea de sub ocupanți, tabloul oribil încă persistă.

Oamenii legii adună cadavrele oamenilor de pe străzi. Fațadele și echipamentele arse au fost distruse peste tot. Este vorba despre „demilitarizarea instalațiilor militare” presupusă efectuată de armata rusă.

Update 8:06. Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a oferit un interviu exclusiv pentru Antena 3, după vizita pe care a făcut-o la Kiev.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a ajuns în Ucraina, fiind astfel primul lider al unei instituții europene care va vizita Kievul de când a început invazia rusă.

”A fost o decizie dificilă, dar a trebuit luată. Avem o răspundere ca reprezentanți politici, ca lideri în vremuri atât de complicate și trebuie să ne implicăm, să ne întâlnim cu oamenii și să ne uităm în ochii fraților și surorilor noastre din Ucraina, care sunt pe front într-un război în Europa, pentru noi.

(...) A fost o situație uimitoare când am primit onoarea și privilegiul să mă adresez Parlamentului Ucrainei. (...) Mă gândeam că acesta este momentul în care Europa trebuie să fie fermă, chiar înainte de a fi văzut atrocitățile șocante și imaginile cu ce s-a întâmplat în Bucha. 

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat relatările despre crimele contra civililor din Bucha drept o ''provocare grosolană şi cinică'' a autorităților ucrainene.

Putin s-a exprimat astfel într-o conversație telefonică pe care a avut-o cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Este prima reacție a lui Putin în acest caz, care a provocat indignare la nivel internațional și a determinat Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie să impună noi sancțiuni Rusiei.

SUA consideră acum că ”vor putea identifica unitățile ruse” care au comis atrocitățile de la Bucha, Ucraina, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Imaginile cu masacrul de la Bucha lasă urme adânci, iar lideri din întreaga lume îl condamnă ferm pe președintele rus Vladimir Putin și forțele rusești.

Unii dintre ei îl cataloghează pe președintele rus ”criminal de război”, iar alții spun că în Bucha a fost !genocid”.

Statele Unite au trimis 100 de drone switchblade armatei ucrainene.

"Suntem în discuții cu ucrainenii cu privire la viitoarele utilizări ale dronelor switchblade și, desigur, vom păstra această opțiune deschisă în continuare", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Dronele switchbalde sunt mici și portabile, fiind numite și drone kamikaze, care poartă focoase și detonează la impact.

Cel mai mic model poate lovi o țintă aflată la o distanță de până la 10 km, potrivit companiei care produce dronele.

Război în Ucraina 6 aprilie 2022 | Vladimir Putin, prima reacție publică după crimele de la Bucha

Război în Ucraina 5 aprilie 2022 | Rușii au amenajat o cameră de tortură într-un sanatoriu pentru copii

Război în Ucraina 4 aprilie 2022 | Ucraina amenință cu represalii după masacrul de la Bucha | Germania și Franța expulzează diplomați ruși

Război în Ucraina 3 aprilie 2022 | Masacru la Bucha, ruşii au ucis zeci de civili nevinovaţi, atacurile cu rachete continuă la Odesa

Război în Ucraina 2 aprilie 2022 | Regiunea capitalei Kiev este sub controlul total al armatei ucrainene

×
Etichete: Război Ucraina
x close