Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Oficiali occidentali vizitează Emiratele Arabe Unite pe fondul îngrijorărilor cu privire la furnizarea de tehnologie Rusiei care ar putea fi folosită în război
- SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate
- Bilanţul deceselor după atacul rusesc din orașul Kostiantynivka a ajuns la 17 morţi şi 32 de răniţi. Un copil se află printre victime
- SUA trimit în Ucraina muniții cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams
- Zelenski, intervenție în direct la evenimentul de la Cotroceni: "Gândiți-vă ce ar fi fost dacă Putin s-ar fi înfipt mai bine în Ucraina!"
- Iohannis: "Dacă se dovedește că drona provine din Rusia, situația este inadmisibilă"
- Explozia care a ucis cel puțin 16 oameni în centrul orașului ucrainean Kosteantînivka, surprinsă în direct
- Rustem Umerov devine ministrul ucrainean al Apărării după votul din Duma de Stat
- SUA anunță un ajutor de un miliard de dolari pentru Ucraina
- Antony Blinken s-a întâlnit la Kiev cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba
- Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a ajuns la Kiev, într-o vizită oficială
- Grănicerii ucraineni au împiedicat peste 20.000 de bărbaţi să plece din ţară, de la începutul războiului
- Atac cu drone rusești asupra portului Ismail. O persoană a murit
- Kuleba a explicat de ce este imposibil să se negocieze pacea cu Putin
- Dronă ucraineană doborâtă deasupra regiunii Belgorod, anunță Moscova
- Moscova: Ucraina foloseşte drone australiene pentru a ataca Rusia
- Nikopol, atacat cu o dronă de ruși
- Demisia lui Rustem Umerov de la șefia Fondului Proprietății de Stat, aprobată de parlament. El va prelua Ministerul Apărării
Update 23:00 Oficiali occidentali vizitează Emiratele Arabe Unite pe fondul îngrijorărilor cu privire la furnizarea de tehnologie Rusiei care ar putea fi folosită în război
Reprezentanți din Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană au sosit în Emiratele Arabe Unite săptămâna aceasta pentru a discuta despre punerea în aplicare a sancțiunilor împotriva Rusiei, ca parte a unui efort mai amplu cu o serie de țări „partenere”, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al ambasadei SUA.
Aceasta vine în timp ce preocupările cresc cu privire la bunurile exportate în Rusia care ar putea fi utilizate în războiul Moscovei împotriva Ucrainei. Wall Street Journal, care a raportat prima vizită, a spus că discuțiile au loc ca parte a „un impuls global colectiv de a păstra cipuri de computer, componente electronice și alte așa-numite produse cu dublă utilizare, care au atât aplicații civile, cât și militare. din mâinile Rusiei.”
„Emiratele Arabe Unite lucrează cu prietenii și aliații săi pentru a răspunde oricăror preocupări cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei”, a declarat un oficial înalt din Emiratele Arabe Unite pentru CNN, întrebat despre această problemă.
Update 21:30 SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate
SUA, care conduc o coaliţie internaţională în sprijinul Ucrainei, au promis în total aproape 43 de miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev, de la declanşarea conflictului, în februarie 2022.
Muniţiile de 120 mm sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams, promise Kievului în cadrul unei noi tranşe de ajutor militar, în valoare de 175 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul într-un comunicat, citat de Agerpres.
Acest anunţ al Pentagonului intervine în timp ce armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă împotriva Rusiei. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat miercuri în vizită la Kiev, a apreciat că această contraofensivă înregistrează progrese "foarte încurajatoare".
Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural.
Utilizarea acestui tip de muniţie nu este interzisă de legislaţia internaţională. Multe armate - în special cea americană şi cea rusă - au în dotare astfel de obuze, care au fost folosite de SUA în ambele războaie din Golf - în 1991 şi 2003 - şi în fosta Iugoslavie în deceniul 1990.
Update 20:00: Bilanţul deceselor după atacul rusesc din orașul Kostiantynivka a ajuns la 17 morţi şi 32 de răniţi. Un copil se află printre victime
Numărul morților din atacul rusesc cu rachete asupra unei piețe din orașul Kostiantynivka din estul Donețk a crescut la 17, a declarat ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, într-un comunicat Telegram.
Un copil a fost printre cei 17 morți, potrivit premierului ucrainean Denys Shmyhal. Atacul este unul dintre cele mai mortale din ultimele luni. Numărul răniților a crescut la 32, a adăugat Klymenko
Update 19:00 Statele Unite urmează să includă, în premieră, muniții cu uraniu sărăcit într-un pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
Informația este transmisă de CNN, care citează un oficial american și precizează că anunțul oficial al noului pachet de asistență militară va fi făcut miercuri.
Munițiile cu uraniu sărăcit urmează să fie lansate de tancurile americane Abrams, ce ar trebui să ajungă în Ucraina în această toamnă.
Aceste muniții speciale pot străpunge plăcile blindate care constituie armura vehiculelor de luptă.
Uraniul sărăcit reprezintă un produs secundar al procesului de fabricare a combustibilului pentru centralele nucleare.
Acest element foarte dens, cu aproape 70% mai concentrat decât plumbul din munițiile standard, contribuie semnificativ la capacitatea de penetrare a obuzelor.
Munițiile cu uraniu sărăcit sunt ușor radioactive, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la siguranța lor și la riscul pe care l-ar putea reprezenta pentru civili.
Ele nu pot, totuși, să producă o reacție nucleară în lanț, fiind golite de cea mai mare parte a materiei radioactive.
Înaintea Statelor Unite, Ministerul britanic al Apărării a confirmat, în luna martie, că va trimite în Ucraina muniții care conțin uraniu sărăcit.
Update 17:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat prin legătură video Forumului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), desfășurat la București, la scurt timp după ce gazda evenimentului, președintele Klaus Iohannis a făcut o scurtă declarație legată de găsirea resturilor unei drone care ar putea proveni din Rusia pe teritoriul României.
Zelenski s-a referit la atacurile frecvente ale Rusiei asupra infrastructurii portuare la Dunăre a Ucrainei și a estimat că, dacă Moscova avea succes în invazia sa în Ucraina, situația ar fi putut fi mult mai gravă pentru vecinii acesteia.
"...Am avut şi victime. Aceste consecințe ale atacurilor asupra orașelor Reni, Izmail şi Chilia...Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina. În trecut, am suferit din cauza lipsei de solidaritate, însă 24 februarie (data invaziei ruse) a schimbat totul. Am reușit, cu toții, să ne dovedim solidaritatea.
Ucraina este recunoscătoare țărilor dumneavoastră pentru sprijinul acordat. Facem front comun pentru libertatea noastră, pentru viitorul nostru european în comun (...) Acest forum este o formă de unitate, de eliminare a lucrurilor care ne separă", a spus președintele ucrainean.
Anterior, Iohannis a denunțat o potențială "situație inadmisibilă", dacă se va dovedi că drona ale cărei resturi au fost găsite la Plauru, în județul Tulcea, provine din Federația Rusă.
Update 16:30 Președintele Klaus Iohannis a reacționat miercuri după-amiază, după ce ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a confirmat la Antena 3 CNN că resturi ce ar putea proveni de la o dronă rusească au fost găsite în apropierea localității Plauru din județul Tulcea.
"Doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României.
În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO", a spus Iohannis.
Iohannis a subliniat că atacurile ruse, pe care le-a denunțat drept "crime de război", au loc la o distanță foarte mică de granița românească.
"Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO. O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră", și-a încheiat președintele român scurta declarație.
Update 15:30 O rachetă rusă a lovit o piață din orașul ucrainean Kosteantînivka / Kostiantynivka, situat în regiunea estică Donețk, ucigând 16 persoane, inclusiv un copil.
Informația provine de la premierul ucrainean Denîs Șmîgal.
"Cel puțin alte 20 de persoane sunt rănite. Sincerele mele condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor. Serviciile de urgență lucrează la fața locului. Incendiul a fost localizat. Ajutăm victimele", scris prim-ministrul ucrainean pe Telegram.
"Trupele rusești sunt teroriste și nu vor fi iertate. Va exista o răsplată dreaptă pentru tot", a adăugat el.
O rachetă rusească S-300 a lovit, miercuri, în centrul orașului, potrivit rapoartelor de la fața locului.
Imaginile de la sol arată un incendiu violent și un fum negru, gros care se ridică în urma loviturii.
Cel puțin o victimă este vizibilă la fața locului. Locul loviturii se află în apropierea unui centru comercial.
Kosteantînivka este poziționat în apropierea liniilor de front din jurul Bahmut, fiind o localitate frecventată de personalul militar ucrainean, notează CNN.
Update 13:30 Parlamentul ucrainean a aprobat miercuri numirea de către președintele Volodimir Zelenski a lui Rustem Umerov, un tătar din Crimeea, ca nou ministru al Apărării de la Kiev, după demisia lui Oleksii Reznikov, transmite AFP.
„Parlamentul l-a aprobat pe Rustem Umerov ca ministru al Apărării al Ucrainei”, a declarat deputatul de rang înalt Iaroslav Jelezniak pe rețelele de socializare.
El a postat o fotografie a panoului de vot, care arată că 338 din 360 de parlamentari au votat în favoarea numirii lui Umerov.
Update 12:45 Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit la Kiev cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. Acesta a anunțat un ajutor de un miliard de dolari din partea SUA pentru Ucraina.
În scurtele remarci făcute miercuri la Ministerul de Externe, Kuleba a declarat că "așteaptă cu nerăbdare o conversație productivă și orientată spre rezultate cu dumneavoastră".
Blinken a declarat că, în cea de-a patra sa vizită de la invazia rusă, a fost din nou "lovit de curajul și rezistența extraordinară a poporului ucrainean, a forțelor ucrainene, a conducerii Ucrainei. Și mă aflu aici, în primul rând, pentru a demonstra sprijinul nostru continuu și hotărât pentru Ucraina în timp ce face față acestei agresiuni".
"Am văzut progrese bune în contraofensivă, ceea ce este foarte încurajator. Vrem să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce are nevoie nu numai pentru a reuși în contraofensivă, ci și pentru a avea ceea ce are nevoie pe termen lung, pentru a se asigura că are o puternică capacitate de descurajare, o puternică capacitate de apărare, astfel încât, în viitor, agresiuni ca aceasta să nu se mai repete.", a mai spus acesta.
Update 10:45 Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a ajuns miercuri la Kiev, într-o nouă vizită oficială în capitala Ucrainei. Acesta se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski. Presa din Ucraina a furizat mai multe imagini cu momentul sosirii oficialului american.
Este vorba despre o vizită oficială, însă până la această oră, Departamentul de Stat a refuzat să dea detalii despre ceea ce urmează să se întâmple, În contextul în care au fost alerte de raid aerian în Ucraina, noaptea trecută.
Sistemele de apărare aerian au respins un atac rusesc chiar în capitala Kiev, acolo unde a ajuns secretarul de stat american Antony Blinken, iar toate aceste informații au fost făcute publice pe Telegram, chiar de administrația militară a orașului.
Secretarul de stat american Antony Blinken va avea, la Kiev, o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Anthony Blinken a mai fost în capitala Ucrainei și în aprilie și septembrie anul trecut, când vizitele a fost închise presei din motive de securitate.
Update 10:00 Grănicerii ucraineni au împiedicat mai mult de 20.000 de bărbaţi încorporabili să plece din ţară de la declanşarea invaziei ruse în urmă cu peste 18 luni, transmite dpa.
'În total, grănicerii au reţinut în jur de 14.600 de persoane care încercau să iasă ilegal din Ucraina începând din 24 februarie anul trecut', a afirmat purtătorul de cuvânt Andrii Demcenko marţi la televiziunea naţională.
Mulţi ucraineni încearcă să evite serviciul militar. Fugarii au fost prinşi în 'zona verde' mai ales de la graniţele cu România şi Republica Moldova, a spus Demcenko. 'Vorbim mai ales despre bărbaţi între vârstele de 18 şi 60 de ani', a subliniat el.
În plus, în jur de 6.200 de bărbaţi au fost prinşi cu permise de ieşire din ţară falsificate.
La începutul războiului, Ucraina a ordonat o mobilizare generală, cu interdicţia ieşirii din ţară pentru bărbaţii încorporabili cu vârste între 18 şi 60 de ani.
Potrivit agenţiei Eurostat, mai mult de 650.000 de bărbaţi ucraineni sunt înregistraţi ca refugiaţi în statele UE şi în Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Kievul are în vedere acum să ceară extrădarea celor plecaţi ilegal din statele UE.
Update 08:00 Un atac cu drone rusești asupra portului Ismail a provocat moartea unei persoane și a avariat infrastructura, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, citat de Reuters.
În timpul atacului de aproape trei ore, produs miercuri dimineața, mai multe instalații agricole și portuare au fost avariate și s-au înregistrat mai multe incendii, a spus guvernatorul Oleh Kiper.
„Un angajat al unei întreprinderi agricole, care a fost grav rănit, a murit la spital”, a adăugat Kiper.
Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile.
Update 00:00 Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, consideră că nu se poate avea încredere în președintele rus Vladimir Putin în ceea ce privește negocierilor de pace, informează NHK.
Potrivit lui Kuleba, nu se poate avea încredere în Vladimir Putin pentru că, și dacă își dă cuvântul, nu există nicio garanție că nu îl va încălca.
”Nu este genul de persoană cu care să fii serios de acord cu ceva. Dacă crezi că ai negociat cu succes cu el, atunci te expui pericolului unui atac din partea lui”, a spus Dmitro Kuleba.
Război în Ucraina, 5 septembrie | Zelenski a vizitat trupele ucrainene care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut
Război în Ucraina, 4 septembrie | Erdogan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"
Război în Ucraina, 3 septembrie | Volodimir Zelenski l-a schimbat pe ministrul Apărării
Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia şi-a plasat rachetele Satan-2 în poziția de luptă
Război în Ucraina, 1 septembrie | Ucraina extinde arcul contraofensivei în sud, Rusia ocupă noi poziţii în est