Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 225. Zelenski le-a explicat liderilor europeni de ce Rusia trebuie oprită acum

Război în Ucraina, ziua 225. Zelenski le-a explicat liderilor europeni de ce Rusia trebuie oprită acum

Redacția Antena 3 CNN
15 minute de citit Publicat la 20:01 06 Oct 2022 Modificat la 23:52 06 Oct 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski: "Rusia trebuie oprită acum, pentru ca tancurile sale să nu ajungă la Varșovia sau la Praga"
  • Oficial ucrainean: "Va fi mai greu decât la Harkov să eliberăm Lugansk"
  • Ministrul Vasile Dîncu a comentat perspectiva unei lovituri nucleare demonstrative a Rusiei în Marea Neagră
  • Armata rusă, bătaia de joc a propagandei Kievului, după ultimele eșecuri din sudul și estul Ucrainei
  • Ministrul român de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, după anexările decise de Putin
  • Haos în armata rusă, după mobilizarea parțială decretată de Putin
  • Rușii au continuat bombardamentul cu rachete la Zaporojie după atacul de joi dimineață
  • Dîncu: "O lovitură nucleară ar aduce sfârșitul lumii"
  • Două femei au fost ucise într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Zaporojie
  • Contraofensiva ucraineană împinge linia frontului cu 20 km
  • Directorul AIEA, în drum spre centrala nucleară de la Zaporojie, după anexare
  • Vladimir Putin a declarat că are un mare respect pentru poporul ucrainean
  • NYT: Serviciile secrete americane cred că Daria Dughina a fost asasinată de ucraineni
  • Polonia a cerut Statelor Unite să găzduiască arme nucleare americane pe teritoriul său

Update 21:00. Centrala nucleară Zaporojia este o instalație ucraineană, a declarat, joi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Centrala nucleară din Zaporojia este considerată a fi o instalație ucraineană, a declarat joi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, în timpul unei vizite la Kiev.

”Aceasta este o chestiune care are legătură cu dreptul internațional... dorim ca războiul să înceteze imediat și, desigur, poziția AIEA este că această instalație este o instalație ucraineană", a spus Grossi.

După discuțiile din capitala ucraineană, Rafael Grossi se va deplasa la Moscova pentru a se întâlni cu oficiali ruși.

Update ora 20:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia trebuie oprită, pentru ca tancurile Moscovei să nu ajungă în capitalele europene.

Zelenski s-a adresat într-o intervenție video celor 44 de lideri politici prezenți la Praga pentru prima reuniune a Comunității Politice Europene (CPE).

El le-a cerut acestora arme pentru sprijinul contraofensivei ucrainene.

''Agresorul trebuie să fie pedepsit. Acest război trebuie să fie câștigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi de la Marea Neagră, de la Mediterana sau din orice altă mare şi pentru ca tancurile ruse să nu avanseze spre Varșovia sau Praga'', a spus liderul ucrainean.

Zelenski a spus că actuala contraofensivă a forțelor ucrainene va continua.

Ucraina a anunțat, joi, că a reluat controlul asupra a încă 400 de kilometri pătrați în sudul țării, unde avansul militar al Kievului a pus trupele ruse sub presiune.

Armata ucraineană a precizat că de la 1 octombrie a recucerit 29 de localități din regiunea Herson, care fuseseră ocupate de ruși.

Update ora 19:00 Informațiile despre avansul trupelor Kievului în regiunea separatistă Lugansk, anexată de Rusia, au fost confirmate oficial.

Asta, după ce miercuri, pe rețelele de socializare, au început să circule imagini cu soldați ucraineni arborând steagul național în localități eliberate în această regiune.

"Am văzut că unii soldați au postat deja o fotografie cu ei, având pe fundal marcajul 'Grekivka' (numele localității eliberate, n.r.), așa că nu mai este un secret - (Grekivka) este deja eliberată. Și continuăm să ne mișcăm în acea direcție", a declarat Serghei Gaidai, șeful administrației militare ucrainene din Lugansk, citat de CNN.

El a anticipat lupte dificile în viitor, pe măsură ce forțele ucrainene avansează în această zonă care face parte în prezent din Federația Rusă, potrivit Moscovei.

"Eliberarea regiunii Lugansk va fi mai dură decât în cazul regiunii Harkov. Toți acei militari ruși care au fugit din (regiunea) Harkov și din Liman au fugit în direcția noastră, așa că forțele de ocupație au crescut numeric", a mai spus el.

Lugansk este regiunea în care, anterior anexării proclamate de Vladimir Putin, trupele ruse controlau aproape întreg teritoriul.

Analiștii se așteaptă ca forțele Moscovei şi aliații lor locali să încerce o defensivă pe linia Kreminna - Svatove.

Update ora 18:00 Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a comentat perspectiva, evocată de mai mulți analiști, a unui test nuclear al Rusiei în Marea Neagră.

Dîncu a citat un diplomat rus, care a menționat că Moscova nu are interesul de a provoca statele Alianței Nord-Atlantice.

"În acest moment, nu există date care să ne conducă la ideea că s-ar putea face un test nuclear în Marea Neagră. Aproape că nu are sens, chiar dacă sunt analiști care spun că un astfel de test ar trebui să se facă undeva pentru a impresiona țările din zonă. Cred că Rusia, așa cum a declarat ambasadorul său (...), nu are vreun interes să provoace țările NATO și să încerce să producă un dezastru nuclear (...) Pregătirile nucleare ale statelor importante s-au făcut exclusiv în scopul descurajării, al păstrării unui echilibru al descurajării. Nimeni nu poate să înceapă în mod rațional o lovitură nucleară, pentru că asta înseamnă, până la urmă, sfârșitul. Orice ripostă ulterioară ar duce la sfârșitul omenirii", a spus ministrul român.

Dîncu a precizat că el și responsabilii din ministerul pe care îl conduce nu au contacte militare directe cu Moscova.

De asemenea, ministrul a respins posibilitatea ca România să facă demersul de a găzdui arme nucleare, așa cum procedează Polonia.

"Nu cred că în acest moment e nevoie ca România să fie stat deținător de arme nucleare. România face parte din NATO și există o dotare care se face la nivelul întregii alianțe", a spus Vasile Dîncu.

Update ora 17:00 Eșecurile militare recente ale Rusiei în Ucraina au devenit subiect de ironii acide pentru efortul de contra-propagandă al Kievului.

Pe contul Twitter @DefenceU gestionat de guvernul ucrainean a fost publicat un montaj de imagini în care scenele cu coloane de mașini formate la granița Rusiei sunt alternate cu secvențe din desene animate în care personajele fug frenetic.

Clipul are propriul titraj în limba engleză și este precedat de următoarea "explicație":

"Ei (civilii ruși, n.r.) fug. Armata rusă fuge, la rândul ei. Poate că omul din buncăr (referire la Vladimir Putin, n.r.) adună laolaltă cea mai bună echipă de alergători pentru Jocurile Olimpice? Vești proaste: acolo încă se fac teste anti-dopaj".

În textul care însoțește imaginile se afirmă că, de la "mobilizarea parțială" decretată de Vladimir Putin, cel puțin 700.000 de ruși au fugit din țară.

"(Ei) nu sunt împotriva războiului, sunt împotriva ideii ca ei să moară", continuă mesajul, precedat în cadență rapidă imagini cu ruși ce încing o horă într-o piață, urmate de un desen animat cu schelete umane care dansează, la rândul lor, în horă.

"Cei lipsiți de acest instinct primar de supraviețuire trebuie să știe: câmpiile noastre de floarea soarelui nu se fertilizează singure", concluzionează materialul.

Secvența finală prezintă mai multe locații în care soldații ucraineni flutură drapelul național în teritoriile eliberate, precum și o animație cu un schelet care iese din mormânt și agață de crucea gropii alăturate o pancartă cu mesajul "de închiriat".

Update ora 16:00 Mobilizarea decretată de regimul de la Kremlin are efecte contrare celor intenționate de decidenți.

După ce sute de mii de ruși au fugit peste graniță, pentru a evita să fie luați la război, alte sute de recruți, deja încorporați, au fost abandonați de autorități.

Imagini filmate în regiunea rusă Belgorod și difuzate de Antena 3 CNN arată cum aproape cinci sute de oameni mobilizați au fost lăsați de izbeliște în apropiere de granița cu Ucraina.

Bărbații, coborâți din tren și înarmați cu automate Kalașnikov, pe care unii le țin demonstrativ deasupra capului, susțin că nimeni din conducerea armatei nu le-a spus ce trebuie să facă și când vor ajunge pe front sau când vor primi provizii.

În alte imagini, surprinse pe frontul din Ucraina, în regiunea Herson, forțele Kievului avansează către militari ruși care se predau.

Se vede inclusiv un tanc, de tunul căruia a fost agățată o pânză albă, în semn de capitulare.

Tancul este în mișcare, iar pe flancul său stâng soldații ucraineni avansează cu armele pregătite de tragere.

La un moment dat, tancul se oprește. Se observă cum de turela sa este agățat un militar care flutură, la rândul său, o pânză albă.

Doi membri ai echipajului de pe blindat se pun în genunchi. Îi urmează un al treilea.

Ei sunt ținuți la pământ sub amenințarea armelor de către ucraineni, în timp ce sunt percheziționați.

Update ora 15:00 Ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat la solicitarea ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu.

Măsura vine după ce președintele Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene.

"Din dispoziția ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ca urmare a demersurilor Federației Ruse de anexare a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie", precizează un comunicat al ministerului.

Conform sursei citate, convocarea ambasadorului Federației Ruse la sediul MAE a făcut parte dintr-un demers mai larg, coordonat, la nivelul Uniunii Europene, pentru transmiterea unui mesaj clar de condamnare a recentelor acțiuni de escaladare din partea Rusiei. 

"Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a reiterat poziția României, de condamnare fermă a așa-numitor 'acorduri' de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022", se mai spune în comunicatul instituției citate.

Update ora 14:00 Atacurile cu rachete lansate de ruși asupra orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, au continuat în timpul zilei de joi, după tirurile mortale din cursul dimineții.

"Atenție, are loc un alt atac cu rachete inamice. Rămâneți în adăposturi", a scris Oleg Staruh, guvernatorul regional, pe Telegram.

Primul val de rachete a lovit clădiri rezidențiale în timp ce oamenii dormeau, a declarat Anatoli Kurtiev, secretarul Consiliului municipal.

Un bloc de apartamente a fost ras de pe fața pământului.

"Până în prezent, se știe despre moartea unei femei. Șapte persoane au fost rănite... Au fost internate, inclusiv un copil de trei ani. Operațiunea de salvare este încă în desfășurare", a precizat Oleg Staruh.

El a revizuit bilanțul preliminar de dimineață, când a anunțat moartea a două femei, precizând ulterior că una dintre victime a supraviețuit.

Situat nu departe de linia frontului, centrul administrativ al regiunii Zaporojie se află încă sub control ucrainean, spre deosebire de centrala atomo-electrică omonimă, controlată militar de ruși și care a fost trecută, miercuri, prin decret semnat de Vladimir Putin, în proprietatea Federației Ruse.

Update ora 13:00 Ministrul român al Apărării a comentat perspectivele de supraviețuire a speciei umane în cazul unui război atomic.

"Nimeni nu poate să înceapă în mod rațional o lovitură nucleară, pentru că asta înseamnă, până la urmă, sfârșitul. Orice ripostă ulterioară ar duce la sfârșitul omenirii", a declarat Vasile Dîncu.

El a estimat însă că la nivel planetar se duce o politică de descurajare, tocmai pentru a evita recurgerea la arme nucleare.

Comentariile sale vin în contextul în care presa internațională și analiștii militari au remarcat o intensificare a mișcărilor armamentului atomic de care dispune Rusia.

Pe fondul înfrângerilor tot mai mari consemnate pe frontul din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o lovitură nucleară demonstrativă, au declarat surse citate în presa din Marea Britanie.

Un tren încărcat cu dispozitive ce aparțin Direcției militare ruse însărcinate cu administrarea muniției atomice a fost fotografiat recent, iar analistul militar polonez Konrad Muzyka a declarat la Antena 3 CNN că "Rusia ne va arăta că e capabilă să detoneze o armă atomică!"

Submarinul nuclear Belgorod, echipat cu torpila nucleară Poseidon, capabilă să atingă ținte aflate la 10.000 de kilometri depărtare, a fost semnalat recent în Marea Barents, după ce a părăsit baza sa din Severodvinsk și a fost "invizibil" o perioadă de timp.

Update 12:00 Două femei au murit și cel puțin cinci persoane au rămas blocate sub dărâmături după ce rachete rusești au lovit clădiri din orașul Zaporojie, în sudul Ucrainei, în această dimineață, a declarat Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale, într-o postare pe Telegram. 

"Multe persoane au fost salvate. Printre ei se află și o fetiță de 3 ani. Copilul a fost spitalizat. O operațiune de salvare este în curs de desfășurare la fața locului", se arată în postare. 

Primarul interimar din Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat într-o postare separată pe Telegram că opt persoane au fost spitalizate. 

Zaporojie este una dintre regiunile din Ucraina pe care Rusia susține că le-a anexat - încălcând dreptul internațional și protestele guvernelor occidentale.

Update 11:30 Contraofensiva ucraineană împinge linia frontului cu 20 km, a anunțat ministerul britanic al Apărării (MoD) în actualizarea periodică a informațiilor pe care o face.

Joi, ministerul se concentrează asupra progreselor înregistrate de armata ucraineană în ofensiva sa în regiunea Herson: "Avansând spre sud, unitățile ucrainene au împins linia frontului în față cu până la 20 km [12 mile] în plus... dar nu amenință încă poziția defensivă rusă".

Cu toate acestea, actualizarea spune că "forțele rusești au rupt contactul și s-au retras". Acestea se confruntă acum cu o "dilemă": dacă să retragă trupele de peste Nipru pentru a apăra restul regiunii Herson sau să rămână și să apere zona.

Ministerul Apărării adaugă că Rusia a angajat majoritatea "forțelor sale aeropurtate cu efective extrem de reduse" în apărarea Hersonului și are acum puține forțe dislocabile disponibile. Probabil că va desfășura în curând rezerviștii mobilizați.

Update 10:30 Directorul Agenției Internaționale a Energiei Atomice, Rafael Grossi, este în drum spre Kiev, după ce Putin a decretat centrala Zaporojie pământ rusesc.

Preşedintele rus a preluat miercuri sub controlul Rusiei, printr-un decret, Centrala Nucleară Zaprijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care devine astfel o "proprietate federală".

Centrala Nucleară Zaporijjea este ocupată de către trupe ruse de mai multe luni, însă este gestionată de către ingineri ucraineni. Aflată pe linia frontului, centrala nucleară a devenit o miză strategică-cheie şi reînvie spectrul catastrofei nucleare de la Cernobîl în cazul în care i-ar fi lovite instalaţiile.

Update 10:00 Discurs halucinant al lui Vladimir Putin despre Ucraina. Aceasta a declarat ieri că are un mare respect pentru poporul ucrainean în ciuda tragediei actuale. Liderul de la Kremlin a adăugat însă că Rusia va merge pe drumul său până când obiectivele din Ucraina vor fi îndeplinite.

"În ciuda tragediilor actuale, întotdeauna am avut și continuăm să avem un mare respect pentru poporul ucrainean și cultura ucraineană, precum și pentru limba, literatura ucraineană etc. Dar niciodata nu vom permite să se întâmple ceva culturii ruse şi limbii ruse cum s-a permis să se întâmple în Ucraina. Dar vom merge pe drumul nostru, vom trata tot ce este ucrainean cu respect. Există trei milioane de cetățeni ruși de origine ucraineană. Nu am făcut nicio diferență între ei și nu intenționăm să facem discriminări între ruși și ucraineni.", a spus Putin.

Update 09:00 Serviciile de informaţii americane cred că structuri ale Guvernului Ucrainei au autorizat atacul cu bombă din august, în apropiere de Moscova, soldat cu moartea Dariei Dughina, fiica filosofului Aleksander Dughin, ideologul Kremlinului, iar oficialii din SUA se tem de intensificarea conflictului, susține publicația New York Times.

Statele Unite nu s-au implicat în nici un fel în atac, nici prin furnizare de informaţii, nici prin alte modalităţi, afirmă oficialii americani. De asemenea, oficialii de la Washington spun că nu au ştiut de operaţiune şi s-ar fi opus dacă ar fi ştiut. Washingtonul i-a mustrat pe oficialii ucraineni după aflarea informaţiilor despre atac.

Administraţia Volodimir Zelenski a negat, imediat după atac, orice implicare în asasinat, iar acum a susţinut din nou în faţa Washingtonului că nu este implicată.

Rusia nu a ripostat în mod specific la acest asasinat, dar Statele Unite se tem că astfel de atacuri, cu o mare valore simbolică şi care au impact mic pe câmpul de luptă, pot provoca Moscova să lanseze propriile atacuri asupra oficialilor ucraineni de rang înalt.

Oficialii americani sunt nemulţumiţi de lipsa de transparenţă a Ucrainei despre astfel de acţiuni, mai ales cele comise pe teritoriul Rusiei.

Daria Dughina, în vârstă de 29 de ani, a fost asasinată în august, într-o explozie care a vizat maşina sa, la periferia Moscovei. Autorităţile ruse cred că ţinta atacului era tatăl Dariei, filosoful Aleksandr Dughin, considerat ideologul Kremlinului.

Update 08:10 Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o. Zelenski spune că Novovoskresenske, Novohryhorivka și Petropavlivka, la nord-est de orașul Herson, au fost "eliberate".

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au recucerit mai multe așezări din Herson, una dintre regiunile sudice parțial ocupate de Rusia, pe care Moscova susține că le-a anexat.

Zelenski s-a adresat și forțelor pro-Moscova, spunându-le că au pierdut deja.

"Ucrainenii știu pentru ce luptă. Și din ce în ce mai mulți cetățeni ai Rusiei își dau seama că trebuie să moară doar pentru că o singură persoană nu vrea să pună capăt războiului", a spus el, cu referire la Putin.

Harta Moscovei din Ucraina pare să arate că zonele pe care Moscova le controlează se micșorează. O hartă a "noilor regiuni" publicată de agenția de știri de stat RIA a inclus întregul teritoriu al provinciilor ucrainene, dar unele părți au fost umbrite și etichetate ca fiind sub control militar ucrainean.

Armata ucraineană din sud a declarat că forțele sale au încheiat peste 350 de misiuni, au ucis cel puțin 58 de luptători ruși, au distrus nouă tancuri, 17 vehicule blindate și patru obuziere.

Reuters nu a putut verifica imediat acest raport.

Update 07:30 Bombardamentele de peste noapte din orașul ucrainean Zaporojie au avariat sau distrus mai multe clădiri rezidențiale, provocând incendii și răniți.

Declarația a fost făcută în această dimineață de către guvernatorul regional Oleksandr Starukh, citat de Reuters.

"Ca urmare a atacurilor inamice, au izbucnit incendii în oraș", a scris Starukh pe Telegram. 

"Există posibile victime. Salvatorii scot deja oameni de sub dărâmături", a adăugat Starukh.

Război în Ucraina, ziua 225. "Guvernul Rusiei va trebui să se asigure că instalaţiile centralei nucleare sunt acceptate ca proprietate federală", conform decretului prezidenţial.

Decizia a fost luată în contextul în care Rusia a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, o acţiune nerecunoscută de Ucraina, de Naţiunile Unite sau de statele occidentale.

Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), urmează să efectueze curând vizite în Rusia şi Ucraina pentru a discuta despre securizarea Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Război în Ucraina, 5 octombrie | Surpriza lui Vladimir Putin la "referendumurile" de anexare

Război în Ucraina, 4 octombrie | Joe Biden și Volodimir Zelenski au vorbit la telefon | SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARS

Război în Ucraina, 3 octombrie | Ce țară NATO ar putea fi atacată de Rusia după înfrângerile din Ucraina

Război în Ucraina, 2 octombrie | Înfrângere uriaşă pentru ruşi la Lyman

Război în Ucraina, 1 octombrie | Ruşii s-au retras din oraşul Lyman, după ce au fost înconjuraţi de ucraineni

×
x close