Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 103 | Vladimir Putin a vorbit despre România în interviul pentru televiziunea rusă de stat | Volodimir Zelenski: "Severodonețk și Lîsîceansk sunt moarte!"

Război în Ucraina, ziua 103 | Vladimir Putin a vorbit despre România în interviul pentru televiziunea rusă de stat | Volodimir Zelenski: "Severodonețk și Lîsîceansk sunt moarte!"

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 19:04 06 Iun 2022 Modificat la 00:00 07 Iun 2022
Main
Sursa foto: hepta, Wikipedia

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Președintele rus a semnat un decret prin care acordă câte 5 milioane de ruble familiilor militarilor ce mor pe front
  • Kievul a anunțat că a împins navele flotei ruse din Marea Neagră la distanță de țărmurile ucrainene
  • Vladimir Putin a vorbit despre România în interviul acordat postului TV de stat Rusia 1
  • Securitatea nucleară, compromisă la centrala Zaporojia, avertizează șeful AIEA
  • Orașul Mariupol ar fi fost plasat în carantină de ocupanții ruși
  • Kirilo Budanov, șeful serviciilor militare de informații ale Kievului, a făcut o vizită-surpriză la Severodonețk
  • România, amenințată cu rachete nucleare Sarmat de un oficial al Moscovei
  • Situația conflictului din Ucraina se va înrăutăți în lunile iunie - august, estimează analistul militar Ion Petrescu
  • Britanicii au aflat de ce au atacat rușii Kievul cu rachete, duminică
  • Armata ucraineană afirmă că Rusia a lansat cinci rachete de croazieră spre Kiev
  • Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei
  • Serghei Lavrov şi-a anulat vizita în Serbia, după ce statele din jur şi-au închis spațiul aerian
  • Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului

Update 6 iunie, ora 21:20 Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care precizează categoriile de rude care au dreptul să primească o sumă forfetară de 5 milioane de ruble (peste 76.000 de euro) în cazul decesului militarilor, angajaților Gărzii Naționale, polițiștilor de frontieră, voluntarilor și funcționarilor publici și lucrătorilor detașați în Republicile Populare Donețk și Luhansk (RPD și RPL ), în Ucraina și Siria, potrivit agenției ruse de stat Tass.

Update 6 iunie, ora 19:02 Forțele ucrainene de apărare rezistă în fața inamicului în Severodonețk, dar sunt depășite numeric de forțele ruse, mai puternice.

Afirmația a fost făcută luni după-amiază de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o discuție cu jurnaliștii.

"Rezistăm (la Severodonețk, n.r.), dar inamicul este mai numeros și mai puternic", a spus Zelenski, adăugând că Severodonețk și orașul învecinat, Lîsîceansk, sunt "moarte".

Căderea celor două orașe importante în mâinile rușilor ar oferi Moscovei un control aproape total în regiunea Lugansk, amintește BBC.

În pofida pesimismului afișat de liderul de la Kiev, primarul din Severodonețk, Oleksandr Striuk, a spus că militarii ucraineni nu vor părăsi acest oraș cu importanță strategică ridicată.

Potrivit agenției ucrainene Unian, Striuk a declarat că situația "se schimbă de la o oră la alta" dar că în oraș sunt "suficiente forțe și mijloace" pentru a recâștiga localitatea din mâinile rușilor.

Update 6 iunie, ora 18:32 Kievul susține că navele Flotei ruse din Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri de țărmurile ucrainene, în urma atacurilor cu rachete și drone lansate de forțele de apărare.

Într-o actualizare operațională difuzată luni, Marina ucraineană a mai arătat că, în demersul de a recâștiga controlul asupra părților de nord-vest ale Mării Negre, rușii au desfășurat sisteme de rachete în regiunile Crimeea și Herson.

Conform sursei citate, amenințarea rusă cu rachete dinspre mare rămâne actuală.

"De la începutul invaziei, navele și submarinele inamice au lansat peste 300 de rachete de croazieră pe teritoriul ucrainean.

În prezent, intensitatea loviturilor cu rachetele de croazieră Kalibr a scăzut iar inamicul a început să lovească ținte terestre cu rachete anti-navă. Probabil, Rusia a folosit o cantitate semnificativă de rachete moderne și este forțată în prezent să folosească tipuri învechite de rachete", se spune în documentul menționat, conform CNN.

Marina ucraineană mai arată că aproximativ 30 de nave și submarine rusești continuă blocarea navelor civile. 

Update 6 iunie, ora 17:32 Vladimir Putin s-a referit în mod direct la România într-un interviu în care a abordat, între altele, problema blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene. În urma blocadei, Ucraina nu mai poate exporta mărfuri pe mare iar blocarea exporturilor de cereale amenință să declanșeze foamete în lume.

Însă Putin arată că există rute alternative și indică în mod special una care implică tranzitarea statului Belarus, alia statornic al regimului de la Kremlin.

"Este posibil exportul de cereale din Ucraina pe Dunăre și prin România. Este posibil prin Ungaria. Este posibil prin Polonia.

Sunt anumite probleme tehnice, pentru că trebuie schimbate boghiurile (mijloacelor de transport feroviare, n.r.) Dar este o chestiune de ore, asta e tot.

Și, în sfârșit, cel mai simplu este exportul de cereale prin Belarus. Este cel mai ușor și mai ieftin, pentru că de acolo ar pleca direct în porturile din țările baltice și, de acolo, oriunde în lume", a spus liderul de la Kremlin în interviul acordat televiziunii de stat Rusia 1.

Update 6 iunie, ora 17:04 La centrala nucleară ucraineană Zaporojia, aflată sub controlul rușilor, există un risc clar și actual pentru siguranța, securitatea și protecția acestei facilități.

Avertismentul vine de la Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Organizației Națiunilor Unite.

Centrala Zaporojia se află din luna martie sub controlul forțelor ruse.

"Mi-am exprimat în mod repetat îngrijorarea profundă cu privire la condițiile de muncă extrem de stresante și solicitante în care conducerea și personalul ucrainean operează centrala.

Situația de la Zaporojia nu numai că a stârnit preocupări umanitare serioase și presante, dar reprezintă și un risc clar și actual pentru siguranța, securitatea și protecția centralei nucleare.

Partea ucraineană și-a exprimat  îngrijorarea cu privire la întreruperile lanțului de aprovizionare cu piese de schimb către centrală. Acest lucru înseamnă că în prezent cel puțin cinci dintre cei șapte piloni indispensabili ai siguranței și securității nucleare au fost compromisi la fața locului.

Autoritatea de reglementare ucraineană ne-a informat că a pierdut controlul asupra materialului nuclear al centralei, care face obiectul Acordului de garanții dintre Ucraina și AIEA", a menționat Rafael Grossi.

Update 6 iunie, ora 16:04 Rușii care controlează orașul-port Mariupol au plasat localitatea în carantină din cauza unei posibile epidemii de holeră.

Informația privind carantina la Mariupol provine de la Petro Andriușcenko, un consilier al primarului ucrainean al orașului.

"Vedem cum orașul intră în izolare. Cuvântul  'holeră' este menționat în oraș printre autoritățile de ocupație și ajutoarele lor", a spus Andriușcenko la un post de televiziune.

BBC menționează că nu poate verifica spusele oficialului ucrainean.

Acesta a arătat că situația umanitară în Mariupol se înrăutățește, pe fondul lipsei de apă și de alimente.

Mariupol a fost capturat de forțele ruse la finele lui mai, după ce s-a aflat sub asediu timp de mai multe luni.

Update 6 iunie, ora 15:24 Generalul Budanov a inspectat activitatea unităților de informații din Severodonețk, a precizat Directoratul de Informații ucrainean pe canalul său de pe platforma Telegram și pe site-ul său guvernamental.

"Budanov a fost pus la curent cu situația operațională în această zonă a frontului și a stabilit acțiunile viitoare ale unităților Directoratului Principal de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării", a mai precizat sursa citată.

Declarația adaugă că Rusia bombardează cu prioritate în zonă orașul Lîsîceansk, aflat într-o poziție strategică în apropierea râului Doneț.

Vizia lui Budanov la Severodonețk vine pe fondul informațiilor că situația luptătorilor ucraineni din oraș s-a înrăutățit. 

Update 6 iunie, ora 14:42 Dmitri Rogozin, responsabilul programului spațial rusesc, a amenințat cu represalii nucleare mai multe state, între care și România, după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost nevoit să-și anuleze o vizită în Serbia.

S-a întâmplat astfel după ce trei țări vecine Serbiei - România, Bulgaria și Muntenegru - și-au închis spațiul aerian pentru avionul care trebuia să îl ducă pe Lavrov la Belgrad.

În mesajul său de pe Twitter, Rogozin amenință România cu rachetele nucleare Sarmat (foto următoare).

"Sarmat nu le va cere permisiunea de a zbura bulgarilor fricoși, românilor răzbunători sau muntenegrenilor care au trădat istoria noastră comună", a scris Rogozin.

RS-28 Sarmat sau Satan 2 în nomenclatorul NATO este o rachetă balistică intercontinentală rusească testată în aprilie anul acesta, și care ar urma să intre în serviciu în decursul anului curent.

Are o masă de peste 200 de tone, o lungime de 35 de metri și o rază de 18.000 de kilometri și poate transporta 10 - 15 focoase ce pot fi orientate către ținte diferite.

Update 6 iunie, ora 14:01 Liderul rus Vladimir Putin și-a dezvăluit intențiile, după ce SUA și Marea Britanie au anunțat că livrează Ucrainei sisteme lansatoare de rachete cu raza de până la 80 de kilometri.

"În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ținte pe care până acum nu le-am lovit.

Dacă ajung (occidentalii) să le furnizeze, vom trage concluziile care se impun şi vom folosi armele noastre, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care până acum nu le-am lovit", a spus Putin într-un interviu pentru televiziunea de stat Rusia 1.

El nu a precizat ce ținte are în vedere Rusia să lovească.

"Acest mesaj al președintelui Putin - că Rusa va lovi ținte pe care nu le-a mai lovit - este demagogie. Țintele vor fi numai pe teritoriul Ucrainei. Dacă vor fi alte ținte, se va ajunge la faza în care Moscova va trebui să se aștepte la represalii masive.

Nu cred că se va ajunge acolo. Cred că situația în Ucraina se va înrăutăți în lunile iunie, iulie și august.

Să nu uităm că în octombrie Putin împlinește 70 de ani și are nevoie de noi victorii mărețe", a spus colonelul Ion Petrescu la Antena 3.

Update 6 iunie, ora 13:01 Un atac rusesc cu rachete asupra Kievului a fost menit, probabil, să întrerupă aprovizionarea cu armament occidental destinat unităților ucrainene de pe linia frontului.

Estimarea aparține Ministerului britanic al Apărării.

Una dintre rachetele rusești a fost interceptată de apărarea anti-aeriană, însă celelalte au lovit obiective de infrastructură în zona de nord a orașului, a indicat Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Între țintele lovite de ruși se numără și uzina de reparat vagoane Darniția, conform celor declarate de Oleksandr Kamișin, șeful companiei feroviare de stat din Ucraina.

Acesta a precizat că trenurile de pasageri nu au suferit întârzieri în urma atacului. 

Oficialul ucrainean a negat că uzina din Kiev ar fi adăpostit echipamente militare.

Update 6 iunie, ora 12:30 Guvernul britanic a precizat că în următoarele săptămâni militarii ucraineni vor fi instruiți în utilizarea lansatoarelor de rachete multiple M270, care pot atinge ținte aflate la o distanță de până la 80 de kilometri.

M270 este un sistem mobil de artilerie cu rachete, care poate lansa până la 12 proiectile pe minut.

Platforma lansatoare cântărește 25 de tone și poate atinge o viteză de 40 de kilometri pe oră. Este operată de un echipaj de trei militari. 

Chiar și dotată cu sisteme M270 de la britanici și cu sisteme HIMARS trimise de SUA, armata ucraineană nu va putea schimba lucrurile "peste noapte", spune dr. Jack Watling, de la centrul de reflecție britanic Royal United Services Institute (RUSI).

În primul rând, e vorba de un număr limitat de lansatoare și, în al doilea rând, utilizarea acestora necesită instructaj de specialitate, a arătat expertul.

Update 6 iunie, ora 11:30 Apropiați din cercul lui Putin încearcă să îl asasineze pe liderul de la Kremlin şi să mascheze manevra în spatele unui infarct, arată un articol din cotidianul britanic The Sun. Sunt şi nume vehiculate pentru succesiune. Iată cine ar putea să îi ia locul lui Vladimir Putin, dacă acesta va muri.

Generalii ruși ar putea să îl ucidă pe Vladimir Putin și să ascundă totul spunând că liderul de la Kremlin a făcut un infarct, potrivit publicației The Sun.

Acest lucru s-ar putea întâmpla mai ales în urma declarațiilor extrem de puternice din partea oficialilor americani ai Serviciilor Secrete, care au susținut că știu cu certitudine faptul că Putin suferă de o boală extrem de gravă.

Apropiații liderului de la Kremlin încearcă să îl elimine pe acesta și să îl înlocuiască cu un lider mult mai sângeros.

Update 6 iunie, ora 10:00 - Rusia "a lansat cinci rachete de croazieră X-22 din Marea Caspică în direcția Kievului" duminică la ora locală 6 dimineața, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează CNN.

O rachetă a fost distrusă de unitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei, iar restul au lovit "instalații de infrastructură în nordul capitalei ucrainene", a precizat armata.

Anterior, Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a declarat că au fost lovite o țintă militară și una civilă.

Update 6 iunie, ora 08:00 Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei, a anunțat un jurnalist al presei de stat ruse citat de Reuters, adăugându-se astfel la șirul de pierderi militare de rang înalt suferite de Moscova.

Raportul, publicat pe aplicația de mesagerie Telegram de către reporterul televiziunii de stat Alexander Sladkov, nu a precizat când și unde a fost ucis generalul-maior Roman Kutuzov.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării.

Update 6 iunie, ora 07:00 Vizita ministrului rus de Externe Serghei Lavrov în Serbia a fost anulată după ce țările din jurul Serbiei şi-au închis spațiul aerian pentru avionul său, a declarat duminică o sursă de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe pentru agenția de presă Interfax.

Sursa a confirmat un raport al presei sârbe, potrivit căruia Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru şi-au închis spațiul aerian pentru avionul care l-ar fi transportat luni la Belgrad pe înaltul diplomat al Moscovei, relatează Reuters,

"Diplomația noastră încă nu a reușit să stăpânească teleportarea", a declarat ironic sursa din cadrul Ministerului de Externe.

Serbia, care are legături culturale strânse cu Rusia, a respins presiunile de a lua atitudine față de invazia Rusiei în Ucraina și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Update 6 iunie, ora 00:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din regiunea Zaporojie, în sud-estul țării, a anunțat duminică biroul său, la o săptămână după o deplasare similară în regiunea nord-estică Harkov.

„Vreau să vă mulțumesc pentru munca voastră minunată, pentru serviciul vostru, pentru că ne protejați pe noi toți, statul nostru”, a declarat Zelenski, citat în comunicat. Președintele a ţinut un minut de reculegere pentru trupele căzute la datorie, conform Reuters.

Biroul lui Zelenski a precizat ulterior că președintele a vizitat, de asemenea, o unitate medicală din regiune şi a vorbit cu oamenii forțați să își părăsească locuințele, inclusiv din Mariupol, care se află acum în mâinile Rusiei după ce a fost sub asediu timp de săptămâni.

El a promis acțiuni pentru a se asigura că toate persoanele strămutate vor fi relocate corespunzător.

„Vă vom ajuta cu adevărat să abordați această problemă”, a declarat președintele.

Război în Ucraina, 5 iunie Bombardamente la Kiev| Vladimir Putin trece la ameninţări făţişe

Război în Ucraina, 4 iunie Ucraina nu vrea negocieri cu Rusia, până când trupele lui Putin nu sunt împinse spre graniță

Război în Ucraina, 3 iunie | 100 de zile de conflict | Zelenski: "Victoria va fi a noastră" | Kadîrov: "Operațiunea specială va fi accelerată"

Război în Ucraina, 2 iunie | Replica Rusiei la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni | Turcia a pregătit o ”foaie de parcurs” pentru a debloca exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, 1 iunie | Ucraina spune că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri asupra Rusiei

×
Etichete: Război Ucraina
TOP articole
x close