Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 286. Drona cu care ucrainenii au atacat bazele din Rusia, fabricată în URSS acum peste 30 de ani

Război în Ucraina, ziua 286. Drona cu care ucrainenii au atacat bazele din Rusia, fabricată în URSS acum peste 30 de ani

Andreea Ştefan
13 minute de citit Publicat la 22:30 06 Dec 2022 Modificat la 23:58 06 Dec 2022
New Project (81)
Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Statele Unite avertizează că "nu încurajează" Ucraina să efectueze atacuri în Rusia
  • Premierul ucrainean: deficitul de energie electrică în Ucraina este de 19%
  • Autoritățile din Ucraina le-au cerut spitalelor să suspende temporar operațiile planificate
  • Drona cu care ucrainenii ar fi atacat bazele din Rusia ar fi fost fabricată în URSS acum peste 30 de ani
  • Baze militare, lovite cu drone la sute de kilometri în interiorul Rusiei
  • Rusia și Ucraina au schimbat câte 60 de prizonieri de război
  • Ministrul de Externe ucrainean, mesaj pentru expeditorii plicurilor explozibile și a pachetelor cu ochi de animal
  • Emmanuel Macron nu renunță la ideea "garanțiilor pentru Rusia"
  • Volodimir Zelenski s-a dus la Sloviansk, la 40 de kilometri de linia frontului, la o zi după bombardamentele masive ale Rusiei în Ucraina
  • Mesajul ministrului ucrainean de Externe după incidentul cu plicuri suspecte de la Ambasada din București

Update 22:30 Statele Unite avertizează astăzi că "nu încurajează" Ucraina să efectueze atacuri în Rusia, în urma unor atacuri cu dronă în două baze aeriene ruseşti, atribuite Kievului, relatează The Guardian.

„Nu vom permite Ucrainei să organizeze atacuri în afara frontierelor sale”, subliniază un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Noi nu încurajăm Ucraina să lanseze atacuri în afara frontierelor sale”, continuă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane în faţa presei.

„Tot ceea ce facem noi, tot ceea ce face lumea pentru a susţine Ucraina facem în susţinerea independenţei ei”, dă asigurări Ned Price.

Update 21:40 Deficitul de energie în Ucraina după bombardamentele din această săptămână este de 19%, a anunțat astăzi premierul ucrainean, Denys Shmyhal.

Premierul a declarat că specialiștii lucrează și continuă să restabilească liniile electrice căzute și instalațiile distruse în urma loviturilor.

„În ciuda faptului că au fost lovite unele instalații de infrastructură energetică, experții în energie promit să elimine consecințele bombardamentelor de ieri în zilele următoare. În același timp, deficitul de capacitate din sistemul energetic va persista. În prezent, acesta reprezintă 19% din consumul preconizat", a declarat Denys Shmyhal, potrivit Sky News.

Premierul a adăugat că 35% din instalațiile cheie au fost avariate de „atacurile masive ale Rusiei" care vizează Ucraina din octombrie.

„70% dintre ele au fost atacate de două sau de mai multe ori. De exemplu, ieri, inamicul a tras deodată șapte rachete asupra uneia dintre substațiile din regiunea Odesa", a precizat premierul ucrainean.

Update 20:50 Autoritățile regionale au fost avertizate de cele centrale să ia în considerare suspendarea operațiilor neesențiale până la stabilizarea aprovizionării cu energie în Ucraina, potrivit Sky News.

Numeroasele lovituri aeriene rusești au vizat infrastructura și au deteriorat rețeaua electrică a Ucrainei. 

Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat marți că spitalele continuă să ofere îngrijiri de urgență, dar că operațiile planificate ar trebui suspendate.

Aceasta este o încercare de a reduce presiunea asupra sistemului medical în urma întreruperilor frecvente de curent.

„Acestea vor fi efectuate atunci când situația legată de furnizarea de energie electrică se va stabiliza", a declarat acesta.

Reprezentanții ministerului au explicat că numai un medic poate determina nivelul de urgență al unei anumite proceduri.

Operatorul de rețea ucrainean Ukrenergo a anunțat luni că va fi nevoie de mai multe zile pentru ca lucrătorii să restabilească producția de electricitate la nivelurile de dinaintea ultimului val de atacuri rusești.

Oficialii din domeniul sănătății au anunțat și ei că toate spitalele ucrainene au fost echipate cu generatoare.

Update 19:51 Ucrainenii ar fi utilizat o dronă de fabricație sovietică, din anii '80, pentru a lovi bazele rusești cu bombardiere strategice Tu-95, la sute de kilometri în interiorul Rusiei.

Concepută pentru misiuni de recunoaștere, Tu-141 a fost produsă între anii 1979 și 1989 într-un număr de 142 de exemplare.

Are o lungime de aproximativ 14,3 metri și o anvergură de 3,9 metri, la o greutate de 6,2 tone.

Este propulsată de un motor cu turbină și poate atinge o viteză maximă de 1.100 de kilometri pe oră.

Raza de acțiune este de 1.000 kilometri iar plafonul de zbor, 6.000 metri.

Ucrainenii ar fi modificat aceste vechi drone, echipându-le cu sisteme GPS menite să permită zborul la altitudini joase, pentru evitarea radarelor inamice.

De asemenea, aparatul fără pilot ar fi fost dotat cu o încărcătură explozivă de câteva zeci de kilograme.

Același tip de dronă modificată a fost testat de ucraineni în martie.

Testul a fost un eșec, pentru că drona a scăpat de sub control, a survolat mai multe țări, între care și România, și s-a prăbușit în Croația.

Update 18:31 Dronele care au lovit ținte militare în Rusia au parcurs distanțe de sute de kilometri în interiorul teritoriului rusesc.

Este vorba despre atacuri care au vizat bazele aeriene Diaghilevo, în regiunea Riazan, și Engels, în regiunea Saratov.

Engels, unde se află bombardiere strategice cu rază lungă Tu-95, este utilizată pentru atacuri împotriva Ucrainei.

Aceste baze se află la 400 - 450 de kilometri de granița ruso-ucraineană.

De asemenea, bazele se află la 200, respectiv 700 de kilometri de Moscova.

Loviturile, care s-au soldat cu trei morți, mai mulți răniți și pagube materiale, au fost atribuite Ucrainei de Rusia.

O a treia lovitură cu dronă la aerodromul Kursk, unde a fost incendiat un rezervor petrolier, a fost confirmată marți dimineață de autoritățile ruse.

Și aceasta a fost pusă pe seama forțelor ucrainene.

Kievul nu a comentat asupra acestor incidente și nici asupra ipoteticei dotări a armatei ucrainene cu drone militare de atac cu rază lungă de acțiune.

CNN amintește, în context, că un producător ucrainean de armament controlat de stat a semnalat în ultimele săptămâni că se află foarte aproape de finalizarea unei drone cu rază lungă.

La atacurile atribuite Kievului, rușii au replicat cu un val masiv de rachete, care au vizat mai multe orașe ucrainene, inclusiv Kiev și Zaporojie.

Defensiva ucraineană susține că a reușit să doboare majoritatea acestor rachete.

Update 16:34 Autorităţile militare din Rusia şi Ucraina au efectuat, marţi, un nou schimb de prizonieri.

Au fost eliberate în total 120 de persoane, potrivit postului de televiziune CNN.

Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat că 60 de militari ruşi au fost eliberaţi din teritorii aflate sub controlul Kievului.

"Un alt schimb reuşit de prizonieri de război, revin acasă 60 de oameni", a afirmat, la rândul său, Andrii Yermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

Nu există informaţii despre condiţiile sau locul schimbului de prizonieri.

Update 16:03 Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a reafirmat, marți, poziția privind necesitatea unor noi garanții de securitate în Europa, inclusiv pentru Rusia.

Macron a făcut declarația înaintea summit-ului UE-Balcanii de Vest, desfășurat în capitala Albaniei.

El a subliniat că nu trebuie să existe polemici fără sens, pe fondul criticilor Ucrainei şi ale altor ţări.

"Eu nu cred că trebuie să facem mult caz, să încercăm să vedem polemici acolo unde nu sunt. Eu am spus mereu același lucru, adică faptul că la final, în negocierile de pace, vor fi subiecte teritoriale referitoare la Ucraina - acestea le aparțin ucrainenilor - și vor fi subiecte de securitate colectivă pentru întreaga regiune", a spus președintele francez.

Săptămâna trecută, Macron a declarat că a discutat cu președintele SUA, Joe Biden, despre viitoarea "arhitectură de securitate", subliniind că ar trebui să fie oferite "garanții de securitate Rusiei în momentul în care va reveni la masa negocierilor".

"Unul dintre punctele esențiale este temerea că NATO ajunge la porțile sale, că desfășoară armament care poate amenința Rusia", a spus Macron sâmbătă.

Afirmațiile președintelui Franței au atras critici din partea Ucrainei și a altor țări est-europene.

Update 15:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat, marți, la Sloviansk, în regiunea Donbas.

Acest oraș este situat la circa 40 km de Bahmut, principalul câmp de luptă din regiune.

Vizita lui Zelenski vine la o zi după un nou bombardament masiv, cu zeci de rachete, efectuat de Rusia în Ucraina.

Cu ocazia vizitei la Sloviansk, președinția ucraineană a distribuit imagini cu Zelenski pe rețelele sociale, relatează presa internațională.

Într-o înregistrare video, liderul de la Kiev, filmat la intrarea în oraș, îi salută "din toată inima" pe militarii din forțele de apărare cu ocazia Zilei armatei, sărbătorită marți în Ucraina.

"Începem întotdeauna prin a ne aduce aminte de eroii noștri căzuți, de toți cei care și-au dat viața pentru Ucraina", spune Zelenski, stând în fața unui element arhitectural cu numele orașului sculptat în beton și vopsit în culorile galben și albastru ale drapelului național.

"Cred că data viitoare ne vom întâlni în Donețkul nostru ucrainean, Luhansk, sunt sigur că și în Crimeea", a estimat el, citat de CNN.

Spre deosebire de președintele rus Vladimir Putin, care nu s-a deplasat în zonele de luptă de la începutul invaziei, Volodimir Zelenski s-a dus de mai multe ori în apropierea liniei frontului din Ucraina.

Sloviansk este un oraș-simbol, după ce a fost ocupat în 2014 timp de câteva luni de separatiști proruşi înarmați de Moscova, înainte de a fi recucerit de ucraineni.

Localitatea este situată la 45 km de Bahmut, un alt oraș pe care forțele ruse încearcă să-l cucerească din cursul verii cu prețul unor distrugeri considerabile și fără a reuși, deocamdată. 

Update 14:32 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, acuză "o campanie de teroare și intimidare" la adresa reprezentanțelor diplomatice ale țării sale.

Mesajul vine după ce, marți, ofițeri ai SRI și echipaje de poliție au intervenit la sediul ambasadei ucrainene de la București, unde au fost semnalate două plicuri suspecte.

"A fost lansată o campanie de teroare și intimidare împotriva ambasadelor și consulatelor ucrainene. Un colet explozibil la Madrid, scrisori pătate de sânge cu ochi de animale în alte capitale.

Nu pot decât să repet pentru toți dușmanii diplomației ucrainene și ai Ucrainei: nu veți reuși să ne intimidați sau să ne opriți, suntem o echipă unită de diplomați ucraineni și vom continua să lucrăm pentru apărarea Ucrainei și pentru facilitarea victoriei noastre”, spune Kuleba într-un mesaj pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei în România.

"Astăzi s-au adăugat Ambasada noastră în România și Ambasada Ucrainei în Danemarca. Tuturor celor care continuă să trimită aceste colete și să terorizeze ambasadele noastre, vă rugăm să vă relaxați și să nu vă mai irosiți timpul și banii pe timbre poștale. Nu veți realiza nimic prin asta", continuă mesajul lui Kuleba.

Plicurile de la ambasada din București au fost trimise din Germania, a relatat Antena 3 CNN.

"Plicurile au fost ridicate în vederea expertizării. În acest caz se colaborează cu toate instituțiile abilitate", a informat SRI.

Update 13:30 Un atac cu drone a avut loc, marți, la un aerodrom din regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu zona nord-estică a Ucrainei.

Informația vine de la guvernatorul regional Roman Starovoit.

"În urma atacului cu drone, un rezervor de combustibil a luat foc lângă aerodromul Kursk. Nu sunt victime. Incendiul este localizat. Serviciile de urgență acționează la fața locului", a scris pe Telegram oficialul rus.

Acest nou atac pe care oficialitățile ruse îl atribuie Ucrainei vine la o zi după lovituri efectuate cu drone asupra a două baze militare ruse.

Ministrul rus al Apărării susține că dronele aparțineau forțelor ucrainene și că au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

Imagini din satelit dar și de la sol, distribuite de presa internațională, arată că atacurile de luni au avariat avioane militare la o bază din regiunea Riazan.

Oficialitățile ucrainene nu au făcut comentarii pe marginea atacurilor cu drone din Rusia iar guvernul de la Kiev nu a recunoscut că ar dispune de drone militare cu rază lungă de acțiune.

Pe de altă parte, producătorul ucrainean de arme Ukroboronprom, controlat de stat, a semnalat de mai multe ori în ultimele săptămâni că este "aproape" de finalizarea lucrărilor la o nouă dronă cu rază lungă, amintește CNN.

Update 11.30. Un incendiu uriaş a izbucnit lângă aerodromul din Kursk, în Rusia. Totul după ce ucrainenii ar fi lansat un nou atac cu drone.

Noul atac vine la o zi după ce Moscova a atribuit Ucrainei cele două atacuri cu drone la baze aeriene din Rusia, acolo unde trei militari au murit, iar alţi şase au fost răniţi.

Update 10.40. Aproximativ jumătate din regiunea care înconjoară capitala ucraineană va rămâne fără electricitate în următoarele zile, în urma atacurilor cu rachete rusești asupra instalațiilor electrice, a declarat guvernatorul regiunii Kiev, conform Reuters.

Atacurile de luni, care au aruncat din nou părți ale Ucrainei în întunericul înghețat, au fost cele mai recente dintr-o serie de atacuri care au lovit infrastructuri critice și au tăiat căldura și apa pentru multe persoane.

Kievul, un oraș cu aproximativ 3 milioane de locuitori, pare să fi scăpat de pagube grave. Dar regiunea Kiev, care nu include capitala și care avea o populație de aproximativ 1,8 milioane de locuitori înainte de război, a fost grav afectată.

"În următoarele zile, aproximativ jumătate din regiune va rămâne fără electricitate", a declarat Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii, pe aplicația de mesagerie Telegram. Moscova neagă că intenția sa este de a răni civilii, dar a declarat că suferința acestora nu va lua sfârșit decât dacă Ucraina va ceda la cererile Rusiei.

DTEK, cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina, a fost nevoit să deconecteze o instalație de la rețeaua electrică din cauza daunelor provocate de atacurile de luni și a declarat că instalația a fost lovită de 17 ori în ultimele două luni. Volodymyr Kudritsky, șeful operatorului rețelei naționale de energie electrică Ukrenergo, a declarat că Rusia a lansat în mod deliberat atacurile în momentul în care temperatura a scăzut sub zero grade.

"Este nevoie de o zi sau două pentru a restabili generarea normală în sistem", a declarat Kudritsky pentru televiziunea ucraineană. Pagube au fost raportate și în alte regiuni, inclusiv în sud și sud-est, unde au avut loc unele dintre cele mai aprige lupte între forțele ucrainene și ruse, ceea ce a provocat avertismente privind noi pene de curent de urgență. Toate stațiile de pompare a apei și liniile de rezervă din regiunea Odesa au rămas fără energie electrică, iar alimentarea cu apă a fost întreruptă, a anunțat compania de apă pe Telegram. În Kramatorsk, un oraș din regiunea Donețk aflat sub controlul Ucrainei, 370 de blocuri de apartamente au rămas fără căldură din cauza întreruperilor de curent, a declarat primarul orașului.

Update 09.12. Preşedintele Ucraine, Volodimir Zelenski, a fost desemnat personalitatea anului 2022 de Financial Times. Ziarul a scris că preşedintele Ucrainei şi-a câştigat un loc în istorie pentru că a dat dovadă de tărie de caracter şi este un adevărat lider. Mai mult, FT l-a comparat pe Zelenski cu premierul britanic din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Winston Churchill.

Update 07.20. Rusia a lansat un nou tir de rachete asupra unor ținte din Ucraina, pentru a opta oară în opt săptămâni, scrie BBC.

Au fost raportate perturbări semnificative ale rețelei electrice, mai ales în est. În sud, Odesa a rămas fără energie electrică. Ucraina spune că patru persoane au fost ucise.

Dar loviturile par să fi provocat mai puține pagube decât în ocaziile anterioare. Ucraina spune că a doborât 60 din cele 70 de rachete lansate de Rusia. Moscova spune că a lovit toate cele 17 ținte vizate.

În discursul său video de luni târziu, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că loviturile au afectat, de asemenea, alimentarea cu energie electrică în Moldova.

"Acest lucru dovedește încă o dată că abilitatea Rusiei de a efectua astfel de atacuri teroriste masive reprezintă o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga noastră regiune".

Atacurile rusești anterioare au lovit rețeaua energetică a Ucrainei, lăsând milioane de oameni fără electricitate și căldură la sosirea iernii.

De câteva zile circulă avertismente potrivit cărora Rusia ar plănui un nou val de atacuri. În cele din urmă, acestea au început la doar câteva ore după o serie de explozii la două baze aeriene din interiorul Rusiei, pe care Moscova le-a pus pe seama dronelor ucrainene interceptate de apărarea aeriană rusă.

Trei militari au fost uciși și două avioane au fost avariate în explozii, a declarat Ministerul rus al Apărării. Ucraina nu a comentat încă.

"Ca rezultat al atacurilor cu obuze în zone din centrul oraşului Doneţk, patru persoane au fost ucise. Patru civili au fost răniţi", a declarat Alexei Kulemzin, şeful Administraţiei proruse din Doneţk, citat de postul de televiziune CNN.

Mai multe clădiri au luat foc în urma atacurilor ucrainene cu obuze, iar o parte a unei biserici s-a prăbuşit.

În alte zone din Ucraina, cel puţin trei persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate luni de armata rusă. Multe oraşe, inclusiv Kievul, se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu electricitate, potrivit autorităţilor ucrainene, citate de cotidianul Le Monde.

Război în Ucraina, 5 decembrie | Zelenski, după atacul rusesc masiv cu rachete de luni: "Poporul ucrainean nu renunță niciodată"

Război în Ucraina, 4 decembrie | Putin va face o vizită în Ucraina | SUA acuză acuză Rusia de ”cruzime deliberată”

Război în Ucraina, 3 decembrie | Dimitry Peskov: ”Putin a fost și rămâne deschis la discuții și negocieri pentru pace”

Război în Ucraina, 2 decembrie | ONU anchetează posibile crime de război în atacurile ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Război în Ucraina, 1 decembrie | Rusia: Șeful NATO: "prea devreme" pentru decizia de a muta sistemul Patriot în Ucraina 

×
Etichete: Război Ucraina
x close