Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 224. Surpriza lui Vladimir Putin la "referendumurile" de anexare

Război în Ucraina, ziua 224. Surpriza lui Vladimir Putin la "referendumurile" de anexare

Redacția Antena 3 CNN
16 minute de citit Publicat la 19:55 05 Oct 2022 Modificat la 22:44 05 Oct 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin "anexează" centrala nucleară Zaporojie și spune că a fost surprins de referendumuri
  • Surpriza lui Vladimir Putin pentru Ramzan Kadîrov
  • "Rusia ne va arăta că e capabilă să detoneze o armă atomică!", spune analistul militar Konrad Muzyka
  • Submarinul nuclear Belgorod, înarmat cu "torpila Apocalipsei", a fost depistat în Marea Barents
  • Polonia a cerut Statelor Unite să găzduiască arme nucleare americane pe teritoriul său
  • Jurnalista care a sfidat Kremlinul în direct la TV, a fugit din arestul la domiciliu
  • Ucraina anunță că a înălțat drapelul în Lugansk, în ziua în care Putin a semnat anexarea regiunii
  • Ambasadorul rus în SUA avertizează asupra unei confruntări militare directe între Washington și Moscova
  • Putin s-ar afla într-un buncăr antiatomic, departe de Moscova, scrie un tabloid britanic
  • Rusia nu va recurge la arme nucleare în Ucraina, spune vicepreşedintele Dumei de Stat
  • Atacuri în valuri cu drone kamikaze în zonele Kiev și Odesa
  • NATO nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa
  • Opoziția din Rusia, condusă de aliații lui Navalny, vrea să se reorganizeze: este momentul potrivit
  • Președinții american și ucrainean au avut, marți, o discuție telefonică
  • ISW: Rusia nu controlează complet niciuna dintre regiunile a căror anexare a anunțat-o

Update 22:30 - Numărul de ruşi care au intrat în Uniunea Europeană a scăzut cu 20% săptămâna trecută în comparaţie cu săptămâna precedentă, din cauza noilor restricţii impuse în ţările UE, a anunţat miercuri Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (FRONTEX), relatează AFP.

Aproape 53.000 de cetăţeni ruşi au intrat în UE între 26 septembrie şi 2 octombrie, între care 29.000 prin Finlanda, 8.877 prin Estonia şi 8.536 prin Polonia via Ucraina, potrivit FRONTEX.

Update 20:30 - Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei şi "să accelereze" procedura de aderare a acestei ţări la Uniune, într-un interviu acordat miercuri France Presse, înaintea unui summit al Celor 27.

Responsabila malteză intenţionează să transmită aceste mesaje vineri, la Praga, cu prilejul unei reuniuni a Consiliului European.

Update 19:55 Liderul cecen Ramzan Kadîrov, unul dintre cei mai gălăgioși aliați ai Moscovei în războiul din Ucraina, anunță că președinția rusă i-a făcut o surpriză.

Kadîrov a precizat, miercuri, că a fost promovat de președintele Vladimir Putin la gradul de general-colonel.

Mișcarea vine într-un moment în care forțele Moscovei se confruntă cu pierderi de teren în Ucraina, amintește presa internațională.

"Președintele rus mi-a decernat gradul de general-colonel. Decretul a fost publicat (...) Vladimir Vladimirovici m-a informat personal şi m-a felicitat", a postat Kadîrov pe Telegram.

El s-a declarat foarte recunoscător pentru ceea ce a numit "înalta apreciere" a meritelor sale.

Gradul de general-colonel este al treilea cel mai important grad de comandă în ierarhia militară rusă, după cel de general de armată şi mareșal.

Kadîrov, menționat frecvent de ONG-urile internaționale pentru gravele încălcări ale drepturilor omului în Cecenia, a fost foarte activ, mai ales în declarații pe rețelele sociale, de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Unități cecene, între care miliția sa personală cu reputație sinistră, luptă alături de forțele armate ruse în Ucraina.

Update 19:25 Președintele rus Vladimir Putin a semnat, miercuri, un decret prin care plasează centrala nucleară Zaporojie sub controlul statului rus.

Totodată, Putin a însărcinat guvernul să stabilească felul în care să reglementeze și să opereze complexul atomo-electric până în 2028.

Centrala nucleară, ale cărei ultime două reactoare funcționale au fost oprite, se află sub control militar rus din primele zile ale invaziei, amintește CNN.

Tot miercuri, liderul de la Kremlin s-a declarat "plăcut surprins" de rezultatele așa-numitelor referendumuri din cele patru regiuni anexate ulterior de Rusia într-un proces denunțat de Kiev și de statele occidentale drept o mascaradă care încalcă dreptul internațional.

"Ca să spun drept, rezultatele referendumurilor nu doar că m-au încântat, ci m-au surprins. Până la urmă, oamenii (din regiunile anexate, n.r.) au trăit și continuă să trăiască în condiții atât de grele. Vă asigur că în acest rezultat - și observatorii electorali știu și ei asta - nu a existat nicio dorință de a corecta ceva, de a elimina sau de a adăuga ceva", a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu cadre didactice.

În toate cele patru regiuni care au fost ulterior anexate - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie - votul în favoarea aderării la Federația Rusă a fost de peste 90%.

Presa internațională a relatat că așa-zisul proces electoral s-a desfășurat efectiv sub amenințarea armelor iar rezultatele erau cunoscute înainte ca votul să se încheie.

Update 18:55 Konrad Muzyka, analistul militar polonez care a semnalat deplasarea echipamentelor provenind din unitatea însărcinată cu muniția atomică a Moscovei,  a acordat un interviu în exclusivitate pentru News Hour with CNN.

Imaginile cu trenul în care se află aceste echipamente au fost deja vizualizate de milioane de ori pe rețelele de socializare.

Muzyka a recunoscut echipamentele militare din aceste imagini ca aparținând Direcției 12 a forțelor armate ruse.

Este structura care se ocupă cu depozitarea, transportul și întreținerea armelor nucleare.

Analistul militar crede că, dacă în cele din urmă Vladimir Putin va decide să folosească armele nucleare, asta îi va aduce sfârșitul, pentru că răspunsul Vestului va fi unul devastator.

"Ceea ce vă pot spune din pregătirile rușilor, dar și din doctrina militară rusească, este că escaladarea e un proces.Așadar, este puțin probabil ca Rusia să lovească Ucraina cu o armă nucleară mâine sau poimâine. Ar fi un proces cu pași mici, pentru a exercita și mai multă presiune pe Vest.

Cred că suntem abia la început, iar situația va deveni din ce în ce mai rea. Rusia ne va arăta că este capabilă, chiar doritoare de a-și folosi capabilitățile nucleare, dar asta nu înseamnă că o va și face!", a declarat Konrad Muzyka la News Hour with CNN.

Update 17:50 Submarinul nuclear Belgorod rusesc a fost semnalat în Marea Barents, după ce a părăsit portul rusesc la Marea Albă.

Un tabloid britanic a scris că această navă ar putea fi folosită de Moscova pentru o lovitură nucleară demonstrativă în Marea Neagră.

În urmă cu câteva săptămâni, Belgorod a părăsit Severodvinsk, oraș situat la Marea Albă, unde se află, încă din epoca sovietică, un șantier naval militar specializat în construcția de submarine.

El a fost semnalat la suprafață în Marea Barents la sfârșitul lunii septembrie.

Submarinul se afla încă în Marea Barents în data de 27 septembrie, conform informațiilor și fotografiilor furnizate de site-ul navalnews, citat de Antena 3 CNN.

Belgorod este cel mai mare submarin din lume: are aproximativ 178 de metri lungime, 15 metri lățime și 30.000 de tone.

Este dotat cu torpila atomică Poseidon, pe care Marina militară americană o descrie drept o "torpilă autonomă intercontinentală cu propulsie și încărcătură nucleare".

Update 16:50 Polonia a purtat discuții cu SUA despre găzduirea de armament atomic pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Rusiei.

O declarație în acest sens a fost făcută de președintele țării, Andrzej Duda, citat de presa internațională.

"Problema este, în primul rând, că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la 'partajarea' armelor nucleare", a spus Duda într-un interviu pentru ziarul Gazeta Polska, publicat miercuri și citat, între alții, de Bloomberg.

"Am discutat cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate, ca Polonia să partajeze aceste arme. Subiectul este deschis", a dezvăluit el.

"Partajarea nucleară" invocată de Andrzej Duda poate însemna mai multe lucruri, de la avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară până la oferirea de avioane cu dublă capacitate, disponibile pentru roluri nucleare și chiar găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui stat aliat.

Aliați precum Germania, Belgia, Olanda, Italia și Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare, notează Bloomberg.

Update 15:50 Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă care a afișat o pancartă anti-război în timpul unui jurnal de știri la televiziunea rusă de stat, a fugit din arestul la domiciliu.

"Mă consider absolut nevinovată (...) Întrucât țara noastră refuză să-și respecte propriile legi, refuz, începând din 30 septembrie 2022 să-mi respect restricția impusă înainte de proces sub forma arestului la domiciliu și mă eliberez de toate acestea", a precizat ea într-o declarație pe Telegram.

Ovsiannikova fusese plasată în august în arest la domiciliu de instanță, în contextul în care procurorii o acuză pe jurnalistă de răspândire de informații false despre Forțele Armate Ruse.

"Dragi oameni ai legii, vă rog să-i puneți lui Putin acest tip de brățară, deoarece el ar trebui să fie izolat de societate și nu eu. Putin ar trebui să fie judecat pentru genocidul împotriva poporului Ucrainei și uciderea în masă a populației masculine din Rusia", a susținut jurnalista într-un videoclip publicat separat, miercuri, pe platforma digitală menționată.

Ea și-a prezentat brățara de monitorizare pe care i-au atașat-o autoritățile.

CNN, care a relatat conținutul mesajelor postate pe Telegram de Ovsiannikova, nu precizează unde se află aceasta în prezent.

Update 14:50 Ucraina a anunțat că a făcut progrese militare în regiunea estică Lugansk, până recent controlată aproape în totalitate de ruși.

Anunțul vine în ziua în care președintele rus Vladimir Putin a ratificat anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

"Acum este oficial. Eliberarea regiunii Lugansk a început. Mai multe localități au fost deja eliberate din mâinile armatei ruse. Drapelul ucrainean a fost înălțat acolo de forțele armate ucrainene. Avansăm datorită militarilor noștri", a declarat Serghei Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii, citat de presa internațională.

Gaidai le-a cerut rezidenților care au părăsit regiunea să nu se grăbească să revină la casele lor.

"Vă vom anunța exact când și unde vă puteți întoarce. Este necesar ca forțele armate ucrainene să împingă mai departe linia frontului. Doar ulterior va fi posibilă reîntoarcerea în anumite localități, pentru că teritoriul trebuie deminat", a explicat guvernatorul.

Informații neconfirmate încă oficial spun că trupele Kievului ar fi eliberat localitățile Grekivka, Makiivka, Nevske și Novoliubivka și s-ar afla în prezent la doar câțiva kilometri de autostrada Kreminna - Svatove.

Update 13:50 Decizia SUA de a trimite Ucrainei mai mult ajutor militar crește pericolul unei confruntări militare directe între Rusia și Occident.

Avertismentul a fost formulat de administrația rusă și vine după ce oficialii americani au anunțat un nou pachet militar destinat Kievului, în valoare de 625 de milioane de dolari, care conține încă patru sisteme de artilerie cu rachete, de înaltă mobilitate, cunoscute drept HIMARS.

În total, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, administrația Biden a anunțat angajamente în valoare de 17 miliarde de dolari sub formă de sprijin militar pentru Kiev.

Forțele ucrainene au realizat câștiguri militare semnificative în ultimele săptămâni iar armamentul furnizat de Occident ar fi jucat un rol esențial în aceste victorii, potrivit analiștilor militari.

În acest context, ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a spus că ultimul pachet de asistență militară pentru Ucraina reprezintă "o "amenințare imediată" la adresa Moscovei.

El a susținut că decizia americanilor de a continua să livreze arme grele în Ucraina "reușește doar să asigure Washingtonului statutul de participant la conflict" iar "rezultatul va consta într-o prelungită vărsare de sânge și noi victime".

"Facem apel la Washington să înceteze acțiunile provocatoare care ar putea conduce la cele mai grave consecințe", a concluzionat diplomatul rus.

După înfrângerile majore din ultimele săptămâni în Ucraina, Rusia s-a angajat să se apere "prin toate mijloacele de care dispune", fără a exclude recurgerea la arme nucleare.

Update 12:50 Președintele Vladimir Putin se pregătește să ia decizii cheie dintr-un buncăr menit să ofere protecție în cazul unei lovituri nucleare și aflat la mare distanță de Moscova.

Informația este publicată de ziarul britanic The Mirror, transmite Antena 3 CNN.

Potrivit sursei citate, președintele Rusiei și-ar fi avertizat deja cei mai apropiați membri ai familiei cu privire la posibilitatea unei evacuări rapide din capitală.

De asemenea, în cazul unei amenințări nucleare, Putin a ordonat evacuarea unui "minim necesar" de oficiali ruși.

Pe listă s-ar afla șeful guvernului și președintele parlamentului de la Moscova.

Publicația britanică menționează că liderul de la Kremlin dispune de mai multe adăposturi antiatomice în Siberia, unul la Sabetta, în peninsula Yamal, și celălalt în Munții Altai.

Update 11:50 Rusia nu va recurge la arme nucleare în Ucraina, întrucât poate cuceri Kievul cu ajutorul oamenilor mobilizați recent, spune vicepreşedintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi.

Aceasta adaugă că prevederile referitoare la folosirea armelor nucleare de către Rusia sunt foarte stricte şi că butonul nuclear va fi apăsat doar există o ameninţare la existenţa întregului teritoriu rus.

"Avem posibilitatea să ne consolidăm eforturile militare, să ne consolidăm armata, cu oamenii mobilizaţi. Avem toate mijloacele, fără să folosim arme nucleare tactice. Sunt sigur şi convins că nu vom folosi arme nucleare. Avem o doctrină foarte clară în acest sens. Le putem folosi numai dacă există o ameninţare la existenţa întregului teritoriu rus. Armata rusă va cuceri Kievul. N-am nicio îndoială asupra acestui lucru."

Update 10:40 Armata ucraineană se apropie de granițele regiunii Luhansk, afirmă oficiali din Marea Britanie, citați de Reuters. Militarii ruși care se retrag plantează mine, avertizează specialiștii.

Forțele armate ucrainene au avansat până la 20 kilometri dincolo de râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, în zona de apărare a Rusiei, spre orașul Svatove din regiunea Luhansk, au anunțat miercuri oficiali din Marea Britanie.

"Din punct de vedere politic, este foarte probabil ca liderii ruși să fie îngrijorați de faptul că unități ucrainene se apropie acum de granițele regiunii Luhansk, pe care Rusia a pretins că a anexat-o oficial vinerea trecută", a explicat Ministerul britanic al Apărării într-un buletin de informații.

Ucrainenii ar putea ataca drumul Svatove-Kremina din regiunea Luhansk. În paralel, armata câștigă teren și în Herson, dar militarii trebuie să fie atenți la capcanele lăsate de ruși.

Trupele rusești lasă mine în satele din sudul Ucrainei în timp ce se retrag pe malul vestic al râului Nipru, a anunțat miercuri armata ucraineană.

"Părăsind așezările din regiunea Herson, inamicul minează instalațiile de infrastructură și casele private, interzicând orice mișcare a locuitorilor locali", a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Update 09:40 Autoritățile din Ucraina anunță că cel puțin o persoană a murit astăzi după ce armata rusă a lovit mai multe ținte din zonele Kiev și Odesa cu "drone kamikaze" furnizate de Iran, potrivit CNN.

"Au avut loc atacuri repetate cu drone kamikaze asupra infrastructurii Bila Tserkva. Există incendii la instalațiile de infrastructură. Există o victimă", a anunțat, pe Telegram, Oleksiy Kuleba, șeful administrației de stat din regiunea Kiev.

Kuleba a mai spus că echipele de urgență intervin și a cerut tuturor locuitorilor din Kiev "să rămână în adăposturile lor". 

"Pericolul este încă prezent", a avertizat Kuleba, în timp ce sirenele de raid aerian au răsunat în regiune.

Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, a declarat că rușii au lansat un atac și asupra orașului Odesa, în sudul țării, cu o dronă kamikaze Shahed-136. 

Timoșenko a explicat pe Telegram că forțele ucrainene de apărare aeriană au reușit să "detecteze și să distrugă drona inamicului deasupra mării".

Update 09:20 Nava franceză care a pornit din Marsilia, încărcată cu o mie de tone de ajutoare cu destinaţia Ucraina, a ajuns în Portul Constanţa, în această dimineață.

Medicamentele, mâncarea, dar şi echipamentele de salvare care vor fi aduse de nava franceză vor fi transportate apoi în Ucraina pe uscat.

Aceasta este este cea mai mare operaţiune de ajutor francez pentru Ucraina de la începutul invaziei ruse.

Update 08:55 Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa, afirmă un oficial din cadrul NATO, pe fondul preocupărilor privind acţiunile Administraţiei Vladimir Putin.

"Nu am observat nicio schimbare în poziţionarea armamentului nuclear al Rusiei, dar Alianţa Nord-Atlantică rămâne vigilentă", a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

Acţiunile Rusiei de a extinde "sistemele noi de distrugere, cu posibilitate duală de lansare, precum şi avertismentele nucleare coercitive" reprezintă o provocare la adresa securităţii şi intereselor NATO, a subliniat oficialul citat.

Update 08:20 La 7 luni de la startul invaziei, Rusia controlează cu 3.000 de kilometri pătraţi mai puţin decât a făcut-o în primele cinci zile de război. Rusia a recunoscut că a pierdut teritorii din zonele anexate ilegal. După succesul ofensivei Ucrainene din regiunea Harkov, armata ucraineană a străpuns liniile de apărare ruseşti şi în sud, spre Herson.

Cele mai semnificative recuperări de teritorii, produse chiar în ultimele zile sunt însă în est, unde 7 sate au fost eliberate de sub controlul ruşilor, ucrainenii împingându-i pe ruşi din nordul regiunii Donetsk. Astfel că în acest moment, Rusia nu mai controlează total niciuna din cele patru regiuni pe care, pe hârtie, le-ar fi anexat.

Acest eşec evident de pe front îl aduce pe Putin în faţa unor decizii disperate - folosirea arsenalului nuclear, ca pretext pentru a-şi apăra propria ţară de ucrainenii care, în concepţia lor, vor să le fure cele patru regiuni anexate.

Update 08:00 Opoziția din Rusia, condusă de aliații lui Alexei Navalny, vrea să se reorganizeze după ce a fost distrusă de forțele de securitate. Guvernul a fost slăbit de războiul din Ucraina, este momentul potrivit, susțin criticii administrației Putin.

Aliații lui Alexei Navalny, criticul Kremlinului, au anunțat că vor reînființa o rețea de grupuri pe teritoriul Rusiei.

Este momentul potrivit, deoarece guvernul a fost slăbit de războiul din Ucraina, au spus ei.

„Majoritatea care doarme s-a trezit, Putin însuși l-a trezit. Este timpul să ne refacem rețeaua pentru a lupta împotriva mobilizării și a războiului", a declarat Ivan Zhdanov, fost director al Fundației pentru combaterea corupției a lui Navalny, potrivit Sky News.

Navalny a fost încarcerat în ianuarie 2021 în baza unor acuzații considerate pe scară largă ca fiind motivate politic. Mulți dintre asociații săi apropiați au părăsit Rusia.

Infrastructura politică a grupului a fost distrusă în 2021, după ce a fost etichetată drept extremistă.

Joe Biden și Kamala Harris, discuție cu Volodimir Zelenski

"Președintele Joseph R. Biden, împreună cu vicepreședintele Kamala Harris au discutat marți cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a-i reitera că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene.

Președintele Biden s-a angajat să continue cât va fi necesar susținerea Ucrainei în acțiunile de apărare față de agresiunea rusă, inclusiv prin furnizarea astăzi a unui nou pachet de asistență pentru securitate în valoare de 625 de milioane de dolari, care va include sisteme mobile de artilerie HIMARS, alte sisteme de artilerie, muniție și vehicule blindate", anunță Președinția SUA.

"Președintele Biden a afirmat disponibilitatea continuă a Statelor Unite de a impune costuri severe pentru orice persoană, entitate sau țară care oferă susținere anexărilor anunțate de Rusia.

Președintele SUA a salutat succesul acordului care a permis exporturile în siguranță de cereale ucrainene pe piețele mondiale și consideră că este necesar ca exporturile să continue. În plus, președintele Biden a menționat acțiunile în curs ale Statelor Unite de a ralia comunitatea internațională la eforturile Ucrainei de a-și apăra libertatea și democrația, așa cum prevede Carta Națiunilor Unite", subliniază Casa Albă.

Război în Ucraina, 4 octombrie | Joe Biden și Volodimir Zelenski au vorbit la telefon | SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARS

Război în Ucraina, 3 octombrie | Ce țară NATO ar putea fi atacată de Rusia după înfrângerile din Ucraina

Război în Ucraina, 2 octombrie | Înfrângere uriaşă pentru ruşi la Lyman

Război în Ucraina, 1 octombrie | Ruşii s-au retras din oraşul Lyman, după ce au fost înconjuraţi de ucraineni

Război în Ucraina, 30 septembrie | Zelenski anunţă că Ucraina a cerut din nou aderarea la NATO prin procedură rapidă

×
Etichete: Război Ucraina
TOP articole
x close