Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Zelenski a dat replica Iranului, care a recunoscut pentru prima dată că a trimis armament Rusiei
- Autorităţile ruse de ocupaţie au repus pe soclu o statuie a lui Lenin la Melitopol
- Manifestație organizată la Roma pentru pace în Ucraina, cu 100.000 de oameni
- Iranul recunoaşte că a livrat drone către Rusia înainte de izbucnirea războiului din Ucraina
- România respinge declarațiile lui Putin privind anumite pretenții teritoriale față de Ucraina
- Întreruperi programate de energie electrică în șapte regiuni ale Ucrainei
- Preşedintele belarus: Am spus de o mie de ori că nu voi trimite militari în Ucraina
- Putin aprobă evacuarea unor părți din regiunea ucraineană Herson
- Ministerul de Interne de la Kiev: Ucraina a deminat deja peste 64.000 de hectare de teritoriu eliberat
- Zelenski: Suntem pregătiţi pentru pace, dar să fie corectă și justă
UPDATE 22:30 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia.
"Dacă Iranul continuă să mintă despre ceea ce este evident, înseamnă că lumea va face și mai multe eforturi pentru a investiga cooperarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și ceea ce plătește Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare", a spus președintele Ucrainei, citat de Reuters.
De asemenea, trimisul special al Departamentului de Stat pentru Iran, Robert Malley, a scris pe Twitter că nu este adevărat că Iranul a trimis câteva drone, relatează Reuters.
"Au transferat zeci doar în această vară și au personal militar în Ucraina ocupată, care ajută Rusia să le folosească", a spus el.
UPDATE 21:10 - Autorităţile ruse de ocupaţie au anunţat astăzi că au reinstalat în oraşul Melitopol, în sud-estul Ucrainei, o statuie a lui Lenin care a fost dărâmată în timpul revoluţiei din 2014, scrie AFP, citată de News.ro
Şeful autorităţii regionale Zaporojie, stabilit la Moscova, Vladimir Rogov, a postat pe reţelele de socializare mai multe fotografii cu statuia liderului bolşevic din oraşul ocupat de ruşi încă din primele zile ale ofensivei de la sfârşitul lunii februarie.
"După şapte ani, statuia lui Vladimir Lenin îşi găseşte locul în Melitopol", a spus el, adăugând că autorităţile municipale ucrainene au îndepărtat-o în 2015.
UPDATE 20:00 - Peste 100.000 de oameni au participat sâmbătă la Roma la un manifestație prin care a fost condamnată agresiunea rusă în Ucraina și s-a cerut pacea.
Manifestația organizată de sindicate și asociații a susținut încetarea focului în Ucraina, negocieri și dezmembrarea arsenalelor nucleare, scrie La Repubblica. Oamenii au defilat la Roma, după ce și președintele Republicii, Sergio Mattarella, a reamintit vineri urgența unei „păci juste”.
Evenimentul, la care organizatorii spun că au participat „peste 100.000 de persoane”, a pornit din Piazza della Repubblica și s-a încheiat în Piazza San Giovanni pe acordurile melodiei „Bella ciao”.
Manifestanții au purtat un bannerul cu „Europa pentru pace”. „Pentru noi, pacea înseamnă sfârșitul invaziei rusești”, a declarat secretarul democrat Enrico Letta, care a participat la eveniment. De asemenea, a fost prezent și Giuseppe Conte.
UPDATE 18:30 - Iranul a recunoscut astăzi, pentru prima dată, că a livrat drone Moscovei, dar a precizat că acestea au fost trimise înainte de războiul din Ucraina, unde Rusia a folosit drone pentru a viza centrale electrice şi infrastructura civilă.
În cel mai detaliat răspuns al Iranului de până acum cu privire la drone, Amirabdollahian a negat că Teheranul continuă să furnizeze drone Moscovei.
„Acest tam-tam făcut de unele ţări occidentale că Iranul a furnizat rachete şi drone Rusiei pentru a ajuta la războiul din Ucraina - partea cu rachetele este complet greşită”, a declarat acesta, citat de agenţia oficială de ştiri IRNA.
UPDATE 17:30 - Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserțiunile exprimate de președintele Federației Ruse care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis o poziție față de declarațiile președintelui Vladimir Putin privind România.
„Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina. MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, transmite MAE.
În acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.
UPDATE 15:45 - Întreruperi programate de energie electrică vor avea loc astăzi în șapte regiuni ale Ucrainei, și în marile orașe, inclusiv în capitala Kiev.
"Limitele de consum sunt necesare pentru a ... evita accidentele repetate după ce rețelele electrice au fost avariate de atacuri rusești cu rachete și drone", a precizat operatorul de stat al rețelei electrice Ukrenergo într-o postare pe Facebook, potrivit Kyiv Independent.
Pe lângă orașul Kiev și regiunea extinsă, vor fi afectate și regiunile Harkov, Cernihiv, Cerkasî, Jîtomîr, Sumî și Poltava.
UPDATE 14:30 - ''Astăzi se vehiculează ideea că Lukaşenko vrea să-şi trimită militarii în Ucraina. Am spus deja de o mie de ori că nu am astfel de planuri'', a afirmat vineri preşedintele belarus, în timpul unui eveniment care a avut loc la Corporaţia Naţională de Biotehnologie din Belarus (BNBC), potrivit agenţiei oficiale BELTA.
Lukaşenko a susţinut că, de fapt, opoziţia ''autoexilată'' este cea care îi trimite pe belaruşi la moarte. ''N-avem ce face acolo în Ucraina. Nu avem nevoie să trimitem oameni acolo ca să lupte'', a insistat el.
UPDATE 13:30 - Președintele rus Vladimir Putin a aprobat evacuarea civililor din anumite părți ale regiunii Herson, din sudul Ucrainei, cel mai recent semn al retragerii Rusiei într-una dintre cele mai aprig disputate zone din Ucraina, relatează Reuters.
„Acum, bineînțeles, cei care locuiesc în Herson ar trebui să fie îndepărtați din zona celor mai periculoase acțiuni, deoarece populația civilă nu ar trebui să sufere”, a declarat Putin în fața activiștilor pro-Kremlin, în timp ce marca Ziua Unității Naționale a Rusiei.
UPDATE 12:00 - ''S-au curăţat de mine peste 64.000 de hectare de teritoriu eliberat. Este vorba despre o zonă întinsă, iar acest lucru se face într-un ritm extrem de rapid'', a anunţat ministrul ucrainean, citat de agenţia Ukrinform.
Monastirski a susţinut că, prin comparaţie cu ritmul experţilor din organizaţiile internaţionale care colaborează cu Ucraina, geniştii ucraineni din Ministerul Situaţiilor de Urgenţă ''lucrează de o sută de ori mai rapid''.
''Nu sunt doar cuvinte frumoase, ci măsurători reale. Pentru că, pentru a relua alimentarea cu energie electrică, fiecare oră contează. Lucrează echipe foarte mari, creştem constant numărul geniştilor care lucrează pentru noi.
Avem nevoie de până la o lună de zile ca să deminăm o aşezare de dimensiuni medii, să deminăm imobile de locuit, şosele, căi de acces către instalaţiile de furnizare de electricitate şi căldură'', a spus el.
Monastirski a adăugat că autorităţile ucrainene sunt conştiente de faptul că deminarea totală a teritoriului ucrainean va dura ani de zile.
Potrivit EFE, de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, geniştii ucraineni au dezactivat 266.804 de dispozitive explozive.
UPDATE 11:30 - Locuitorii din capitala ucraineană Kiev au fost văzuți colecționând un nou timbru poștal care comemorează explozia care a avariat un pod important care leagă Rusia de Crimeea.
Podul Kerch - care a servit ca o rută de aprovizionare crucială pentru forțele rusești din Ucraina - a fost parțial distrus în urma exploziei de luna trecută.
Rusia a dat vina pe Ucraina, dar Kievul nu a revendicat explozia.
Noile timbre arată un bărbat și o femeie care stau pe podul rupt într-o postură care amintește de o scenă celebră din filmul "Titanic", în timp ce în spatele lor iese fum.
Ucraina spune că într-o zi va recuceri Crimeea, care a fost ocupată de forțele rusești în 2014.
UPDATE 10:00 - Criminalii și traficanții de droguri care au părăsit recent închisorile din Rusia ar putea fi recrutați pentru a lupta în Ucraina, conform unei modificări legislative, potrivit Reuters.
Președintele Vladimir Putin a modificat legislația privind chemarea rezerviștilor pentru a include bărbații condamnați pentru infracțiuni grave care au părăsit recent închisoarea.
Foștii deținuți condamnați pentru infracțiuni sexuale împotriva copiilor sau terorism sunt în continuare excluși de la serviciul militar.
UPDATE 8:30 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu întrevede nicio disponibilitate din partea Moscovei de a negocia încheierea războiului împotriva ţării sale, relatează dpa.
Rusia trimite zeci sau sute de mii de oameni la luptă; dar cei care vor să negocieze nu vor lăsa oamenii să moară, a spus Zelenski în mesajul său video zilnic difuzat la Kiev vineri seara.
Zelenski: "Acum suntem pregătiţi pentru pace, o pace corectă şi dreaptă. Noi am declarat formula pentru aceasta de multe ori"
Grupul naţiunilor puternic industralizate (G7) a avertizat vineri Rusia că utilizarea armelor nucleare în Ucraina ar avea "consecinţe severe", iar secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat că un astfel de atac ar fi "catastrofal" pentru preşedintele Vladimir Putin.
"Utilizarea armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia ar atrage consecinţe severe. Retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă", afirmă miniştrii de Externe din statele membre G7, la finalul reuniunii desfăşurate în oraşul german Münster.
Reprezentanţii statelor din G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - au respins acuzaţiile Rusiei privind intenţia Ucrainei de a utiliza o bombă radiologică, notând că inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) nu au depistat activităţi suspecte, ceea ce, în opinia miniştrilor de Externe occidentali, "confirmă că acuzaţiile sunt lipsite de fundament".
"Împreună cu Grupul G7, ţările din întreaga lume îi transmit clar preşedintelui Putin că orice utilizare a unei arme nucleare ar fi catastrofală pentru el şi pentru Rusia", a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, citat de postul de televiziune CNN.
Război în Ucraina, 3 noiembrie | Consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui SUA, vizită neanunţată la Kiev
Război în Ucraina, 3 noiembrie | A crescut riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina | Ce așteaptă Moscova
Război în Ucraina, 2 noiembrie | Generalii ruși au discutat, în absența lui Vladimir Putin, despre un atac nuclear în Ucraina
Război în Ucraina, 1 noiembrie | "Niciun stat din regiune nu poate rezista singur în fața agresiunii Rusiei!", avertizează Maia Sandu la București
Război în Ucraina, 31 octombrie | Forțele rusești au lovit două remorchere la est de coridorul de cereale. Turcia, nou apel către Kremlin
Război în Ucraina, 30 octombrie | Lovitură dură pentru Moscova în război
Sâmbătă, 5 noiembrie 2022 / 20:08:34
Manifestație organizată la Roma pentru pace în Ucraina, cu 100.000 de oameni