Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 802. Volodimir Zelenski, mesaj de Paște: "Astăzi rugăciunea noastră este pentru toți ucrainenii"

Război în Ucraina, ziua 802. Volodimir Zelenski, mesaj de Paște: "Astăzi rugăciunea noastră este pentru toți ucrainenii"

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 20:54 05 Mai 2024 Modificat la 20:54 05 Mai 2024
zelenski mesaj paste 2024
Război în Ucraina, ziua 802. Volodimir Zelenski, mesaj de Paște: "Astăzi rugăciunea noastră este pentru toți ucrainenii" Sursa foto: Youtube/ Office of the President of Ukraine

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zeci de tancuri și blindate rusești, distruse în Donețk, prezentate într-un material video de Ucraina
  • Zece persoane au fost rănite, în ziua de Paște, după un atac rusesc asupra orașului Harkov
  • Ministrul de Externe al Poloniei, vizită în SUA pentru a discuta problemele de securitate și războiul din Ucraina
  • Armata rusă afirmă că a preluat controlul asupra unei noi localităţi în estul Ucrainei
  • Un ofițer ucrainean din Donbas a executat mai mulți comandanți ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța
  • Atac cu rachete ruseşti în noaptea de Înviere, soldat cu doi morţi şi şase răniţi
  • Volodimir Zelenski, mesaj de Paște: "Astăzi rugăciunea noastră este pentru toți ucrainenii"
  • În plin război cu Ucraina, Putin a participat la slujba de Înviere, la Moscova
  • Tensiunile comerciale şi Ucraina, în centrul discuţiilor între Macron şi Xi Jinping
  • În ultimele două luni, Rusia a capturat cea mai mare porțiune de teritoriu ucrainean din iulie 2022
  • Volodimir Zelenski: "Ucraina a doborât un bombardier rusesc Su-25 deasupra regiunii Doneţk"
  • Reacția Ucrainei după ce Volodimir Zelenski a fost pus pe lista persoanelor căutate în Rusia: "O încercare disperată"
  • Marea Britanie, acuzată de Rusia că se implică direct tot mai mult în războiul din Ucraina
  • Cea mai mare parte din ajutorul pe care Ucraina îl așteaptă ar putea sosi abia peste câteva luni
  • Ucraina se așteaptă la un ajutor extern de 38 de miliarde de dolari după ce va îndeplini cerinţele FMI

Update 20.41 Zeci de tancuri și blindate rusești, distruse în Donețk, prezentate într-un material video de Ucraina

Forțele ucrainene au publicat un videoclip despre care susțin că arată 42 de tancuri și vehicule militare rusești pe care le-au distrus pe o linie a frontului din regiunea de est Donețk. Imaginile sunt descrise de Ministerul ucrainean al Apărării ca fiind "drumul către iad”, transmite Business Insider.

Videoclipul, publicat de Brigada 58 Motorizată a Ucrainei pe rețelele sociale, arată tancurile arse și distruse.

Update 19.23 Zece persoane au fost rănite, în ziua de Paște, după un atac rusesc asupra orașului Harkov

Forțele ruse au bombardat duminică, în ziua de Paște, o zonă rezidențială din centrul orașului Harkov, rănind cel puțin 10 persoane, potrivit autorităților locale.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a spus că Rusia a lovit al doilea oraș ca mărime al Ucrainei cu o bombă ghidată, fără a specifica tipul acesteia.

Update 17.08 Ministrul de Externe al Poloniei, vizită în SUA pentru a discuta problemele de securitate și războiul din Ucraina

Polonia dorește "cele mai bune relații posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ministrul de Externe Radoslaw Sikorski în timpul unei vizite la Washington, potrivit unui material difuzat duminică de agenția poloneză de știri PAP.

"Nu vom face greșelile predecesorilor noștri punând toate jetoanele pe o singură culoare", a declarat Radoslaw Sikorski, citat de agenția de stat PAP.

Ministrul de Externe al Poloniei s-a dus la Washington pentru a discuta cu oficialii americani despre legăturile bilaterale, problemele de securitate și războiul din Ucraina.

Update 15:20 Armata rusă a afirmat duminică că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, Oceretino, nou semn al presiunii forţelor Moscovei asupra armatei ucrainene, relatează France Presse şi Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat într-un comunicat că soldaţii săi "au eliberat în întregime" această localitate din regiunea Doneţk, situată la nord-vest de Avdiivka, oraş căzut în mâinile ruşilor în februarie.

Satul, care se află la nord-vest de fostul bastion ucrainean Avdiivka, avea o populaţie de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război.

În ultimele luni, Moscova revendică cu regularitate preluarea sub control a unor mici localităţi din zonă. Joi, armata sa afirmase că a ocupat Berdîci, tot lângă Avdiivka.

Armata ucraineană este în defensivă după eşecul contraofensivei sale din vara trecută.

Rusia are iniţiativa în faţa unui adversar care reuşeşte cu greu să recruteze noi soldaţi şi se confruntă cu o lentoare a ajutorului occidental.

Reluarea asistenţei militare americane, după validarea la sfârşitul lunii aprilie a unui plan de 61 miliarde de dolari ca ajutor Kievului, ar urma să permită Ucrainei să-şi consolideze forţele şi să încerce să stabilizeze frontul, în special în est, în zonele Ceasiv Iar şi Avdiivka.

Kievul este de altfel în dificultate întrucât îi lipsesc şi mijloace de apărare antiaeriană, ceea ce a permis ruşilor să bombardeze infrastructuri esenţiale, în special reţeaua electrică şi căile feroviare.

Comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut recent că situaţia pe front s-a "deteriorat".

Ucraina se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă şi mai puternică în săptămânile următoare, notează AFP.

Update 14:15 Incidentul a avut loc sâmbătă, 4 mai, în teritoriile ocupate ale Ucrainei, unde un ofițer a împușcat comandanții regimentului 10 de tancuri al Forțelor Armate Ruse.

Trăgătorul s-a dovedit a fi un ucrainean, mobilizat cu forța în armata de ocupație, scriu canalele de propagandă rusă ”Z”.

Acesta se numește Iuri Galușko, în vârstă de 50 de ani. El i-a împușcat pe comandanții Regimentului 10 Tancuri al Forțelor Armate Ruse, după care a dispărut într-o direcție necunoscută. Ocupanții au introdus planul „Interceptare”, care încă nu a dat rezultate.

Canalele ”Z” susțin că bărbatul ar fi fost mobilizat la sfârșitul lunii februarie 2024, adică a servit în armata rusă doar o lună.

Aparent, atacul a fost planificat. Mai multe canale ”Z” susțin că trăgatorul era „localnic” din teritoriile ocupate.

„A semnat un contract și s-a alăturat forțelor armate ruse. El a împușcat șase dintre colegii săi, inclusiv pe comandantul său, a executat mai multe focuri de control în cap și inimă, apoi a fugit”, au relatat propagandiştii.

Acest lucru a fost confirmat de o altă sursă.

„Pe scurt, acest tip era localnic, din teritoriile „eliberate”... A fost aruncat într-un pluton de artilerie, a așteptat un moment și a început să facă rău băieților care dormeau...”, a scris unul dintre canalele Z.

Inițial a fost raportat că incidentul s-a petrecut în divizia 70 a Forțelor Armate Ruse, care operează în direcția Herson. Cu toate acestea, locația incidentului a fost în Donbas.

Update 12:40 Un tir cu rachete ruseşti asupra regiunii Doneţk, în estul Ucrainei, a ucis două persoane, în timp ce un atac cu drone asupra oraşului Harkov, în nord-estul ţării, a făcut cel puţin şase răniţi, au indicat duminică responsabili locali, citaţi de AFP.

Ultimele atacuri au avut loc în timp ce creştinii ortodocşi din Ucraina şi din Rusia celebrau sărbătoarea Învierii.

"La Pokrovsk, tiruri cu rachete au ucis două persoane şi au avariat o casă", a declarat Vadim Filaşkin, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk (est) într-un mesaj pe Telegram.

Localitatea Pokrovsk se află la circa 60 km nord-vest de oraşul Doneţk, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume ocupată de Rusia şi pe care Moscova pretinde că ar fi anexat-o.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că ruşii au lansat 24 de drone iraniene Shahed asupra teritoriului Ucrainei în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică şi că 23 dintre ele au fost doborâte.

"O casă şi dependinţele sale au ars în urma acestor atacuri. Şase persoane au fost rănite, între care o fetiţă născută în 2015", a declarat guvernatorul Harkovului, Oleg Sinegubov, pe Telegram.

Update 11:40 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a felicitat concetățenii de Paște. Salutul video al liderului ucrainean a fost publicat pe site-ul Președinției de la Kiev.

Zelenski s-a adresat națiunii în dimineața de Paște, simbol al eliberării sufletului de rău și întuneric. El a vorbit despre rezistența militară a Ucrainei față de agresorul rus, care durează de 802 de zile. Președintele a subliniat că fiecare icoană, inclusiv cele expuse în Catedrala Sfânta Sofia, este o manifestare a sacrului și dovada că raiul este cu Ucraina.

„Pe scândurile arse de foc și durere, cu orașe și sate ucrainene chinuite de suferință. Îmbinând, la prima vedere, lucruri incompatibile: războiul și Domnul. Învingerea răului cu credință. Învingerea adversității cu speranță. Privind aceste icoane, poți înțelegeți sentimentele întregului nostru popor”, a menționat președintele Ucrainei.

Zelenski a subliniat că ucrainenii pot da naștere luminii chiar și în cele mai dificile și mai întunecate vremuri. El a subliniat, de asemenea, importanța religiei și a credinței în lupta dreaptă, precum și speranța revenirii păcii și fericirii pe pământul ucrainean. El a făcut apel la rugăciune pentru toți ucrainenii care protejează Ucraina și lucrează pentru prosperitatea ei.

„Biblia ne învață să ne iubim aproapele. Și astăzi ne-a arătat adevăratul sens al acestui cuvânt. Chiar și la sute de kilometri unul de celălalt ne sprijinim și ne ajutăm. Ne protejăm. Ne rugăm unii pentru alții”, a spus Zelenski.

Update 10:30 Preşedintele rus Vladimir Putin şi zeci de credincioşi din Moscova au participat sâmbătă seara la slujba de Înviere, oficiată de capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, un susţinător fervent al liderului rus şi al războiului său în Ucraina, relatează Reuters.

Putin, într-un costum de culoare închisă, cămaşă albă şi cravată roşu închis, a fost filmat în principala biserică din capitala rusă- Catedrala Hristos Mântuitorul- alături de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fiecare ţinând în mână o candelă roşie aprinsă, după cum se vede într-o înregistrare video de la slujbă.

Liderul rus şi-a făcut cruce de mai multe ori în timpul slujbei, care a început sâmbătă seara târziu şi a durat până la primele ore ale zilei de duminică. Când patriarhul Kirill a anunţat "Hristos a înviat!", Putin s-a alăturat celorlalţi credincioşi care au răspuns: "Adevărat a înviat!", notează agenţia britanică de presă.

Capul bisericii ruse a sprijinit cu tărie războiul din Ucraina, intrat deja în al treilea an. Zeci de mii de oameni au fost ucişi şi milioane de oameni au trebuit să-şi abandoneze casele de când Putin a ordonat invadarea ţării vecine în februarie 2022.

În cadrul slujbei de Înviere, patriarhul rus s-a rugat pentru protejarea "graniţelor sfinte" ale Rusiei, exprimându-şi speranţa că Dumnezeu va opri "luptele interne" între Rusia şi Ucraina, a relatat agenţia de presă de stat TASS.

Creştinii ortodocşi, inclusiv Biserica Ortodoxă Rusă, respectă calendarul iulian şi sărbătoresc Paştele în acest weekend, în timp ce majoritatea bisericilor occidentale a celebrat marea sărbătoare pe 31 martie, după calendarul gregorian.

Putin participă întotdeauna la slujbe în timpul marilor sărbători bisericeşti. De Crăciun, el participă de obicei la slujbe în biserici mai mici din afara Moscovei.

De Paşte, el merge în mod tradiţional la Catedrala Hristos Mântuitorul, care a fost reconstruită în perioada post-sovietică şi care a devenit un simbol al relaţiei simbiotice a statului cu Biserica Ortodoxă.

Biserica rusă, condusă de patriarhul Kirill, a luat măsuri drastice împotriva disidenţei interne, un preot a fost exclus pentru că a refuzat să se roage ca Dumnezeu să ghideze Rusia spre victoria asupra Ucrainei, iar un alt preot a fost suspendat pentru că a oficiat slujba de pomenire la mormântul lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei care a murit într-o colonie penitenciară din regiunea arctică în februarie.

Update 09:30 Preşedintele chinez, Xi Jinping, este aşteptat duminică pentru o rară vizită în Franţa în cadrul căreia se aşteaptă ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să încerce să îl incite să reducă dezechilibrele comerciale şi să îl convingă să îşi folosească influenţa asupra Rusiei în problema războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Preşedintele chinez urmează să sosească în jurul orei 16:00 (14:00 GMT) la Paris, având programată o întâlnire cu Emmanuel Macron şi cu Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene.

Franţa a încercat până acum să impulsioneze China să exercite presiuni asupra Moscovei ca aceasta să pună capăt operaţiunilor sale în Ucraina, cu puţine progrese până în prezent, în afară de decizia lui Xi de a-l suna pentru prima dată pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la scurt timp după ce Macron a vizitat Beijingul anul trecut.

"China fiind unul dintre principalii parteneri ai Rusiei, obiectivul nostru este să folosim pârghiile pe care le are asupra Moscovei pentru a schimba calculele Rusiei şi pentru a contribui la soluţionarea conflictului", a declarat acelaşi consilier de la Palatul Elysee.

Xi va părăsi Franţa marţi după-amiază pentru a-şi continua turneu european în Serbia şi Ungaria, ţări aflate în relaţii bune cu Rusia.

Update 08:00 Cele cinci luni de așteptare înainte ca Congresul american să aprobe un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina e posibil să fi provocat daune de durată care se vor resimți pe linia frontului luni de acum încolo, relatează CNN.

Forțele rusești au exploatat „seceta de artilerie” care pune obstacole apărării ucrainene din decembrie încoace pentru a avansa pe frontul de est, în apropiere de Avdiivka, izbutind astfel cel mai mare avans de la declanșarea războiului. 

Progresele Moscovei au determinat avertismente din partea înalților oficiali militari ucraineni cu privire la posibila amenințare la adresa liniilor de aprovizionare și a centrelor Kievului din est, care sunt acum periculos de aproape de a intra în raza puterii de foc superioare a Rusiei.

Aceste vești sumbre privind progresele înregistrate vin înaintea unei ofensive rusești anticipate la sfârșitul lunii mai, care ar putea periclita prezența Ucrainei în regiunea Donețk și câștigurile modeste dar obținute cu greu către orașul portuar ocupat Mariupol. Rusia a investit resurse uriașe împotriva apărării firave a Ucrainei pe liniile frontului estic, forțând înaintarea spre trei puncte cheie: centrul militar vital Pokrovsk, la vest de Avdiivka; înălțimile strategice de la Ceasiv Yar, lângă Bahmut; și Kurahove, în sud-est.

La 17 februarie, Ucraina anunța că se retrage din Avdiivka, un oraș care s-a aflat în mijlocul luptelor în ultimul deceniu și pentru cucerirea căruia Rusia pare să fi sacrificat sute de soldați. Totuși, avansul Moscovei nu s-a oprit aici. În următoarele 10 săptămâni, după cum arată o hartă realizată de CNN și o analiză a grupului ucrainean de monitorizare DeepStateMap, forțele rusești au cucerit treptat sat după sat la vest de Avdiivka, profitând de faptul că Kievul nu a construit fortificații și exploatând, totodată, reticența Kievului de a admite public amploarea pierderilor teritoriale în acea zonă.

Abia duminică, comandantul-șef al armatei ucrainene Oleksandr Sîrski, a admis căderea unui grup sate în legătură cu care subordonații săi au insistat zile întregi că sunt încă disputate. Retragerea care a urmat a arătat că forțele rusești au făcut, în puțin peste două luni, cel mai substanțial și rapid progres din iulie 2022, în apropiere de Severodonetțk, potrivit unei analize CNN.

Update 00:00 Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a doborât sâmbătă un bombardier rusesc Su-25 deasupra regiunii Doneţk. Anunțul său a fost făcut în cadrul unui material video pe care l-a postat pe rețeaua de socializare X.

"Dragi ucraineni! Forţele ucrainene au doborât sâmbătă un bombardier rusesc Su-25 deasupra regiunii Doneţk din estul Ucrainei", a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său video de sâmbătă seară.

Totodată, președintele ucrainean a punctat faptul că atacurile Rusiei nu s-au oprit nici cu o zi înaintea Paștelului Ortodox. "Răul Rusiei nu își diminuează dorința de a crea ruine chiar și în Sâmbăta Mare", a precizat Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, 4 mai 2024 | Șase răniți, în urma unui atac rusesc cu drone în regiunile ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk

Război în Ucraina, 3 mai 2024 | Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc

Război în Ucraina, 2 mai 2024 |  Incendiu uriaș la Odesa, după un atac rusesc cu rachete balistice

Război în Ucraina, 1 mai 2024 | Rusia susține că a lovit Comandamentul Grupului de Sud al armatei ucrainene în atacul de la Odesa

Război în Ucraina, 30 aprilie 2024 | SUA îşi îndeamnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot

×
Etichete: Război Ucraina
x close