Cele mai importante evenimente din ultimele ore:
- "Ofensiva rusă începe în curând", avertizează ministrul apărării de la Kiev
- Atacuri cu rachete la Harkov: cinci persoane au fost rănite
- Forțele ruse au construit o bază în nordul Crimeei, arată imaginile din satelit
- Plafonarea prețurilor a afectat veniturile de export ale Rusiei cu aproximativ 8 miliarde de dolari
- Europa interzice carburanții din Rusia
- Zelenski: Lucrăm constant pentru a aduce acasă toți oamenii noștri ținuti în captivitate rusă
- Întreruperi de energie electrică pe scară largă pentru orașul Odesa din sudul Ucrainei
- Teatrul din Mariupol, demolat complet de ruși
- Un accident „semnificativ" a avut loc la o stație electrică din Ucraina
- Summitul de la Kiev: ucrainenii vor discuta cu Comisia de la Veneția despre minorități
- Statele Unite anunță asistență militară suplimentară pentru Ucraina
Update 19:00 Ministrul ucrainean al Apărării a avertizat că o ofensivă rusă va începe în curând.
"Ne așteptăm la o ofensivă. Suntem în februarie, iar rușii iubesc simbolismul. Ne așteptăm la această presiune din partea lor și suntem pregătiți. Acumulăm rezerve și lucrăm la antrenarea unui număr mai mare de soldați, la obținerea de arme occidentale", a declarat, duminică, Oleksii Reznikov.
El a menționat că trupele ucrainene vor începe, de luni, să se antreneze pentru operarea tancurilor germane Leopard.
Ministrul ucrainean a mai arătat că armele de care are Ucraina nevoie în prezent sunt cele cu rază lungă, de la 150 de kilometri în sus.
"Acest lucru ne va ajuta să fim mai eficienți și mai activi", a estimat Reznikov.
CNN amintește că, până în prezent, raza maximă de acțiune a armelor pe care statele occidentale le-au furnizat Kievului este de aproximativ 144 de kilometri.
Oleksii Reznikov a insistat că armele cerute nu vor viza teritoriul Rusiei.
Update 18:00 Cinci persoane au fost rănite în urma unor atacuri cu rachete rusești în centrul orașului Harkov, au anunțat autoritățile.
Guvernatorul regional din Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că patru persoane au fost rănite când o rachetă rusească S-300 a căzut în apropierea unui bloc de apartamente, iar o alta a fost rănită când o rachetă a lovit o clădire de învățământ superior.
Clădirea lovită a fost Academia Națională de Economie, situată la aproximativ 700 de metri de piața centrală a orașului, potrivit Sky News.
În paralel, luptele grele au continuat în regiunea Donețk din estul Ucrainei, una dintre cele patru regiuni pe care Rusia le-a anexat ilegal anul trecut.
Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că cinci civili au fost răniți în urma unor atacuri cu rachete în timpul nopții în orașul Druzhkivka și că s-a tras și asupra orașului Avdiivka și a împrejurimilor sale.
Update 17:00 Cărțile cu literatură ucraineană sunt arse în zonele ocupate, potrivit unor informații prezentate de Centrul Național de Rezistență din Ucraina.
Forțele rusești din zonele ocupate ale Ucrainei ar fi confiscat cărți și le-ar fi ars, susțin ucrainenii citați de Sky News.
Cărțile au fost luate din biblioteci și școli din estul orașului Luhansk și apoi au fost arse în cazane, anunță Centrul Național de Rezistență, un site administrat de forțele de operațiuni speciale din Ucraina.
Potrivit sursei, cărțile conțineau în special literatură ucraineană și au fost distruse prin „ardere în masă" în orașul minier Rovenky.
Update 16:00 Forțele ruse au construit o bază în nordul Crimeei, relatează un analist de la American Enterprise Institute, citat de Sky News.
Analizând imaginile din satelit, analistul afirmă că baza are un heliport, un perimetru fortificat și parcări pentru vehicule.
Imaginile vin la câteva zile după ce autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți din peninsulă, inclusiv unele aparținând unor politicieni și oameni de afaceri ucraineni de rang înalt.
Într-o declarație pe Telegram, Vladimir Konstantinov, președintele parlamentului din Crimeea, a declarat că decretul îi vizează pe "complicii regimului de la Kiev" și că printre proprietățile naționalizate se numără bănci și infrastructuri turistice și sportive.
Update 15:00 Plafonarea prețurilor petrolului rusesc a afectat probabil veniturile Moscovei din exporturile de petrol și gaze cu aproape 30% în ianuarie, sau aproximativ 8 miliarde de dolari, față de perioada din urmă cu un an, a declarat duminică șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol.
Conform Reuters, el a spus că sporirea cererii globale de petrol în acest an va veni din partea Chinei și că acest lucru ar putea necesita ca țările OPEC+ să își revizuiască politicile de producție.
"Și acum, anul acesta, economia chineză își revine. ...acest lucru pune presiune în sus pe cerere", a spus el referindu-se la cererea "explozivă" de combustibil pentru avioane în China.
Update 13:00 Astăzi a intrat în vigoare în embargoul Uniunii Europene asupra carburanților transportați din Rusia. Drept urmare, niciun stat membru al blocului comunitar nu va mai cumpăra benzină și motorină adusă din Rusia pe cale maritimă.
România nu mai are voie să aducă de astăzi benzină și motorină din Rusia. Anul trecut, 80% din importurile de motorină au venit din Rusia.
De data aceasta, România trebuie să găsească țări alternative, să încheie parteneriate pentru a aduce combustibil.
La nivel european, lucrurile stau oarecum diferit. Doar 50% din importuri au venit din Federația Rusă.
Țările europene și-au făcut deja stocuri de motorină, astfel încât să prevină o penurie, dar și o creștere a prețurilor. Totuși, analiștii spun că în luna aprilie am putea să vedem totuși o lipsă de motorină.
Update 8:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că situația de pe frontul din estul țării devine din ce în ce mai dură, iar Rusia aruncă tot mai multe trupe în luptă, scrie Reuters.
Kremlinul a făcut presiuni pentru o victorie semnificativă pe câmpul de luptă, după luni de eșecuri, forțele ruse încercând să închidă controlul asupra orașului Bakhmut și luptând pentru controlul unei rute importante de aprovizionare din apropiere pentru forțele ucrainene.
Trupele rusești încearcă, de asemenea, să captureze orașul minier Vuhledar, situat la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Bakhmut, tot în regiunea estică Donețk.
"A trebuit să spun de multe ori că situația de pe front este dificilă și devine din ce în ce mai dificilă, iar acum este din nou momentul. ... Invadatorul își pune tot mai multe forțe pentru a sparge apărarea noastră", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.
"Este foarte dificil acum în Bakhmut, Vuhledar, Lyman și în alte direcții", a continuat el.
În regiunea de est a Doneţk, tiruri de artilerie "masive" au vizat sâmbătă dimineaţa Avdiivka, pe linia frontului, după ce oraşul Kramatorsk a fost lovit peste noapte de rachete, au informat autorităţile ucrainene.
În ultima zi, doar în sudul provinciei Zaporojie, au căzut obuze asupra unor "infrastructuri civile" situate pe teritoriile a 26 de localităţi.
De asemenea, bombardamentele au continuat la Herson.
Război în Ucraina, 4 februarie | Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric
Război în Ucraina, 3 februarie | Kiev: Numărul navelor rusești a crescut în Marea Neagră
Război în Ucraina, 2 februarie | Șefa Comisiei Europene anunță noi sancțiuni la adresa Rusiei, la un an de la invazia în Ucraina
Război în Ucraina, 1 februarie | Tancurile americane Abrams ajung în Ucraina la finele acestui an, cel mai devreme, relatează presa din SUA
Război în Ucraina, 31 ianuarie | Un summit Ucraina-UE va avea loc vineri, la Kiev