Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ucraina spune că a respins toată ziua atacurile rușilor
- Ucraina acuză Rusia că lansează rachete Kinjal din Belarus
- O alertă de raid aerian a pornit sâmbătă după amiază, în capitala ucraineană Kiev
- Ucraina va evacua cu forţa copiii din 9 aşezări din regiunea Doneţk
- Ucraina anunţă că Rusia a pierdut aproape 250.000 de militari până în prezent
- Petrolier rusesc, atacat de drone ucrainene în strâmtoarea Kerci
- AP: Ucraina confirmă atacul cu dronă maritimă de la Novorossiisk
- China confirmă participarea la discuțiile de pace în Ucraina, de la cate Rusia a fost exclusă
- ONU cere eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi
- Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru extremism
- Experţii AIEA nu au găsit explozibil la Centrala Zaporojie, deşi Kievul susţinea insistent acest lucru
- Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, vizită pe frontul din Ucraina
- Rusia plănuieşte un atac sub steag fals în Belarus, acuză Kievul
- Marea navă de război a rușilor, „Olenegorsky Gornyak”, ar fi fost lovită în această dimineață
Update 22:40 Ministrul turc de externe Hakan Fidan a discutat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat american Antony Blinken, despre relansarea inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, a declarat sâmbătă o sursă din cadrul Ministerului turc de Externe, potrivit Reuters.
Cei doi înalți diplomați au discutat, de asemenea, în timpul convorbirii telefonice, despre un proces de normalizare între Azerbaidjan și Armenia, despre securitatea Mării Negre și despre extinderea NATO, a precizat sursa.
Update 21:10 Ucraina spune că a respins toată ziua atacurile rușilor, potrivit Sky News.
- Forțele ucrainene susțin că au respins atacurile violente ale trupelor rusești la Vilșanoi și Sinkivka (lângă Harkov).
- Rusia a desfășurat un atac nereușit la Bilogorivka (lângă Lyman) și a efectuat lovituri aeriene în zonă și în Donețk;
- Bombardamentele puternice de la Bakhmut au fost urmate de lupte intense;
- Ucraina a respins încercările Rusiei de a avansa în Avdiivka
Update 20:30 Ucraina acuză Rusia că lansează rachete Kinjal din Belarus.
Ucraina acuză Rusia că lansează rachete hipersonice Kinjal de pe teritoriul belarus, au raportat mai multe surse de pe front, potrivit Sky News.
„În acest moment, atacul cu rachete are loc în regiunile Kiev, Vinnîțea, Jitomir, Cerkasî. Dar alerte de raid aerian sunt în toată Ucraina”, a scris purtătoarea de cuvânt a președintelui Zelenski, Iuliia Mendel, pe Twitter.
Surse din regiunea Hmelnîțkîi raportează, de asemenea, atacuri, iar exploziile continuă să se audă în Zaporojie.
Atacurile vin după ce Ministerul rus al Apărării a promis ieri un răspuns la atacurile cu drone asupra navelor din Marea Neagră.
Update 19:40 O alertă de raid aerian a pornit sâmbătă după amiază în capitala ucraineană Kiev.
În regiunea Zaporojia se aud explozii, au relatat martorii, potrivit Sky News.
O alertă antiaeriană a fost pornită la Kiev sâmbătă, după ora 18.00, anunță presa locală.
Atacul are loc după ce rușii au amenințat că vor riposta ca urmare a loviturilor ucrainene asupra navelor rusești din Marea Neagră.
Locuitorii capitalei au fost sfătuiți să se adăpostească.
Tot sâmbătă, explozii au fost auzite la Zaporojia, în regiunea în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa și unde au avut loc lupte violente în ultimele luni.
Update 18:45 Ucraina va evacua cu forţa copiii din 9 aşezări din regiunea Doneţk.
Din cauza bombardamentelor constante ale Rusiei, 130 de copii vor fi evacuaţi cu forţa din nouă aşezări din regiunea Doneţk.
Copiii vor fi evacuaţi din aşezările Yampil, Zarichne, Torske, Orikhuvatka, Nikonorivka, Malynivka, Tikhonivka, Vasyutynske şi Rai-Olexandrivka, aflate în apropierea liniei frontului.
În total, 1.718 persoane, inclusiv 228 de copii, au fost deja evacuate din zona periculoasă de cinci kilometri din regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei.
Update 16.55. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat, astăzi, că Moscova va lansa mai multe lovituri împotriva porturilor ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra navelor rusești în Marea Neagră.
Medvedev a sugerat că atacurile Rusiei împotriva Ucrainei ar putea provoca un dezastru ecologic.
"Dacă gunoaiele de la Kiev vor să creeze un dezastru ecologic în Marea Neagră, ar trebui să obțină unul pe partea din teritoriul lor care va cădea în curând în mâinile Poloniei și care va mirosi timp de secole după aceea", a mai transmis Medvedev, potrivit Reuters.
Update 16.15. Autoritățile din Ucraina au decis să declare porturile Rusiei din Marea Neagră drept „zone de amenințare militară”, Măsura va fi în vigoare până în partea a doua a lunii august.
Ucraina a declarat toate porturile de la Marea Neagră și apele din jurul acestora drept „zone de amenințare militară", anunță Kyiv Post, potrivit Sky News.
Această măsură va fi în vigoare până la 23 august - când se estimează ca toate navele comerciale care fac comerț cu Rusia să fi părăsit Marea Neagră.
Măsura acoperă zonele extinse din jurul porturilor Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse, Sochi și Taman.
Update 15.25. Ucraina și-a asumat în mod neoficial responsabilitatea pentru atacul cu drone asupra unui petrolier rusesc în strâmtoarea Kerci, informează AFP, potrivit The Guardian.
O sursă anonimă din cadrul serviciilor ucrainene de securitate a declarat pentru agenția franceză de presă: "În timpul nopții, SBU (n.r. Serviciul de Securitate al Ucrainei) a aruncat în aer Sig, un petrolier important al Federației Ruse care transporta combustibil pentru trupele ruse".
Update 13.45. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 249.110 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.
Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 620 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană. De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 4.232 de tancuri, 8.251 de blindate, 4.943 de sisteme de artilerie, 315 de avioane, 311 de elicoptere și 4.116 de drone.
Update 12.30. Administraţia Volodimir Zelenski speră că reuniunea din Arabia Saudită, pe tema opţiunilor politice de oprire a conflictului din Ucraina, va contribui la reconfigurarea arhitecturii politice internaţionale, deşi negocierile riscă să nu fie relevante din cauza absenţei Rusiei.
Vor fi create premisele pentru o nouă arhitectură politică mondială, a afirmat Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, citat de site-ul Tagesschau.de.
"O importanţă specială o are colaborarea cu naţiunile din Sudul Global, pe care Rusia încearcă să le manipuleze", a declarat, la rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
"Mă aştept ca discuţiile să fie dificile, dar noi ne bazăm pe adevăr (...)", a explicat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, citat de agenţia Reuters. Iermak este şeful delegaţiei ucrainene la reuniunea din oraşul saudit Jeddah, la care participă oficiali din aproximativ 40 de state. Rusia nu este invitată la reuniune, ceea ce va genera probleme privind posibilitatea soluţionării conflictului din Ucraina, izbucnit prin invazia militară rusă.
Kievul speră că va obţine sprijinul naţiunilor din Sudul Global - India, Brazilia şi Africa de Sud - care au adoptat poziţii neutre faţă de conflictul dintre Rusia şi Ucraina.
Update 10.50. Cei mai mulţi dintre americani nu sunt de acord ca Statele Unite să ofere, în continuare, ajutor pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Este concluzia unui sondaj publicat de CNN, care arată diferenţe uriaşe de opinie pe acest subiect între electoratul democrat şi cel republican.
55% dintre americanii chestionaţi consideră că ţara lor nu ar trebui să aloce fonduri suplimentare pentru Ucraina, faţă de 45% care sunt de acord cu autorizarea de către Congres a unor noi astfel de fonduri.
De asemenea, 51% dintre cei chestionaţi în acest sondaj cred că Washington-ul a făcut deja destul pentru a ajuta Ucraina, în timp ce 48% consideră că ar trebui să facă mai mult.
Update 09.15. Ucraina ripostează după bombardamentele ruseşti cu drone de acum două zile asupra rezervelor de grâne din portul Ismail. O drona maritimă ucraineană a lovit o navă a marinei ruse din portul Novoro-sisk, de la Marea Neagră. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că atacul a fost respins, dar afirmaţiile Kremlinului sunt contrazise de imaginile apărute pe reţelele sociale.
Utilizatorii rețelelor sociale din Rusia au afirmat că au auzit, azi-dimineață, explozii și focuri de armă în apropierea portului rusesc, potrivit publicaţiei The Guardian. Imaginile postate pe internet arată cum o navă rusă pluteşte pe o parte şi este remorcată din larg. Este vorba de o navă de desant de capacitate mare din clasa Ropucea, a Forțelor Navale ruse, capabilă să transporte o încărcătură de 450 de tone.
O sursă ucraineană a declarat pentru CNN că drona avea 450 de kilograme de explozibil, iar nava grav avariată avea 100 de militari ruşi la bord. Ministerul rus al Apărării a declarat, insa, că două nave fără echipaj au vizat baza navală Novoro-ssisk, dar atacul a fost respins de navele rusești.
Update 08.10. Un petrolier rusesc a fost lovit de drone ucrainene în strâmtoarea Kerci, la o zi după ce Kievul a declarat că a efectuat un atac cu drone pe mare, potrivit rapoartelor din presa rusă.
Petrolierul a fost avariat în urma atacului, iar două remorchere se aflau la faţa locului pentru a-i acorda asistenţă, a declarat agenţia de ştiri de stat Tass, citând Centrul de salvare maritimă.
Atacul a întrerupt pentru scurt timp traficul pe podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia continentală.
Explozii au fost auzite în apropierea podului la începutul zilei de sâmbătă, au declarat oficiali numiţi de Rusia, adăugând că exploziile au fost legate de atacul asupra petrolierului. Nu a fost vărsat combustibil de pe navă, care avea 11 persoane la bord, a precizat Tass.
The Moscow Times a identificat nava ca fiind petrolierul chimic SIG, care se află sub incidenţa sancţiunilor americane pentru că a furnizat combustibil pentru avioane forţelor ruseşti din Siria care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad.
Update 00:01 Trimisul special chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, se va deplas la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru discuții internaționale privind soluționarea pașnică a crizei ucrainene.
Anunțul a fost făcut, vineri, de Ministerul chinez de Externe.
"China este dispusă la colaborarea cu comunitatea internațională, pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluții politice la criza din Ucraina", a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului chinez.
Diplomații ucraineni și occidentali se așteaptă ca la reuniunea desfășuraă în weekend la Jeddah - la care sunt așteptați reprezentanți din aproximativ 40 de țări - să se ajungă la un acord asupra principiilor-cheie pentru un viitor acord de pace menit să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina.
Moscova nu va participa la aceste discuții, care au fost inițiate de Ucraina.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna aceasta că speră ca evenimentul din Arabia Saudită să conducă la un "summit pentru pace" al liderilor din întreaga lume în această toamnă, pentru a aproba principiile, bazate pe formula de pace în 10 puncte a Kievului.
Aceasta exclude negocieri în prezența trupelor ruse pe teritoriul ucrainean.
Presa internațională remarcă faptul că cel mai spectaculos rezultat al summit-ului de la Jeddah ar fi ralierea Chinei la poziția celorlalți participanți susținători ai Ucrainei, în condițiile în care Beijingul a menținut legături economice și diplomatice strânse cu Moscova și a respins, până acum, apelurile internaționale de condamnare a invaziei ruse din 24 februarie 2022.
China a mai fost invitată la o rundă anterioară de discuții pe aceeași temă, desfășurată la Copenhaga, dar nu a participat.
Război în Ucraina, 4 august | China confirmă participarea la discuțiile din Arabia Saudită privind pacea în Ucraina, discuții de la care Rusia a fost exclusă
Război în Ucraina, 3 august | Germania refuză să trimită Kievului rachete "Taurus", cu raza de acțiune de 500 de kilometri
Război în Ucraina, 2 august | Putin și Erdogan fac pregătiri pentru o întâlnire față în față, în Turcia
Război în Ucraina, 1 august | Rusia raportează un atac ucrainean cu dronă în Crimeea
Război în Ucraina, 31 iulie | Rusia acuză Ucraina că a bombardat un autobuz în Donețk | Armata rusă a bombardat orașul natal al lui Volodimir Zelenski