Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 772. Cinci rachete au fost lansate de Rusia asupra localității ucrainene Zaporojie. Trei persoane au fost ucise

Război în Ucraina, ziua 772. Cinci rachete au fost lansate de Rusia asupra localității ucrainene Zaporojie. Trei persoane au fost ucise

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 23:00 05 Apr 2024 Modificat la 23:00 05 Apr 2024
Neptun Wikipedia
Război în Ucraina, ziua 772. Cinci rachete au fost lansate de Rusia asupra localității ucrainene Zaporojie. Trei persoane au fost ucise Sursa foto: Wikipedia / President.gov.ua

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • O dronă kamikaze a lovit o bază militară din Transnistria, la șase kilometri de granița cu Ucraina
  • David Cameron, ministrul britanic de Externe, merge în SUA să obțină ajutor de miliarde de dolari pentru Ucraina
  • Cinci rachete au fost lansate de Rusia asupra localității ucrainene Zaporojie. Trei persoane au fost ucise
  • Statele vecine Rusiei se roagă de aliații NATO să reintroducă serviciul militar obligatoriu
  • Un bombardament a distrus biroul din Ucraina al organizației Medici fără Frontiere. Patru persoane rănite
  • Oficial NATO: "Puțin probabil ca Rusia să declanșeze o ofensivă majoră în viitorul apropiat"
  • Rusia spune că a găsit "pista ucraineană" în atentatul de la Moscova
  • Ucrainenii ar fi distrus șase avioane rusești pe aerodromul militar Morozovsk din Rostov (surse)
  • Antony Blinken: Ucraina va deveni, în cele din urmă, membru al NATO
  • Ucrainenii susțin că au doborât toate dronele trimise de Rusia în noaptea de joi spre vineri
  • Centrala nucleară de la Zaporojie, rămasă fără curent după un atac rusesc
  • Stoltenberg: NATO nu este şi nu va fi parte a conflictului din Ucraina
  • Kuleba: Planul NATO de a crea un fond pentru Ucraina are "zero șanse" în lipsa contribuțiilor obligatorii
  • Închisoare pe viață pentru ucraineanul care i-a ajutat pe ruși să distrugă pizzeria din Kramatorsk
  • Ministrul rus de externe consideră planul chinez de pace în Ucraina cel mai rezonabil de până acum
  • "Jocurile Olimpice din Franța sunt o țintă pentru Rusia", acuză Emmanuel Macron
  • Oficiali SUA: nicio șansă ca ajutorul militar pentru Ucraina să treacă de Congres prea curând
  • Rusia anunță că este "în confruntare directă" cu NATO

Update 22.39 O dronă kamikaze a lovit o bază militară din Transnistria, la șase kilometri de granița cu Ucraina

O stație radar a unei baze militare din Transnistria a fost lovită de o dronă kamikaze, la șase kilometri de granița cu Ucraina. Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova, a anunțat vineri că o dronă kamikaze a lovit o stație radar a uneia dintre bazele sale militare.

Incidentul s-a produs fără a provoca victime sau pagube semnificative, la trei săptămâni după un eveniment similar, conform informațiilor furnizate de AFP.

Ministerul Securității statului din republica autoproclamată a declarat într-un comunicat că "la ora 14:35, o dronă kamikaze a atacat baza militară a Ministerului Apărării al Republicii moldovenești Transnistria, în districtul Rîbnița, la șase kilometri de frontiera cu Ucraina". Cu toate acestea, comunicatul nu a acuzat direct Kievul pentru acest atac.

"Ţinta a fost o stație radar care a suferit pagube minore, nu sunt victime. O echipă de anchetatori lucrează la fața locului", conform sursei citate.

Update 20.44 David Cameron, ministrul britanic de Externe, merge în SUA să obțină ajutor de miliarde de dolari pentru Ucraina

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, va merge săptămâna viitoare în Statele Unite, unde va îndemna politicienii să aprobe un pachet de ajutor pentru Ucraina.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a blocat luni în șir un proiect de lege prin care ar urma să se furnizeze un ajutor militar și financiar în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. 

David Cameron a declarat că se va întâlni cu Mike Johnson pentru a-l îndemna să aprobe pachetul de ajutor.

"Marea Britanie a înaintat banii pentru Ucraina în acest an, la fel și Uniunea Europeană. America trebuie să o facă. Președintele Johnson poate face ca acest lucru să se întâmple în Congres. Mă voi duce să-l văd săptămâna viitoare și îi voi spune că avem nevoie de acești bani, Ucraina are nevoie de acești bani", a scris David Cameron pe platforma de socializare X.

Update 19.32 Cinci rachete au fost lansate de Rusia asupra localității ucrainene Zaporojie. Trei persoane au fost ucise

 Rusia a lansat vineri cinci rachete asupra orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, omorând cel puțin trei persoane și avariind mai multe clădiri rezidențiale și o unitate industrială, a declarat guvernatorul regional.

"Ceea ce marchează atacurile de astăzi: mai întâi au fost două lovituri cu rachete, iar apoi, aproximativ 40 de minute mai târziu, au avut loc alte lovituri în același loc, chiar în momentul în care salvatorii, poliția au început să lucreze", a declarat Ivan Fedorov, potrivit Reuters.

Treisprezece persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de nouă ani, iar patru au fost spitalizate în stare gravă. Doi jurnaliști s-au numărat printre răniți. Cel puțin trei blocuri de apartamente, 10 case, magazine și o instalație industrială au fost avariate, a adăugat Ivan Fedorov.

Forțele aeriene ucrainene au emis o alertă de raiduri cu rachete balistice pentru această regiune, o parte din ea fiind ocupată de Rusia. Moscova a intensificat recent atacurile cu rachete balistice, care sunt mai greu de interceptat. Regiunea nord-estică Harkov a fost, de asemenea, supusă unui atac aerian intens în cursul după-amiezii de vineri, potrivit oficialilor regionali. Nu au existat rapoarte imediate privind victime.

Pe de altă parte, armata ucraineană a doborât toate cele 13 drone folosite în atacul de peste noapte al Rusiei asupra regiunilor sudice, a anunțat Kievul. Dronele Shahed au fost distruse deasupra regiunilor Zaporojie, Odesa și Dnipropetrovsk.

Update 17.09 Statele vecine Rusiei se roagă de aliații NATO să reintroducă serviciul militar obligatoriu

Cerința din partea statelor vecine Rusiei de a introduce serviciul militar obligatoriu vizează și România. Aceasta vine în contextul temerilor tot mai ridicate că războiul lansat de președintele rus Vladimir Putin ar putea depăși granițele Ucrainei.

De curând Letonia și Suedia au reintrodus armata obligatorie iar Lituania a făcut același lucru după ce Rusia a anexat Crimeea în 2024. Luna trecută Danemarca a anunțat că vrea să extindă durata serviciului militar care va fi urmat și de femei iar Norvegia și-a mărit numărul de recruți.

Update 16.08 Un bombardament a distrus biroul din Ucraina al organizației Medici fără Frontiere. Patru persoane rănite

Biroul din Ucraina al organizației Medici fără Frontiere, distrus în urma unui bombardament BUCUREȘTI (MEDIAFAX) -

Biroul din Ucraina al organizației Medici fără Frontiere a fost distrus în urma unui bombardament. Atacul aerian a avut loc pe parcursul nopții. Patru persoane au fost rănite în urma exploziei. Organizația Medici fără frontiere susține că unul dintre birourile sale din Ucraina a fost complet distrus de bombardamente.

Este vorba despre biroul Pokrovsk din estul regiunii Donețk, potrivit Sky News. "MSF condamnă acest atac asupra biroului care sprijină asistența medicală umanitară de urgență pentru oamenii din regiunea Donețk. MSF solicită protecția instalațiilor sale, a civililor, a lucrătorilor din domeniul ajutoarelor umanitare și a asistenței medicale”, a anunțat organizația. Colaboratorii organizației nu au fost răniți.

Update 15:00 Este puțin probabil ca Rusia să lanseze o ofensivă pe scară largă în viitorul apropiat.

Estimarea aparține unui oficial NATO care a vorbit sub protecția anonimatului pentru European Pravda, notează Sky News.

Forțele ruse au un "avantaj cantitativ semnificativ" în ceea ce privește armele și personalul, dar "nu dispun de muniția și de unitățile manevrabile necesare pentru o ofensivă majoră de succes", a declarat acest oficial.

El a mai spus că unitățile rusești de pe linia frontului suferă de pe urma "lipsei de personal și a lipsei de experiență" și că "este puțin probabil" ca Moscova să poată desfășura o ofensivă semnificativă fără o nouă mobilizare pe scară largă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în februarie că Rusia plănuiește o ofensivă în primăvară sau la începutul verii acestui an.

Update 14:03 Comitetul de Investigații din Rusia a anunțat, vineri, că urmărește "o pistă ucraineană" în atacul comis la 22 martie în sala de concerte Crocus City Hall din apropiere de Moscova.

Atentatul, revendicat de Statul Islamic, s-a soldat cu cel puțin 144 de morți și numeroși alți răniți.

Autoritățile ruse au reușit să aresteze doisprezece suspecți, inclusiv cei patru presupuși executanți ai atacului, originari din Tadjikistan. Aceștia au deschis focul cu arme automate și ulterior au incendiat sala de concerte.

"Anchetatorii au reușit să recupereze date de pe telefoanele mobile ale celor acuzați de comiterea atacului de la Crocus City Hall", se spune într-un comunicat al Comitetului de Investigații.

Datele arată că în dimineața zilei de 24 februarie 2024 unul dintre inculpați a găsit pe internet fotografii cu intrările în Crocus City Hall și le-a trimis șefului său.

"Inculpatul a confirmat toate acestea în declarațiile făcute", susține sursa citată.

În telefonul acestui suspect ar mai fi fost găsite "fotografii cu bărbați în uniforme de camuflaj şi cu un steag ucrainean pe fundalul unor clădiri distruse".

"Aceste date ar putea indica o legătură între atac și desfășurarea operațiunii militare speciale", se arată în comunicatul Comitetului de Investigații, folosind expresia consacrată de autoritățile ruse pentru invazia din Ucraina.

Update 13:19 Ucrainenii au atacat o bază aeriană militară a Rusiei din regiunea Rostov și au distrus șase avioane de război rusești pe aerodromul Morozovsk, potrivit Sky News, care citează surse ale Kievului.

Operațiunea a fost condusă de serviciul ucrainean de securitate și de armata ucraineană.

Sursa citată de Sky News nu a dezvăluit detalii despre atac, dar a adăugat că alte opt avioane de război au fost avariate.

Partea rusă nu a confirmat informația.

Anterior, ei au anunțat că apărarea antiaeriană a doborât peste noapte 53 de drone ucrainene, majoritatea în regiunea Rostov.

Update 11:34 Statele Unite anunţă că Ucraina va deveni, în cele din urmă, membru NATO. Secretarul de stat american Antony Blinken spune că țara aflată în război va face parte din Alianța Nord-Atlantică, pe fondul susținerii continue şi stabile din partea actualilor membri.

"Ucraina va deveni membră a NATO. Scopul nostru la summit(-ul din acest an al Alianței) este de a ajuta la construirea unei punți către această aderare și de a crea o cale clară pentru ca Ucraina să meargă mai departe. Am lucrat mult în acest sens în ultimele două zile aici, la Bruxelles. Mai avem mult de lucru. Dar cred că vom vedea, la summit, un sprijin foarte puternic pentru Ucraina în ceea ce privește relația sa cu NATO", a spus Antony Blinken.

La rândul său, secretarul general Jens Stoltenberg a spus că NATO nu este şi nu va fi parte a conflictului din Ucraina. El a insistat însă că alianța are dreptul să sprijine Kievul să se apere în fața Rusiei.

"Noi avem dreptul să sprijinim Ucraina să se apere. Și asta fac aliații din NATO. Nu avem niciun plan de a desfășura trupe NATO în Ucraina. Nu au existat solicitări în acest sens. Dar ucrainenii cer echipamente, muniții, arme, iar noi le furnizăm Ucrainei. Acest lucru nu face din aliații NATO parte a conflictului, dar noi susținem Ucraina în dreptul său la autoapărare", a declarat Stoltenberg la finalul reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor Alianței Nord-Atlantice.

Update 09:57 Forțele aeriene ucrainene au doborât toate cele 13 drone Shahed folosite în atacul lansat de Rusia în cursul nopţii asupra regiunilor din sudul ţării.

Anunțul a fost făcut vineri de armata ucraineană, care a menționat că dronele au fost distruse deasupra regiunilor Zaporojie, Odesa şi Dnipropetrovsk.

Resturi de drone au avariat mai multe locuințe și obiective agricole din Zaporojie iar la Harkov, o țintă obișnuită a atacurilor rusești, guvernatorul regional Oleg Sinegubov a declarat că atacul a avariat patru mașini și o clădire cu cinci etaje, fără a fi raportate victime până vineri dimineață.

Potrivit ucrainenilor, armata rusă a mai lansat noaptea trecută spre Ucraina două rachete S-300/S-400 şi trei rachete balistice Iskander-M.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii ucrainene în ultimele săptămâni, cu scopul de a perturba rețeaua electrică şi energetică a ţării.

Update 09:16 O linie aeriană externă care alimentează cu electricitate centrala nucleară Zaporojie a fost întreruptă, vineri, în urma unui atac al artileriri ruse.

Informația provine de la compania ucraineană pentru energie atomică, Energoatom.

Situația "amenință să declanșeze o urgență", a precizat compania ucraineană într-un comunicat. 

"Dacă această ultimă legătură cu rețeaua națională de energie electrică este deconectată, centrala va fi în pragul unei noi pene de curent, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a condițiilor pentru funcționarea sa în siguranță", arată sursa citată.

Rușii, care controlează centrala din martie 2022, au confirmat, la rândul lor, că o linie electrică de înaltă tensiune către centrală "a căzut", iar motivele avariei sunt în curs de investigare.

Centrala a suferit opt pene de curent complete și una parțială de la începutul războiului. Ucraina și Rusia s-au învinovățit reciproc că încearcă să provoace o catastrofă nucleară. 

Update 08:30 Un ucrainean a fost condamnat la închisoare pe viață pentru rolul său într-un atac rusesc cu rachete asupra unei pizzerii, în urma căruia au fost ucise 13 persoane.

Restaurantul Ria Pizza din orașul Kramatorsk a fost distrus de o rachetă balistică în luna iunie a anului trecut.

În explozie au murit, între alții, cunoscuta poetă ucraineană Victoria Amelina și două surori minore.

Ancheta ucraineană a statbilit că tirul a fost dirijat de un bărbat din Kramatorsk, recrutat de un ofițer de informații din partea regiunii Donețk aflată sub control rusesc.

Rezidentul a semnalat vehicule cu numere de înmatriculare ale armatei ucrainene aflate în parcarea restaurantului, precum și militari ucraineni în restaurant, și a filmat pizzeria cu telefonul, trimițând rușilor filmările pe Telegram. Informațiile au ajutat la țintirea precisă a locației.

În sentința cu închisoarea pe viață pentru înaltă trădare se specifică faptul că acestui condamnat i-au fost confiscate și bunurile.

Update 00:01 Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, joi, la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, la Bruxelles, context în care a făcut referire la sprijinul multidimensional şi cuprinzător al României pentru Ucraina.

Potrivit unui comunicat MAE, în alocuțiunea la ceremonia aniversară, ministrul român a remarcat reziliența, dar și capacitatea de adaptare pe care cea mai de succes alianță politico-militară le-a demonstrat de-a lungul celor 75 de ani de existență. A evidențiat, totodată, beneficiile solide, dar și contribuțiile consistente ale României la securitatea spațiului euro-atlantic pe parcursul celor 20 de ani de când a obținut calitatea de membru NATO.

A subliniat faptul că legătura transatlantică, unitatea și solidaritatea aliată, care reprezintă fundamentul NATO, asigură și astăzi un liant puternic între statele membre și conferă Alianței capacitatea de a gestiona în mod eficient toate amenințările și provocările cu care se confruntă.

În cadrul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, a doua în formatul miniștrilor de externe după cea din noiembrie 2023, cu participarea ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, ministrul român a evidențiat importanța menținerii angajamentului ferm pentru Ucraina și a sprijinului pentru parcursul său euro-atlantic, apreciind că viitorul Summit de la Washington reprezintă un moment oportun pentru decizii consistente și ambițioase în acest sens.

În context, a făcut referire la sprijinul multidimensional și cuprinzător al României pentru Ucraina și la determinarea de a continua aceste eforturi, atât timp cât va fi necesar.

Război în Ucraina, 4 aprilie 2024 | Stoltenberg: "Nu avem planuri să trimitem trupe de luptă în Ucraina"

Război în Ucraina, 3 aprilie 2024 | Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, propune un fond de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina 

Război în Ucraina, 2 aprilie 2024 | Ucraina a lovit ținte la peste 1.000 de kilometri de granița sa cu Rusia

Război în Ucraina, 1 aprilie 2024 | Primele imagini cu marele asalt mecanizat încercat de ruși în Ucraina

Război în Ucraina, 31 martie 2024 | Zelenski continuă schimbările în administraţia sa cu noi demiteri de consilieri

×
Etichete: Război Ucraina
x close