Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 223. Joe Biden și Volodimir Zelenski au vorbit la telefon | SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARS

Război în Ucraina, ziua 223. Joe Biden și Volodimir Zelenski au vorbit la telefon | SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARS

Redacția Antena 3 CNN
18 minute de citit Publicat la 19:41 04 Oct 2022 Modificat la 00:01 05 Oct 2022
hepta_6475767
Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Președinții american și ucrainean au avut, marți, o discuție telefonică
  • Avertismentul șefului CIA, în contextul informațiilor despre planul lui Putin de a recurge la arma nucleară
  • ISW: Rusia nu controlează complet niciuna dintre regiunile a căror anexare a anunțat-o
  • Ministru rus: locuitorii regiunilor anexate au o lună la dispoziție pentru a opta pentru cetățenia rusă
  • Culmea mobilizării în armata rusă: ministrul Șoigu a înrolat tot atâția ruși câți au plecat din țară prin Kazahstan
  • Zelenski a semnat decretul care conține cheia negocierii cu Moscova
  • Anexarea decretată de Putin, pusă la îndoială în Parlamentul de la Moscova
  • Autoritățile ruse au făcut schimbări la vârful armatei după ultimele eșecuri militare din Ucraina
  • Vladimir Putin se pregătește să detoneze o încărcătură nucleară în Marea Neagră.
  • Rusia nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre cele patru provincii ucrainene pe care oficial le-a anexat  
  • Camera superioară a parlamentului rus a votat marți pentru a aproba încorporarea a patru regiuni ucrainene în Rusia
  • Trupele ucrainene au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson
  • SUA vor ajuta Ucraina cu patru sisteme HIMARS, în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 625 de milioane de dolari
  • Dispută între Elon Musk și Zelenski pe Twitter cu privire la planul de pace al miliardarului
  • Directorul uzinei nucleare Zaporojie, eliberat după ce a fost arestat de ruși
  • Țara NATO vizată de un atac al Rusiei drept represalii pentru înfrângerile din Ucraina, dezvăluită de un senator american
  • Kremlinul precizează în ce condiții ar folosi armele nucleare

Update 21:00 Joe Biden anunţă asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat marţi, prin telefon, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi a anunţat asistenţă militară suplimentară, în valoare de 625 de milioane de dolari, în contextul războiului cu Rusia.

"Preşedintele Joseph R. Biden, împreună cu vicepreşedintele Kamala Harris au discutat astăzi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a-i reitera că Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene. Preşedintele Biden s-a angajat să continue cât va fi necesar susţinerea Ucrainei în acţiunile de apărare faţă de agresiunea rusă, inclusiv prin furnizarea astăzi a unui nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 625 de milioane de dolari, care va include sisteme mobile de artilerie HIMARS, alte sisteme de artilerie, muniţie şi vehicule blindate", anunţă Preşedinţia SUA, potrivit unui comunicat vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Preşedintele Biden a afirmat disponibilitatea continuă a Statelor Unite de a impune costuri severe pentru orice persoană, entitate sau ţară care oferă susţinere anexărilor anunţate de Rusia. Preşedintele SUA a salutat succesul acordului care a permis exporturile în siguranţă de cereale ucrainene pe pieţele mondiale şi consideră că este necesar ca exporturile să continue. În plus, preşedintele Biden a menţionat acţiunile în curs ale Statelor Unite de a ralia comunitatea internaţională la eforturile Ucrainei de a-şi apăra libertatea şi democraţia, aşa cum prevede Carta Naţiunilor Unite", subliniază Casa Albă.

Update 19:41 Președintele american Joe Biden a vorbit, marți, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Dialogul telefonic al celor doi lideri vine în contextul în care SUA se pregătesc să anunțe un nou pachet de ajutor, de 625 de milioane de dolari, destinat Ucrainei, care include încă patru sisteme mobile de rachete de mare precizie, HIMARS.

Armamentul va fi scos direct din rezervele americane și mai prevede 16 obuziere de 155 mm și 16 obuziere de 105 mm împreună cu muniția aferentă, notează CNN.

Acest pachet va suplimenta la 20 numărul de sisteme HIMARS la dispoziția Ucrainei.

Trupele Kievului au folosit cu succes dispozitivele HIMARS pentru a efectua lovituri de precizie împotriva centrelor logistice, posturilor de comandă și depozitelor de muniție rusești.

Update 18:21 Președintele Putin poate fi foarte periculos şi nechibzuit, dacă e încolțit.

Estimarea aparține lui William Burns, actualul director al CIA, Agenția americană de informații.

Reacția sa apare în contextul în care imagini distribuite online acreditează idea că un convoi care transportă echipament pentru forțele nucleare ale Rusiei s-a pus, recent, în mișcare.

Clipul video a fost filmat într-o locație nedezvăluită din centrul Rusiei.

Imaginile înfățișează un tren care transportă vehicule și echipamente a căror destinație probabilă este prima linie a frontului din Ucraina.

Unii experți internaționali în domeniul apărării spun că trenul ar avea legătură cu unitatea care operează mai multe depozite centrale pentru arme nucleare. 

De altfel, președintele rus Vladimir Putin s-ar pregăti intens să facă teste nucleare în Marea Neagră, potrivit unor surse citate de cotidianul britanic "The Times". 

Publicația a scris că submarinul rus "Belgorod", cel mai mare submarin nuclear din lume, ar fi părăsit baza sa din Marea Albă, pe coasta nord-vestică a Rusiei.

Decizia extremă a utilizării de arme nucleare în zona de conflict sau în apropierea ei ar putea fi luată de Putin dacă mersul războiului în Ucraina nu este favorabil Moscovei.

Iar ultimele evoluții din teren nu arată prea bine pentru armata rusă.

Update 17:21 Kremlinul a reacționat, marți, la decretul publicat de președintele ucrainean, în care sunt excluse negocierile cu președintele rus Vladimir Putin.

"Este nevoie de două părți pentru a negocia", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, citat de CNN.

Peskov a pretins că Rusia a dorit o rezolvare a problemelor "prin mijloace pașnice" dinainte de lansarea invaziei din 24 februarie.

"Fie așteptăm o schimbare în poziția actualului președinte, fie așteptăm viitorul președinte al Ucrainei, care își va schimba poziția în interesul poporului ucrainean", a spus oficialul rus.

Declarația lui Peskov urmează votului unanim dat luni și marți în cele două camere ale Parlamentului rus, în favoarea anexării celor patru regiuni ucrainene.

Update 16:55 O evaluare făcută de Insitutul american pentru Studiul Războiului (ISW) și citată de CNN indică faptul că, la data de 30 septembrie, Rusia nu controla complet niciuna dintre regiunile a căror anexare a anunțat-o Vladimir Putin.

Între timp, lucrurile s-au înrăutățit pentru trupele ruse, care au fost nevoite să se retragă din orașul Liman, cu valoare strategică, situat în regiunea Donețk.

Astfel, potrivit ISW, la 30 septembrie Rusia controla 99,7% din regiunea Lugansk, 82,5% din regiunea Herson, 71,5% din regiunea Zaporojie, unde se află centrala nucleară vizitată în septembrie de AIEA, și 56,8% din regiunea Donețk.

Update 16:25 Locuitorii din regiunile ucrainene anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia.

O declarație în acest sens a fost făcută marți vice-ministrul rus de externe, Evgheni Ivanov, semnalează CNN.

"La fel cum s-a întâmplat în Crimeea: în decurs de o lună trebuie să decidă, să facă o alegere", a spus Ivanov, adăugând că în teritoriile anexate eliberarea documentelor va fi "accelerată".

Potrivit Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin urma să semneze, marți, legile privind anexarea - ilegală, conform Dreptului internațional, și nerecunoscută pe plan mondial - a celor patru regiuni ucrainene: autoproclamatele republici populare Lugansk și Donețk și regiunile Herson și Zaporojie.

Semnarea legilor de către Putin finalizează ultimul pas al procesului de anexare, conform legislației ruse în vigoare.

Update 15:45 Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, a votat, marți, pentru ca regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie să devină parte a Rusiei.

Înaintea votului din Consiliul Federației, o senatoare a avertizat că teritoriile respective nu sunt în totalitate sub controlul Rusiei.

"De la data semnării acestor acorduri (de anexare), linia de contact s-a schimbat. În prezent, ni se recomandă să acceptăm în Federația Rusă regiuni ale căror teritorii sunt ocupate parțial de forțele armate ale altei țări", a spus Liudmila Narusova.

Ea a cerut explicații pentru această situație.

I-a replicat senatorul Andrei Klișas, șeful Comisiei pentru legislație constituțională.

Potrivit acestuia, Curtea Constituțională rusă - ce a decretat drept constituțională anexarea celor patru regiuni - nu se pronunță asupra chestiunilor politice sau asupra realității liniei de contact.

Klișas a reiterat poziția Kremlinului, că autoritățile ruse au intervenit "pentru a proteja drepturile" locuitorilor din cele patru regiuni.

După discuția din Parlamentul rus, senatoarea Narusova a votat în favoarea legilor de anexare, care au fost adoptate în unanimitate, replicând situația de luni, de la nivelul Dumei de Stat.

Update 14:45 Peste 200.000 de cetățeni ruși au intrat în Kazahstan de când președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială, menită să sprijine trupele angrenate în războiul din Ucraina.

Situația a fost prezentată de ministrul de interne kazah, Marat Ahmetzanov, citat de CNN.

Potrivit oficialului, din cei peste 200.000 de ruși, peste 147.000 au părăsit această țară din data de 21 septembrie.

Rușii continuă să intre în Kazahstan, a confirmat ministrul.

El a arătat că, luni, au sosit peste 7.000 de cetățeni ruși în timp ce alți 11.000 au părăsit teritoriul Kazahstanului

Demnitarul a mai precizat că 68 de ruși au aplicat pentru cetățenie în această țară a cărei frontieră comună cu Rusia are o lungime de 7.000 de kilometri.

În paralel cu informațiile din Kazahstan, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat, marți, că peste 200.000 de oameni s-au alăturat forțelor armate  în cadrul "mobilizării parțiale" anunțate de autorități.

Șoigu susține că instruirea noilor unități de recruți va avea loc în "centre și poligoane speciale de antrenament", fără a furniza alte detalii.

Update 13:45 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marți un decret care lasă ușa deschisă pentru discuții cu Rusia.

Potrivit presei internaționale, documentul califică în mod oficial drept "imposibilă" perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Acest decret formalizează comentariile făcute vineri de Zelenski după ce Putin a anunțat anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene ocupate parțial de trupele Moscovei.

Anunțul anexării a venit după așa-zise referendumuri în rândurile populației locale, consultări pe care Kievul și Occidentul le-au denunțat drept "farse" ilegale.

"El (Putin) nu știe ce sunt demnitatea și onestitatea. Prin urmare, suntem dispuși la un dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte ale Rusiei",  spunea, vineri, președintele ucrainean.

Update 13:25 CNN relatează că, potrivit documentelor oficiale ruse, comandantul Districtului Militar Vest a fost schimbat din funcție.

Este vorba despre generalul Aleksandr Juravliov, aflat la conducerea acestei structuri la momentul declanșării invaziei din 24 februarie.

Juravliov a fost, de asemenea, comandantul militar din regiunea Harkov, din care trupele ruse au fost forțate să se retragă, luna trecută.

Cu o reputație căpătată într-unul dintre cele mai brutale episoade ale războiului din Siria, acest general a comandant, între altele, o brigadă de artilerie care a lansat muniție cu fragmentare în zonele rezidențiale din Harkov la finele lunii februarie, în primele zile ale invaziei.

În locul său la conducerea Districtului Militar Vest a fost numit generalul Roman Berdnikov, un militar de carieră cu studii efectuate la Kiev (1991), dar și Moscova (1995).

Districtul Militar Vest este unul dintre cele cinci districte militare rusești iar trupele sale au jucat un rol important în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Update 12:25 Vladimir Putin se pregătește să detoneze o încărcătură nucleară în Marea Neagră, relatează publicația britanică The Times, citată de The Moscow Times.

Serviciile de informații ale NATO au relatat în legătură cu mișcările recente ale submarinului nuclear Belgorod, care ar fi părăsit baza sa din Marea Albă, situată pe coasta nord-vestică a Rusiei.

Alte informații concordante în ceea ce privește planul Rusiei de a detona o armă atomică în zona de conflict din Ucraina sau în apropierea acestei zone indică tranzitul unui tren încărcat cu echipamente ce, aparent, aparțin unei unități a armatei ruse însărcinată cu păstrarea și mentenanța muniției nucleare, adaugă sursa citată.

SUA au avertizat Rusia în legătură cu consecințele "catastrofale" în cazul în care Moscova decide să recurgă la arma nucleară, după seria de înfrângeri în estul și sudul Ucrainei, iar un fost oficial american a spus că, într-un astfel de scenariu, flota rusă la Marea Neagră va fi distrusă.

Submarinul Belgorod, despre care au relatat jurnaliștii britanici, poate lansa torpile nucleare Poseidon, capabile să lovească ținte situate la distanțe de mii de kilometri.

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor atrage, la rândul său, atenția, că Rusia dispune și de capabilități aeriene pentru transportul încărcăturilor nucleare la țintă, în cazul în care submarinul nuclear Belgorod nu va reuși să intre în bazinul Mării Negre.

"Cred că ne așteaptă momente foarte complicate. Rusia nu va ceda și nu trebuie să uităm că, în afara acestor submarine nucleare pe care Rusia le plimbă prin toate mările și oceanele lumii, există în peninsula Crimeea, amplasate acum trei ani, avioane de bombardament  Tupolev Tu-22 capabile să transporte rachete nucleare și să le lanseze asupra oricărei ținte din Europa (...)

Dacă se va destabiliza bazinul Mării Negre, asta va avea consecințe foarte grave asupra întregului continent european și trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a preveni această amenințare și păstrarea bazinului Mării Negre într-o zonă a echilibrului și a păcii", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Update 11:25 Rusia nu mai deține controlul total asupra niciunei dintre cele patru provincii ucrainene pe care oficial le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat și în provincia Herson din sudul țării, eliberând totodată și noi zone din estul țării, relatează agențiile internaționale de știri.

Luni, armata rusă a recunoscut că forțele ucrainene au spart linia frontului în regiunea Herson, cu ajutorul „unităților sale superioare de tancuri”, în apropierea localităților Zoltaia Balka și Alexandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat, potrivit cotidianului britanic The Guardian, că trupele ruse s-au regrupat pe ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită dinainte”.

Amploarea contraofensivei ucrainene nu este confirmată încă din surse independente, dar bloggerii militari ruși scriu că tancurile ucrainene ar fi avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al Niprului, scrie Adevărul.

Update 10:45 Camera superioară a parlamentului rus a votat marți pentru a aproba încorporarea a patru regiuni ucrainene în Rusia.

În cadrul unei ședințe de marți, Consiliul Federației a ratificat în unanimitate legislația de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, după votul similar de ieri din Duma de Stat, camera inferioară.

Documentele merg acum la Kremlin pentru semnătura finală a lui Putin, pentru a finaliza procesul de anexare oficială a celor patru regiuni, care reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.

Update 09:30 Rusia a furat cereale ucrainene în valoare de 530 de milioane de dolari și a investit banii în război, arată o anchetă comună Associated Press și PBS "Frontline".

Jurnaliştii au investigat rutele a 30 de nave care transportau cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei către porturile din Turcia, Siria, Liban şi alte ţări. În unele situații, rușii au falsificat declarațiile vamale, în timp ce în altele, au exportat cereale ucrainene în loturi mici în orașele rusești Rostov și Taganrog. Acolo, le-au amestecat cu cerealele lor și le-au exportat în baza unor acte în limba rusă.

"Fermierii din regiunile ocupate sunt nevoiți să-și vândă recoltele companiilor controlate de ruși la jumătate din prețul de dinainte de război. Celor care refuză, rușii pur și simplu le iau cerealele", a declarat Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, citat de AP. "Este jaf, dar de asemenea este și o infracțiune, conform dreptului internațional umanitar", a declarat David Crane, fost procuror șef al Curții Speciale ONU pentru Sierra Leone.

Update 08:10  Trupele ucrainene au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraș strategic deținut de Rusia în sudul Ucrainei, scrie BBC.

Avansul a fost raportat de armata rusă și de oficialii instalați de Rusia în regiune. Există un puternic foc defensiv rusesc, spun aceștia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că "există noi așezări eliberate în mai multe regiuni".

În est, forțele ucrainene au pătruns în regiunea Luhansk, aflată sub control rusesc.

În discursul său de aseară către națiune, președintele Zelensky a declarat că "luptele aprige continuă în multe zone", dar nu a dat detalii.

Sâmbătă, forțele ucrainene au recucerit Lyman din est, aflat în apropierea graniței regionale Luhansk. Armata rusă transformase Lyman într-o bază logistică.

Rapoartele sugerează că ucrainenii se îndreaptă spre orașele Kremenna și Svatove din Luhansk, aflate sub control rusesc.

În sud, Vladimir Saldo, liderul instalat de ruși în Herson, a declarat că forțele ucrainene au pătruns în apropiere de Dudchany, un oraș pe Nipru la aproximativ 30 de km sud de linia frontului anterior. "Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene", a declarat Saldo. Unele rapoarte rusești spun că ucrainenii au cucerit Dudchany.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că tancurile ucrainene "superioare numeric" au creat o breșă la sud de Zolota Balka, un sat care a marcat linia frontului anterior pe Nipru. El a afirmat că rușii au ucis aproximativ 130 de soldați ucraineni în aceste lupte.

Potrivit lui Saldo, două batalioane ucrainene au încercat să ajungă la centrala hidroelectrică Kakhovka, la aproximativ 70 km la est de Herson. Centrala electrică se află în orașul-port Nova Kakhovka.

Avansul ucrainean vizează liniile de aprovizionare pentru circa 25.000 de soldați ruși aflați pe malul vestic al Niprului.

Din partea de nord-vest a frontului din Herson, artileria ucraineană a avariat puternic podul Antonivsky, o legătură vitală pentru forțele rusești din oraș.

Herson și Luhansk se numără printre cele patru regiuni pe care președintele rus Vladimir Putin le-a declarat ca făcând parte din Rusia, în urma unor așa-zise referendumuri denunțate ca fiind frauduloase de Kiev și aliații occidentali. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.

Update 07:45 În cadrul următorului pachet de asistență militară propus de administrația Biden vor fi incluse patru lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate. De asemenea, pachetul va include muniții, mine și vehicule rezistente la mine, potrivit unor surse din domeniul securității, relatează Libertatea. Noul pachet de asistență militară urmează să fie anunțat marți și va avea o valoare de 625 de milioane de dolari. 

Update 07:30 Numărul de bilete de avion „doar dus” emise în Rusia a crescut cu 27% în săptămâna în care Vladimir Putin a declarat, pe 21 septembrie, prima mobilizare a țării de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit datelor furnizate marți de compania spaniolă ForwardKeys.

Statisticile, care au comparat rezervările din perioada 21-27 septembrie cu cele din săptămâna precedentă, arată că ponderea biletelor „doar dus” a sărit la 73% în săptămâna anunțului, față de 47% în săptămâna precedentă.

Numărul de bilete de avion „doar dus” emise în Rusia a crescut cu 27% în săptămâna în care Vladimir Putin a declarat, pe 21 septembrie, prima mobilizare a țării de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit datelor furnizate marți de compania spaniolă ForwardKeys.

Statisticile, care au comparat rezervările din perioada 21-27 septembrie cu cele din săptămâna precedentă, arată că ponderea biletelor „doar dus” a sărit la 73% în săptămâna anunțului, față de 47% în săptămâna precedentă.

Update 07:15  Miliardarul Elon Musk le-a cerut luni utilizatorilor Twitter să se pronunțe asupra unui plan de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina, care a atras imediat nemulțumirrea ucrainenilor, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, care a răspuns cu propriul sondaj, scrie Reuters.

"Care @elonmusk vă place mai mult?", a scris Zelenskiy pe Twitter, oferind două răspunsuri: unul care susține Ucraina, altul care susține Rusia.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, a propus alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută, după așa-zise referendumuri care au fost denunțate de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive.

"Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului", a scris Musk.

Directorul executiv al Tesla Inc a sugerat ca regiunea Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o în 2014, să fie recunoscută oficial ca fiind a Rusiei, să fie asigurată aprovizionarea cu apă a Crimeei și ca Ucraina să rămână neutră. El le-a cerut utilizatorilor Twitter să voteze "da" sau "nu" cu privire la acest plan.

"Dragă @elonmusk, când cineva încearcă să fure roțile mașinii tale Tesla, asta nu îl face proprietar legal al mașinii sau al roților. Chiar dacă susține că au votat în favoarea lui", a răspuns pe Twitter președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Musk a urmat primul său tweet cu un alt sondaj: "Să încercăm asta atunci: oamenii care locuiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina". El a spus că nu-i pasă dacă propunerea sa este nepopulară, argumentând că îi pasă "că milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat esențial identic".

"Rusia are o populație de 3 ori mai mare decât cea a Ucrainei, astfel încât victoria Ucrainei este puțin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutați pacea", a postat Musk pe Twitter.

În februarie, când internetul din Ucraina a fost întrerupt în urma invaziei Rusiei, Musk a răspuns la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care cerea ajutor. Musk a spus că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al SpaceX era disponibil în Ucraina și că SpaceX trimitea mai multe terminale în această țară.

"Costurile suportate de SpaceX pentru a activa și susține Starlink în Ucraina sunt de aproximativ 80 milioane de dolari până acum. Sprijinul nostru pentru Rusia este de 0 dolari. Evident, suntem pro Ucraina", a postat Musk pe Twitter în cursul zilei de luni.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a avut o reacție tranșantă la planul de pace al lui Musk. "Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk", a scris Melnyk pe Twitter.

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba i-a răspuns lui Musk, deși nu s-a referit la miliardar în mod direct: „Cei care propun ca Ucraina să renunțe la poporul și pământul său - probabil nu pentru a răni orgoliul lui Putin sau pentru a salva Ucraina de la suferință - trebuie să înceteze să folosească cuvântul "pace" ca pe un eufemism pentru "a-i lăsa pe ruși să ucidă și să violeze alte mii de ucraineni nevinovați și să acapareze mai mult pământ".”

*
Franţa intenţionează să genereze costuri ale războiului "insuportabile" pentru Rusia, a afirmat luni premierul Elisabeth Borne, în cursul unei dezbateri pe tema invaziei militare ruse în Ucraina organizată de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez.

"Obiectivul nostru este acelaşi ca la început: să facem costul războiului insuportabil pentru Rusia, să lovim dur economia rusă, pentru a împiedica finanţarea ofensivei militare. Rusia a lansat acest război şi ne forţează să reacţionăm", a afirmat premierul Franţei, Elisabeth Borne, citată de cotidianul Le Figaro.

"Sancţiunile vor continua atât timp cât Putin se va aventura în spirala conflictului şi a confruntării. Abandonarea sancţiunilor ar însemna abandonarea Ucrainei, ar însemna să renunţăm la valorile noastre, ar fi cedarea în faţa Rusiei. Franţa, patriotismul nu înseamnă abandon", a insistat Elisabeth Borne.

Război în Ucraina, 3 octombrie | Ce țară NATO ar putea fi atacată de Rusia după înfrângerile din Ucraina

Război în Ucraina, 2 octombrie | Înfrângere uriaşă pentru ruşi la Lyman

Război în Ucraina, 1 octombrie | Ruşii s-au retras din oraşul Lyman, după ce au fost înconjuraţi de ucraineni

Război în Ucraina, 30 septembrie | Zelenski anunţă că Ucraina a cerut din nou aderarea la NATO prin procedură rapidă

Război în Ucraina, 29 septembrie | Kremlin: Rusia va anexa mâine cele 4 regiuni ucrainene în care s-au organizat referendumuri

×
Etichete: Război Ucraina
x close