Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 619. Războiul din Orientul Mijlociu "deturnează atenţia" de la Ucraina, susţine Zelenski

Război în Ucraina, ziua 619. Războiul din Orientul Mijlociu "deturnează atenţia" de la Ucraina, susţine Zelenski

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 20:26 04 Noi 2023 Modificat la 21:58 04 Noi 2023
profimedia-0809471575
Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina anunţă că a lovit un şantier naval în Crimeea ocupată de Rusia
  • Zelenski spune că războiul nu e în impas și că e nevoie de mai mult ajutor pentru apărarea aeriană
  • Oficialii occidentali abordează cu Kievul problema unor posibile negocieri de pace cu Moscova
  • Războiul din Orientul Mijlociu "deturnează atenţia" de la Ucraina, susţine Zelenski
  • Ucraina a început urmărirea penală împotriva patriarhului Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse
  • UE va fi alături de Ucraina "cât va fi nevoie", promite Von der Leyen
  • Ursula von der Leyen a sosit sâmbătă la Kiev într-o vizită-surpriză 
  • Rusia a atacat azi-noapte regiunea ucraineană Sumî cu două drone
  • Volodimir Zelenski a numit un nou comandant al forţelor speciale
  • Biserica Ortodoxă Rusă vrea ca cea mai renumită cântăreaţă din Rusia să-şi ceară scuze pentru că a criticat războiul din Ucraina
  • SUA anunță un nou pachet de armament pentru Ucraina, de 125 milioane de dolari

Update 21:50. Ucraina anunţă că a lovit un şantier naval în Crimeea ocupată de Rusia

"În seara zilei de 4 noiembrie, forţele armate ucrainene au întreprins cu succes lovituri asupra infrastructurilor maritime şi portuare de pe şantierul naval Zaliv, în oraşul temporar ocupat Kerci", a anunţat armata ucraineană, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

Ucraina şi-a înmulţit atacurile împotriva teritoriilor sale ocupate de trupele Moscovei şi asupra teritoriului rus pe fondul unei lente contraofensive declanşate de Kiev la începutul lunii iunie.

Crimeea - baza Flotei ruse din Marea Neagră şi o cale de aprovizionare cheie pentru forţele ruse care ocupă sudul şi estul Ucrainei - este vizată cu regularitate.

Update 20:26: Zelenski spune că războiul nu e în impas și că e nevoie de mai mult ajutor pentru apărarea aeriană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat sâmbătă că războiul cu Rusia a ajuns într-un "impas” și a declarat că este nevoie de mai multă muncă cu aliații pentru a consolida apărarea aeriană, scrie Reuters.

Comentariile ui Zelenski au fost făcute la câteva zile după ce comandantul suprem al Ucrainei, generalul Valeri Zaluzhni, a declarat că războiul se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice și de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să își refacă puterea militară.

"Astăzi timpul a trecut și oamenii sunt obosiți. Dar nu este vorba de un impas”, a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită.

"Rusia controlează cerul. Nouă ne pasă de armata noastră”.

Zelenski a recunoscut că au existat dificultăți în acest război, aflat acum în a 21-a lună, și că Kievul nu a obținut încă succese majore în contraofensiva sa. Dar el a spus că trupele ucrainene nu au altă alternativă decât să continue să lupte și că au nevoie de mai mult sprijin din partea aliaților occidentali, în special în ceea ce privește apărarea aeriană.

Forțele ucrainene au făcut progrese lente prin câmpurile vaste de mine rusești într-o contraofensivă care a început în est și sud la începutul lunii iunie, dar Rusia a ripostat dur în est. Trupele rusești organizau numeroase atacuri în apropiere de Avdiivka, Lyman și Mariinka în estul regiunii Donețk, a declarat armata ucraineană în actualizarea sa zilnică. Forțele ucrainene își continuau înaintarea în sud-est spre Marea Azov, a adăugat raportul.

Update 18:24 - Oficiali americani și europeni au discutat cu guvernul ucrainean despre ceea ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit NBC, care citează un înalt oficial american care a vrut să își păstreze anonimatul și un fost oficial american.

În războiul din Ucraina, aflat acum în cea de-a 21-a lună, au murit sau au fost rănite sute de mii de persoane și zone întinse din țară au fost distruse.

De asemenea, s-a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

NBC a declarat că discuțiile au inclus linii foarte generale despre ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe pentru a ajunge la un acord cu Rusia.

Reuters nu a putut verifica în mod independent conversațiile raportate de rețeaua de televiziune americană.

Întrebat sâmbătă despre reportajul NBC, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a reafirmat poziția potrivit căreia nu este momentul să negocieze cu Rusia și a negat, de asemenea, că vreun lider occidental îl presează să facă acest lucru.

„Toată lumea cunoaște atitudinea mea, care coincide cu atitudinea societății ucrainene... Astăzi, nimeni nu face presiuni (asupra mea pentru a negocia), nici unul dintre liderii UE sau ai Statelor Unite”, a declarat el într-o conferință de presă comună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Kiev.

„Ca noi să stăm acum la masă cu Rusia, să discutăm și să-i dăm ceva - acest lucru nu se va întâmpla”.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că urmărește să recucerească toate teritoriile luate de Rusia, inclusiv Crimeea, care a fost anexată în 2014, și că nu se va odihni până când fiecare soldat rus nu va fi alungat de pe teritoriile sale.

NBC a citat oficialii americani spunând că discuțiile cu Ucraina au avut loc în contextul în care Statele Unite și Europa sunt îngrijorate de faptul că războiul a ajuns într-un impas și sunt îngrijorate de capacitatea Occidentului de a continua să ofere ajutor Kievului.

În prezent, Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul Ucrainei, recunoscut la nivel internațional.

Moscova afirmă că a fost nevoită să lanseze ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina ca răspuns la ceea ce consideră a fi un Occident ostil și agresiv despre care spune că se folosește de Kiev pentru a submina Rusia. Kievul și aliații săi occidentali spun că acest lucru este un nonsens și că acțiunile Moscovei reprezintă o acaparare de teren în stil imperial.

Update 16:50 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că actualul conflict dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas "a deturnat atenţia" de la războiul dintre Ucraina şi Rusia, informează AFP.

"Este evident că războiul din Orientul Mijlociu, acest conflict, deturnează atenţia", a afirmat Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Kiev alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Update 16:05 - Ucraina a anunţat sâmbătă că a început urmărirea penală împotriva patriarhului Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, în contumacie, pentru că acesta "a justificat" invazia lansată de Rusia asupra teritoriului ucrainean, informează AFP.

Patriarhul Kirill, susţinător fervent al preşedintelui rus Vladimir Putin, a calificat ofensiva rusă împotriva Ucraina drept bătălie împotriva "forţelor răului".

Autorităţile ucrainene au informat într-un comunicat că au "adunat dovezi împotriva capului Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Gundiaev (cunoscut sub numele de Kirill)".

Acesta este "un membru al cercului restrâns de înalţi responsabili militari şi politici ai Rusiei şi (...) unul dintre primii care au susţinut public războiul împotriva Ucrainei", se subliniază în comunicat.

Kirill a adus atingere integrităţii teritoriale a Ucrainei, justificând o agresiune armată, potrivit autorităţilor ucrainene.

"Vor fi luate măsuri pentru a-l deferi justiţiei pentru crimele comise împotriva statului nostru", adaugă acestea.

Ucraina, ţară majoritar ortodoxă, a rupt legăturile sale cu instituţiile ortodoxe afiliate Rusiei, după declanşarea războiului.

În octombrie, Parlamentul ucrainean a votat interzicerea unei Biserici Ortodoxe Ucrainene (UAC), afiliată Moscovei, acuzându-i pe membrii acesteia de colaborare cu Rusia.

Altădată cea mai populară în Ucraina, această Biserică şi-a pierdut enoriaşii de-a lungul anilor, pe măsură ce sentimentul naţional ucrainean a câştigat în popularitate în faţa fostei puteri ruse.

Acest proces s-a accelerat odată cu înfiinţarea, în 2018, a unei Biserici Ortodoxe a Ucrainei, independentă de Moscova.

Update 14:30 - Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a scris într-un articol pentru The Economist că Rusia face demersuri pentru a trage statul ucrainean într-un război static de uzură. Potrivit acestuia, forțele ruse au construit în acest sens linii fortificate de apărare, care sunt asemănătoare celor din Primul Război Mondial, scrie Unian.

Generalul Zalujnîi consideră că orice altă țară care ar fi înregistrat pierderile pe care le-a avut Rusia ar fi încetat ostilitățile, dar Rusia consideră pierderile tolerabile. Generalul Valeri Zalujnîi consideră că pentru a se depăși acest impas este nevoie de un avantaj tehnologic de partea Ucrainei, în special în materie de aviație, pentru a putea înclina balanța superiorității militare în favoarea forțelor ucrainene, scrie agenția Unian. 

Update 12:30 - Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă că UE va fi alături de Ucraina "atât timp cât va fi nevoie".

Ursula von der Leyen a ajuns sâmbătă la Kiev.

"Sunt aici pentru a discuta despre calea de aderare a Ucrainei la UE. Sprijinul financiar al UE pentru a reconstrui Ucraina ca o democrație modernă și prosper", a scris Von der Leyen pe platforma X.

Update 09:44 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev, înainte ca un raport al UE privind progresele înregistrate de Ucraina în procesul de aderare să fie prezentat săptămâna viitoare, scrie Reuters, care citează un deputat ucrainean.

Deputatul Yaroslav Zheleznyak a anunțat pe canalul său de Telegram că von der Leyen este așteptată să vorbească în parlamentul ucrainean.

Se așteaptă ca evaluarea UE, care urmează să fie prezentată miercuri, să detalieze cât de mult a avansat Ucraina în îndeplinirea diverselor criterii economice, juridice și de altă natură pentru a deschide calea negocierilor de aderare.

Ucraina, care a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la câteva zile după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, consideră că aderarea este o prioritate absolută.

Cei 27 de membri ai UE urmează să decidă, în cadrul unui summit în decembrie, dacă vor permite Kievului să înceapă negocierile de aderare, un demers care necesită sprijinul unanim al tuturor membrilor blocului.

Update: 08:30 Ucrainenii susțin că armata rusă a avut pierderi mari ieri: 830 de soldați, 11 tancuri, 38 de alte blindate de luptă, 35 de sisteme de artilerie, 7 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 4 echipamente speciale și 25 diferite vehicule și cisterne.

Update: 08:00 Rusia a atacat azi-noapte regiunea ucraineană Sumî cu două drone Shahed lansate din regiunea rusă Kursk, potrivit statului major al armatei ucrainene.

Ambele au fost distruse de grupuri mobile de tragere ale armatei ucrainene, a spus sursa citată.

*

Un atac cu rachete ucrainene asupra unui centru de ocupare a forței de muncă din Chaplynka, un oraș ocupat de Rusia în regiunea sudică Herson, a provocat vineri moartea a nouă persoane și rănirea altor nouă, a afirmat guvernatorul numit de Rusia în această regiune

Vladimir Saldo, care a declarat pentru televiziunea Rossiya-24: „Până în acest moment, nouă morți au fost scoși de sub dărâmături, precum și nouă persoane grav rănite".

Oficialii ucraineni nu au reacționat până acum în privința incidentului, notează Reuters.

Update 00:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit vineri, prin decret prezidenţial, pe colonelul Serghii Lupanciuk comandant al forţelor speciale, informează dpa.

Zelenski l-a prezentat ulterior pe Lupanciuk într-un mesaj video drept un ofiţer experimentat, cu experienţă de luptă, care poate contribui la eficientizarea forţelor speciale.

Este a doua schimbare de personal din conducerea militară de la Kiev de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.

Zelenski a precizat că generalul Viktor Horenko, înlocuit de Lupanciuk, se va ocupa de misiuni speciale în cadrul serviciului ucrainean de informaţii militare (HUR).

Horenko ocupa această funcţie de la sfârşitul lui iulie anul trecut.

Nu sunt informaţii publice despre succesorul său, conform media ucrainene. 

Război în Ucraina, 3 noiembrie 2023 | Putin susţine că o parte din armamentul occidental pentru Ucraina ajunge la talibani

Război în Ucraina, 2 noiembrie 2023 | Germania a trimis ajutoare Ucrainei, între care elicoptere, vehicule blindate și drone

Război în Ucraina, 1 noiembrie 2023 | Rusia crește bugetul pentru apărare în 2024

Război în Ucraina, 31 octombrie 2023 | SUA avertizează că Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel și Hamas

Război în Ucraina, 30 octombrie 2023 | Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, spune că Rusia este pregătită să discute despre pace

×
Etichete: Război Ucraina
x close