Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 254. Consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui SUA, vizită neanunţată la Kiev

Război în Ucraina, ziua 254. Consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui SUA, vizită neanunţată la Kiev

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 18:41 04 Noi 2022 Modificat la 23:58 04 Noi 2022
profimedia-0735315647
Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina are suficiente rezerve de gaze pentru această iarnă, anunţă premierul Denis Şmihal
  • Consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden a efectuat vineri o vizită neanunţată la Kiev
  • Putin, halucinant: "Rusia a tratat întotdeauna Ucraina și poporul acesteia cu respect și căldură"
  • Explozii masive în apropierea orașului Donețk, filmate de o echipă CNN
  • Președintele chinez Xi Jinping cere negocieri de pace în Ucraina după discuții cu cancelarului german Olaf Scholz
  • SUA alocă Ucrainei încă 400 de milioane de dolari sub formă de armament
  • G7 a constituit un mecanism care să ajute Ucraina să-și apere și să-și repare infrastructura esențială
  • Explozii și fum lângă un aerodrom din Herson
  • Sediul forțelor ruse din Melitopol a fost distrus
  • Radu Tudor, după ce Dmitri Medvedev a spus că Rusia se luptă cu Satana în Ucraina: "Din păcate, sunt unii care cred asta, și nu doar în Rusia"
  • Iranul caută ajutorul Rusiei pentru a-și consolida programul militar nuclear.
  • Volodimir Zelenski anunţă că nu va merge la summitul G20 dacă vine Vladimir Putin

Update 22:25 Ucraina are suficiente rezerve de gaze pentru această iarnă, dacă se iau în considerare importurile planificate, a declarat premierul ucrainean Denis Şmihal. Între timp, țara se pregătește de noi atacuri rusești care vizează sistemele sale energetice.

Conform Reuters, comentariile premierul ucrainean au fost făcute în cadrul unei ședințe de cabinet.

El a spus că Ucraina are acum 14,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale în depozitele sale subterane.

Referindu-se la perioada octombrie-aprilie, când Ucraina pornește încălzirea în locuințe cu alimentare centralizată, el a spus: „Luând în considerare livrările așteptate din străinătate, această cantitate este suficientă pentru sezonul de încălzire”.

Ucraina se află în fața unei ierni periculoase, deoarece Rusia lansează rachete și muniții asupra infrastructurii sale de energie, apă și încălzire. Iernile în Ucraina sunt de obicei foarte friguroase, temperaturile coborând adesea mult sub zero grade Celsius.

Update 21:35 Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, a efectuat vineri o vizită neanunţată la Kiev, unde a reafirmat, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Volodimir Zelenski, susţinerea fermă a Statelor Unite pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia.

Conform Preşedinţiei SUA, Jake Sullivan s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum şi cu şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, şi cu ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.

Scopul vizitei a fost "de a reafirma susţinerea neclintită a Statelor Unite pentru Ucraina şi pentru poporul ucrainean, în contextul apărării suveranităţii şi integrităţii teritoriale", a anunţat Casa Albă, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"În acest sens, Jake Sullivan a anunţat un nou plan de asistenţă pentru securitate, în valoare de 400 de milioane de dolari, care include tancuri modernizate de tip T-72, vehicule aeriene fără pilot şi modernizarea a 250 de sisteme de rachete sol-aer de tip HAWK, în vederea eventualului transfer în Ucraina. Jake Sullivan a reafirmat oferirea în continuare de asistenţă economică şi umanitară, precum şi eforturi în curs, împreună cu partenerii, pentru a trage la răspundere Rusia pentru agresiune", subliniază Preşedinţia SUA.

Update 21:00 Rusia a tratat întotdeauna Ucraina și poporul acesteia cu respect și căldură, așa o face și acum, în ciuda actualei „confruntări tragice”, a declarat vineri președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, potrivit Rosbalt, anunță Rador.

După cum a declarat acesta, din cauza a ceea ce se întâmplă astăzi, în Ucraina, este greu și trist, deoarece, de fapt, confruntarea se desfășoară în cadrul unui singur popor. Putin a subliniat că același lucru s-a întâmplat și după evenimentele din 1917.

După părerea președintelui Federației Ruse, ciocnirea cu „regimul neo-nazist” din Ucraina a fost inevitabilă. „Situația din Ucraina a fost adusă de așa-zișii prieteni până la stadiul în care ea a devenit mortală pentru Rusia și sinucigașă pentru chiar poporul ucrainean”, a spus Putin.

Președintele Putin a adăugat, de asemenea, că Occidentul a aprins foarte dibaci fitilul în scopul destrămării Rusiei, așa cum au făcut și în Ucraina, amestecându-se în treburile interne ale acesteia.

Update 20:00 Cinci deflagrații puternice au fost înregistrate, vineri, în zona orașului Donețk, de o echipă CNN.

Donețk, cu capitala regională omonimă, este una dintre regiunile anexate de Rusia în urma unor referendumuri denunțate și condamnate de Kiev și de aliații săi internaționali.

Tot vineri, surse locale au indicat alte explozii în apropierea unui aerodrom de lângă orașul Herson, acolo unde armata rusă s-a pregătit timp de săptămâni pentru o contraofensivă ucraineană.

Generalul (r) Marius Crăciun a estimat că în prezent ambele părți în conflict se pregătesc de iarnă și speră că vremea rea le va aduce un avantaj în confruntarea cu inamicul.

"Cred că ambele armate se pregătesc de iarnă. Nu știu dacă ucrainenii vor reuși să debarce și să instituie un cap de pod pe malul stâng al Niprului și să elibereze ulterior Crimeea. Efortul ar fi foarte mare. Ei nu au puterea militară necesară și raportul de forțe nu le este favorabil.

Cred că se vor consolida pe Nipru și vor aștepta iarna. Rușii toacă mărunt întregul sistem energetic și de comunicații al Ucrainei, tocmai pentru a destabiliza și mai mult populația, pentru a slăbi moralul, pentru că frigul îndeamnă oamenii la revoltă, iar militarii nu mai luptă cu aceeași abnegație", a spus Crăciun la Antena 3 CNN.

Update 19:00 Președintele chinez Xi Jinping cere negocieri de pace în Ucraina după discuții cu cancelarului german Olaf Scholz

Update 19:00 Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat vineri, la întâlnirea cu cancelarul german Olaf Scholz, în favoarea unor acţiuni diplomatice, în vederea încetării războiului din Ucraina.

De asemenea, liderul de la Beijing s-a pronunțat împotriva escaladării care amenință să declanșeze o criză nucleară în Europa şi în Asia.

"Comunitatea internațională trebuie să respingă amenințările privind folosirea armelor atomice. Sunt necesare acțiuni comune pentru evitarea unei crize nucleare în Asia şi în Europa", a declarat Xi Jinping, conform Ministerului de Externe de la Beijing, citat de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Potrivit sursei citate, președintele chinez a îndemnat toate părțile implicate în războiul ruso-ucrainean "să dea dovadă de rațiune și reținere și să reia cât se poate de rapid contactele în sensul organizării negocierilor de pace".

Anterior, cancelarul Olaf Scholz a afirmat că îi va cere președintelui Chinei, cu ocazia întâlnirii de la Beijing, să-și exercite influența asupra Rusiei pentru oprirea războiului din Ucraina.

Update 18:00 SUA vor oferi Ucrainei asistenţă militară suplimentară în valoare de 400 de milioane de dolari şi vor înfiinţa un centru de coordonare în Germania.

Un anunț în acest sens a fost făcut vineri de Pentagon.

Înfiinţarea unui centru de coordonare în Germania, denumit Grupul de Asistenţă în materie de Securitate pentru Ucraina, semnalează un program pe termen lung pentru oferirea de susţinere militară Ucrainei în războiul cu Rusia, a declarat Sabrina Singh, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington.

Noul plan de asistenţă militară va include 1.100 de drone de tip Phoenix Ghost, finanţare pentru modernizarea a 45 de tancuri, ambarcaţiuni militare şi alte echipamente, conform Pentagonului.

Echipamentele militare vor fi livrate prin intermediul Iniţiativei de Asistenţă în materie de Securitate pentru Ucraina, ceea ce înseamnă că nu vor ajunge imediat la Kiev.

Armamentul livrat prin acest program este obţinut în baza unor contracte pe termen lung, nefiind livrate direct din stocurile existente.

Până în prezent, Statele Unite și-au asumat angajamente de aproximativ 18,2 miliarde de dolari pentru susţinerea militară a Ucrainei, de la începutul invaziei militare ruse.

Update 17:00 Grupul națiunilor puternic industrializate (G7) a decis, vineri, crearea unui mecanism de coordonare a acțiunilor pentru a ajuta Ucraina să își repare și să își apere infrastructura esențială, în războiul declanșat de Rusia.

Decizia vine în contextul în care alimentarea cu apă și electricitate în multe regiuni din Ucraina a fost întreruptă, iar infrastructura asociată a fost distrusă, ca efect al bombardamentelor masive efectuate în ultimele săptămâni de armata rusă.

Grupul G7 "condamnă retorica nucleară inacceptabilă a Rusiei şi reafirmă susținerea fermă pentru Ucraina", se precizează într-o declarație a reprezentanților statelor membre, care anunță, totodată, și asistență umanitară destinată Ucrainei pentru perioada iernii.

Reprezentanții G7 - din care fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - au respins acuzațiile Rusiei cu privire la presupusa intenție a Ucrainei de a utiliza o bombă radiologică, notând că inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) nu au depistat activități suspecte.

"Grupul G7 va continua să impună costuri economice Rusiei şi altor națiuni, persoanelor şi instituțiilor care furnizează susținere militară războiului Moscovei, unele state aplicând deja sancțiuni Iranului", se mai arată în documentul G7.

Update 16:00 Imagini distribuite, vineri, pe rețelele sociale semnalează explozii în apropierea unui aerodrom situat la nord de orașul ucrainean Herson, aflat din martie sub ocupație rusă.

Zona în care au avut loc exploziile se află, de asemenea, sub ocupația militarilor ruși.

Într-una dintre imaginile distribuite de vede un mare nor de fum cu originea în apropiere de localitatea Ciornobaivka.

Deocamdată nu există comentarii privind acest incident din partea forțelor ucrainene sau a oficialilor ruși din Herson.

Update 15:00 Propaganda rusă de stat se inspiră tot mai mult din dogma religioasă pentru a justifica războiul din Ucraina.

Războiul din Ucraina este un "conflict sacru" cu Satana, susține Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse. 

Într-un mesaj de Ziua Națională a Unității Rusiei, Medvedev a spus că țara sa "are capacitatea de a-şi învinge toţi dușmanii și de a-i trimite în focurile eterne ale Gheenei".

Deși astfel de declarații - periculos de apropiate de retorica liderilor fundamentaliști musulmani - sună ridicol pentru aproape oricine știe să scrie și să citească fără ajutor, există, totuși, un public-țintă destul de bine definit al efortului de propagandă mistico-religios.

Este vorba despre oameni vulnerabili, săraci și/sau afectați de drame personale, pentru care manipularea de la Moscova este preferabilă unui adevăr simplu: acela că Rusia poartă în Ucraina un război de anexare, în speranța că-și va reface, prin forță, statutul de putere de pe vremea URSS, arată realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor.

Update 14:00 Sediul forțelor ruse din Melitopol a fost atacat și distrus.

"Joi a fost distrus cartierul general inamic, unde se afla personalul forțelor speciale FSB. Există morți și răniți. Acolo erau o cazarmă și echipamente. A fost una dintre cele mai dificile ținte în ceea ce privește atingerea ei, din punct de vedere al apărării aeriene și al locului", a declarat Ivan Fedorov, primarul ucrainean al acestei localități din sudul Ucrainei, care a fost printre primele ocupate de trupele Moscovei la începutul invaziei.

Fedorov a mai spus că este extrem de dificil pentru civili să părăsească orașul.

"Astăzi, 150-200 de persoane pleacă zilnic prin Vasilivka - singura rută disponibilă din teritoriul ocupat către zonele controlate de ucraineni -  față de 1.000 de persoane, cum era înainte. Pentru a părăsi Melitopolul trebuie să depui o cerere, care este examinată în termen de o lună. Există o rută de plecare prin Crimeea, care durează între 3 și 5 zile", a arătat el.

Potrivit primarului, unii copii sunt duși din zonele ocupate în Crimeea și în părți ale Rusiei, fiind transferați până în prezent circa 300 de minori.

"Elevii din Melitopol nu au voie să iasă afară în timpul pauzelor dintre lecții. Copiii sunt forțați să studieze istoria rusă, să cânte imnul rusesc și alte cântece patriotice", a arătat el.

Update 13:00 Iranul caută ajutorul Rusiei pentru a-și consolida programul militar nuclear.

Informația provine de la oficiali ai serviciilor de informații americane, relatează CNN.

Potrivit serviciilor americane, Iranul a cerut Rusiei ajutor pentru achiziționarea de materiale nucleare și pentru fabricarea combustibilului nuclear

Combustibilul ar fi destinat alimentării reactoarele nucleare iraniene, urmând să scurteze timpul efectiv până când Teheranul ar dispune suficient material fisionabil pentru a crea o armă nucleară.

Iranienii se tem că, dacă acordul nuclear cu marile puteri este "resuscitat", SUA se vor retrage din el
În timp ce, deocamdată, nu este clar dacă Rusia a fost de acord să furnizeze asistența solicitată, CNN amintește, în context, că Moscova s-a opus ideii ca Iranul să se doteze cu arme nucleare.

Noul demers al autorităților iraniene pare să fie motivat de estimarea acestora că un acord nuclear cu marile puteri - care ar presupune ridicarea sancțiunilor internaționale la adresa republicii islamice - fie nu va fi posibil, fie nu va dura.

Iranienii cred că o nouă administrație americană, controlată de republicani, ar putea retrage SUA dintr-un nou acord, așa cum a procedat Donald Trump în 2018.

Update 11:30 Regiunea Donețk, din estul Ucrainei, este în continuare sub tirul rusesc. Un oficial ucrainean a anunțat că opt civili au fost uciși în regiune.

Cinci victime sunt din Bakhmut, iar celelalte au fost raportate la Pokrovsk, Nelipivka și Krasnohorivka.

Totodată, cadavrul unui civil a fost găsit la Krymki, o zonă recent eliberată de ucraineni, a declarat șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kyrylenko, potrivit Sky News.

Oficialul a adăugat că este imposibil de stabilit numărul victimelor din Mariupol și Volnovas, care rămân sub ocupație rușilor.

Update 9:30 Aproximativ 4,5 milioane de ucraineni s-au confruntat cu întreruperi de curent până joi seară, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Gospodăriile din toată țara au fost deconectate temporar de la alimentarea cu energie, în cadrul unui program de urgență care vizează stabilizarea rețelei electrice fragile a națiunii. Rusia bombardează și distruge infrastructura civilă, dând naștere temerilor pentru o iarnă rece și întunecată.

Cei mai afectați au fost ucrainenii din Kiev, Dnipropetrovsk, Jitomir, Zaporojie, Sumy, Kirovohrad, Harkov, Cernihiv, Hmelnytskyi și Cherkasy. Întreruperea curentului este posibilă și în alte zone.

"Însuși faptul că Rusia a recurs la teroare împotriva sectorului energetic indică slăbiciunea inamicului. Ei nu pot învinge Ucraina pe câmpul de luptă și, prin urmare, încearcă să distrugă poporul nostru în acest fel", a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat, joi seară, că nu va participa la summitul G20 din Indonezia, unde ar urma să fie invitat special, întrucât Ucraina nu este membră a organizaţiei, dacă va fi prezent omologul său rus, Vladimir Putin.

"Poziţia mea personală şi poziţia Ucrainei este că, dacă va participa liderul Federaţiei Ruse, atunci Ucraina nu va participa", a declarat Volodimir Zelenski, citat de agenţia Ukrinform.

Indonezia, care deţine Preşedinţia Grupului naţiunilor puternic dezvoltate şi emergente, l-a invitat pe Volodimir Zelenski la summit în contextul în care una dintre temele principale va fi asistenţa oferită Ucrainei în contextul invaziei militare ruse. Ucraina nu face parte din Grupul G20.

Casa Albă a anunţat săptămâna trecută că preşedintele SUA, Joseph Biden, nu intenţionează, în acest moment, să aibă vreo întrevedere bilaterală cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summitul Grupului naţiunilor puternic dezvoltate şi emergente (G20), programat în Bali, Indonezia, pe 15-16 noiembrie.

Pe 14 octombrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că nu vede "necesitatea" organizării unei întrevederi cu Biden, argumentând că deocamdată nu există negocieri pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, deşi Kremlinul semnalase dorinţa unei întâlniri.

Din Grupul G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, Statele Unite, Turcia şi Uniunea Europeană.

Grupul naţiunilor puternic dezvoltate (G7) va furniza asistenţă umanitară suplimentară Ucrainei, în contextul sezonului de iarnă, a declarat joi după-amiază Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia G7, conform postului german WDR1.

"Partnerii din Grupul G7 pregătesc un nou set de măsuri de asistenţă umanitară pentru sezonul de iarnă. Aceste ajutoare evidenţiază că nu vom accepta încălcarea dreptului internaţional", a afirmat Annalena Baerbock, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Externe din Grupul G7, desfăşurată în oraşul german Münster.

Guvernul Germaniei va furniza Ucrainei 100 de generatoare de electricitate, sisteme de încălzire, containere medicale şi paturi şi pături, a precizat Annalena Baerbock.

Război în Ucraina, 3 noiembrie | A crescut riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina | Ce așteaptă Moscova

Război în Ucraina, 2 noiembrie | Generalii ruși au discutat, în absența lui Vladimir Putin, despre un atac nuclear în Ucraina

Război în Ucraina, 1 noiembrie "Niciun stat din regiune nu poate rezista singur în fața agresiunii Rusiei!", avertizează Maia Sandu la București

Război în Ucraina, 31 octombrieForțele rusești au lovit două remorchere la est de coridorul de cereale. Turcia, nou apel către Kremlin

Război în Ucraina, 30 octombrieLovitură dură pentru Moscova în război

×
Etichete: Război Ucraina
x close