Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:
- AP: Ucraina confirmă atacul cu dronă maritimă de la Novorossiisk
- China confirmă participarea la discuțiile de pace în Ucraina, de la cate Rusia a fost exclusă
- ONU cere eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi
- Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru extremism
- Experţii AIEA nu au găsit explozibil la Centrala Zaporojie, deşi Kievul susţinea insistent acest lucru
- Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, vizită pe frontul din Ucraina
- Rusia plănuieşte un atac sub steag fals în Belarus, acuză Kievul
- Marea navă de război a rușilor, „Olenegorsky Gornyak”, ar fi fost lovită în această dimineață
- Rusia răspunde cu aceeași monedă și expulzează diplomați români
- Oficialii ruși vor conduce Lada, în loc de mașini străine. Anunțul lui Vladimir Putin
- Atac fără precedent! Ucrainenii au bombardat principalul port comercial al Rusiei
- Germania refuză să trimită Kievului rachete "Taurus", cu raza de acțiune de 500 de kilometri
- Dmitri Medvedev: "Rusia a înrolat peste 230.000 de noi militari de la începutul anului"
Update 19:52 Un reprezentant al guvernului chinez se va deplasa la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a participa la discuțiile privind pacea în Ucraina.
"La invitația Regatului Arabiei Saudite, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, se va deplasa la Jeddah pentru a participa la reuniunea privind problema Ucrainei", se arată în comunicat. "China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a continua să joace un rol constructiv în căutarea unei soluții politice la criza ucraineană", a comunicat, vineri, Ministerul chinez de Externe.
Arabia Saudită urmează să găzduiască pe 5 și 6 august convorbiri între reprezentanții mai multor state dezvoltate și în curs de dezvoltare în legătură cu războiul Rusiei în Ucraina.
Oficialii ucraineni, care au avut inițiativa acestor discuții, subliniază că organizarea evenimentului în Arabia Saudită "distruge complet" narațiunea Rusiei că Ucraina este susținută doar de "țările din Occidentul colectiv".
Kievul se așteaptă ca până la 40 de națiuni să fie reprezentate, inclusiv SUA, India și - cu confirmarea făcută vineri - China.
Discuțiile contrabalansează, de asemenea, afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia Ucraina nu este interesată de o cale spre pace.
Președintele Ucrainei a declarat că nu va negocia cu Moscova în timp ce trupele ruse ocupă teritoriul țării sale.
Discuțiile găzduite de Arabia Saudită reprezină o a doua rundă dintr-o serie de întâlniri organizate de șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrii Yermak.
Primele discuții au avut loc la începutul acestui an la Copenhaga.
Update 18:30 Organizația Națiunilor Unite, ONU, a cerut, vineri, eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi, după ce un tribunal rus l-a condamnat pe acesta la încă 19 ani de închisoare, pe lângă cei 11 ani şi jumătate primiţi în urma unor sentinţe anterioare.
Această condamnare "suscită noi îngrijorări privind hărţuirea judiciară şi instrumentalizarea sistemului judiciar în scopuri politice în Rusia", a denunţat Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, într-un comunicat.
Statele au obligaţia de a respecta toate drepturile la un proces echitabil şi la o procedură obişnuită pentru toate persoanele private de libertate, a subliniat oficialul ONU.
"Fac apel la autorităţile ruse să respecte aceste obligaţii prin încetarea imediată a încălcărilor drepturilor omului împotriva lui Navalnîi şi să-l pună în libertate", a adăugat el.
Update 17:30 Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani și aflat de peste doi ani în închisoare, a fost condamnat la încă 19 ani de detenție, după ce a fost găsit vinovat de extremism.
Agenția rusă de stat TASS a precizat că Navalnîi a fost găsit vinovat la acuzațiile privind crearea, finanțarea, organizarea și apartenența la "o comunitate extremistă", precum și pentru formularea de apeluri publice la activități extremiste și implicarea minorilor în activități periculoase, semnalează CNN.
El își va ispăși pedeapsa într-o colonie penitenciară cu regim special. TASS descrie închisorile de înaltă securitate din Rusia ca fiind cele unde sunt închiși "recidiviști deosebit de periculoși și condamnați la închisoare pe viață".
Cel mai proeminent critic al președintelui rus Vladimir Putin a fost încarcerat la întoarcerea sa în țară în ianuarie 2021, sub acuzația de încălcare a condițiilor de eliberare condiționată într-un caz de fraudă, caz pe care opozantul l-a catalogat drept motivat politic.
Între timp, până la verdictul pronunțat vineri, politicianul a fost condamnat la o pedeapsă totală de 11 ani și jumătate.
Înainte de a fi închis în Rusia, el a fost transportat în Germania în august 2020, după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok. O investigație comună a CNN și a grupului Bellingcat a relevat implicarea Serviciului rus de Securitate (FSB) în otrăvirea lui Navalnîi.
Update 16:30 Ucraina confirmă că atacul cu dronă maritimă care a lovit portul rusesc Novorossiisk și a avariat o navă de război, într-o mișcare ce evidențiază capacitățile tot mai mari ale Kievului de a lovi obiective ruse la mare distanță, transmite Associated Press.
Atacul de la Novorossiisk marchează prima dată când un port comercial rusesc a fost luat la țintp de ucraineni în războiul declanșat de Moscova acum aproape 18 luni.
Portul de la Marea Neagră găzduiește o bază navală, șantiere de construcții și un terminal petrolier, fiind esențial pentru exporturile Moscovei.
Novorossiisk se află la aproximativ 110 kilometri est de Crimeea, unde Ministerul rus al Apărării a declarat că a fost dejucat un alt atac în cursul nopții.
Serviciile de securitate și marina ucrainene au precizat că au folosit o dronă navală pentru a avaria grav nava de debarcare Olenegorsky Gornyak iar imaginile atacului au fost filmate cu camerele de bord.
Update 15.50 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat, vineri, că nu au fost depistate dispozitive explozive la Centrala nucleară Zaporojie, aflată în sud-estul Ucrainei, dar controlată de armata rusă.
"Nu au fost observate mine sau alte substanţe explozive. Echipele au primit acces neîngrădit pe acoperişurile celor două reactoare nucleare", a declarat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, citat de cotidianul Le Monde.
Administraţia preşedintelui Volodimir Zelenski a susţinut în mod insistent că forţele militare ruse au instalat dispozitive explozive pe reactoarele Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse.
Rusia pregăteşte lansarea unor "provocări periculoase" la Centrala atomică Zaporojie, a acuzat în iulie preşedintele Volodimir Zelenski.
Update 15.00. Guvernul bulgar a aprobat astăzi să doneze Ucrainei 100 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, iniţiativă validată anterior şi de parlamentul de la Sofia, transmite AFP.
Blindatele BTR de concepţie sovietică au fost fabricate în anii '60 şi '70. În pofida vechimii lor, reprezentanţi ai formaţiunilor guvernamentale de la Sofia dau asigurări că respectivele transportoare blindate sunt în stare tehnică bună, iar pachetul de ajutor militar destinat Ucrainei include de asemenea echipamente suplimentare şi piese de schimb.
Update 13.40. Rușii plănuiesc un atac sub steag fals asupra rafinăriei din Belarus, susțin autoritățile din Ucraina, potrivit Sky News. Informația a fost lansată de Serviciul de securitate din Ucraina pe Telegram. Potrivit acesteia, atacul va viza o rafinărie de petrol din Belarus.
Lovitura asupra uzinei Mozyr va fi pus pe seama sabotorilor ucraineni, în încercarea de a atrage Belarusul în război, susține Serviciul de securitate care spune că a obținut informațiile din mai multe surse, inclusiv de la un militar rus capturat. Serviciul mai anunță că pregătirea atacului este făcută de „un grup de sabotaj și de informații" format din militari ruși și mercenari Wagner.
Update 12.15. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele din prima linie în Ucraina, a anunţat, astăzi, Ministerul rus al Apărării.
Vizita ministrului rus al apărării are loc după ce în ajun generalul de top al Rusiei, şeful Statului Major, Valeri Gherasimov, a vizitat trupele din regiunea Zapororojie, din sudul Ucrainei, unde de asemenea este o linie importantă a frontului pe care Ucraina încearcă să o străpungă în încercarea de contraofensivă.
Update 11.50. Orașul ucrainean Berdiansk, care este ocupat de Rusia, a fost zguduit, joi seară, de o serie de explozii, relatează CNN.
Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, oraș aflat în apropiere, a declarat pentru televiziunea ucraineană că în Berdiansk oamanii s-au trezit din cauza exploziilor puternice.
Vladimir Rogov, membru al administrației militare-civile din Zaporojie, impusă de Rusia, a declarat că atacul a avut loc vineri, la scurt timp după ora locală 1.00 și a susținut că apărarea antiaeriană a funcționat, distrugând toate cele cinci drone de atac care vizau orașul.
Update 11:30. Surse ucrainene au declarat pentru CNN că, în timpul atacului asupra unei baze navale ruse în apropiere de portul Novorossiysk, de la Marea Neagră, o navă mare a marinei ruse a fost lovită.
O dronă încărcată cu 450 de kilograme de exploziv TNT ar fi lovit nava, la bordul căreia se aflau aproximativ 100 de militari ruși.
„În urma atacului, nava rusă a suferit avarii grave și nu își mai poate îndeplini sarcinile”, a spus sursa.
Atacul asupra navelor rusești în portul Novorossiysk, de vineri, a fost efectuat în cadrul unei operațiuni comune a Serviciului de Securitate al Ucrainei cu Marina Ucraineană, mai spun sursele citate de CNN.
Videoclipurile de pe rețelele sociale și de pe mai multe conturi ale unor bloggeri ruși par să identifice nava remorcată drept nava de război ”Olenegorsky Gornyak”.
The large Russian war ship "Olenegorsky Gornyak" was hit. pic.twitter.com/rsmLKYiQTU
— NEXTA (@nexta_tv) August 4, 2023
Update 10:30. Rusia răspunde cu aceeași monedă după ce România a anunțat că expulzează mai mulți angajați ai Ambasadei de la București. Ministerul rus de Externe a avertizat că ar putea lua și alte măsuri ca urmare a "politicii neprietenoase" a României.
Update 09:30. Toți oficialii Rusiei ar trebui să conducă Lada sau mașini de la alte firme rusești. Este declarația făcută de președintele Vladimir Putin, care a spus că vrea ca demnitarii să renunțe la mașini străine în favoarea celor rusești.
”Ministerele, agențiile și administrația afacerilor au cerut să continuam achizițiile. Să continuăm, de fapt, să punem accent pe mașinile fabricate în străinătate, să continuăm această practică. Eu am spus că acest lucru ar trebui să fie absolut exclus. Toți oficialii țării ar trebui să conducă mașini produse în țară. Va fi mai modest ca înainte. Este acceptabil. Dimpotrivă, e chiar bine”, a explicat Vladimir Putin.
Update 08:10. Drone ucrainene au atacat, vineri dimineața, o bază navală rusă în apropiere de portul Novorossiisk de la Marea Neagră, un important centru pentru exporturile rusești, și au fost distruse de nave de război rusești, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.
Atacul a determinat reprezentanții portului Novorossiisk să oprească temporar toate mișcările de nave, potrivit Caspian Pipeline Consortium, care operează un terminal petrolier în port.
Utilizatorii rețelelor de socializare rusești au raportat că au auzit explozii și focuri de armă în apropiere de Novorossiisk vineri dimineață. Dacă se confirmă, acesta ar fi primul atac ucrainean asupra unuia dintre principalele porturi comerciale ale Rusiei, notează Reuters citat de Mediafax.
Consorțiul Caspian Pipeline Consortium a anunțat că administrația portului a interzis temporar orice mișcare a navelor. Totodată, a precizat că instalațiile sale nu au fost avariate, iar încărcările de petrol au continuat pe vasele care erau deja ancorate.
Serviciile de urgență din Novorossiisk au confirmat rapoartele privind exploziile, iar serviciile de securitate au fost informate, a relatat agenția rusă de presă RIA.
Portul este unul dintre cele mai mari din Marea Neagră.
Confruntările din Marea Neagră și din porturile adiacente au escaladat de când Rusia a refuzat luna trecută să prelungească un acord care permitea exporturile în siguranță.
Rusia a raportat, de asemenea, un atac al dronelor ucrainene asupra navelor sale de război care escortau o navă civilă.
Apărarea aeriană rusă a doborât vineri dimineață 10 drone ucrainene deasupra Crimeei, a anunțat TASS, citând Ministerul rus al Apărării.
Ţările baltice vor renunţa la energia electrică din Rusia. Aprovizionarea se va face din UE
"Faptul că ţările baltice continuă să facă parte din sistemul de aprovizionare cu electricitate BRELL, administrat de Rusia, constituie o ameninţare privind securitatea energetică", au afirmat premierii celor trei state, potrivit Declaraţiei semnate joi seară.
Lituania, Letonia şi Estonia se vor racorda la sistemul de electricitate al Uniunii Europene prin intermediul Poloniei.
"Chiar dacă credem că sistemele de electricitate ale ţărilor baltice sunt pregătite să fie sincronizate înainte de luna februarie din 2025, este important să acţionăm împreună pentru a îndeplini proiectele rămase", a declarat premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte.
Război în Ucraina, 3 august | Germania refuză să trimită Kievului rachete "Taurus", cu raza de acțiune de 500 de kilometri
Război în Ucraina, 2 august | Putin și Erdogan fac pregătiri pentru o întâlnire față în față, în Turcia
Război în Ucraina, 1 august | Rusia raportează un atac ucrainean cu dronă în Crimeea
Război în Ucraina, 31 iulie | Rusia acuză Ucraina că a bombardat un autobuz în Donețk | Armata rusă a bombardat orașul natal al lui Volodimir Zelenski
Război în Ucraina, 30 iulie | Războiul "ajunge în Rusia" și este acum "inevitabil", avertizează Zelenski