Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 827. Ucrainenii au lansat un atac major împotriva unei baze a rușilor din Crimeea

Război în Ucraina, ziua 827. Ucrainenii au lansat un atac major împotriva unei baze a rușilor din Crimeea

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 15:00 30 Mai 2024 Modificat la 23:53 30 Mai 2024
razboi ucraina
Război în Ucraina, ziua 827. Washingtonul ar putea modifica interdicția privind atacurile Ucrainei în interiorul Rusiei Sursa foto: Gettyimages

Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:

  • Biden a dat în secret Ucrainei permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei cu arme americane
  • Germania anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina: Armament în valoare de 500 de milioane de euro
  • Atac rusesc cu bombă ghidată lângă Harkov
  • Ucraina a lovit în total 4 nave rusești de patrulare rusești în Crimeea, noaptea trecută
  • Kremlinul acuză NATO că încurajează Ucraina să continue "războiul fără sens" cu Rusia
  • Ucraina a lansat un atac major cu arme occidentale împotriva unei bazei rusești din Crimeea
  • SUA deschid o nouă fabrică de muniții de artilerie, pe fondul cererii în creștere de resurse a Kievului
  • Ucrainenii au lansat un atac major împotriva unei baze a rușilor din Crimeea
  • Rusia afirmă că a neutralizat 13 drone şi 8 rachete ATACMS în Krasnodar şi lângă Crimeea
  • Serghei Lavrov: China ar putea organiza o conferinţă Rusia-Ucraina
  • Italia nu acceptă ca armele occidentale să fie folosite de ucraineni pentru atacuri în Rusia
  • Pistorius salută antrenamentul militarilor ucraineni pe sistemele de apărare aeriană Patriot
  • Ucraina a distrus șapte rachete și 32 de drone lansate de Rusia în cursul nopții
  • Ucrainenii frânează înaintarea rusă în Harkov, dar presiunea Rusiei se concentrează pe Doneţk

​​​​​​​Update 22:30  Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat joi că ţara sa va acorda Ucrainei un nou pachet de armament, în valoare de 500 de milioane de euro, transmite dpa. Pistorius a făcut anunţul la Odessa, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Rustem Umerov pentru a discuta necesităţile militare ale Kievului. El a precizat că este vorba de un număr mare de rachete IRIS-T SLM cu rază medie de acţiune, pentru sistemele de apărare antiaeriană, şi de un număr mai redus de rachete SLS, cu rază de acţiune mai scurtă.

De asemenea, Germania va dota Ucraina cu drone de recunoaştere şi de luptă în Marea Neagră şi cu piese de schimb de care este nevoie urgentă, cum ar fi ţevi pentru artilerie şi motoare pentru tancurile germane Leopard. Se adaugă un milion de gloanţe pentru armamentul de infanterie.

Update 21:20 Atac rusesc cu bombă ghidată lângă Harkov. Trupele ruse au atacat satul Ruska Lozova de lângă Harkov cu o bombă aeriană ghidată, iar un localnic a murit, a anunțat Viacheslav Zadorenko, șeful administrației militare a orașului Dergachyv. În urma bombardamentelor, un bărbat de 56 de ani a murit. A fost avariată și o casă privată.

Update 19:15 Ucraina a lovit în total 4 nave rusești de patrulare rusești în Crimeea, noaptea trecută. Ucraina a lovit în total 4 nave rusești de patrulare rusești în Crimeea, noaptea trecută.

Anterior, HUR a anunțat că două bărci de patrulare ale modelului KS-701 Tunets (Tuna) au fost distruse în atac. „Ocupatorii au folosit aceste nave pentru logistică și pentru patrulare în apele din apropierea peninsulei ocupate”, a spus HUR. Agenția a spus că unitatea sa din Grupul 13 a atacat un depozit de bărci cu drone navale în golful Vuzka, care se află în orașul Chornomorske de pe coasta de vest a Crimeei. În același timp, autoritățile ruse au susținut că un atac cu rachete ucrainene a avariat două feriboturi de transport în orașul-port Kerci, din estul Crimeei.

Update 17:45 Kremlinul a declarat joi că Statele Unite, NATO şi unele ţări europene încurajează Ucraina să continue ceea ce el a numit "războiul fără sens" al Kievului cu Rusia şi le-a acuzat de escaladarea tensiunilor în ultimele săptămâni, relatează Reuters.Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022 în ceea ce a numit o operaţiune militară specială, iar Kievul spune că se apără singur - cu ajutorul armamentului din Occident - într-un efort de a expulza toate forţele ruseşti de pe teritoriul său. Ucraina avertizează, de asemenea, că Rusia face tot ce poate pentru a încerca să submineze moralul şi voinţa de a lupta a ucrainenilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat joi unele ţări occidentale de creşterea tensiunilor din ultimele săptămâni, pentru că au permis Ucrainei să folosească arme furnizate împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei, lucru cu care Statele Unite nu au fost încă de acord în mod public, potrivit news.ro.

Update 17:00 Ucraina a lansat un atac major cu arme occidentale împotriva unei bazei rusești din Crimeea. Atacul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, iar forțele armate ucrainene au lovit ținte din apropierea podului Kerci cu rachete ghidate de precizie. O navă de patrulare rusă Mangust a fost distrusă în timpul atacului, a declarat o sursă militară ucraineană pentru Sky News. Sursa a confirmat, de asemenea, că au fost folosite arme furnizate de Occident, adăugând că acestea „s-au dovedit extrem de eficiente împotriva acestei ținte militare rusești, în ciuda concentrațiilor ridicate de sisteme de apărare antiaeriană rusești”.

Nikolai Lukașenko, șeful transporturilor din Crimeea, instalat de Rusia, a susținut pe Telegram că atacul ucrainean din timpul nopții a avariat două feriboturi de transport. Podul Kerci, care leagă Rusia și Crimeea prin strâmtoarea Kerch, este folosit în mod regulat de Moscova ca un centru logistic pentru a-și aproviziona forțele. Acesta a fost construit în 2018, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.
 

Update 16:00 SUA deschid o nouă fabrică de muniții de artilerie, pe fondul cererii în creștere de resurse a Kievului. Fabrica, încă în construcție în Mesquite, Texas, va produce în curând zeci de mii de proiectile de artilerie în fiecare lună și este prima uzină majoră de armament deschisă de SUA după ce Rusia a declanșat invazia din Ucraina, relatează The New York Times. Cu milioane de dolari de la Congres și cu ajutorul Repkon, o companie de apărare cu sediul în Istanbul, firma americană de apărare General Dynamics a reușit să deschidă fabrica la aproximativ zece luni după ce a început lucrările.

La fabrica din Texas se vor produce lunar aproximativ 30.000 de proiectile de oțel pentru obuzierele de 155 de milimetri care au devenit cruciale pentru efortul de război al Kievului.
 

Update 15:00 Ucrainenii au lansat un atac major împotriva unor ținte militare ale rușilor din Crimeea. Au fost vizate o bază navală, o ambarcațiune de patrulare și mai multe obiective din apropierea Podului Kerci.

Atacul a avut loc joi, pe parcursul nopții. Forțele armate ucrainene au lovit ținte în apropierea Podului Kerci cu rachete ghidate de precizie, potrivit Sky News. 

O barcă de patrulare rusă Mangust a fost distrusă în atac, a anunțat o sursă. Aceasta a mai spus că în timpul atacului au fost folosite arme furnizate de Occident care „s-au dovedit extrem de eficiente împotriva țintei militare rusești, în ciuda concentrațiilor mari de sisteme de apărare aeriană”.

Podul care leagă Rusia și Crimeea peste strâmtoarea Kerci este folosit în mod regulat de Moscova pentru a-și aproviziona forțele. A fost construit în 2018, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Update 13:30 Ministerul Apărării rus a afirmat joi că apărarea antiaeriană a neutralizat 13 drone aeriene ucrainene în regiunea Krasnodar, din sudul ţării, şi în apropiere de peninsula anexată Crimeea, transmite AFP.

Joi dimineaţă, 'cinci drone aeriene ucrainene au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană deasupra regiunii Krasnodar', a indicat ministerul într-un comunicat.

Alte opt drone au fost interceptate în cursul nopţii 'deasupra Mării Negre, în proximitatea litoralului Crimeii', a adăugat ministerul.

Armata rusă mai afirmă că a distrus, în noaptea de miercuri spre joi, două drone navale ucrainene în Marea Neagră, care 'se îndreptau spre Crimeea'.

De asemenea, opt rachete tactice ATACMS au fost distruse de apărarea antiaeriană deasupra Mării Azov, aproape de Crimeea.

Potrivit unui oficial instalat de Rusia în Crimeea, Nikolai Lukaşenko, resturi ale rachetelor doborâte, care ţinteau o facilitate de transport în oraşul Kerci, au produs daune unui număr de două feriboturi. Nu există victime, dar cursele de feribot au fost suspendate pentru a fi evaluate pagubele, a scris el pe reţeaua Telegram, citat de Reuters.

Update 12:30 China ar putea organiza o conferinţă de pace la care să participe Rusia şi Ucraina, a declarat joi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters.

Potrivit lui Lavrov, o astfel de mişcare ar fi o continuare a eforturilor Beijingului de a rezolva criza ucraineană.

'Împărtăşim poziţia (Chinei) potrivit căreia trebuie abordate în primul rând cauzele fundamentale, iar interesele legale ale tuturor părţilor trebuie protejate, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securităţii egale şi indivizibile', a declarat Lavrov în interviul pentru RIA.

'Permiteţi-mi să subliniez încă o dată, aceasta presupune respectarea realităţilor de pe teren, ce reflectă voinţa oamenilor care trăiesc acolo', a adăugat el.

Rusia a chemat în mod repetat la discuţii cu condiţia prealabilă ca Occidentul şi Kievul să-i recunoască câştigurile teritoriale în Ucraina. Kievul a respins aceste propuneri.

În interviu, Lavrov a criticat Statele Unite pentru ajutorul dat Ucrainei şi a spus că Washingtonul a devenit 'complice la crimele regimului de la Kiev'.

Rusia priveşte furnizarea de către Occident Ucrainei de avioane F-16 ce pot fi dotate cu arme nucleare drept o 'acţiune de semnal' a NATO în domeniul nuclear. 'Ei încearcă să ne spună că Statele Unite şi NATO nu se vor da în lături de la nimic în Ucraina', a spus ministrul de externe rus.

'Cu toate acestea, sperăm că exerciţiile ruso-belaruse privind folosirea de arme nucleare non-strategice, ce sunt acum în desfăşurare, să îi trezească oarecum la realitate pe oponenţii noştri, reamintindu-le despre consecinţele catastrofale ale escaladării nucleare suplimentare', a afirmat Lavrov.

În acest context, el a mai spus că Rusia ar putea lua măsuri în zona descurajării nucleare dacă Statele Unite vor desfăşura rachete cu rază scurtă şi medie în Europa şi Asia.

În ce priveşte Orientul Mijlociu, Lavrov a declarat că şi acolo Statele Unite 'alimentează flăcările conflictului'. 

Update 11:00 Italia nu acceptă ca armele occidentale să fie folosite de ucraineni pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. În plus, italienii spun că nu vor trimite trupe în Ucraina. Declarațiile au fost făcute după ce liderii Germaniei și Franței au sugerat că armele ar putea fi folosite contra țintelor militare.

Ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a declarat că armele pe care occidentul le trimite în Ucraina nu ar trebui folosite pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei.

El a spus că „toate armele care pleacă din Italia ar trebui folosite doar în Ucraina” într-un interviu acordat, joi, RAI. Antonio Tajani a adăugat că Italia nu va trimite niciodată trupe în Ucraina, potrivit Sky News.

Luni, vicepremierul italian Matteo Salvini a respins apelul lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, de a ridica restricțiile privind armele.

Update 10:00 Antrenamentul militarilor ucraineni pe sistemele de apărare aeriană Patriot în Germania reprezintă o contribuţie importantă la sprijinirea Ucrainei în apărarea sa împotriva Rusiei, a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius, relatează dpa.

Ucraina are nevoie în prezent cel mai mult de sistemele de apărare aeriană, a declarat Pistorius miercuri în timpul unei vizite la o bază de antrenament din nordul Germaniei.

Pregătirea militarilor ucraineni de către Bundeswehr este un semnal important transmis Ucrainei că Germania este alături de ea, a mai spus ministrul.

Ministrului german al apărării i s-a prezentat un antrenament pe un simulator Patriot.

Şeful unităţii ucrainene antrenate a spus că pregătirea nu poate avea loc atât de eficient decât în afara Ucrainei şi a subliniat că nu consideră necesară relocarea antrenamentului din Germania în Ucraina.

"Acest lucru funcţionează mult mai bine într-o ţară paşnică. Nu există loc în Ucraina care să fie sigur", a mai spus ofiţerul ucrainean sub rezerva anonimatului.

Germania a furnizat până acum Ucrainei două sisteme Patriot şi rachetele asociate. O a treia unitate i-a fost promisă Ucrainei şi urmează să fie livrată în curând Kievului. Pistorius a afirmat că prin această decizie Germania a renunţat la un sfert din capacităţile sale Patriot.

Ministrul german al apărării s-a arătat precaut în ceea ce priveşte discuţia referitoare la acordarea permisiunii Ucrainei de a folosi armele furnizate de Germania pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei.

"Ar trebui să fie clar în interesul tacticii şi strategiei militare că nu ar trebui să discutam public ceea ce este posibil, ceea ce este permis şi ceea ce ne-am dori să vedem sau nu", a mai spus el.

Update 09:00 Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus șapte rachete și 32 de drone lansate de Rusia în timpul nopții de miercuri spre joi, a declarat comandantul forțelor aeriene ucrainene, citat de Reuters.

Oficialul a spus pe Telegram că Rusia a lansat în total 51 de rachete și drone.

Comandantul a precizat că forțele ruse au atacat „instalații militare și infrastructuri critice din Ucraina”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Primarul orașului Harkov, Ihor Terejov, a spus că infrastructura critică din oraș a fost bombardată în timpul nopții și că patru persoane au fost rănite.

Alte autorități civile și militare nu au raportat victime și distrugeri provocate de atacuri.

Update 08:00 Armata ucraineană a reuşit să limiteze înaintarea trupelor ruse pe noul sector de front deschis de Rusia în regiunea nord-estică Harkov, însă armata rusă progresează în regiunea estică Doneţk, unde ameninţă oraşul Pokrovsk, în timp ce comisarul rus pentru drepturile omului a pus pe seama Kievului suspendarea schimburilor de prizonieri între cele două tabere, transmit miercuri agenţiile EFE şi DPA.

Forţele ruse din Harkov au trecut la "apărare activă" în zona din proximitatea capitalei regionale omonime, în apropierea satului Lipţi, şi au pierdut unele poziţii în oraşul Vovceansk, unde continuă luptele de stradă, scrie analistul militar ucrainean Kostiantin Maşoveţ pentru grupul "Rezistenţa Informativă".

"Situaţia în oblastul Harkov este stabilă. Ruşii nu pot trece de poziţiile noastre", a declarat la rândul său din regiunea atacată Oles Maliarevici, sub-comandant al batalionului de drone de asalt "Ahile" al armatei ucrainene. Potrivit acestuia, există concentrări de trupe ruse de cealaltă parte a graniţei, pe teritoriul Rusiei, dar artileria ucraineană nu are o rază de acţiune suficientă pentru a le lovi, iar dronele ucrainene sunt doborâte de antiaeriana rusă.

Şi analistul militar ucrainean citat mai sus confirmă că Rusia acumulează forţe în zonă pentru a încerca să înainteze, dar oraşul Harkov cel puţin deocamdată nu este ameninţat. "Inamicul nu a renunţat la planurile sale. Până acum ne-a testat apărarea. Ne-au costat multe eforturi să-l oprim", afirmă la rândul său sub-comandantul Brigăzii a 3-a de Asalt ucrainene, Maksim Jorin.

În schimb, în provincia estică Doneţk, zona dintre oraşul Pokrovsk, aflat sub control ucrainean, şi oraşul Avdiivka, ocupat de armata rusă, continuă să fie sectorul de front unde se dau luptele cele mai intense. Armata ucraineană admite înaintări ale trupelor ruse acolo, vorbind despre un "succes parţial" al acestora şi despre "măsuri de stabilizare" întreprinse de trupele Kievului.

Şi canalul de Telegram "DeepState", apropiat armatei ucrainene, scrie despre înaintări limitate ale trupelor ruse în acea zonă din Doneţk, precum şi în apropierea oraşului Ceasov Iar. Totuşi, în loc să-şi dezvolte înaintarea anterioară din direcţia localităţii ocupate Oceretîne, trupele ruse au preferat să-şi consolideze câştigurile prin întărirea flancurilor.

Localităţile Pokrovsk şi Toreţk sunt probabil următoarele obiective ale Rusiei, dar bariere naturale formate din canale şi râuri le-ar putea îngreuna înaintarea.

Potrivit unui expert militar ucrainean, Oleksandr Kovalenko, trupele ucrainene trebuie să contracareze ameninţarea crescândă reprezentată de bombele aeriene ghidate şi de micile drone explozive, trupele ruse lansând zilnic circa 250 de astfel de drone, faţă de aproximativ 150 la începutul anului, iar numărul bombelor glisante cu mare putere distructivă lansate de bombardierele ruseşti Sukhoi SU-34 a ajuns la peste 3.500 în perioada scursă din iunie anul trecut.

Într-un interviu publicat marţi de Reuters, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a afirmat că Ucraina va primi "foarte curând" primele avioane de vânătoare F-16, dar aproximativ jumătate din ajutorul militar occidental de care are mare nevoie soseşte cu întârziere şi a estimat că Rusia se pregăteşte să deschidă încă un front în nordul Ucrainei, în regiunea Sumî.

Pe de altă parte, comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalova, a acuzat miercuri Ucraina pentru suspendarea schimburilor de prizonieri, ca urmare a "noilor condiţii născocite de Kiev", fără a le preciza.

Ultimul schimb de prizonieri de război între Rusia şi Ucraina a fost în februarie. Totuşi, potrivit responsabilei ruse, oficiali din cele două ţări continuă să viziteze prizonierii deţinuţi de cealaltă tabără pentru a monitoriza respectarea drepturilor acestora. 

Update 00:00 Washingtonul își va "adapta și ajusta, dacă este necesar” interdicția care împiedică Ucraina să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de SUA, a declarat miercuri secretarul american de stat, Antony Blinken, potrivit The Kyiv Independent.

Această restricție a împiedicat Kievul să utilizeze armament american avansat, cum ar fi rachetele ATACMS, pentru a ataca forțele ruse care se concentrează în apropierea regiunii Harkov, unde Rusia a lansat o ofensivă la începutul lunii mai.

În ultimele zile, tot mai mulți aliați ai Ucrainei, inclusiv șeful NATO, au susținut că Ucraina ar trebui să fie autorizată să lovească în interiorul Rusiei, crescând presiunea asupra Washingtonului pentru a modifica politica sa. Reprezentanți ai Finlandei, Canadei și Poloniei au emis miercuri declarații separate, afirmând că Ucraina poate folosi armele lor pentru a ataca ținte aflate pe teritoriul rus.

Aflat într-o vizită în Republica Moldova, înaintea reuniunii NATO de la Praga, Antony Blinken a menționat că, pe măsură ce condițiile de pe câmpul de luptă s-au schimbat în timpul invaziei, SUA „au adaptat și ajustat” sprijinul și armele furnizate Ucrainei.

Întrebat dacă această declarație implică o posibilă schimbare a politicii SUA privind atacurile asupra țintelor din interiorul Rusiei, Antony Blinken a răspuns: "La fiecare pas, pe parcursul războiului, ne-am adaptat și ajustat după cum a fost necesar. Și exact asta vom face și în continuare”.

Război în Ucraina, 29 mai 2024 | Țările UE nu se decid cu privire la trimiterea de instructori militari în Ucraina

Război în Ucraina, 28 mai 2024 | Ucraina poate folosi avioanele F-16 belgiene doar pe teritoriul ucrainean

Război în Ucraina, 27 mai 2024 | SUA vor participa la summit-ul de pace din Ucraina | Proteste în fața ambasadei din Kiev

Război în Ucraina, 26 mai 2024 | Zelenski, apel către Joe Biden și Xi Jinping să se alăture summitului pentru pace

Război în Ucraina, 25 mai 2024 | Hipermarket din Harkov, lovit de armata rusă. Doi oameni au murit și alți zeci au fost răniți

×
Etichete: Război Ucraina
x close