Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 96 | Preşedintele SUA a anunţat că nu va trimite Ucrainei sisteme de artilerie care pot fi utilizate pentru atacarea Rusiei

Război în Ucraina, ziua 96 | Preşedintele SUA a anunţat că nu va trimite Ucrainei sisteme de artilerie care pot fi utilizate pentru atacarea Rusiei

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 17:30 30 Mai 2022 Modificat la 00:03 31 Mai 2022
razboi in ucraina 30 mai 2022
Război în Ucraina, ziua 96. Lupta pentru Donbas continuă, bombardamente puternice în estul Ucrainei Sursa foto: Hepta | DPA Images / Mykhaylo Palinchak

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski l-a concediat pe șeful Serviciului de Securitate din Harkov
  • Sergei Lavrov a dezmințit zvonurile că președintele Vladimir Putin ar fi bolnav
  • Estul Ucrainei a devenit principalul front de luptă
  • Volodimir Zelenski a vizitat regiunea și orașul Harkov pentru prima dată de la începutul războiului
  • Macron și Scholz, criticați dur după discuția de 80 de minute cu Putin
  • Un jurnalist francez a fost ucis în regiunea Luhansk
  • Combatanţii de la Azovstal, prizonieri la ruşi, riscă pedeapsa cu moartea
  • Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat luni că nu intenţionează să trimită Ucrainei sisteme de artilerie care pot fi utilizate pentru atacuri pe teritoriul Rusiei
  • Vladimir Putin a declarat că este dispus să faciliteze exportul de cereale din porturile ucrainene
  • Volodimir Zelenski, apel la unitatea UE în adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Update 30 mai, ora 22:40 Noi imagini din satelit arată o activitate intensă în Insula Şerpilor, la doar 45 de km de România. 

Imaginile, publicate de Planet.com și Maxar Technologies, arată o activitate intensă pe Insula Șerpilor, ocupată de trupele ruse. Se poate vedea o barjă rusească cu o macara și o navă de debarcare, alături de vreo 14 vehicule suplimentare pe insulă.

Update 30 mai, ora 21:30 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut apel la o "mai mare unitate" în Uniunea Europeană pentru a permite adoptarea unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, potrivit AFP.

"Europa trebuie să își arate puterea. Pentru că Rusia vede doar în forță un argument.(...) Este timpul să nu fiți divizați, nu fragmentați, ci un întreg unit", a spus el într-un mesaj video difuzat în cadrul unui summit extraordinar al UE la Bruxelles.

Update 30 mai, ora 21:07 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, că Rusia este dispusă să faciliteze exportul liber de cereale din porturile ucrainene fără obstacole, în coordonare cu Turcia, anunţă Kremlinul după convorbirea liderului rus cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

„În timpul discuţiei despre situaţia din Ucraina, s-a pus accent pe asigurarea unei navigaţii sigure în Marea Neagră şi Azov şi pe eliminarea ameninţării minelor din apele lor”, a transmis Kremlinul cu privire la convorbirea lui Putin cu Erdogan.

Update 30 mai, ora 20:20 Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat luni că nu intenţionează să trimită Ucrainei sisteme de artilerie care pot fi utilizate pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, dar Administraţia de la Kiev a avertizat că în acest caz victoria este "improbabilă".

"Nu intenţionăm să furnizăm Ucrainei sisteme de rachete" care pot atinge teritoriul Rusiei, a declarat preşedintele Joseph Biden, citat de agenţia Reuters.

Administraţia de la Kiev cere Statelor Unite Sisteme de rachete cu lansatoare multiple (MLRS), care au rază de acţiune de aproximativ 300 de kilometri.

"Este improbabilă o victorie militară" împotriva Rusiei, dacă Washingtonul nu furnizează sisteme de artilerie avansate, a reacţionat Aleksei Arestovici, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

"Aceste arme sunt esenţiale pentru destinul Ucrainei şi pentru independenţa naţiunii", a argumentat oficialul ucrainean, subliniind că şi un număr mic de sisteme de armament de acest fel ar modifica situaţia conflictului.

"Fără aceste sisteme, probabil vom putea stabiliza totuşi linia frontului, dar am pierde luptele la Herson, Lugansk, Doneţk şi în zone din Zaporijjea", a subliniat Aleksei Arestovici, citat de CNN.

Statele occidentale se tem că armata ucraineană ar putea utiliza sistemele avansate de artilerie pentru a ataca obiective de pe teritoriul Rusiei, ceea ce riscă să amplifice conflictul.

Update 30 mai, ora 19:42 Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, la Bruxelles, că România este de acord cu impunerea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

"Este vorba de un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară", a declarat Klaus Iohannis.

Update 30 mai, ora 19:10 Combatanţii ucraineni din regimentul Azov care s-au predat în urma luptei de la Mariupol în Ucraina vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea, a declarat, luni, un oficial din regiunea separatistă pro-rusă Doneţk, relatează Le Figaro.

Autorităţile ruse îi prezintă pe luptătorii Azov drept ”neonazişti” şi intenţionează să îi trateze drept criminali de război, nu drept prizonieri de război.

”Toţi prizonierii de război se află pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat, la televiziunea rusă, Yuri Sirovatko, ministrul Justiţiei al acestei republici autoproclamate din estul ţării.

”Concret, avem 2.300 de prizonieri de război din (oţelăria) Azovstal”, a precizat el, înainte de a adăuga că regimentul ”Azov este considerat organizaţie teroristă” , iar toţi ”vor fi supuşi ”anchetelor penale” în vederea deschiderii unui proces.

”Asemenea infracţiuni se pedepsesc la noi cu pedeapsa capitală, pedeapsa cu moartea”, a conchis ministrul.

Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului, care rămăseseră în oţelăria Azovstal, s-au predat forţelor ruse în perioada 16 – 20 mai, după trei luni de lupte intense.

Autorităţile ruse îi prezintă pe luptătorii de la Azov, regiment înfiinţat de naţionalişti ucraineni, drept ”neonazişti” şi intenţionează să îi trateze drept criminali de război şi nu prizonieri de război.

Sâmbătă, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz, i-au cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, să îi elibereze.

Update 30 mai, ora 18:05 Municipalitatea din Kiev va aloca aproape 19 milioane de euro pentru reconstrucția clădirilor rezidențiale și a instituțiilor publice afectate de bombardamentele rușilor, potrivit Ukrinform.

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, spune că și guvernul din Ucraina va da peste 6 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii. Vitali Klitschko susține că în urma bombardamentelor au fost afectate aproape 400 de clădiri din care mai mult de jumătate sunt rezidențiale.

Update 30 mai, ora 16:00 Un jurnalist francez a fost ucis luni în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regional Serhiy Haidai, potrivit Sky News.

Haidai a declarat că reporterul a fost ucis în timpul unei evacuări din regiunea care s-a confruntat cu focuri de armă intense în ultimele zile, pe măsură ce invazia rușilor continuă.

„Astăzi, vehiculul nostru blindat de evacuare urma să ia 10 persoane din zonă și a intrat sub focul inamicului. Șrapnelul de la obuze a străpuns blindajul mașinii, un jurnalist francez acreditat care făcea un material despre evacuare a avut o rană fatală la gât. Un polițist de patrulă a fost salvat de cască", a explicat Serhiy Haidai.

Haidai a confirmat că evacuarea a încetat.

Update 30 mai, ora 14:00 Cel puţin 22.000 de victime confirmate în Mariupol

Sunt „cel puţin 22.000” de victime confirmate la Mariupol de la începutul conflictului. Primarul Vadim Boichenko relatează asta pe Telegram.

„Dar avem din ce în ce mai multe dovezi că crimele ruseşti au dus la consecinţe mai grave”, a adăugat el, vorbind despre descoperirea altor gropi comune.

Update 30 mai, ora 13:30 Regiunea Herson din Ucraina, controlată de trupele ruse, a început să exporte cereale către Rusia

Regiunea ucraineană Herson, controlată de Rusia, a început să exporte în Rusia cereale recoltate anul trecut, anunţă agenţia de ştiri TASS, care a citat un oficial local de rang înalt.

”Avem spaţiu pentru a stoca (noua recoltă), deşi avem multe cereale aici. Oamenii îl scot acum parţial, după ce s-au înţeles cu cei care îl cumpără din partea rusă", a declarat Kirill Stremousov, adjunctul şefului administraţiei militaro-civile, potrivit Medifax.

Update 30 mai, ora 12:30 O mașină capcană a explodat în Melitopolul ocupat de ruși

O mașină-bombă a explodat luni în orașul Melitopol, ocupat de ruși, din sudul Ucrainei, a informat presa de stat rusă. 

Mașina a fost parcată în centrul orașului, lângă Casa de Cultură, unde își desfășoară activitatea oficialii ruși din oraș

Update 30 mai, ora 11:00 Zelenski l-a concediat pe șeful Serviciului de Securitate din Harkov pentru că ”nu a lucrat pentru apărarea orașului, ci s-a gândit doar la el personal”

Președintele Volodimir Zelenski l-a concediat pe Roman Dudin, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Harkov, pentru că nu a lucrat pentru apărarea Harkovului din primele zile ale războiului.

El a spus că ” l-a anchetat și l-a concediat pe șeful SBU din regiune ” pentru că nu a lucrat pentru apărarea orașului din primele zile ale războiului de amploare, ci doar s-a gândit la el personal. Motivele oficialului ar trebui clarificate de către ofițerii de aplicare a legii”.

Update 30 mai, ora 10:30 Președintele Zelenski i-a decorat la Harkov, pe apărătorii orașului

Președintele ucrainean,Volodimir Zelenski a vizitat pentru prima dată linia frontului din afar Kievului. Zelenski a mers în Harkov și a decorat mai mulți militari.

Update 30 mai, ora 10:00 Explozie puternică în centrul Melitopolului

O explozie puternică a avut loc în această dimineaţă în centrul oraşului Melitopol.

Potrivit agenţiilor ucrainene, explozia a avut loc nu departe de sediul forţelor ruse prin urmare, potrivit Ria Melitopol, nu este exclus ca ar putea fi vorba despre o acţiune desfăşurată de rezistenţa ucraineană.

Imaginile difuzate de presă arată că o femeie rănită în explozie este transportată pe o targă.

Update 30 mai, ora 08:30 Sergei Lavrov a dezmințit zvonurile că președintele Vladimir Putin ar fi bolnav

Sănătatea preşedintelui rus Vladimir Putin şi a familiei sale sunt socotite subiecte tabu în Rusia, putând fi abordare doar în străinătate. Lavrov a vorbit pentru prima dată despre ”boala lui Putin”.

”Nu cred că cineva lucid poate vedea la Putin simptomele vreunei boli”, a afirmat Lavrov. Oficialul Moscovei a subliniat apoi că Putin, care va împlini 70 de ani în octombrie, apare în public ”în fiecare zi. Îl poţi vedea pe ecran, îl poţi citi, îi poţi asculta discursurile.

Îi las pe cei care răspândesc astfel de zvonuri să rezolve problema cu conştiinţa, în ciuda oportunităţilor zilnice pe care le au de a verifica ce se întâmplă”.

Armata ucraineană spune că bombardamentele rusești transfrontaliere în regiunile nordice Sumy și Cernihiv au fost reluate duminică, relatează CNN.

În nota sa operațională, Statul Major General al Forțelor Armate a mai spus că, în Donbas, "principalul obiectiv al inamicului este de a înconjura trupele noastre în zonele Lysychansk și Severodonetsk și de a bloca principalele rute logistice".

Acesta a precizat că forțele rusești "încearcă să obțină un punct de sprijin la periferia nord-estică a orașului Severodonetsk, desfășurând operațiuni de asalt în direcția centrului orașului".

Trupele ucrainene continuă să își mențină pozițiile în Severodonetsk și în orașul vecin Lysychansk, în ciuda bombardamentelor și a atacurilor aeriene constante.

Statul Major General a precizat că eforturile Rusiei de a degrada apărarea ucraineană mai la vest au continuat, fiind folosite sisteme de artilerie, mortiere și rachete multiple împotriva mai multor orașe și sate în direcția Bakhmut.

Acesta a precizat că au continuat eforturile rusești de a traversa râul Siverskyi Donets în anumite zone.

Printre mai multe orașe și sate din nordul Ucrainei care au fost lovite de bombardamente transfrontaliere se numără Hirsk și Hrinivka din Cernăuți și Bachivsk și Seredyna-Buda din Sumy. Analiștii spun că atacurile rusești asupra acestor zone sunt menite să împiedice redistribuirea forțelor ucrainene pe principalele fronturi din Donbas.

Armata nu a oferit alte detalii despre o contraofensivă ucraineană în regiunile sudice Herson și Mykolaiv, care a fost lansată sâmbătă, dar a precizat că bombardamentele rusești asupra așezărilor din apropierea orașului Kryvyi Rih, tot în sud, au folosit mortiere, lovituri aeriene și artilerie. Liniile frontului din acea regiune s-au schimbat puțin în ultimele săptămâni.

Război în Ucraina, 29 mai | Președintele Ucrainei, surpriză pentru ruși la Harkov, Macron și Scholz, criticați dur

Război în Ucraina, 28 mai | Rușii au redeschis portul din Mariupol pentru a fura mărfurile ucrainenilor

Război în Ucraina, 27 mai Putin, ”pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, spune Austria | Rușii au capturat orașul Lyman

Război în Ucraina, 26 mai Situație critică la Donețk și Lugansk | Serghei Lavrov, un nou avertisment pentru Occident

Război în Ucraina, 25 mai Belarus recunoaște că livrează arme Rusiei | ONU admite că Rusia ar putea lovi Ucraina cu arme nucleare

×
x close