Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 831. "Sprijinul Chinei pentru Rusia prelungește războiul din Ucraina." Zelenski, apariție-surpriză la Singapore

Război în Ucraina, ziua 831. "Sprijinul Chinei pentru Rusia prelungește războiul din Ucraina." Zelenski, apariție-surpriză la Singapore

Război în Ucraina, ziua 831. Un număr total de 133.000 de cazuri de crime de război ruse în Ucraina sunt investigate în prezent, a declarat consilierul german al procurorului general ucrainean într-un interviu pentru presa germană, relatează publicaţia dpa.

razboi in ucraina 3 iunie 2024
Război în Ucraina, ziua 831. Numărul crimelor de război ruse în Ucraina crește alarmant
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iun 2024   •   12:34

Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:

  • ISW: Utilizarea armamentului occidental asupra țintelor din Rusia, condiție crucială pentru ca Ucraina să respingă atacurile în Harkov
  • 1,5 milioane de bărbați ucraineni s-au înregistrat pentru recrutare (minister)
  • Volodimir Zelenski, în legătură cu revenirea lui Donald Trump la președinția SUA: "Riscă să fie un lider care pierde!"
  • Rusia avertizează SUA: "Greșeli cu consecințe fatale!"
  • Zelenski: Sprijinul Chinei pentru Rusia prelungește războiul din Ucraina!
  • Un mort și doi răniți după un atac rusesc asupra orașului Harkov, anunță guvernatorul local
  • Numărul crimelor de război ruse în Ucraina a crescut puternic, anunță consilierul german al procurorului general ucrainean
  • Doi morți într-un incendiu la o rafinărie din nord-vestul Rusiei
  • Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Update 16:00 Permisiunea acordată Ucrainei, de a utiliza sistemele occidentale de armament împotriva țintelor din Rusia, este o condiție crucială pentru ca forțele Kievului să respingă atacurile Moscovei pe noul front deschis în Harkov.

Concluzia aparține think-tankului american ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).

Președintele american Joe Biden a anunțat recent ridicarea parțială a restricțiilor referitoare la modul în care Ucraina poate folosi echipamentele militare trimise de SUA.

De asemenea, alte 11 țări occidentale au ridicat recent, fie parțial, fie complet, restricțiile privind utilizarea, de către Kiev, a armelor furnizate.

Consecința este că Ucraina poate folosi acum arme americane și din alte țări vestice pentru a lovi în interiorul Rusiei, amintește Sky News.

"Capacitatea ucrainenilor de a doborî avioane militare rusești într-o zonă de front indică faptul că forțele ucrainene vor fi, probabil, capabile să reproducă aceleași efecte atât cu sisteme proprii, cât și cu sisteme furnizate de Occident, pentru a proteja nordul regiunii Harkov și orașul omonim de atacurile rusești cu bombe ghidate", estimează ISW.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că forțele rusești nu ar putea cuceri orașul Harkov dacă armata țării sale ar primi două sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a le desfășura în regiune.

Update 14:40 Aproximativ 1,5 milioane de bărbați s-au înscris pentru recrutare în Ucraina.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării din această țară.

După ce noua lege ucraineană privind mobilizarea a intrat în vigoare la 18 mai, bărbații cu vârstă de încorporare au avut la dispoziție 60 de zile pentru a-și actualiza datele personale, astfel încât statul să îi poată localiza.

Potrivit unui videoclip postat pe canalul YouTube al ministerului ucrainean, majoritatea actualizărilor au fost făcute pe noua aplicație online Reserve+.

Sursa citată a adăugat că 14.000 de bărbați ucraineni care trăiesc în străinătate în 124 de țări și-au actualizat datele de identificare.

Pe lângă utilizarea aplicației, ucrainenii își pot actualiza datele la centrele de servicii publice sau la birourile de recrutare.

Update 12:37 Volodimir Zelenski s-a pronunțat în legătură cu scenariul în care Donald Trump câștigă în noiembrie alegerile prezidențiale din SUA și impune, ulterior, un plan de pace defavorabil Ucrainei.

Președintele ucrainean a estimat că liderul republican riscă să fie "un președinte pierzător" dacă va da curs unui astfel de scenariu.

Zelenski a recunoscut că nu are încă nicio strategie pentru cazul în care Trump va câștiga în noiembrie.

El a dezvăluit că fostul premier britanic conservator Boris Johnson l-a abordat pe liderul republican în numele său, relatează The Guardian.

Zelenski s-a declarat, de asemenea, conștient că, din postura de președinte al SUA, Donald Trump ar putea obliga Ucraina să accepte o înfrângere zdrobitoare în fața Rusiei, dacă va dori să facă acest lucru.

"Ucraina, cu mâinile goale, fără arme, nu va putea să se lupte cu o armată rusă de milioane de oameni", a anticipat Volodimir Zelenski.

"O încetare a focului este o capcană. Vrea (Trump) să devină un președinte pierzător?", s-a întrebat, retoric, președintele ucrainean.

El a mers mai departe cu speculațiile, afirmând că, după o pauză în ostilități, Vladimir Putin va relua conflictul și îl va face pe Trump să pară "foarte slab" în ochii lumii.

Update 11:28 Ministerul rus de Externe a transmis Statelor Unite să nu facă "greșeli care ar putea avea consecințe fatale", cu referire la permisiunea acordată Ucrainei, de a lovi ținte de pe teritoriul rusesc cu arme occidentale.

Potrivit Moscovei, discuțiile despre autorizarea Ucrainei de a trage cu sisteme americane Patriot asupra teritoriului rus arată că "Occidentul se află pe calea escaladării".

"Rusia va lua toate măsurile pentru a contracara astfel de amenințări", a adăugat ministerul rus.

În luna aprilie, Pentagonul a declarat că va grăbi livrarea de rachete pentru sisteme Patriot și de muniție de artilerie către Ucraina, ca parte a unui nou pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari.

Totuși, SUA nu va trimite în Ucraina (alte) sisteme Patriot, a declarat atunci secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin.

Update 09:12 Sprijinul acordat Rusiei de China va extinde războiul din Ucraina.

Estimarea aparține președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut un apel la țările din regiunea Asia-Pacific să se alăture summit-ului de pace ce are loc la jumătatea acestei luni în Elveția și la care Rusia nu a fost invitată.

Zelenski și-a făcut o apariție surprinzătoare la Singapore, la o reuniune a șefilor Apărării din întreaga regiune Asia-Pacific, inclusiv China și SUA.

"Cu sprijinul acordat de China Rusiei, războiul va dura mai mult. Acest lucru este rău pentru întreaga lume. Nu e bine nici pentru China, care declară că susține oficial integritatea și suveranitatea teritorială a statelor", a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă.

China susține că este neutră în războiul purtat de Rusia în Ucraina și s-a declarat în favoarea unei soluții politice la conflict.

Pe de altă parte, Beijingul și-a întărit parteneriatul strategic și diplomatic cu Moscova, de la invazia din 24 februarie 2022.

Update 08:00 O persoană a murit și alte două au fost rănite într-un atac rusesc asupra orașului Harkov, în timpul nopții de duminică spre luni.

Informația a fost comunicată de guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, citat de presa internațională.

Victimele au fost înregistrare după ce un complex de recreere a fost lovit în districtul Zmiiv, a scris Sinegubov pe Telegram.

Regiunea Harkov, care se învecinează cu Rusia, și orașul Harkov, care este centrul administrativ al regiunii, au fost lovite aproape zilnic în ultimele săptămâni, atacurile intensificându-se după ce forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în zonă.

Update 00:00 Numărul reprezintă o "creştere uriaşă", a declarat Klaus Hoffmann pentru Neue Osnabrücke Zeitung, care a publicat duminică afirmaţiile sale. "Multe dintre ele sunt complet documentate", a adăugat el. Numărul este mai mult decât dublu decât cel de 56.000 de cazuri de la sfârşitul lui 2022.

Hoffmann a menţionat atacurile aeriene ale Rusiei asupra unor ţinte civile şi adopţiile forţate de copii ucraineni printre aceste crime de război. Deşi a spus că nu vrea să se antepronunţe înaintea verdictului legal, el şi-a exprimat părerea personală că acţiunile ruse "pot fi descrise doar ca terorism împotriva populaţiei civile".

Multe dintre presupusele crime de război au fost documentate chiar de ruşi, în contextul în care ofiţerii de comandă responsabili au fost recompensaţi pentru acestea. După declanşarea invaziei Rusiei din Ucraina în februarie 2022, Hoffmann a fost consilier al procurorului general al Ucrainei. El a lucrat anterior pentru Tribunalul penal internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga.

Război în Ucraina, 2 iunie 2024 | Președintele Volodimir Zelenski participă la reuniunea unor înalți oficiali în domeniul securității, în Singapore

Război în Ucraina, 1 iunie 2024 | Infrastructura energetică din cinci regiuni, afectată de un atac aerian masiv al Rusiei

Război în Ucraina, 31 mai 2024 | Şeful NATO respinge avertismentele ruseşti de escaladare a războiului: "Autoapărarea nu înseamnă escaladare”

Război în Ucraina, 30 mai 2024 | Ucrainenii au lansat un atac major împotriva unei baze a rușilor din Crimeea

Război în Ucraina, 29 mai 2024 | Țările UE nu se decid cu privire la trimiterea de instructori militari în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close