Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 826. Țările UE nu se decid cu privire la trimiterea de instructori militari în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 826. Țările UE nu se decid cu privire la trimiterea de instructori militari în Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 21:48 29 Mai 2024 Modificat la 21:49 29 Mai 2024
razboi in ucraina 29 mai 2024
Război în Ucraina, ziua 826. Țările UE nu se decid privind trimiterea de instructori militari în Ucraina. Măsura ar duce la escaladarea tensiunilor cu Rusia Sursa foto: pexels.com

Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:

  • Bilanțul final al victimelor atacului de la hipermarketul din Harkov. Operațiunile de căutare și salvare s-au încheiat
  • Două persoane au murit și alte două au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra Nikopolului
  • Polonia a dat undă verde Ucrainei să folosească armele primite pe teritoriul Rusiei
  • Rusia afirmă că dronele pe care le are armata ucraineană pot lovi de la sute de kilometri
  • Ucraina va primi primele obuze ca parte a inițiativei cehe
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să asiste la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea Aliaţilor în Franţa
  • Suedia anunță un ajutor militar de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
  • Noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov, a trimis telegrame forțelor Moscovei din Ucraina, mulțumindu-le pentru progresele înregistrate pe câmpul de luptă
  • Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și securitatea energetică a țării vor fi pe agenda discuției cu ocazia vizitei efectuate de secretarul de stat american Antony Blinken, la Chișinău
  • Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 din cele 14 drone de atac de tip Shahed lansate în timpul unui atac rusesc în noaptea de 29 mai
  • Atac cu bombe ghidate asupra Harkov
  • Trei răniți la Donețk, după un atac rusesc cu o bombă de 1,5 tone
  • Rusia nu intenționează acum să repornească centrala nucleară Zaporojie, spune directorul Rosatom

Update 21.37 Bilanțul final al victimelor atacului de la hipermarketul din Harkov. Operațiunile de căutare și salvare s-au încheiat

Operațiunile de căutare și salvare după atacul rusesc asupra hipermarketului „Epitsentr” din Harkov s-au încheiat, a anunțat miercuri ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit acestuia atacul de sâmbătă al forțelor ruse asupra acestui hipermarket de materiale de construcții a ucis în total 19 persoane - 12 bărbați și șapte femei, inclusiv un băiat de 17 ani și o fată de 12 ani. 54 de persoane au fost rănite.

Forțele ruse ar fi lovit hipermarketul din Harkov cu două bombe aeriene ghidate. O a treia bombă a fost găsită ulterior la locul atacului.

"Șaisprezece rude ale persoanelor dispărute după atac au furnizat mostre biologice pentru examinare", a declarat Klimenko. Se pare că au fost efectuate în total 100 de teste.

"Nu a fost ușor. A fost nevoie de echipamente speciale 24 de ore din 24 pentru a-i căuta pe cei uciși printre dărâmături, iar aceștia au fost identificați rapid cu ajutorul unui laborator de ADN”, a precizat ministrul.

Update 20.06 Două persoane au murit și alte două au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra Nikopolului

Trupele armatei ruse au atacat astăzi oraşul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. În urma atacului două persoane au fost ucise şi alte două au fost rănite, a anunţat guvernatorul Serhii Lysak.

Update 17.50 Polonia a dat undă verde Ucrainei să folosească armele primite pe teritoriul Rusiei

Vice-ministrul polonez al Apărării, Cezary Tomczyk, a confirmat miercuri că Ucraina este liberă să folosească cum doreşte împotriva teritoriului rus armele pe care i le oferă Polonia şi le-a cerut celorlalte state ce furnizează ajutor militar Kievului în războiul cu Rusia să procedeze la fel, a transmis Agerpres.

"Ucraina are dreptul să lupte şi să se apere cum consideră de cuviinţă”, a declarat vice-ministrul polonez al apărării, Cezary Tomczyk la o emisiune radiofonică, în plină controversă asupra posibilităţii folosirii de către Ucraina a armelor occidentale pentru atacuri în interiorul Rusiei.

"Nu există restricţii asupra folosirii armelor poloneze pe care le-am trimis” Ucrainei, a insistat vice-ministrul Cezary Tomczyk, care a îndemnat "ţările occidentale să ridice restricţiile” la acest capitol, deşi el a admis că aceasta este o chestiune "complexă” ce poate crea "diverse probleme”.

Update 16.16 Rusia afirmă că dronele pe care le are armata ucraineană pot lovi de la sute de kilometri

Dronele ucrainene au capacitatea de a lovi o țintă aflată la o distanță de până la 1.550 de kilometri, dar Moscova a fost protejată, a declarat un înalt oficial al forțelor aeriene ruse, transmite Sky News.

Comentariile, făcute de Dmitri Bogdanov, șeful departamentului de război radio-electronic al Forțelor Aerospațiale Ruse, sugerează că o porțiune largă de teritoriu rusesc care se învecinează cu Ucraina este vulnerabilă la atac.

”Inamicul nu stă pe loc”, a declarat Bogdanov, citat de agenția de presă de stat Tass. ”Acum, vehiculele aeriene fără pilot pot traversa o zonă de până la 2.500 de kilometri, iar multe regiuni [rusești] sunt conștiente de acest lucru”.

Aceasta vine după ce o sursă de la Kiev a declarat luni pentru Reuters că o dronă ucraineană a încercat cel mai profund atac de până acum, vizând un sistem militar rusesc de radare de avertizare timpurie în regiunea Orenburg, la aproape 1.000 de kilometri distanță. De la începutul anului, atacurile cu drone au lovit, de asemenea, infrastructura critică de rafinare a petrolului din Rusia.

Update 14:30. Ucraina va primi primele obuze ca parte a inițiativei cehe în zilele următoare – șeful guvernului de la Praga Kievul va primi primul lot de muniție achiziționată în cadrul inițiativei cehe în luna iunie, a anunțat prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, citat de BBC Rusia.

”Primele zeci de mii de obuze de 155 mm vor fi livrate în luna iunie. Ucraina se poate aștepta la primul lot în zilele următoare”, a declarat Petr Fiala.

Update 13:30. Țările occidentale i-au cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu facă presiuniîn mod individual asupra aliaților pentru a sprijini un calendar clar pentru aderarea Ucrainei la NATO, relatează ziarul britanic The Telegraph.

În pregătirea summitului NATO de la Washington, programat pentru 9-11 iulie, Germania și Statele Unite au „avertizat ferm” Ucraina să nu ceară un termen clar pentru intrarea sa în alianță. Partenerii Ucrainei l-au avertizat pe Zelenski să nu ceară „imposibilul” de la alianță, scrie ziarul britanic.

Update 12:30. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să asiste la 6 iunie, în Normandia, la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea Aliaţilor în Franţa, a anunţat omologul său francez Emmanuel Macron, relatează AFP și News.ro.

”Voi avea ocazia, atunci când preşedintele Zelenski va veni în Franţa, cu ocazia Zilei Z, săptămâna viitoare, să-l primesc şi să mă exprim pentru a anunţa ceea ce vom face”, în afară de susţinerea Ucrainei, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă comună cu Olaf Scholz, la Meseberg, Emmanuel Macron.

”Nu voi comenta cu privire la comentarii necoordonate şi nefericite”, a răspuns el întrebat despre o trimitere a unor instructori militari francezi în Ucraina.

Update 11:30. Suedia va trimite Ucrainei un ajutor militar în valoare de 13,3 miliarde de coroane suedeze (1,3 miliarde de dolari). Acesta este cel mai mare pachet oferit până acum de Suedia. Anunțul a fost făcut miercuri de guvernul ţării nordice.

Pachetul va contribui, printre altele, la întărirea apărării aeriene ucrainene, potrivit Reuters.

Acesta include aeronava Saab pentru supraveghere și control aeropurtat (ASC), a declarat ministrul apărării, Paal Jonson, într-o conferință de presă.

Guvernul suedez a anunțat săptămâna trecută că a convenit asupra unui sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare totală de 75 de miliarde de coroane suedeze (7,1 miliarde de dolari) pe o perioadă de trei ani.

Update 10:30. Noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov, a trimis telegrame forțelor Moscovei din Ucraina, mulțumindu-le pentru progresele înregistrate pe câmpul de luptă, a relatat miercuri Zvezda, postul de televiziune al armatei, scrie Reuters.

În luna mai, Putin l-a demis pe aliatul său Serghei Șoigu din funcția de ministru al apărării și l-a înlocuit cu Belousov, un economist și fost vicepremier, într-o mișcare surprinzătoare.

Schimbarea a fost văzută pe scară largă ca o încercare de a obține mai multă valoare din cheltuielile pentru apărare și de a curăța ministerul rus al apărării, care a fost afectat de un scandal major de mită.

Update 09:30. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și securitatea energetică a țării vor fi pe agenda discuției cu ocazia vizitei efectuate miercuri de către secretarul de stat american Antony Blinken la Chișinău, a anunțat Departamentul de Stat, citat de News.ro.

Este a doua vizită pe care o efectuează în mandatul său în Republica Moldova. Prima a avut loc în martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina.

Update 08:30.  Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 din cele 14 drone de atac de tip Shahed lansate în timpul unui atac rusesc în noaptea de 29 mai, potrivit comandantului forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, transmite The Kyiv Independent.

Se pare că dronele au fost lansate din orașul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov. Orașul se află la aproximativ 153 de kilometri (95 de mile) de Kerci, care se află în Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Avioanele, unitățile de rachete și de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene ucrainene au interceptat dronele deasupra oblasturilor Mykolaiv, Kirovohrad și Rivne, a precizat Forțele Aeriene în actualizarea sa de dimineață.

Miniștrii Apărării din țările Uniunea Europeană au dezbătut opțiunea de a trimite instructori militari în Ucraina, pentru a-i antrena pe soldații ucraineni, dar nu au ajuns la o înțelegere, după cum a anunțat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

“În legătură cu efectuarea parțială a antrenamentelor în Ucraina, a existat o dezbatere, însă nu există o poziție clară în această privință. Nu s-a ajuns la un consens”, a declarat Borrell în urma reuniunii de marți. Conform lui, deși unii membri consideră acest tip de instruire mai practică, alții au subliniat că trimiterea de personal militar în țară, chiar și în calitate de instructori, ar implica mai multe riscuri.

În februarie, Emmanuel Macron, președintele Franței, a transmis că țările occidentale nu ar trebui să excludă opțiunea trimiterii de militari în Ucraina, chiar și cu rolul de instructori. Polonia și Țările Baltice și-au declarat, apoi, susținerea, însă Germania și alte state au spus că această măsură ar putea crește șansele unui conflict direct cu Rusia.

În prezent, blocul celor 27 de națiuni desfășoară deja o misiune de pregătire a trupelor ucrainene, dar antrenamentele au loc în țările uniunii.

Război în Ucraina, 28 mai 2024 | Ucraina poate folosi avioanele F-16 belgiene doar pe teritoriul ucrainean

Război în Ucraina, 27 mai 2024 | SUA vor participa la summit-ul de pace din Ucraina | Proteste în fața ambasadei din Kiev

Război în Ucraina, 26 mai 2024 | Zelenski, apel către Joe Biden și Xi Jinping să se alăture summitului pentru pace

Război în Ucraina, 25 mai 2024 | Hipermarket din Harkov, lovit de armata rusă. Doi oameni au murit și alți zeci au fost răniți

Război în Ucraina, 24 mai 2024 | Vladimir Putin ar vrea o încetare a focului în Ucraina în actualele linii ale frontului

×
Etichete: Război Ucraina
x close