Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 247. Dmitri Medvedev, șantaj pe față într-un mesaj adresat Kievului: "Vreți curent? Dați-ne teritoriile!"

Război în Ucraina, ziua 247. Dmitri Medvedev, șantaj pe față într-un mesaj adresat Kievului: "Vreți curent? Dați-ne teritoriile!"

Redacția Antena 3 CNN
17 minute de citit Publicat la 19:52 28 Oct 2022 Modificat la 23:58 28 Oct 2022
razboi ucraina rusia 28 octombrie 2022
Război în Ucraina, ziua 247. Lupte grele în oraşul Bakhmut din estul Ucrainei | Vladimir Putin, dezlănţuit împotriva Occidentului Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Myak

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Prietenii lui Putin au ieșit în stradă la Praga și au cerut scoaterea țării din UE și NATO
  • "Oferta" incredibilă către Ucraina a unui fost președinte și premier rus: "Renunțați la teritorii dacă vreți curent electric!"
  • Imagini de pe linia frontului înainte de marea confruntare din Herson între Ucraina și Rusia
  • Locul unde s-ar putea afla, simultan, Joe Biden și Vladimir Putin
  • Ramzan Kadîrov recunoaște că trupele sale au suferit pierderi grele, după un bombardament al forțelor ucrainene
  • Joe Biden reacționează după ce Vladimir Putin și-a modificat retorica nucleară
  • Planul rușilor în Herson, dezvăluit de armata ucraineană
  • Moscova trimis un oficial de top în orașul pe care ucrainenii se pregătesc să-l recaptureze
  • Rușii și-au întărit pozițiile în Herson, în așteptarea contraatacului ucrainean, anunță Kievul
  • Se dau lupte grele în orașul Bakhmut din estul Ucrainei
  • Zelenski a prezentat bilanțul celor 246 de zile de război lângă o dronă doborâtă
  • SUA avertizează Rusia cu privire la atacurile asupra sateliților americani
  • Vladimir Putin s-a dezlănțuit la adresa Occidentului
  • Liderul grupului de mercenari Wagner a "mulțumit" românilor
  • Casa Albă a răspuns speculațiilor privind o întâlnire Joe Biden - Vladimir Putin la Summitul G20
  • Putin: Rusia "nu a vorbit niciodată cu intenție" despre utilizarea armelor nucleare.
  • Kremlinul acuză, din nou, Statele Unite că au forțat Ucraina să se retragă de la negocierile cu Rusia

Update 23:00 Zelenski are dubii că mobilizarea rusă s-a încheiat cu adevărat

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se îndoiește că este adevărat că mobilizarea parțială a Rusiei este completă.

El a spus că performanța slabă a forțelor ruse înseamnă că ar putea fi nevoie de mai mulți oameni.

"Foarte curând, Rusia ar putea avea nevoie de un nou val de oameni pe care să îi trimită la război", a declarat Zelenski într-un discurs video.

Anterior, Kremlinul a afirmat că "mobilizarea parțială" a sute de mii de rezerviști ruși anunțată în septembrie este completă.

Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că 82.000 de recruți mobilizați se află deja în Ucraina - în timp ce 218.000 de recruți își finalizează pregătirea.

Update 22:00 Biden denunţă afirmaţiile frecvente şi "periculoase" ale lui Putin despre arme nucleare

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a denunţat declaraţiile "periculoase" frecvente ale omologului său rus, Vladimir Putin, despre utilizarea armelor nucleare, după ce liderul de la Kremlin a susţinut că nu a evocat niciodată posibilitatea unui atac nuclear asupra Ucrainei.

"Dacă nu are nicio intenţie, de ce tot vorbeşte despre acest lucru?! De ce vorbeşte despre abilitatea de a utiliza o armă nucleară tactică?! A fost foarte periculos în modul în care a abordat această problemă. Poate opri totul, să se retragă din Ucraina", a declarat Biden, conform publicaţiei The Hill, într-un interviu acordat grupului media Nexstar.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că "nu a spus niciodată intenţionat ceva" despre folosirea armelor nucleare în Ucraina, în contextul avertismentelor SUA asupra consecinţelor unui astfel de atac. "Nu am spus niciodată intenţionat ceva despre posibilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia. Noi doar am răspuns prin sugestii la ameninţările făcute de lideri occidentali", a declarat Vladimir Putin, conform postului de televiziune CNN. Putin a subliniat, la un eveniment al Forumului Valdai din Moscova, că "nu ar avea sens să lanseze" un atac nuclear în Ucraina, potrivit site-ului Axios.com.

Statele Unite au avertizat "clar şi direct" Rusia asupra consecinţelor lansării unui atac nuclear asupra Ucrainei, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, catalogând drept "iresponsabile" acuzaţiile Moscovei că armata ucraineană ar fabrica arme radioactive. "Suntem preocupaţi" de riscul ca Rusia să utilizeze o armă nucleară. "Le-am comunicat clar şi direct acest lucru ruşilor, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin", a declarat Antony Blinken, la un eveniment organizat de agenţia Bloomberg.

Update 21:30 Franţa va organiza o conferinţă a donatorilor pentru acoperirea necesităţilor civile ale Ucrainei

Franţa va organiza pe 13 decembrie, la Paris, o reuniune pentru colectarea de fonduri în sensul acoperirii necesităţilor civile ale Ucrainei pe durata iernii, anunţă Ministerul de Externe de la Paris, citat de cotidianul Le Monde.

"Vom organiza o conferinţă pentru susţinerea rezistenţei civile ucrainene", în scopul identificării de soluţii pentru a răspunde nevoilor Ucrainei pe durata iernii, a comunicat Ministerul de Externe de la Paris.

"Un accent special va fi pus pe furnizarea de materiale de primă necesitate şi pe reconstrucţia infrastructurii esenţiale, mai ales cea energetică", precizează Quai d'Orsay.

"Reuniunea va avea şi obiectivul de a stabili metode de lucru şi a crea o reţea formată din reprezentanţii Ucrainei şi cei ai grupurilor donatorilor pentru a asigura coerenţă între necesităţile poporului ucrainean şi capacităţile de susţinere ale comunităţii internaţionale", subliniază Ministerul de Externe de la Paris.

Update 21:00 Rusia pune capăt retragerii civililor înaintea bătăliei de la Herson

Oficialii ruși afirmă că au finalizat o operațiune de evacuare a civililor din orașul Herson, ocupat în sudul țării, înainte de o așteptată bătălie cu forțele ucrainene care avansează, scrie BBC

Se spune că cel puțin 70.000 de civili ar fi trecut pe malul estic al Niprului, în ceea ce Ucraina a numit deportări forțate.

"Pregătim Hersonul pentru apărare", a declarat un comandant al miliției ruse.

Între timp, Rusia a declarat că a mobilizat cei 300.000 de rezerviști necesari.

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, i-a spus președintelui Vladimir Putin că 41.000 dintre cei chemați sunt deja pe câmpul de luptă din Ucraina. Cifrele nu au fost verificate în mod independent.

Comentariile ministrului vin pe fondul nemulțumirii tot mai mari a populației din întreaga Rusie față de campania de mobilizare.

Update 20:50 Pentagonul anunță un ajutor de 275 milioane de dolari pentru Ucraina

Pentagonul a anunțat un pachet de asistență militară în valoare de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina, conform secretarul adjunct de presă Sabrina Singh, citată de CNN.

Pachetul include muniție suplimentară pentru sistemele de rachete HIMARS, alături de obuze de artilerie ghidate de 155, sisteme antiblindate, 125 de Humvee-uri, arme de calibru mic, peste 2,75 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic și patru antene de comunicații prin satelit.

SUA au angajat "peste 18,5 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina" de la începutul administrației Biden, a adăugat Singh.

Singh a mai spus că un program de pregătire al Departamentului Apărării pentru ucraineni în vederea operării sistemului național avansat de rachete sol-aer (NASAMS) "se va încheia în curând". "Odată ce va fi finalizat, sistemul va fi gata pentru a fi livrat Ucrainei", a spus ea.

Update 20:30 Stoltenberg avertizează că reducerea susţinerii SUA pentru Ucraina ar favoriza Rusia şi China

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledează pentru menţinerea sprijinului Statelor Unite pentru Ucraina şi după scrutinul parlamentar din noiembrie, avertizându-i pe politicienii republicani că o eventuală reducere a implicării SUA în Europa ar consolida poziţiile Rusiei şi Chinei.

În contextul alegerilor din SUA, eventuala schimbare a majorităţii în Congres în favoarea Partidului Republican riscă să conducă la reducerea susţinerii pentru acţiunile preşedintelui Joseph Biden, membru al Partidului Democrat, de a oferi asistenţă militară masivă Ucrainei în războiul cu Rusia.

Jens Stoltenberg este încrezător că Washingtonul va menţine sprijinul pentru Kiev, dar avertizează asupra efectelor unei potenţiale diminuări a implicării americane în Europa. "Prezenţa Statelor Unite, dar şi a Canadei în Europa este esenţială pentru forţa şi credibilitatea relaţiei transatlantice", afirmă Jens Stoltenberg într-un interviu acordat publicaţiei Politico.

Stoltenberg avertizează că recentele progrese pe câmpul de luptă înregistrate de Kiev nu ar fi fost posibile fără susţinerea aliaţilor din cadrul NATO. Secretarul general NATO a lansat un apel adresat sentimentelor mai dure împotriva Chinei ale politicienilor din Partidul Republican şi din Partidul Democrat.

O Rusie victorioasă "ar fi rea pentru noi toţi din Europa şi din America de Nord, pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică, întrucât le va transmite un mesaj liderilor autoritarişti, nu doar lui Putin, ci şi Chinei, că prin utilizarea forţei militare brutale îşi pot atinge obiectivele", subliniază Stoltenberg.

Update 20:16 Mii de oameni au ieșit în stradă, vineri, în capitala Cehiei și au manifestat în favoarea Rusiei.

Participanții au cerut demisia guvernului, alegeri anticipate și discuții cu Rusia privind aprovizionarea cu gaz înainte de venirea iernii, relatează presa internațională.

Acțiunea, care s-a desfășurat în piața principală din Praga, a fost a treia organizată în ultima perioadă de extrema dreaptă și de comuniști.

Poliția a estimat că la protestul de vineri au fost mai puțini oameni decât cele doua mitinguri anterioare.

Grupul care a organizat protestul se numește "Republica Cehă în primul rând!" și respinge apartenența statului la Uniunea Europeană și la NATO, pledând în favoarea "neutralității".

"Este o nouă renaștere națională și scopul ei este ca Republica Cehă să fie independentă", a spus Ladislav Vrabel, organizatorul evenimentului.

Update 19:36 Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, face Kievului o propunere de neacceptat.

Oficialul rus a spus că, "dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia, Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său".

Încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa nu vor asigura stabilitatea dorită, întrucât efectul va fi creșterea prețului la energie în Europa, a estimat Medvedev într-o postare pe Telegram.

"Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta. Trebuie recunoscută legitimitatea cerințelor Rusiei în cadrul 'operațiunii militare speciale' și rezultatele ei, reflectate în Constituția noastră. Și atunci se va rezolva și problema curentului", susține Medvedev în postarea sa.

La Kiev, postarea lui Medvedev - fost președinte între 2008 și 2012 și, ulterior, prim-ministru al Rusiei până în 2020 - a fost considerată drept o recunoaștere a faptului că Moscova utilizează atacurile asupra infrastructurii energetice pentru șantaj.

Cu o zi în urmă, Ucraina a achiziționat pentru prima oară, în regim de test, curent electric din Slovacia pentru a susține sistemul energetic național "în cazul unui deficit al capacității de generare".

"Ca urmare a atacurilor cu rachete rusești și a avarierii infrastructurii energetice, riscurile pentru traversarea stabilă din punct de vedere termic şi energetic a sezonului rece au crescut semnificativ", a explicat Viktor Butenko, directorul general al companiei ucrainene care a realizat tranzacția.

Cu trupele în mare parte epuizate și prost echipate pe frontul din Ucraina, Moscova și-a fixat ca obiectiv distrugerea masivă a sectorului energetic al Ucrainei într-o campanie de bombardamente cu rachete și drone, care se derulează din data de 10 octombrie.

În intervalul scurs de atunci, Rusia a avariat sau distrus peste 30% din instalațiile energetice din Ucraina, notează The Moscow Times.

Update 18:49 CNN a obținut imagini exclusive din locul care pare să concentreze în acest moment toate tensiunile războiului din Ucraina.

Este vorba despre Herson, orașul strategic din care armata ucraineană încearcă să-i alunge pe ruși.

Corespondentul CNN, Fred Pleitgen, a filmat pe linia frontului și a constatat ceea ce reprezentanții Kievului au avertizat deja: în așteptarea contraofensivei, rușii nu stau cu mâinile în sân și își întăresc pozițiile.

"Peste aceste câmpuri se află rușii. Asta înseamnă că trebuie să intrăm în tranșee, care șerpuiesc prin acest spațiu de luptă din sudul Ucrainei. Aceasta este adevărata linie a frontului. Se spune că rușii sunt la doar câțiva kilometri în acea direcție. Și, în mod evident, aici au loc aproape tot timpul bombardamente. O turelă de tanc distrusă chiar în afara poziției ucrainene arată cât de aprigă este lupta aici. Cartușele de la bombele cu dispersie și vestele anti-glonț rusești încă sunt vizibile. În timp ce unii au crezut că ucrainenii vor putea să-i înlăture rapid pe ruși și să recucerească Herson, impasul se simte în tranșee", relatează corespondentul CNN.

"În interiorul cartierului general, comandantul unității, căruia i se spune Nikofor, îmi arată echipamentul pe care îl folosesc pentru a monitoriza mișcările rușilor și pentru a comunica cu propriile unități. Spune că a observat că rușii își întăresc pozițiile defensive aici", continuă relatarea lui Fred Pleitgen.

După ce au eliminat majoritatea rutelor de aprovizionare rusești peste râul Nipru, trupele ucrainene se apropie tot mai mult de Herson iar președintele Ucrainei a avertizat forțele Moscovei că trebuie să iasă din această regiune sau riscă să fie asediate, fără posibilitatea de a se retrage.

"Trupele ucrainene din tranșee speră să recucerească o mare parte din această zonă-cheie din sudul Ucrainei înainte de venirea iernii", își încheie relatarea din Herson corespondentul CNN Fred Pleitgen.

Update 16:49 Ideea unor negocieri de pace în Ucraina în urma unei întâlniri față în față între Joe Biden şi Vladimir Putin pare din ce în ce mai puțin probabilă.

S-a speculat mult în legătură cu o eventuală discuție a celor doi lideri, cu ocazia summitului G20 din Indonezia.

Summitul G20 va avea loc pe 15 şi 16 noiembrie în Bali.

"Le mulțumesc guvernului şi președintelui indonezian pentru invitația la summitul G20. Ne vom gândi cum ne vom organiza. Rusia va fi reprezentată la nivel înalt, este absolut clar. Probabil voi merge şi eu. Mă voi gândi la asta", a spus președintele rus Vladimir Putin.

La începutul lunii curente, Joe Biden dădea un răspuns ambiguu în legătură cu posibilitatea unei întâlniri cu Putin.

"Rămâne de văzut", spunea Biden pe 6 octombrie, întrebat asupra perspectivei unei reuniuni cu liderul de la Kremlin.

Între timp, Casa Albă a revenit cu clarificări. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, menționează că Biden "nu are nicio intenție" să se întâlnească cu liderul rus. 

"Așa stau lucrurile, cel puțin pentru moment", a adăugat el.

Joe Biden şi Vladimir Putin au discutat pentru ultima dată față în față pentru ultima dată în luna decembrie anului trecut prin videoconferință.

Atunci, liderul de la Washington l-a informat pe Putin care vor fi consecințele unei eventuale invazii a Ucrainei.

Update 14:49 Președintele SUA a reacționat la declarația făcută joi de Vladimir Putin în mult-mediatizatul discurs de la Valdai Club.

La o zi după ce a supervizat, prin videoconferință, exercițiul nuclear GROM, Putin a declarat că "Rusia nu a amenințat niciodată, cu intenție, că va folosi arme nucleare" în conflictul din Ucraina ci doar a reacționat, prin "indicii", la ""şantajul nuclear" al liderilor occidentali.

Însă Joe Biden și-a exprimat scepticismul față de poziția exprimată de liderul de la Kremlin.

"Dacă nu are nicio intenție, de ce tot vorbește despre asta? De ce vorbește despre capacitatea de a utiliza o armă nucleară tactică?", a spus Biden.

El a comentat că modul în care președintele rus a abordat tema armelor nucleare este "foarte periculos".

Vladimir Putin și alți oficiali ruși au indicat de mai multe ori în ultimele săptămâni că Rusia este gata să recurgă la arme nucleare pentru a-şi apăra integritatea teritorială.

Putin însuși a spus că Rusia va recurge la "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja inclusiv noile regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal în septembrie.

Update 14:21 Liderul cecen Ramzan Kadîrov, unul dintre cei mai vocali susținători ai războiului din Ucraina, a recunoscut că luptătorii săi au suferit pierderi grele.

Declarația sa vine după un atac de artilerie lansat de trupele ucrainene.

"Douăzeci şi trei de luptători au murit și alți 58 au fost răniți", a scris Kadîrov pe canalul său Telegram.

O unitate cecenă care opera în regiunea Herson, controlată de Rusia, și-a dezvăluit locația prin intermediul unor fotografii postate pe rețelele sociale.

Ucrainenii au profitat de ocazie și au bombardat pozițiile luptătorilor ceceni.

Potrivit celor transmise de șeful Districtului Militar Regional din Herson, peste 40 de combatanți ceceni ar fi fost uciși, iar aproximativ 200, răniți.

Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene a precizat că atacul a vizat o scoală părăsită.

Până la declarația lui Kadîrov, cecenii nu au confirmat informația.

Update 14:06 Rusia a trimis un număr important de soldați pentru a fortifica apărarea orașului Herson, în perspectiva contraofensivei ucrainene.

Ar fi vorba de până la 1.000 de militari, amplasați pe malul vestic al râului Nipru, susține armata ucraineană într-un anunț citat de CNN.

Între timp, autoritățile pro-ruse au deportat civili și au mutat facilități precum spitalele pe malul estic al râului, iar trupele ruse masate suplimentar s-au instalat în casele localnicilor care au părăsit zona menționează sursa citată.

Întărirea pozițiilor ruse la Herson apare și în actualizarea zilnică a Ministerului britanic al Apărării.

Documentul arată că este probabil ca rezerviști mobilizați de Moscova să fi fost trimiși pentru consolidarea apărării ruse pe malul vestic.

Sursa britanică adaugă că, în ultimele șase săptămâni, cele mai multe dintre forțele ruse din Ucraina au trecut la o "poziție defensivă pe termen lung", cel mai probabil pe seama faptului că "trupele Moscovei, slab echipate și cu un instructaj precar, sunt apte doar de operațiuni defensive".

Update 13:45 Un reprezentant de vârf de la Moscova a vizitat Hersonul

Anunțul a fost făcut pe Telegram de Serghei Aksionov, guvernatorul peninsulei Crimeea.

Aksionov a precizat că l-a însoțit în Herson pe Serghei Kirienko, prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse.

"Împreună cu prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale, am vizitat orașul, portul și trecerea peste râul Nipru”, a menționat el.

Fost prim-ministru rus și actual prim-adjunct al șefului de personal al aparatului prezidențial de la Kremlin, Serghei Kirienko este considerat de oficialii americani drept "cel care are grijă" de politica internă a lui Vladimir Putin.

El a fost pus de SUA pe lista cu oficiali ruși supuși sancțiunilor.

Herson a fost primul oraș ucrainean căzut în mâinile trupelor de ocupație, după ce Moscova a lansat invazia din februarie.

Autoritățile locale instalate la Moscova au avertizat cu privire la o contraofensivă ucraineană iminentă în Herson și au anunțat că au finalizat evacuarea civililor din oraș.

Update 13.35. Liderul de la Kremlin a atacat-o pe Nancy Pelosi, pe care a numit-o mamaie, după vizita din Taiwan. Putin a explicat că vizita oficialului american nu a reprezentat altceva decât o provocare la adresa Chinei, o provocare pe care o consideră gratuită şi fără sens.

Generalul Mircea Mîndrescu a comentat, în direct la Antena 3 CNN, ultimele declaraţii ale liderului de la Moscova.

Update 12:44. Rusia anunță că a încheiat evacuarea populației civile din regiunea Herson, care este scena unei contraofensive ucrainene.

"Munca pentru organizarea plecării locuitorilor de pe malul stâng al râului Dnipro spre regiuni sigure din Rusia s-a încheiat", a declarat Serghei Aksionov, liderul prorus din Crimeea.

Miercuri, Vladimir Saldo, un responsabil al regimului de ocupație rus în Herson, a afirmat că cel puţin 70.000 de locuitori şi-au părăsit domiciliile din regiune în aproximativ o săptămână.

Ucraina susține că evacuarea organizată de ruși este, de fapt, o deportare și că operațiunea nu s-ar fi încheiat.

Comandamentul militar ucrainean a informat în raportul său zilnic publicat vineri că "aşa-zisa evacuare a teritoriului ocupat temporar din regiunea Herson continuă".

Comandamentul a constatat, pe de altă parte, o "întărire a grupării inamice pe partea dreaptă a râului" în regiunea Herson.

Update 12.00. Ucrainenii și rușii duc lupte grele în preajma orașului Bakhmut din estul Ucrainei. Localitatea este controlată de ucraineni și are o valoare importantă din punct de vedere strategic și simbolistic.

Militarii ruși bombardează intens orașul din estul Ucrainei și se apropie treptat de de periferiile localității. Orașul a rămas în mâinile ucrainenilor în timpul războiului, în pofida obiectivului Moscovei de a captura întreaga regiune Donbas de la granița cu Rusia. Asaltul din jurul Bakhmut demonstrează dorința lui Vladimir Putin de a obține câștiguri vizibile după săptămâni de eșecuri clare în Ucraina, potrivit Sky News.

Rusia lovește Bakhmut cu rachete de mai bine de cinci luni. Asaltul a fost accelerat după ce rușii i-au forțat pe ucraineni să se retragă din Luhansk în iulie.

Săptămâna aceasta, președintele Ucrainei a declarat că asaltul Rusiei asupra Bakhmut expune „nebunia" Moscovei. Armata ucraineană trage cu mortiere și artilerie grea pentru a respinge forțele rusești, care au ajuns la mai puțin de 5 kilometri distanță, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington.

Cucerirea Bakhmut ar rupe liniile de aprovizionare ale Ucrainei și ar deschide o rută pentru ca forțele rusești să avanseze spre Kramatorsk și Sloviansk, bastioane ucrainene cheie în provincia Donețk. În plus, Rusia are nevoie de o victorie la Bakhmut, pentru a compensa pierderile suferite în regiunea nord-estică a Harkovului și deteriorarea poziției sale în Herson.

Update 09.20. Armata Rusiei a atacat Ucraina cu 4.500 de rachete şi a făcut peste 8.000 de raiduri aeriene. Este bilanţul celor 246 de zile de război prezentat de Volodimir Zelenski în discursul său adresat naţiunii.

Preşedintele Ucrainei a susţinut discursul lângă o dronă doborâtă de forţele ucrainene.

Update 08.55. Statele Unite ale Americii avertizează că vor riposta la orice atac al Kremlinului asupra sateliţilor americani, spune un consilier al lui Joe Biden.

Mai ales că datele publice arată că Rusia a încercat deja să producă tehnologie anti-satelit. Pe de altă parte, oficialii de la Moscova spun că vor considera sateliţii americani drept ţinte legitime pentru Forţele Armate ale Federaţiei Ruse dacă sunt folosiţi pentru a ajuta Ucraina.

Update 08.00. Vladimir Putin, dezlănţuit la adresa Occidentului. Liderul de la Kremlin dă vina pe Vest pentru escaladarea evenimentelor din Ucraina şi acuză Occidentul că practică un joc murdar şi periculos încercând să distrugă cultura rusă.

Update 07.30. Liderul grupului de mercenari Wagner, cunoscut ca Bucătarul lui Putin, a declarat că are un număr de uriaş de centre de recrutare în Cehia şi a mulţumit mai multor cetăţeni europeni, inclusiv români, care ar lupta în gruparea paramilitară.

Mai multe elemente de infrastructură au fost avariate de drone în regiunea Kiev, anunță serviciile de urgență din Ucraina.

Obiectivele au fost atacate cu drone de fabricație iraniană, mai spun ucrainenii.

Nu s-au înregistrat decese sau persoane rănite. 48 de lucrători ai serviciilor de urgență au intervenit pentru a stinge incendiile.

Război în Ucraina, 27 octombrie | Casa Albă a răspuns speculațiilor privind o întâlnire Joe Biden - Vladimir Putin la Summitul G20

Război în Ucraina, 26 octombrie | România își întărește flota aeriană militară cu drone Bayraktar și elicoptere Airbus

Război în Ucraina, 25 octombrie | Vladimir Putin anunță o schimbare în războiul purtat de Rusia în Ucraina

Război în Ucraina, 24 octombrie | Stoltenberg, avertisment pentru Rusia: ”Nu ar trebui să lanseze acuzaţii false”

Război în Ucraina, 23 octombrie | Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat rachete şi drone asupra oraşului Nikolaev 

×
Etichete: Război Ucraina
x close