Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 551. Armata ucraineană anunţă că a eliberat o aşezare strategică din sud-estul ţării

Război în Ucraina, ziua 551. Armata ucraineană anunţă că a eliberat o aşezare strategică din sud-estul ţării

Război în Ucraina, ziua 551. Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat o aşezare strategică din sud-estul ţării şi că încearcă să avanseze mai departe spre sud în contraofensiva lor împotriva forţelor ruseşti.

Zelenski
Război în Ucraina, ziua 551. Volodimir Zelenski anunță o nouă lună intensă pe plan diplomatic Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Aug 2023   •   21:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • În vizită la Praga, Kuleba mulţumeşte Republicii Cehe pentru solidaritatea cu Ucraina
  • Polonia şi ţările baltice îi cer Belarusului să expulzeze gruparea de mercenari ruşi Wagner
  • Kremlinul confirmă întâlnirea Putin-Erdogan în scurt timp 
  • Rusia a pierdut 261.310 soldaţi de la începutul războiului 
  • O femeie a murit într-un atac al rușilor într-un sat din regiunea Herson
  • Zelenski spune că s-ar putea ține alegeri în Ucraina anul viitor 
  • Ucraina anunță că a eliberat satul Robotyne din sud-estul țării 
  • Cel puțin un mort în Herson după un atac cu rachetă al rușilor 
  • Doi morți în regiunea ucraineană Poltava, în urma unui atac nocturn al rușilor
  • Rusia susţine că două drone au fost doborâte 
  • O a doua navă cargo a părăsit portul Odessa, în ciuda blocadei rusești, a anunțat Ucraina
  • Rusia a trimis un avion de luptă pentru a intercepta o dronă americană de recunoaștere deasupra Mării Negre
  • 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei
  • Incendiu la un atelier unde armata rusă are depozitate arme, în Berdiansk
  • Boris Johnson îl acuză pe Vladimir Putin de asasinarea lui Evgheni Prigojin

Update 21:50 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a mulţumit luni Republicii Cehe pentru solidaritatea cu ţara sa, după ce s-a întâlnit luni la Praga cu omologul său ceh, Jan Lipavsky, potrivit DPA.

Subiectele de discuţie au inclus noi posibilităţi de cooperare militară şi o analiză asupra perspectivei Uniunii Europene privind aderarea Ucrainei la UE.

Republica Cehă, care a fost admisă în UE în 2004, cunoaşte "toate obstacolele" procesului de aderare şi poate ajuta cu experienţa sa, a spus Kuleba.

Republica Cehă este considerată un susţinător ferm al Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei ruse, care a început în februarie 2022.

Praga a sprijinit Kievul cu sute de milioane de euro ca ajutor pentru echipamente militare, inclusiv tancuri, elicoptere de luptă, lansatoare multiple de rachete şi muniţie de artilerie.

Update 20:30 Ucraina se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale impuse de ţările vecine, după ce vor expira restricţiile UE, în 15 septembrie, a afirmat luni ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, în timpul vizitei la Praga, transmite Reuters.

Update 18:30 Deşi Comisia Europeană a iniţiat o procedură pentru confiscarea activelor ruseşti din Europa, legile care protejează proprietatea privată le pun beţe în roate guvernelor în atingerea acestui obiectiv. Scopul Comisiei este să vireze valoarea bunurilor în conturile statului ucrainean, care are până acum pagube de 750 de miliarde de euro.

Jurnaliştii Defapt.ro au publicat o analiza a situaţiei în Europa şi în ţările G7 cu privire la felul în care statele au sechestrat bunurile şi conturile oligarhilor. Până acum, conform rapoartelor, suma fondurilor înghețate ajunge la 24,1 miliarde.

La acestea se adaugă activele străine ale Băncii Centrale a Rusiei, unde au fost sechestrate 300 de miliarde de euro. Haideţi să vedem şi câteva exemple. Canada şi-a creat cadrul legal pentru confiscarea bunurilor şi direcţionarea valorii lor către Ucraina. 26 de milioane de dolari au fost obţinuţi din confiscarea bunurilor lui Roman Abramovici.

Germania susţine că are cadru legal şi încă se află în proces de confiscare. În lege s-a introdus un amendament care spune că "Obligația de a returna fondurile după ridicarea sancțiunilor nu se aplică dacă fondurile înghețate urmează să fie utilizate în alte scopuri, precum reparația unor daune".

În Franţa însă situaţia e mai complicată. Iahturile oligarhilorse află în continuare în porturi. Unele confiscate. Cum este cel al lui Igor Secin, oligarh și fost vicepremier rus. Vânzarea lui însă ar putea fi complicată pentru că vasul nu e pe numele rusului. Alte iahturi însă au fost returnate proprietarilor după ce au dat în judecată statul francez. Vorbim aici de cazul oligarhului rus Alexei Kuzmicev, care a câştigat în instanţă şi poate folosi iahtul pe apele franceze.

Update 16:40 Polonia şi ţările baltice i-au cerut luni Belarusului să îi expulzeze pe membrii grupului de mercenari ruşi Wagner, a anunţat ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski, transmite AFP.

''I-am cerut regimului Lukaşenko să expulzeze imediat grupul Wagner în afara Belarusului'', a declarat Kaminski la finalul unei reuniuni cu omologii săi eston, leton şi lituanian.

Potrivit Varşoviei, mii de mercenari Wagner sunt staţionaţi în Belarus şi liderul de la Minsk şi-a exprimat recent dorinţa ca numărul acestora să ajungă la 10.000.

''Câteva mii de persoane, în parte criminali eliberaţi din închisori ruse în schimbul promisiunii lor de a participa la războiul din Ucraina, profund demoralizaţi şi acuzaţi de crime de război - este un grup important, capabil de orice'', a subliniat ministrul polonez.

''Ei trebuie să părăsească regiunea noastră, o cere securitatea internaţională'', a insistat el.

Printre altele, cei patru miniştri de interne i-au solicitat Belarusului să ''expulzeze imediat din zona frontalieră către ţările lor de origine pe toţi imigranţii ilegali care sunt grupaţi în acea zonă de serviciile belaruse''.

Statele baltice şi Polonia acuză Minskul şi Moscova de orchestrarea unui val de imigraţie menit să destabilizeze regiunea şi întreaga Uniune Europeană, acuzaţie respinsă de regimul condus de Aleksandr Lukaşenko. 

Update 15:40 Kremlinul confirmă întâlnirea Putin-Erdogan în scurt timp 

Kremlinul a confirmat că în curând va avea loc o întâlnire între Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan.

"Întâlnirea va avea loc în curând. Vom face un anunţ oficial", a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov.

Surse diplomatice turce anticipaseră o discuţie a celor doi lideri la Soci, pe 4 septembrie, pentru a discuta eforturile de a demara acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, scrie Mediafax.

Update 14:45 Rusia a pierdut 261.310 soldaţi de la începutul războiului 

Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene a raportat luni că Rusia a pierdut 261.310 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 28.08.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Duminică, 27 august 2023

Update 13:05 O femeie a murit într-un atac al rușilor într-un sat din regiunea Herson

Trupele rusești au lovit satul Sadove din sudul regiunii ucrainene Herson, în jurul orei locale 10:40, pe 28 august, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin, iar în urma atacului, o femeie de 63 de ani a fost ucisă, într-un bloc de locuințe, scrie The Kyiv Independent.

Atacul a lovit o clădire rezidențială, ucigând pe loc o femeie în vârstă de 63 de ani, potrivit lui Prokudin.

Un bărbat în vârstă de 58 de ani a fost spitalizat în stare critică cu răni abdominale și la picior, a declarat guvernatorul regiunii pe Telegram.

Update 11:29 Zelenski spune că s-ar putea ține alegeri în Ucraina anul viitor 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a indicat că ar putea avea loc alegeri democratice pe timp de război dacă sunt îndeplinite anumite condiții, relatează Reuters.

Președintele ucrainean spune că ar trebui trimiși observatori electorali pe linia frontului, potrivit The Guardian. În prezent, alegerile nu pot fi organizate în Ucraina sub legea marțială, care trebuie prelungită la fiecare 90 de zile și care urmează să expire la 15 noiembrie, după data normală din octombrie pentru scrutinul parlamentar, dar înainte de alegerile prezidențiale care ar trebui să aibă loc în mod normal în martie 2024.

El a spus că alegerile ar putea avea loc cu condiția ca partenerii să împartă costurile, ca legislatorii să aprobe și ca toată lumea să meargă la vot: "I-am dat lui Lindsey un răspuns foarte simplu și foarte rapid. A fost foarte mulțumit de el. Atâta timp cât legislatorii noștri sunt dispuși să o facă.”, a spus Zelenski.

Zelenski a declarat că organizarea de alegeri pe timp de pace ar costa 135 de milioane de dolari. "Nu știu cât de mult este necesar pe timp de război. Așa că i-am spus că, dacă SUA și Europa oferă sprijin financiar …”

El a adăugat: „Nu voi lua bani de la arme și nu îi voi da pentru alegeri. Și acest lucru este stipulat de lege.”

Zelenski a declarat că i-a spus lui Graham că observatorii electorali vor trebui să meargă în tranșee: „I-am spus: Tu și cu mine ar trebui să trimitem observatori în linia întâi, astfel încât să avem alegeri legitime pentru noi și pentru întreaga lume.” Graham a declarat reporterilor, în timpul unei ședințe de informare într-un buncăr cu colegii senatori Richard Blumenthal și Elizabeth Warren, ambii democrați, că mesajul său către Zelenski ar fi că vor lupta pentru a menține fluxul de arme „astfel încât să puteți câștiga un război pe care nu ne putem permite să îl pierdem”.

Update 11:00 Ucraina anunță că a eliberat satul Robotyne din sud-estul țării 

Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat așezarea Robotyne din sud-estul țării și că încearcă să avanseze și mai mult spre sud în contraofensiva lor împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

"Robotyne a fost eliberat”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, citat de armata ucraineană.

Armata a declarat săptămâna trecută că forțele sale au arborat steagul național în Robotyne, dar a mai spus atunci că încă se mai confruntă cu focuri de armă în această așezare.

Update 10:25 Cel puțin un mort în Herson după un atac cu rachetă al rușilor 

Rusia a lansat atacuri cu rachete în Ucraina în cursul nopții, ucigând cel puțin o persoană și avariind locuințe și infrastructură, au declarat luni oficiali ucraineni, potrivit CNN.

În Herson, cel puțin o persoană a murit și alte două au fost rănite după ce forțele ruse au bombardat zone rezidențiale, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea sudică.

"Inamicul a efectuat 69 de bombardamente în ultimele 24 de ore, lansând 395 de obuze din mortiere, artilerie, tancuri, Grad MLRS, UAV-uri și avioane”, a declarat Prokudin luni pe Telegram.

În centrul Ucrainei, atacurile rusești au lovit infrastructura din regiunea Poltava, ucigând două persoane, a declarat Dmitro Lunin, șeful administrației militare regionale a acesteia. Apărarea aeriană ucraineană a distrus patru rachete de croazieră în cursul zilei trecute, a declarat luni armata.

Update 09:30 Doi morți în regiunea ucraineană Poltava, în urma unui atac nocturn al rușilor

Rusia a lansat patru rachete de croazieră Kalibr și două rachete aeriene ghidate Kh-59 asupra Ucrainei în cursul nopții de duminică spre luni, au scris Forțele Aeriene, potrivit The Kyiv Indpendent. Atacul a lovit o instalație industrială din regiunea Poltava, ucigând două persoane și distrugând atelierul de producție, a declarat guvernatorul Dmitro Lunin pe Telegram. Salvatorii lucrează la fața locului și caută persoane sub dărâmături, a adăugat el.

Atacul a lovit o instalație industrială din regiunea Poltava, ucigând două persoane și distrugând atelierul de producție, a declarat guvernatorul Dmitro Lunin pe Telegram. Salvatorii lucrează la fața locului și caută persoane sub dărâmături, a adăugat el.

Șeful biroului prezidențial Andrii Yermak a precizat ulterior că atacul a avut loc în satul Hoholeve, districtul Mirhorod. Se știe că cinci persoane au fost rănite până la ora locală 8:50, a declarat Yermak, adăugând că victimele erau angajații instalației care lucrau în schimbul de noapte.

Potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, rachete rusești au lovit de asemenea Krivoi Rog în cursul dimineții. Șapte case și o fermă au fost distruse sau avariate, a declarat Lysak, ne fiind înregistrate victime.

Update 08:10 Rusia susţine că două drone au fost doborâte 

Ministerul rus al Apărării a susţinut că unităţile de apărare aeriană au doborât două drone care zburau deasupra regiunii Breansk în noaptea de 28 august. La scurt timp după aceea, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că o altă dronă care zbura deasupra Moscovei a fost disctrusă în aceeaşi noapte, scrie Mediafax.

Ucraina se pregăteşte de un septembrie "productiv”, a anunțat preşedintele Volodimir Zelenski, în contextul în care urmează să aibă loc mai multe evenimente internaţionale, iar Kievul "aşteaptă decizii” cu privire la pachetele de ajutor pentru apărare, scrie CNN.

"Pregătim participarea Ucrainei la evenimente internaționale, inclusiv la Adunarea Generală a ONU. Următorul summit (de la Kiev) al primelor doamne și domni este o modalitate de a consolida puterea soft a Ucrainei. Securitatea alimentară globală este, de asemenea, o prioritate constantă”, a enumerat Zelenski într-o postare pe Telegram.

"Lumea liberă are nevoie de și mai multă putere pentru a se apăra. Împreună avem acest potențial și îl vom demonstra. În septembrie va fi şi mai multă unitate”, a spus Zelenski.

Război în Ucraina, 27 august | 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei

Război în Ucraina, 26 august | Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia

Război în Ucraina, 25 august | Asalt major al ucrainenilor pe frontul de la Zaporojie

Război în Ucraina, 24 august | Oficial al Pentagonului: Afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”

Război în Ucraina, 23 august | Kiev: Eliminarea demonstrativă al lui Prigojin, un semnal din partea lui Putin către elitele rusești înaintea alegerilor din 2024

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close