Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 397. Zelenski a mers pe frontul din regiunea Zaporojie | Germania a transferat Ucrainei tancuri Leopard 2

Război în Ucraina, ziua 397. Zelenski a mers pe frontul din regiunea Zaporojie | Germania a transferat Ucrainei tancuri Leopard 2

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 22:20 27 Mar 2023 Modificat la 22:20 27 Mar 2023
ur54

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Ucraina a primit primele sale tancuri de luptă principale britanice (Mbt), alături de alte vehicule blindate de producție occidentală donate
  • Directorul AIEA a discutat cu Zelenski despre securitatea Centralei nucleare Zaporojie
  •  Ucraina, Polonia şi cele trei Ţări Baltice s-au opus reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale
  • Germania a trimis Ucrainei tancuri de tip Leopard 2 şi vehicule de infanterie Marder
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni poziții din prima linie în regiunea Zaporojie
  • Șeful Agenției ONU pentru Energie Atomică se duce la centrala de la Zaporojie
  • Londra anunță că livrează "în curând" Kievului cele 14 tancuri Challenger 2
  • Șeful trupelor terestre din Ucraina s-a dus la Bahmut: "Cea mai intensă etapă a luptei este în curs de desfășurare"
  • Explozii în orașele ucrainene Mariupol și Melitopol, ocupate de Rusia: o mașină a sărit în aer și mai multe clădiri au fost lovite
  • Tehnici de camuflaj ale armatei ucrainene, dezvăluite de un consilier ministerial de la Kiev
  • Silozul atomic rusesc din Belarus, gata în iulie, promite Moscova
  • Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU
  • NATO a denunțat "retorica" nucleară "periculoasă şi iresponsabilă" a Moscovei

Update 22:20 Ucraina a primit primele sale tancuri de luptă principale britanice (Mbt), alături de alte vehicule blindate de producție occidentală donate, a anunțat luni ministrul apărării Oleksii Reznikov, potrivit CNN.

„Astăzi, am avut onoarea de a testa cea mai nouă achiziție a unităților noastre blindate împreună cu comandantul Forțelor Aeropurtate, generalul-maior Maksim 'Mike' Mirhorodski, și cu parașutiștii noștri”, a declarat Reznikov într-o postare pe Facebook.

El a precizat că au primit Challenger (tancuri de luptă principale) din Marea Britanie, Strykers (vehicule de luptă pentru infanterie) și Cougars (vehicule de mobilitate pentru infanterie rezistente la mine) din Statele Unite și Marders (vehicule de luptă pentru infanterie) din Germania.

Reznikov a continuat prin a mulțumi aliaților ucraineni pentru sprijinul lor continuu.

„În urmă cu un an, nimeni nu și-ar fi putut imagina că sprijinul partenerilor noștri va fi atât de puternic. Că întreaga lume civilizată va reporni și, în cele din urmă, va rezista agresorului sângeros, țara teroristă a Rusiei”, a declarat el.

„În acest an, totul s-a schimbat. Ucraina a schimbat lumea. Rezistența poporului ucrainean și priceperea armatei noastre au convins pe toată lumea că Ucraina va învinge.”, susține oficialul ucrainean.

El a adăugat că „noul echipament va fi o bună companie „fraților” săi pe câmpul de luptă”.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania a livrat, de asemenea, tancurile germane Leopard 2, atât de căutate, Ucrainei.

Update 21:48 Ucraina, Polonia şi cele trei ţări baltice s-au opus reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, potrivit unui comunicat comun publicat luni, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Cu o zi înaintea unei reuniuni a comisiei executive a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), „nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă”, după invadarea Ucrainei de către Rusia, au estimat cele cinci ţări în declaraţia lor postată pe site-urile ministerelor de externe respective.

Presat să-şi clarifice poziţia, CIO va discuta marţi despre o eventuală revenire a ruşilor şi belaruşilor la evenimentele internaţionale, o posibilitate care provoacă tensiuni diplomatice pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, pentru care calificările au început la anumite discipline. Pentru organizaţia olimpică, interdicţia nu poate dura pentru totdeauna: „niciun sportiv nu ar trebui să fie interzis de la competiţii doar pe baza paşaportului său”, afirmă CIO de câteva luni, bazându-se, printre altele, pe opinia a doi experţi ai Naţiunilor Unite.

În faţa acestor preocupări, Polonia, Ucraina, Lituania, Estonia şi Letonia consideră că „nu naţionalitatea sportivilor le determină rolul, ci faptul că aceştia sunt sponsorizaţi/sprijiniţi de guvernele lor sau de companiile care susţin regimul rus, care îşi continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, sau chiar că sunt afiliaţi direct cu armata rusă”.

Update 20:20  Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că a neutralizat o rețea de agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care ar fi ajutat la vizarea pozițiilor din estul Ucrainei, relatează Sky News.

Grupul era format din opt rezidenți din regiunile Donețk și Harkov, inclusiv un asistent al unui membru interimar al parlamentului ucrainean, potrivit SBU. Rețeaua de agenți ar fi fost formată de doi ofițeri FSB înainte de începerea invaziei, a scris SBU. După ce Rusia a atacat, agenții ar fi început să adune informații despre locația și mișcarea trupelor și echipamentelor ucrainene și să le transmită la Moscova.

În timpul ocupației rusești a regiunilor Izium și Balakleia din regiunea Harkov, se spune că informatorii selectau candidați pentru a servi în administrațiile locale de ocupație. În schimb, agenții primeau ruble rusești și li se promiteau posturi de conducere în administrațiile instalate de Moscova dacă regiunile erau ocupate în totalitate.  

SBU a acuzat patru suspecți de trădare comisă sub legea marțială. Se crede că ceilalți patru se află acum în Rusia.

Update 18:45 Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), s-a întâlnit luni cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în regiunea ucraineană Zaporojie, informează cotidianul Le Monde şi site-ul Tagesschau.de.

"M-am întâlnit astăzi, în oraşul Zaporojie, cu preşedintele Volodimir Zelenski, şi am avut un schimb de idei despre protejarea Centralei nucleare Zaporojie şi a personalului acesteia. Am reafirmat susţinerea deplină a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru instalaţiile nucleare ucrainene", a declarat Rafael Grossi, într-un mesaj postat pe Twitter.

"Staţia hidroelectrică de pe Nipru este parte esenţială a sistemului care garantează securitatea nucleară a Centralei nucleare Zaporojie. Preşedintele Zelenski mi-a arătat daunele recente suferite de baraj", a precizat directorul AIEA.

Rafael Grossi urmează să se deplaseze în următoarele zile la Centrala nucleară Zaporojie, situată la aproximativ 50 de kilometri de oraşul cu acelaşi nume şi aflată sub controlul armatei ruse.

Update 17:30 Germania a trimis Ucrainei tancuri de tip Leopard 2 şi vehicule de infanterie Marder, au declarat luni oficiali guvernamentali de la Berlin citaţi de publicaţia Der Spiegel.

Conform surselor citate, Germania a transferat Ucrainei în ultimele zile 18 tancuri de tip Leoaprd 2 şi 40 de vehicule de infanterie Marder. Vehiculele au fost preluate de la graniţa Ucrainei de armata ucraineană.

Din raţiuni de securitate, Berlinul nu a oferit detalii despre zona de frontieră pe unde au fost livrate vehiculele militare.

Germania a decis în ianuarie, pe fondul presiunilor occidentale, să furnizeze Ucrainei 18 tancuri de tip Leopard 2 şi să autorizeze transferul unor vehicule similare de către alte naţiuni europene.

Update 16:24 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni poziții din prima linie în regiunea Zaporojie, potrivit unei postări pe Facebook.

„Sunt onorat să fiu astăzi aici, alături de armata noastră”, a scris el într-o postare însoțită de un videoclip cu el înmânând medalii trupelor ucrainene.

Update 14:34 Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, este așteptat să viziteze săptămâna aceasta centrala nucleară Zaporojie din Ucraina.

"Sunt în drum spre centrala nucleară Zaporojie pentru a evalua direct situația siguranței și securității nucleare de la acest complex. Îmi voi continua eforturile de a proteja centrala nucleară în timpul conflictului militar în curs de desfășurare și voi conduce următoarea rotație regulată a experților AIEA către și dinspre acest obiectiv", a scris el, duminică, pe Twitter.

Grossi a precizat că, în ciuda prezenței AIEA la fața locului de șapte luni, situația de la centrală este încă "precară".

"Pericolele pentru siguranța și securitatea nucleară sunt mult prea evidente, la fel ca și necesitatea de a acționa acum pentru a preveni un accident cu potențiale consecințe radiologice asupra sănătății și mediului pentru oamenii din Ucraina și nu numai. Prin urmare, continui să lucrez la o propunere pentru a proteja centrala", a adăugat el.

Update 13:33 Militarii ucraineni și-au terminat instruirea în Regatul Unit pentru a putea manevra cele 14 tancuri Challenger 2 furnizate de Londra Kievului.

În acest context, livrarea a acestor echipamente va avea loc în viitorul apropiat, a anunțat, luni, Ministerul britanic al Apărării.

"Regatul Unit trimite tancuri Challenger 2, care vor fi în curând la dispoziția forțelor armate" ucrainene, se spune într-un comunicat al instituției citate.

Londra a menționat anterior că livrarea acestor tancuri ar putea avea loc în luna martie.

Antrenamentul ucrainenilor a început la puțin timp după ce autoritățile din Regatul Unit și-au anunțat, ianuarie, intenția de a furniza Kievului tancuri. 

"Continuăm să fim alături de ei și să facem tot ce putem pentru a susține Ucraina atât timp cât va trebui", a spus ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, într-un comunicat.

Aliat al Ucrainei încă de la începutul invaziei ruse, Marea Britanie a anunțat la sfârșitul lunii februarie că va instrui piloți de vânătoare ucraineni, deschizând, astfel, calea pentru furnizarea de avioane conforme standardelor NATO.

Însă deocamdată singurele țări care au confirmat că livrează Ucrainei avioane de luptă sunt Slovacia și Polonia. Avioanele trimise Ucrainei de aceste țări sunt de tip MiG-29, din perioada sovietică.

Update 12:33 Comandantul Forțelor Terestre ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sirski, s-a întors în orașul Bahmut.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, generalul a luat decizii "menite să consolideze capacitățile de descurajare și de înfrângere a inamicului și să rezolve problemele care împiedică îndeplinirea eficientă a misiunilor de luptă".

"Cea mai intensă fază a bătăliei pentru Bahmut este în curs de desfășurare. Situația este în mod constant dificilă. Inamicul suferă pierderi semnificative umane, de armament și echipamente militare, dar continuă să desfășoare acțiuni ofensive (...) Luăm în considerare toate scenariile posibile și vom acționa în mod adecvat la situația actuală", a spus Oleksandr Sirski.

La rândul său, Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupării Est a Forțelor Armate ucrainene, a declarat: "Vedem și controlăm acțiunile inamicului. Înțelegem direcția acțiunilor inamicului. Înțelegem planurile inamicului... Știm că avem suficiente forțe pentru a menține linia frontului".

Potrivit acestui oficial ucrainean, intensitatea atacurilor rusești a scăzut dar trupele Moscovei mențin bombardament intens, a adăugat el.

Update 11:32 O explozie puternică a avut loc în orașul portuar ocupat Mariupol.

Deflagrația a fost semnalată în cursul dimineții de luni în districtul Primorsky, situat în zona centrală a orașului.

Potrivit informațiilor din surse locale ucrainene, a explodat o mașină a unui comandant al forțelor de ocupație.

"Rezistența a lovit în orașul ocupat, aruncând în aer mașina unuia dintre cei mai importanți ofițeri. Vor urma mai multe detalii", a declarat Vadim Boicenko, primarul din Mariupol, care se află în exil de la începerea invaziei.

Oficialii ruși nu au comentat imediat incidentul.

Update 10:52 Oficiali ucraineni și cei ruși au anunțat, luni dimineață, explozii în orașul Melitopol din sudul Ucrainei.

Primarul ucrainean al orașului, Ivan Fedorov, care nu se află în Melitopol, a scris pe Telegram că "au avut loc mai multe deflagrații".

În videoclipurile și imaginile de pe rețelele de socializare se vede un fum gros care se ridică în mijlocul orașului.

Vladimir Rogov, un oficial desemnat de Rusia în zona ocupată a regiunii Zaporojie, a declarat, la rândul său, că a fost "zgomot" în Melitopol în jurul orei locale 8:15.

"Potrivit informațiilor preliminare, sistemul de apărare aeriană a funcționat", susține Rogov. El a postat, de asemenea, o înregistrare video cu serviciile de urgență la locul unei lovituri, cu explicația: "Informațiile privind victimele și pagubele sunt în curs de clarificare".

Oficialul rus afirmă că armata ucraineană atacă obiective civile cu arme grele. Însă primarul Fedorov spune că în zona vizată de lovituri se aflau forțe ruse de securitate.

Surse administrative din Melitopol confirmă, la rândul lor, că o clădire din centrul localității "a fost parțial distrusă", cel puțin patru persoane au fost rănite și mai multe alte imobile au fost avariate.

Update 10:25 Imagini inedite cu mai mulți soldați ucraineni care exersează tehnici de camuflaj au fost publicate pe o rețea de socializare de Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului de interne de la Kiev.

Din înregistrarea video, preluată de presa internațională, se vede la început doar ceea ce pare a fi un teren acoperit cu frunze.

De fapt, sub pătura groasă de frunze îngălbenite se află soldații ucraineni gata de luptă.

Scena pare pregătită pentru filmare iar un vizitator străin, care vorbește în engleză, remarcă, la rândul său, că soldații sunt, practic, invizibili.

"Ok, spune-le să se ridice", spune vocea persoanei care nu apare în cadru.

Covorul de frunze și tufișurile par să prindă viață și iau forma unor bărbați în echipament de luptă.

"Sfinte ....", se aude pe fundal, drept concluzie, remarca vizitatorului.

Pe lângă protecție, camuflajul oferă avantajul surprizei în lupta cu inamicul.

Oficialul care a redistribuit imaginile a însoțit postarea cu un mesaj în care s-a declarat "foarte recunoscător" tuturor celor care întăresc capacitatea militară a Ucrainei, notează Antena 3 CNN.

Update 09:05 Rusia a luat Belarusul drept "ostatic nuclear", au spus oficialii de la Kiev, anunțând că au solicitat întrunirea urgentă a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, după ce președintele rus a anunțat că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

Vladimir Putin a menționat că zece avioane au fost deja pregătite să folosească astfel de arme.

Însă Statele Unite ale Americii au transmis că nu văd niciun indiciu conform căruia Rusia ar fi pregătită să folosească astfel de arme.

Oficialii de la Washington au precizat că vor continua să monitorizeze implicațiile planului prezentat de Rusia cu privire la armele nucleare din Belarus.

Și Guvernul german a denunțat o "nouă tentativă de intimidare nucleară" din partea Rusiei.

Update 08:10 "Nu este nimic neobișnuit aici: SUA fac acest lucru de zeci de ani. Ei își desfășoară de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor", a declarat Vladimir Putin într-un interviu la televiziunea rusă.

Președintele rus a precizat că a convenit cu omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, că poate amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare.

Până la data de 1 iulie, Rusia și-a propus să finalizeze construcția unui siloz pentru arme nucleare tactice în această țară.

Experții arată că această evoluție este semnificativă, deoarece Rusia s-a lăudat până recent cu faptul că, spre deosebire de SUA, nu a desfășurat arme nucleare în afara granițelor sale.

Update 00:01 Ucraina a cerut convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "șantajul nuclear", după anunțul președintelui rus Vladimir Putin că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus, relatează agențiile Reuters, AFP şi EFE.

"Ucraina așteaptă din partea Marii Britanii, Chinei, Statelor Unite şi Franței acțiuni eficace pentru a contracara șantajul nuclear al Kremlinului", a indicat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

"Cerem ca o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU să fie convocată imediat în acest scop", adaugă acesta.

NATO a denunțat "retorica" nucleară "periculoasă şi iresponsabilă" a Moscovei.

"NATO rămâne vigilentă şi monitorizăm îndeaproape situația. Nu am observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să ne-o ajustăm pe a noastră", a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO Oana Lungescu.

"Rusia şi-a încălcat sistematic angajamentele asupra controlului armamentelor, cel mai recent suspendându-şi participarea la Tratatul Noul START", a adăugat ea.

Război în Ucraina, 26 martie | Rușii susțin că o dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus

Război în Ucraina, 25 martie | Peste o treime dintre ucraineni cunosc cel puțin o persoană care a murit sau a fost rănită în timpul războiului

Război în Ucraina, 24 martie | ONU constatat atrocităţi comise de forţele militare ucrainene şi ruse împotriva prizonierilor de război

Război în Ucraina, 23 martie | Volodimir Zelenski spune că victoria e posibilă anul acesta: ”Dacă Europa ezită, răul ar avea timp să se regrupeze”

Război în Ucraina, 22 martie | Oraşul Harkov lăudat şi medaliat de Volodimir Zelenski pentru rezistenţa în faţa forţelor militare ruse

×
Etichete: Război Ucraina
x close