Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- SUA impune sancțiuni Rusiei și Iranului pentru luarea de ostatici americani
- Cel puțin doi oameni au murit în urma unor atacuri ruse asupra unor localități din Ucraina
- Președintele Rusiei ar vrea să țină țările baltice cât mai deconectate de realitățile din NATO și Uniunea Europeană, o arată documentele secrete de la Kremlin
- Șeful Wagner a revenit asupra anunțului că va înceta focul la Bahmut: "O glumă!"
- Rusia se pregătește să apere 800 de kilometri de front cu tranșee și fortificații
- Jens Stoltenberg: ”Aliații NATO au livrat Ucrainei aproape toate vehiculele de luptă promise”
- O persoană a murit, iar alte patru au fost rănite în urma bombardamentor rusești din regiunea Harkov
- Panică la Moscova: Ucraina ar începe contraofensiva pe 9 mai
- Kremlinul salută conversația dintre XI Jinping și Volodimir Zelenski, și sugerează că așteaptă inițiative de pace
- Premierul ucrainean l-a invitat pe Papa Francisc să viziteze Ucraina
- România, al doilea stat UE care se dotează cu drone turcești Bayraktar
- Jens Stoltenberg: Aliații NATO au livrat Ucrainei aproape toate vehiculele de luptă promise
- Doi oameni au fost uciși într-o serie de peste 80 atacuri rusești în regiunea Zaporojie
- Atentat cu bombă la Melitopol. Sunt suspectați membrii rezistenței ucrainene
- Zelenski spune că Xi Jinping i-a spus "cuvinte de susținere" pentru acordul de transport al cerealelor pe Marea Neagră
- Rusia a evacuat și golit de echipamente o bază militară din nordul Peninsulei Crimeea
- Rușii au atacat ținte cu rachete S-300 ținte civile la Nikolaev. Cel puțin un mort și numeroși răniți
- Kievul ar fi încercat să îl ucidă pe Vladimir Putin cu drone
- Un jurnalist ucrainean a fost ucis în atacul din Herson, în care a fost rănit corespondentul ziarului italian La Repubblica
- Reacții prudente la Washington și Moscova după discuția dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski
Update 22.28 SUA impune sancțiuni Rusiei și Iranului pentru luarea de ostatici americani
Administrația Biden a anunțat azi o primă rundă de sancțiuni care vizează Rusia și Iranul pentru implicarea în luarea de ostatici și detenția abuzivă a cetățenilor americani în străinătate, potrivit CNBC.
Sancțiunile americane vizează Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut adesea sub numele de FSB, și Organizația de Informații a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, sau IRGC-IO, pentru că „sunt responsabili sau complici, direct sau indirect implicați sau responsabili de ordonarea, controlul sau dirijarea în alt mod a detenției ilegale a unui cetățean american în străinătate”.
Doi oficiali de rang înalt ai administrației, care au vorbit sub rezerva anonimatului conform regulilor de bază stabilite de Casa Albă, au declarat că sancțiunile de joi erau în curs de aplicare înainte ca autoritățile ruse să-l rețină pe cetățeanul american Evan Gershkovich luna trecută.
Gershkovici, jurnalist la The Wall Street Journal, a fost arestat la sfârșitul lunii martie sub acuzația de spionaj. Departamentul de Stat a făcut demersuri oficiale pentru a declara detenția lui Gershkovich ca fiind una abuzivă, ceea ce deschide resurse suplimentare pentru a asigura eliberarea acestuia.
Administrația Biden și conducerea The Wall Street Journal au negat afirmațiile rusești potrivit cărora Gershkovici ar fi spion.
Administrația a identificat cel puțin doi cetățeni americani care sunt reținuți pe nedrept în Rusia și trei în Iran, împreună cu un rezident permanent legal al SUA.
Un oficial al administrației a declarat că familiile lor au fost informate cu privire la noile sancțiuni înainte de anunțul de astăzi.
Update 22.22 Cel puțin doi oameni au murit în urma unor atacuri ruse asupra unor localități din Ucraina
Cel puţin două persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, astăzi, în urma unor bombardamente efectuate de armata rusă în nord-estul şi în sud-estul Ucrainei, anunţă autorităţile ucrainene.
Forţele militare ruse au lansat atacuri cu obuze asupra localităţii Tokarivka, în regiunea Harkiv, afirmă oficiali ucraineni citaţi de postul de televiziune CNN. Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar altele au fost rănite în atacul asupra localităţii situate la doar cinci kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia.
O altă persoană a fost ucisă într-un atac care a vizat satul Tiaghin, în regiunea Herson, a declarat Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare ucrainene.
În schimb, Denis Puşilin, preşedintele autoproclamatei Republici Populare ruse Doneţk, a declarat că oraşul Doneţk, aflat sub ocupaţie rusă, se confruntă cu o criză a apei potabile.
Update 21.10 Nave militare rusești ar fi blocat vasele ucrainene încărcate cu grâu care ieșeau din Odesa
Mai multe nave militare rusești ar fi blocat vase ucrainene cu grâu care ieșeau din Odesa, susțin forțele navale ucrainene.
Rusia a început să pună în aplicare amenințările lansate de ministrul de externe Serghei Lavrov. Potrivit unor informații furnizate de forțele navale ucrainene situația în marea neagră s-a tensionat după ce rușii par să fi reinstaurat blocada navală pe cordorul grânelor, Black Sea Grain.
Reprezentanții militari ai Rusiei au refuzat să coordoneze mișcarea vaselor civile care pleacă din porturile maritime ale Ucrainei, astfel că patru nave nu au putut pleca. O altă navă așteaptă să treacă în portul Odesa
Update 20.57 Președintele Rusiei ar vrea să țină țările baltice cât mai deconectate de realitățile din NATO și Uniunea Europeană, o arată documentele secrete de la Kremlin
În afara războiului din Ucraina declanșat în 2022, Vladimir Putin nu renunță nici la țările vecine Rusiei pe care vrea să le țină în frâu astfel încât ele să rămână în sfera sa de influență.
Informațiile strategice scoase la iveală, prezintă planurile secrete ale Rusiei prin care vrea să-și exercite influența asupra celor trei țări Estonia, Letonia și Lituania, vecine cu Rusia.
Printre altele, documentele arată intenția Moscovei de a zădărnici construirea bazelor militare NATO, de a slăbi guvernele democratice locale, de a extinde influența culturală și lingvistica Rusiei și de a consolida organizațiile politice pro Kremlin, dar într-o temă curentă în documente care au fost redactate în 2021, invazia ulterioară a Ucrainei de către Rusia, a subminat aproape fiecare aspect al planurilor.
Documentele au fost întocmite de Direcția Pentru Cooperare Transfrontalieră a Administrației Prezidențiale ruse, care a formulat planuri similare dezvăluite anterior pentru anexarea progresivă a Belarusului și răsturnarea guvernului pro-occidental al Republicii Moldova. Direcția Pentru Cooperare Transfrontalieră este încadrată de ofițeri de informații ruși din cele trei servicii principale de spionaj.
Update 20.37 Șeful Wagner a revenit asupra anunțului că va înceta focul la Bahmut: "O glumă!"
Șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că suspendă tirurile de artilerie în Bahmut pentru a permite forțelor ucrainene de pe cealaltă parte a liniei frontului să le arate în siguranță orașul unor jurnaliști americani care sunt în vizită
" A fost luată decizia de a suspenda focul de artilerie pentru ca jurnaliștii americani să poată filma în siguranță Bahmutul și să plece acasă", a spus Evgheni Prigojin.
Prigojin avertizează partea ucraineană să nu încerce să aducă forțe suplimentare sub acoperirea vizitei jurnaliștilor.
Într-un mesaj ulterior, Prigojin a revenit asupra deciziei. "Băieți, acesta este un umor milităresc. Umor și nimic mai mult. A fost o glumă", a spus acesta.
Update 19.28 Rusia se pregătește să apere 800 de kilometri de front cu tranșee și fortificații
Conform documentelor Pentagonului care s-au scrus în presă și care dau o ideea despre calendarul Kievului, se așteaptă ca 12 brigăzi ucainene de 4.000 de oameni fiecare să fie gata până la sfârșitul lunii aprilie pentru contraofensiva împotriva Rusiei.
La începutul acestei luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit 10 dintre cei mai de încredere oameni ai săi pentru a supraveghea aprovizionarea brigăzilor implicate în operațiune, deși potrivit The New York Times, comandamentul militar ucrainean nu împărtășește detaliile planurilor sale cu autoritățile americane, se așteaptă ca această contraofensivă să aibă loc pe frontul de sud, de-a lungul coastei Mării Azov, cu scopul de a tăia fâșia pe care Rusia a ocupat-o, pentru a lega peninsula Crimeea de teritoriul său de pe uscat.
La rândul său, Rusia, cu o apărare pe mai mult de 800 de kilometri, se pregătește pentru o contraofensivă ucraineană.
Update 17.50 Jens Stoltenberg: ”Aliații NATO au livrat Ucrainei aproape toate vehiculele de luptă promise”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunţă că aliații NATO au livrat Ucrainei aproape toate vehiculele de luptă promise. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă pe care Jens Stoltenberg a susținut-o alături de premierul luxemburghez Xavier Bettel.
"Mai mult de 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost livrate", a explicat șeful NATO, potrivit Sky News.
Pe parcursul războiului, aliații NATO au antrenat zeci de mii de soldați ucraineni și au oferit ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro. Aliații NATO și-au consolidat semnificativ propria apărare, cheltuielile din domeniu fiind cele mai mari din ultimii ani.
Update 17.42 O persoană a murit, iar alte patru au fost rănite în urma bombardamentor rusești din regiunea Harkov
Bombardamentele rusești dintr-o zonă de lângă Harkov au dus la moartea unei persoane și la rănirea altor patru, potrivit autorităților ucrainene. Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, a declarat că rușii au bombardat satul Tokarivka, care se află la aproximativ cinci kilometri de granița cu Rusia.
El a spus că angajații companiei regionale de energie care lucrau la refacerea liniilor electrice au fost răniți.
„Din păcate, o persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite”, a spus Syniehubov. Satele de la granița din nordul Ucrainei sunt frecvent lovite de artileria rusă.
Update 17.38 Panică la Moscova: Ucraina ar începe contraofensiva pe 9 mai
La Moscova sunt restricții fără precedent. Începând de astăzi până pe 10 mai se închide piața Roșie de la Moscova, acolo unde va avea loc Parada de 9 mai, Ziua Victoriei.
"O contraofensivă a ucrainenilor este inevitabilă. Astăzi plouă, pe 2 mai va cădea ultima ploaie. Va mai fi nevoie doar de încă o săptămână ca vântul să usuce terenul, după care armate ucraineană va fi gata să înceapă", a spus Evgheni Prigojin, liderul unității paramilitare ruse Wagner.
Presa ucraineană scrie faptul că Vladimir Putin impune restricții fără precedent la Moscova pentru că se așteaptă ca orașul să fie atacat cu drone pe 9 mai.
Update 16.48 Kremlinul salută conversația dintre XI Jinping și Volodimir Zelenski, și sugerează că așteaptă inițiative de pace
Administraţia de la Moscova a salutat astăzi conversaţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, semnalând că sunt utile iniţiativele pentru oprirea conflictului din Ucraina.
"Noi suntem pregătiţi să salutăm orice acţiune care ar putea permite să ne apropiem de încheierea conflictului din Ucraina", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la convorbirea preşedinţilor din China şi Ucraina.
Preşedintele Volodimir Zelenski a evocat în conversaţia cu Xi Jinping posibilitatea cooperării în sensul construirii unui cadru pentru o "pace justă şi sustenabilă", dar a insistat că Administraţia de la Kiev nu va face deloc compromisuri teritoriale.
"Am discutat despre o serie de subiecte referitoare la relaţiile bilaterale. A fost acordată o atenţie specială potenţialelor modalităţi de cooperare pentru stabilirea unei păci juste şi sustenabile pentru Ucraina. Nu vrea nimeni pacea mai mult decât poporul ucrainean. Suntem pe teritoriul nostru şi luptăm pentru viitorul nostru, exercitându-ne dreptul inalienabil la autoapărare. Pacea trebuie să fie justă şi sustenabilă, pe baza principiilor dreptului internaţional şi respectării Cartei ONU. Nu poate fi nicio pace bazată pe compromisuri teritoriale. Integritatea teritorială a Ucrainei trebuie restabilită în cadrul frontierelor din 1991", a afirmat Zelenski.
Update 15:30 Papa Francisc a fost invitat în mod oficial să viziteze Ucraina de către prim-ministrul țării, Denys Shmyhal. Invitația a fost făcută în cadrul unei convorbiri telefonice, potrivit Sky News.
Shmyhal a declarat că în timpul unei convorbiri telefonice cu suveranul pontif a discutat despre formula de pace ucraineană și despre o potențială asistență din partea Vaticanului pentru a realiza toate etapele planului președintelui Volodimir Zelenski.
Oficialul ucrainean a mai spus că i-a cerut Papei ajutor pentru întoarcerea acasă a copiilor ucraineni care sunt în Rusia.
Kievul estimează că aproape 20.000 de copii ucraineni au fost duși în Rusia sau în Crimeea controlată de ruși.
Rușii neagă acuzațiile și spun că aceștia au fost transportați departe de linia frontului pentru propria lor siguranță.
Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a declarat anterior că dorește să viziteze Kievul, dar și Moscova, într-o misiune de pace.
Update 13:30 Autoritățile de la București au semnat un contract pentru achiziția a 18 drone turcești Bayraktar, care și-au câștigat celebritatea după ce au fost folosite cu succes de Ucraina împotriva trupelor ruse.
Țara noastră devine al doilea stat din Uniunea Europeană, după Polonia, care va avea în dotarea armatei drone turcești.
Efortul bugetar este de 321 de milioane de dolari.
Dronele Bayraktar sunt aparate de zbor fără pilot care pot atinge viteza maximă de 222 km/h. Au o rază de acțiune de 4.000 de km, pot atinge o altitudine de 7.600 de metri și dispun de o autonomie de 27 de ore de zbor.
Drona propriu-zisă este ghidată dintr-un punct de comandă de la sol. Sistemul include un terminal de date, un terminal video pentru imagini la distanță, prin intermediul căruia soldații din teren pot vedea cum acționează aparatul fără pilot, precum și un alt post de comandă echipat cu radar.
Dronele Bayraktar pot executa misiuni de supraveghere sau de atac.
Bayraktar TB2 poate fi echipată cu doua tipuri de rachete. Una de 21,5 kg, care poate distruge inclusive tancuri sau nave de război, și una de 7 kg, eficientă împotriva țintelor anti-personal și a blindatelor ușoare.
Ambele rachete pot fi lansate de la o distanță de până la 8 kilometri de țintă, timpul până la impact fiind de maximum 80 de secunde.
Update 12:45 Aliații NATO au livrat Ucrainei aproape toate vehiculele de luptă promise, a anunțat liderul organizației, Jens Stoltenberg, potrivit Sky News.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă pe care Stoltenberg a susținut-o alături de premierul luxemburghez Xavier Bettel.
„Mai mult de 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost livrate", a explicat șeful NATO.
Pe parcursul războiului, aliații NATO au antrenat zeci de mii de soldați ucraineni și au oferit ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro.
În plus, aliații NATO și-au consolidat semnificativ propria apărare, cheltuielile din domeniu fiind cele mai mari din ultimii ani.
Update 12:00 Un ofițer de poliție a fost ucis și un altul a fost rănit într-o explozie produsă, joi, într-o clădire de apartamente din orașul Melitopol, în sud-estul Ucrainei.
Anunțul a fost făcut de autoritățile locale pro-ruse.
"În jurul orei 5:15, în Melitopol, a avut loc o explozie în apropierea intrării unei clădiri de apartamente de pe strada Kirova. Un dispozitiv exploziv improvizat a explodat. Circumstanțele incidentului sunt în curs de investigare. Serviciile operaționale acționează la fața locului", a declarat, pe Telegram, administrația orașului, susținută de Rusia.
Potrivit lui Ivan Fedorov, primarului ucrainean exilat din Melitopol, explozia s-a produs într-o clădire rezidențială în care locuiau persoane din instituțiile de aplicare a legii susținute de Rusia.
2 collaborators were blown up in their cars. ????
— TheLvivJournal (@LvivJournal) April 27, 2023
Alexander Mishchenko (left) a cop that collaborated actively with the ruzZian administration in occupied Melitopol. & Sergei Tvetinsky (right) ruzZian propagandist. Arrived from Kaliningrad to help persecute Ukrainians.#lviv pic.twitter.com/HXFc8b6KjB
Update 11:00 Administrația militară ucraineană din regiunea Zaporojie comunică faptul că a înregistrat peste 80 de atacuri rusești în ultima zi.
Iurii Malașko, șeful administrației militare regionale, a arătat că au avut loc "83 de atacuri asupra orașelor și satelor".
Au fost 69 de atacuri de artilerie, șapte atacuri aeriene, cinci atacuri cu drone și două atacuri cu un sistem de rachete cu lansare multiplă, MLRS, a precizat oficialul ucrainean.
Malashko a menționat "bombardamente haotice" în Orihiv, Preobrajenka și Novodanilivka, soldate cu moartea a doi bărbați în vârstă de 40 de ani.
Lovituri aeriene au atins, de asemenea, clădiri rezidențiale din districtul Guleaipol, un oraș aflat pe linia frontului în estul Ucrainei, fără să fi fost consemnate victime.
Update 09:00 Un atac cu rachete efectuat de armata rusă asupra orașului Nikolaev (Mykolaiv) din sudul Ucrainei a ucis, joi dimineață, cel puțin o persoană și a provocat rănirea altor 15.
Informația a fost publicată pe Telegram de Vitali Kim, șeful administrației militare regionale din oraș, citat de CNN.
"Potrivit informațiilor preliminare, forțele ruse au folosit patru rachete S-300 pentru a lovi orașul", a precizat oficialul ucrainean.
"Deocamdată, știm despre un mort și 23 de răniți, inclusiv un copil", a comunicat, la rândul său, președintele Volodirmir Zelenski pe Telegram.
Primarul Oleksandr Senkevici a menționat că una dintre rachete a lovit un imobil înalt, iar alta, o locuință privată.
Unele case din oraș au rămas fără electricitate în urma atacului de joi, a adăugat el.
Nikolaev, port și centru de construcții navale, avea o populație de aproximativ 470.000 de persoane înainte de război.
În prezent, orașul este în mare parte distrus.
? En direct : frappes meutrières russes sur Mykolaïv, dans le sud de l'Ukraine
— FRANCE 24 Français (@France24_fr) April 27, 2023
➡️ https://t.co/ZC1ib20Ytq pic.twitter.com/XG3iGPU61V
Update 08:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că președintele chinez Xi Jinping a oferit "susținere" pentru inițiativa privind transportul de cereale pe Marea Neagră.
Zeleski și Xi au avut o convorbire telefonică, primită cu reacții rezervate la Washington și Moscova.
Anterior, Rusia a amenințat că nu va reînnoi acordul cerealier, care expiră în data de 18 mai, întrucât cererile vizând propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte nu au fost luate în considerare de aliații occidentali ai Ucrainei.
Update 07:00 Rusia a evacuat și golit de echipamente o bază militară din nordul Peninsulei Crimeea.
Mișcarea a fost dezvăluită de imagini surprinse din satelit.
Baza din Crimeea, aflată în apropiere de granița regiunii Herson, găzduia un număr semnificativ de mijloace de luptă rusești, inclusiv zeci de vehicule blindate, tancuri și piese de artilerie.
Nu a fost imediat clar de ce Moscova a relocat echipamentul, dar la începutul acestei luni, oficialii ruși instalați în Crimeea au semnalat că se așteaptă la o contraofensivă ucraineană care să vizeze peninsula anexată ilegal de RUsia în 2014.
Update 06:00 Bogdan Bitik, un jurnalist ucrainean care îl însoțea, ca interpret și călăuză, pe corespondentul publicației italiene la Reppublica, Corrado Zunino, a fost ucis, miercuri, într-un aparent atac rusesc în Herson.
Jurnalistul italian a fost, la rândul său, rănit în urma acestui atac, petrecut în zona Podului Antonovski din oraș.
Ministrul italian de Externe Antonio Tajani a descris anterior incidentul ca fiind rezultatul un atac cu dronă. La rândul lor, oficiali ucraineni de la Kiev au spus că jurnaliștii au fost vizați de tiruri de artilerie rusești.
Însă presa internațională indică varianta unui tir efectuat de lunetiști. BBC îl citează chiar pe Zunino, care, într-o relatare pentru publicația sa, a spus că a auzit un "șuierat", după care l-a văzut pe colegul său ucrainean, mort, căzut la pământ.
Jurnalistul italian, rănit, a reușit să iasă, târându-se, din zona periculoasă.
Iuri Sobolievski, prim-adjunct al șefului Consiliului regional din Herson, a declarat pentru CNN că oficialii locali încă încearcă să stabilească circumstanțele exacte ale atacului.
Update 00:01 "Conform modelelor pe care le-am făcut cu mare atenție cu ei, ucrainenii sunt într-o poziție bună”, a spus șeful Comandamentului European al Statelor Unite, generalul Christopher Cavoli, adăugând că SUA au lucrat cu ei la un posibil atac surpriză.
Cavoli a mai spus că forța terestră a Rusiei de astăzi este mai mare „decât era la începutul conflictului”, în ciuda faptului că a suferit numeroase pierderi în războiul său împotriva Ucrainei.
„Forța terestră rusă a fost oarecum degenerată de acest conflict, deși astăzi este mai mare decât era la începutul conflictului”, a declarat Cavoli
Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei. Pe lângă forțele sale terestre, Rusia mai are o serie de opțiuni, a spus el. Forțele aeriene „au pierdut foarte puțin, au pierdut 80 de avioane”, a spus el.
„Au încă 1.000 de luptători și bombardiere”. „Deci încă folosesc toată puterea convențională și le amestecă pe toate”, a mai spus Cavoli, potrivit CNN.
Război în Ucraina, 26 aprilie | Reacții prudente la Washington și Moscova după discuția dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski
Război în Ucraina, 25 aprilie I Ucraina, între ciocan și nicovală: fie îi reușește contraofensiva, fie negociază pacea cu rușii pe teritoriul său
Război în Ucraina, 24 aprilie | O dronă ucraineană dotată cu dispozitive explozive s-ar fi prăbuşit la periferia Moscovei
Război în Ucraina, 23 aprilie | Cel puțin cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov
Război în Ucraina, 22 aprilie | Pericol de explozie la centrala nucleară de la Zaporojie