Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 518. Putin vrea să viziteze China în luna octombrie a acestui an. Ultima vizită în țara comunistă a precedat invazia din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 518. Putin vrea să viziteze China în luna octombrie a acestui an. Ultima vizită în țara comunistă a precedat invazia din Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 19:00 26 Iul 2023 Modificat la 23:48 26 Iul 2023
hepta Zuma Press POU Zelensky Antena 3 CNN Shoigu Profimedia Images Profimedia Images Russia Ambassador Moldova Oleg Vasnetsov
Sursa foto: Antena 3 CNN / Profimedia Images / hepta

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Mai multe explozii au fost raportate în Ucraina, în contextul noilor atacuri ruse
  • Consiliul NATO-Ucraina condamnă atacurile Rusiei aproape de România
  • Putin vrea să viziteze China în luna octombrie a acestui an. Ultima vizită în țara comunistă a precedat invazia din Ucraina
  • Un oficial rus relatează că "trupe ucrainene antrenate în Occident" au ajuns în prima linie defensivă a Moscovei la Zaporojie
  • Premierul britanic avertizează că Rusia se pregătește să atace nave civile în Marea Neagră
  • Republica Moldova expulzează zeci de diplomați din Rusia în scandalul "antenelor de spionaj"
  • Ucraina: "Șoigu s-a dus la Phenian după muniție de artilerie"
  • Atac cu rachete la Herson. Două persoane au murit
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina va continua să efectueze atacuri asupra Crimeei ocupate de ruși
  • Forțele ucrainene au lovit șapte sisteme de artilerie inamice și două sisteme de război electronic
  • Restricțiile privind importurile de cereale ucrainene ar putea să nu fie prelungite, potrivit unui comisar UE
  • Marea Britanie avertizează că Rusia pregăteşte atacarea navelor pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi ucrainene 
  • Ucraina primește 1,5 miliarde de euro din partea UE pentru a-și repara șoselele
  • Franța și Germania susțin Ucraina și se opun restricțiilor cerute de țări din UE, printre care și România

Update 23:00 Flota rusă de la Marea Neagră se poziționează pentru blocada porturilor Ucrainene, după ce Moscova a suspendat acordul internațional pentru transportul cerealelor.

Corveta modernă a Rusiei a fost mutată în partea sudică a Mării Negre și patrulează deja pe traseul dintre Bosfor și Odesa, scriu experții de la Ministerul britanic al Apărării. 

Aceștia consideră că există o posibilitate realistă ca această navă să facă parte dintr-un grup însărcinat să intercepteze navele comerciale, despre care Rusia crede că se îndreaptă spre Ucraina

Datele tehnice ale corvetei Sergey Kotov arată că aceasta este purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

La nivel oficial, britanicii au anunțat deja că se așteaptă ca vasele de război rusești să înceapă să atace nave civile în Marea Neagră.

Manevrele îngrijorătoare de pe mare vin în contextul unui șir de bombardamente rusești  asupra porturilor ucrainene.

Printre ținte a fost și Reni, aflat extrem de aproape de granița țării noastre. De altfel, o navă românească a fost avariată în timpul atacului.

Update 22:00 Luminița Odobescu, ministru de Externe, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre aspectele discutate în cadrul întâlnirii NATO-Ucraina de la Bruxelles, care au făcut trimitere inclusiv la România.

"A fost discutată de către Aliați, împreună cu Ucraina, situația de securitate din regiunea Mării Negre, atât ca urmare a deciziei Rusiei de a nu mai prelungi inițiativa privind cerealele la Marea Neagră, cât și ca urmare a atacurilor recente ale Rusiei asupra infrastructurii portuare și de transport, inclusiv în apropierea graniței cu România.

Aliații, împreună cu Ucraina, au condamnat ferm decizia unilaterală de retragere a Rusiei din acordul privind cerealele, dar și atacurile din apropierea României. 

Aliații au constatat că amenințările recente ale Rusiei prezintă un risc de escaladare și pot să afecteze libertatea de circulație în Marea Neagră.

De aceea, Aliații au decis astăzi consolidarea măsurilor de supraveghere și de recunoaștere, inclusiv în ceea ce privește patrularea maritimă" a declarat Luminița Odobescu, ministru de Externe, la Antena 3 CNN.

Update 20:50 Mai multe explozii au fost raportate, miercuri după-amiază, în capitala Ucrainei, Kiev, precum şi în zone din centrul şi vestul ţării, existând suspiciuni că armata rusă a efectuat atacuri cu rachete de croazieră.

Exploziile au avut loc în regiunea Hmelnîțkîi (vest), în Kirovohrad (centru) şi în Kiev (nord), conform postului de televiziune CNN.

"Am detectat rachete de mare viteză, probabil balistice. Inamicul utilizează o gamă variată de arme", a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, precizând că atacurile au fost lansate din zona Mării Caspice.

Potrivit unor surse militare ucrainene, citate de agenţia Ukrinform, armata rusă a lansat noi atacuri cu rachete de croazieră asupra Ucrainei, însă informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente, notează Mediafax.

Update 20:00 Reprezentanţii statelor membre NATO şi cei ai Ucrainei au condamnat, miercuri, recentele atacuri ale armatei ruse asupra porturilor ucrainene, în apropierea frontierei României, şi au analizat problemele de securitate din zona Mării Negre.

Reuniunea, convocată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prezidată de Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice.

"Rusia continuă să manifeste o lipsă totală de respect faţă de legislaţia internaţională şi faţă de oamenii din întreaga lume care depind de cerealele ucrainene. Rusia ameninţă nave civile, terorizând oraşe paşnice şi distrugând părţi ale patrimoniului cultural mondial prin atacurile sale brutale. Alianţa Nord-Atlantică este unită.

Suntem solidari cu aliaţii noştri din zona Mării Negre, vom continua să ne apărăm unii pe alţii, vom continua să susţinem Ucraina cât timp va fi necesar", a declarat Mircea Geoană, cu ocazia Consiliului NATO-Ucraina.

Participanţii la reuniune au salutat eforturile constante ale Turciei de reactivare a Acordului exporturilor de cereale, precum şi eforturile altor aliaţi, inclusiv ale Bulgariei, României, ale Uniunii Europene şi Naţiunilor Unite, de a permite continuarea exporturilor de cereale ucrainene pe cale terestră şi maritimă.

De asemenea, aliaţii din cadrul NATO au reiterat că vor continua să furnizeze Ucrainei asistenţă consistentă la nivel militar, economic şi umanitar, potrivit Mediafax.

Update 19:00 Președintele rus Vladimir Putin vrea să meargă în vizită în China în luna octombrie a acestui an.

Iuri Ușakov, consilier al președintelui rus pe probleme internaționale, a declarat că Putin vrea să meargă la Beijing atunci când va avea loc Forumul "Belt and Road" (Noul drum al mătăsii, n.r.)

Președintele chinez, Xi Jinping, a efectuat o vizită de stat la Moscova în martie și a declarat că relațiile dintre cele două țări intră într-o nouă eră.

China și Rusia sunt aliați strategici şi laudă frecvent parteneriatul lor "fără limite" și cooperarea în domeniile economic și militar.

De altfel, Beijingul a refuzat să condamne ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei.

Putin a vizitat ultima dată China în 2022, cu puțin timp înainte de a ordona invazia în Ucraina.

El a participat atunci la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Update 17:00 Forțele ucrainene au reușit să se fixeze în prima linie de apărare a Rusiei în regiunea Zaporojie, luptele grele și intense fiind încă în desfășurare acolo.

Informația este transmisă de CNN, pe baza celor publicate de un oficial rus.

"Cel puțin 100 de vehicule blindate au fost folosite de inamic în atac, în secțiunea Orehov a frontului din Zaporojie. În acest moment, în urma mai multor valuri ofensive în apropiere de Rabotino, inamicul a reușit să se fixeze în trei secțiuni ale primei noastre linii de apărare", a scris, miercuri, pe Telegram Vladimir Rogov, membru al administrației instalate de Rusia în regiunea ucraineană.

Rogov a precizat că forțele rusești își folosesc întregul arsenal, inclusiv lovituri aeriene, pentru a respinge unitățile ucrainene care au efectuat asaltul.

"Luptătorii din aceste brigăzi au fost instruiți în străinătate, iar brigăzile însele sunt echipate cu echipamente militare occidentale, inclusiv tancuri Leopard și blindate Bradley. Acum, în această zonă au loc bătălii grele, acerbe și de mare intensitate", a susținut el.

Oficialii impuși de Rusia și bloggerii militari ruși au relatat în ultima perioadă că Ucraina a lansat o operațiune majoră în regiunea Zaporojie, la sud de Orehov, însă câștigurile teritoriale din zilele trecute ar fi "modeste", de partea Kievului.

Kievul nu a comentat în legătură cu această presupusă ofensivă.

Update 15:00Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea veni în România.

Dacă se va confirma, vizita va avea loc în luna septembrie.

Liderul de la Kiev ar urma să participe în calitate de invitat la Summitul celor Trei Mări, care va avea loc la București.

Este o inițiativă cu obiectivul declarat este de a reduce decalajele dintre state și care reunește 12 țări europene: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Dacă se va concretiza, vizita din septembrie a lui Zelenski în România ar fi prima efectuată în țara noastră de liderul de la Kiev, de la începutul războiului.

Zelenski a susținut, anul trecut, prin videoconferință, un discurs în Parlamentul de la București, în perioada în care președintele Ucrainei încerca să mențină nealterat sprijinul aliaților pentru Kiev, în fața agresiunii lansate de Moscova.

Update 14:00 Marea Britanie avertizează că Rusia se pregătește să atace nave civile în Marea Neagră.

"Premierul britanic Rishi Sunak a împărtășit aceste informații cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Este o nouă escaladare, după atacurile susținute ale Rusiei asupra țintelor civile din regiunea Odesa, după retragerea Moscovei din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.

De asemenea, din datele serviciilor de informații din Marea Britanie, Rusia ar fi amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene.

Oficialii britanici confirmă evaluarea Statelor Unite, conform căreia este Rusia întreprinde o operațiune coordonată pentru a da ulterior vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră.

Săptămâna trecută, Casa Alba a lansat avertismente similare cu privire la posibile atacuri asupra navelor civile și la amplasarea de mine marine de către Rusia.

Astăzi, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în ședințe succesive pe tema Ucrainei, solicitate de Moscova și de Kiev", a relatat Claudiu Ștefan, redactor Antena 3 CNN.

Update 13:00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, efectuează o vizită de trei zile în Coreea de Nord.

La sosire la Phenian, Serghei Şoigu a fost întâmpinat, marți, de omologul nord-coreean și de alți oficiali de rang înalt ai regimului.

Motivul oficial al vizitei ministrului rus este reprezentat de participarea acestuia la manifestările prilejuite de aniversarea a 70 de ani de la încheierea războiului din Peninsula Coreea.

Oficialii ucraineni susțin însă că Șoigu a mers Phenian trimis de președintele Vladimir Putin pentru a negocia achiziția de muniție de artilerie pentru războiul din Ucraina.

China a trimis, la rândul ei, săptămâna aceasta, în Coreea de Nord, o delegație guvernamentală formată de oficiali de rang înalt.

Update 12:00 Guvernul Republicii Moldova a decis să reducă masiv numărul diplomaților ruși de la Ambasada din Chișinău. Potrivit acestei decizii, reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, se va face la nivelul a 10 funcții diplomatice și a 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu.

Rusia rămâne, astfel, cu 10 diplomați din 37. Restul sunt obligați să părăsească țara în două săptămâni.

"Această decizie a fost luată ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și a tentativelor de destabilizare a situației interne din țara noastră", precizează Ministerul de Externe de la Chișinău.

Decizia comunicată miercuri trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august 2023.

Aceste evoluții vin după ce presa din republică a relatat în materiale ample acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova.

Potrivit investigației Jurnal TV, două structuri de informații binecunoscute din Rusia, Direcția Principală de Informații (GRU) și Serviciul de Informații Externe (SVR), controlează un sistem sofisticat de recepție, instalat la Ambasada Rusiei din Chișinău. 

Sistemul este relativ ușor de sesizat, prin prezența a numeroase antene situate pe acoperișul sediului ambasadei, care se află chiar în centrul orașului.

Update 11:00 Două persoane au murit în urma unui atac al rușilor lansat asupra regiunii Herson.

Zona Herson a fost bombardată intens de ruși în ultimele 24 de ore, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Sky News.

A fost vizată în special partea de sud a regiunii. Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a anunțat miercuri, pe Telegram, că 55 de obuze au lovit regiunea, rănind cel puțin trei persoane.

De asemenea, el a spus că două persoane au fost ucise după ce rachetele au lovit o clădire rezidențială și o fermă în districtul Kakhovka, la aproximativ 65 kilometri nord-est de orașul Herson.

Update 10:00 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina va continua să efectueze atacuri asupra Crimeei ocupate de ruși

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina va continua să efectueze atacuri asupra Crimeei ocupate de ruși și a podului Kerci care o leagă de Rusia continentală, recunoscând totodată că planul Ucrainei de contraofensivă lentă este în întârziere.

În timp ce Rusia a lovit orașul-port sudic Odesa și regiunea înconjurătoare în ultima săptămână, Ucraina a continuat să efectueze lovituri în interiorul Crimeei.

Marți, dronele ucrainene au lovit un depozit de muniții, la doar o săptămână după ce dronele de pe mare au lovit podul Kerci.

"Toate aceste ținte sunt ținte oficiale, deoarece le vor reduce capacitatea de a lupta împotriva noastră (și) vor ajuta la salvarea vieților ucrainenilor”, a spus Reznikov într-un interviu pentru CNN.

Întrebat dacă obiectivul Ucrainei este să dezactiveze definitiv podul, Reznikov a răspuns:

"Este o tactică normală să distrugi liniile logistice ale inamicului tău pentru a opri opțiunile de a obține mai multă muniție, de a obține mai mult combustibil, de a obține mai multă mâncare etc. De aceea vom folosi aceste tactici împotriva lor.”

Update 08:20 Forțele ucrainene au lovit șapte sisteme de artilerie inamice și două sisteme de război electronic.

În ultimele 24 de ore, unitățile ucrainene de rachete și artilerie au lovit un grup de personal rusesc, muniție și echipament militar, șapte sisteme de artilerie în poziție de tragere, două sisteme de război electronic și două sisteme de rachete sol-aer.

Declarația relevantă a fost făcută de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook, potrivit Ukrinform.

În ultima zi, trupele ruse au lansat o lovitură cu rachete și 65 de lovituri aeriene și au deschis focul cu sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS) de 84 de ori. În urma atacurilor teroriste rusești, au fost raportate victime în rândul civililor, precum și pagube cauzate caselor de locuit și altor infrastructuri civile.

Amenințarea cu rachete și lovituri aeriene rusești persistă în toată Ucraina, potrivit Statului Major.

Douăzeci și șase de lupte au avut loc în ultima zi.

În direcțiile Volyn și Polissia, situația operațională a rămas destul de neschimbată.

În direcțiile Siverskyi și Slobozhanskyi, trupele ruse își mențin prezența militară. Inamicul a lansat lovituri aeriene în apropiere de Veterynarne și Hranova din regiunea Harkiv. Peste 20 de așezări au fost afectate de loviturile rusești cu mortar și artilerie în regiunile Cernihiv, Sumi și Harkov.

În direcția Kupiansk, războinicii ucraineni țin cu fermitate apărarea. Rușii au lansat un atac aerian în apropiere de Novoselivske din regiunea Lugansk, precum și lovituri de artilerie și mortar asupra Krasne Pershe, Dvorichna, Zapadne, Kupiansk, Kyslivka și Berestove din regiunea Harkov.

În direcția Lyman, trupele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes la sud de Dibrova din regiunea Lugansk. 

Inamicul a lansat lovituri aeriene lângă Bilohorivka din regiunea Lugansk și Serebrianka, Spirne și Kuzmynivka din regiunea Donețk. 

Loviturile artileriei rusești au afectat Nevske din regiunea Lugansk și Torske, Verkhniokamianske, Spirne și Rozdolivka din regiunea Donețk.

În direcția Bakhmut, apărătorii ucraineni au respins cu succes atacurile rusești la est de Stupochky din regiunea Donețk și lângă Dyliivka. Inamicul a lansat lovituri aeriene lângă Klishchiivka, Predtechyne și Dyliivka.

 Peste 10 așezări au fost afectate de loviturile artileriei rusești.

Update 00:00 Administraţia Joseph Biden va furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară, în valoare de 400 de milioane de dolari, a anunțat Departamentul Apărării de la Washington.

Noul plan de asistenţă conţine drone militare de tip Hornet, fabricate de compania FLIR Systems, muniţie pentru sisteme antiaeriene, vehicule blindate şi obuze anti-blindaj.

Planul de asistenţă în materie de securitate este finanţat prin Programul prezidenţial de achiziţii (PDA), care îi permite preşedintelui să transfere echipamente din stocurile SUA fără aprobarea Congresului, în situaţii de urgenţă. Statele Unite ale Americii au furnizat Ucrainei, până acum, asistenţă militară în valoare de peste 43 de miliarde de dolari.

Război în Ucraina, 25 iulie | Oleksii Reznikov recunoaște la CNN că Ucraina e în întârziere cu contraofenisva

Război în Ucraina, 24 iulie | Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în întregul an 2022

Război în Ucraina, 23 iulie | Volodimir Zelenski, discuție cu Jens Stoltenberg despre inițiativa pentru cereale la Marea Neagră

Război în Ucraina, 22 iulie | Volodimir Zelenski, despre ritmul lent al contraofensivei: "Am început mai târziu decât mă așteptam"

Război în Ucraina, 21 iulie | Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre, cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale

×
Etichete: Război Ucraina
x close