Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 427 | Reacții prudente la Washington și Moscova după discuția dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, ziua 427 | Reacții prudente la Washington și Moscova după discuția dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 19:00 26 Apr 2023 Modificat la 21:39 26 Apr 2023
razboi 260423
Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kievul a încercat să îl ucidă pe Vladimir Putin cu drone
  • Un jurnalist italian a fost rănit într-un atac produs pe frontul din Ucraina
  • Reacții prudente la Washington și Moscova după discuția dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski
  • Nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina
  • Casa Albă insistă că orice plan de pace trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei
  • Rusia se pregătește să-l judece pe Aleksei Navalnîi pentru asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky
  • Xi Jinping și Volodimir Zelenski au discutat la telefon
  • Aviația NATO a interceptat avioane de luptă rusești deasupra Mării Baltice
  • Primele imagini cu celebrele bombe ghidate prin satelit, pe care armata ucraineană a început să le folosească
  • Avioane germane și britanice au interceptat trei aparate de zbor rusești deasupra Mării Baltice
  • Lula da Silva reiterează apelul pentru negocieri în scopul opririi invaziei ruse în Ucraina
  • Ucraina pregătește deja "măsuri prioritare” pentru când va fi eliberată Crimeea
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat marți că secretarul general al ONU Antonio Guterres a trimis o scrisoare președintelui Vladimir Putin cu privire la acordul cu cereale la Marea Neagră
  • Forţele ucrainene, cu baza pe malul vestic al fluviului Nipru, efectuează frecvent raiduri pe malul estic, în apropierea oraşului Herson, pentru a încerca să disloce trupele ruseşti
  • Ucraina, între ciocan și nicovală: fie contraofensiva are succes, fie negociază pacea cu rușii pe teritoriul său
  • Capul puternicei Biserici Ortodoxe din Rusia, Kirill a spus că ruşii care nu-şi servesc ţara sunt "duşmani interni.

Update 21:43: Kievul a încercat să îl ucidă pe Vladimir Putin cu drone

Serviciile secrete de la Kiev au încercat să îl ucidă, duminică, pe Vladimir Putin, cu o dronă explozivă, potrivit publicației germane Bild.

Update 19:43: Un jurnalist italian a fost rănit într-un atac produs pe frontul din Ucraina

Un jurnalist italian, de la cotidianul La Repubblica, a fost rănit în urma unui atac produs în Ucraina, atribuit forţelor militare ruse, iar interpretul care îl însoţea a fost ucis.

"Corrado Zunino, jurnalist al publicaţiei La Repubblica, rănit la umăr în cursul unui atac cu dronă comis în Herson, este în stare bună şi este monitorizat de Ambasada Italiei din Kiev. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a asigurat că va oferi colaborarea deplină a autorităţilor ucrainene", a declarat, prin Twitter, Antonio Tajani, ministrul italian de Externe şi vicepremier.

Update 19:28 Casa Albă a salutat discuția, purtată telefonic, între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele chinez Xi Jinping.

Washingtonul rămâne, însă, prudent în privința posibilității ca acest eveniment să ducă la un plan de pace.

"Salutăm vestea că a avut loc o convorbire telefonică între președintele Xi și președintele Zelenski. Credem că este un lucru bun. Spunem de ceva vreme că noi apreciem că e important ca președintele Xi și oficialii chinezi să examineze perspectiva ucraineană asupra acestei invazii ilegale și neprovocate a Rusiei", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

Întrebat dacă Beijingul poate ajuta la medierea unui acord de pace, Kirby a reiterat că un astfel de plan trebuie să țină cont de termenii președintelui ucrainean.

Moscova "a luat cunoștință" de disponibilitatea Chinei de a facilita negocierile cu Ucraina, în urma conversației telefonice dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Ea a estimat însă că, în condițiile actuale, negocierile sunt puțin probabile și a acuzat Kievul că respinge inițiativele Moscovei în aces sens. 

Ucraina a declarat în repetate rânduri că pacea va fi obținută doar în urma restabilirii granițelor și a recuperării peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

De asemenea, în ultimele săptămâni, au apărut informații convergente privind ofensiva ucraineană de primăvară, care ar urma să implice zeci de mii de militari și sute de blindate furnizate Kievului de aliații occidentali.

Update 18:15: Nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Ucraina şi Rusia au anunţat, miercuri, efectuarea unui nou schimb de prizonieri, implicând în total peste 80 de persoane, conform site-ului Tagesschau.de.

"Am adus acasă 44 de ucraineni", a declarat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev. Rusia a eliberat 36 de soldaţi ucraineni, şase ofiţeri şi doi civili capturaţi în cursul luptelor de la Mariupol.

Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că Ucraina a eliberat 40 de militari ruşi.

De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, în februarie 2022, Kievul a reuşit eliberarea a aproximativ 2.300 de prizonieri care se aflau în custodia forţelor militare ruse.

Update 18:00: Casa Albă insistă că orice plan de pace trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei

Preşedinţia SUA a salutat, miercuri, conversaţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu omologul să ucrainean, Volodimir Zelenski, dar a reafirmat condiţia că orice plan de pace trebuie să fie aprobat total de Kiev şi să implice respectarea suveranităţii Ucrainei.

"Statele Unite salută" discuţia lui Xi Jinping cu preşedintele Ucrainei, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională de la Washington.

John Kirby a reafirmat, conform cotidianului Le Monde, sloganul obişnuit al Administraţiei Biden: "Nimic pe tema Ucrainei fără Ucraina".

Totuşi, în condiţiile în care Xi Jinping a vorbit cu preşedintele Ucrainei, Kirby s-a declarat prudent în legătură cu iniţiativele de pace ale Chinei, subliniind că orice plan trebuie să fie rezultatul voinţei autorităţilor de la Kiev şi să se bazeze pe principiul respectării suveranităţii Ucrainei şi integrităţii teritoriale a ţării.

Update 16:15 Opozantul rus Aleksei Navalnîi, închis și condamnat în urma unor procese pe care le-a denunțat ca motivate politic, este vizat de alte două acțiuni judiciare instrumentate de procurori și aduse în fața instanței de judecată.

Navalnîi "se confruntă acum cu două mari procese: unul, pentru acuzații de extremism, iar celălalt, pentru acuzații de terorism", a precizat, miercuri, pe Twitter, Kira Yarmiș, purtătoarea de cuvânt a politicianului 

Un judecător a decis că disidentul încarcerat are la dispoziție 10 zile pentru a se "familiariza" cu documentele în dosarul de extremism deschis împotriva sa, notează CNN.

Decizia a fost luată în cadrul unei audieri cu ușile închise, care a avut loc într-un tribunal din Moscova.

Legat de cazul de terorism, acesta ar avea legături cu fapte petrecute în timp ce Navalnîi se afla în închisoare. 

Însuși Navalnîi a transmis - prin persoanele cu care i se permite să comunice din detenție - că dosarul de "terorism" este separat de cazul de extremism construit împotriva sa și că acest dosar ar urma să fie examinat de un tribunal militar.

Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție - înființată de Navalnîi și interzisă ulterior în Rusia - a declarat că procurorul din cazul de terorism va lua în considerare "episodul Tatarsky", ca parte a investigației.

Comitetul Național Antiterorism al Rusiei a susținut că explozia care l-a ucis pe bloggerul militar Vladlen Tatarsky într-o cafenea din Sankt Petersburg, în data de 2 aprilie anul curent, a fost planificată de serviciile speciale din Ucraina, cu participarea susținătorilor lui Aleksei Navalnîi.

Reprezentanții Fundației Anticorupție au negat acuzațiile.

Update 14:15 Președintele chinez Xi Jinping a discutat la telefon cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski

Informația a fost confirmată, miercuri, atât de președinția ucraineană, cât și de televiziunea de stat CCTV din China.

"Am purtat o discuție telefonică lungă și semnificativă cu președintele chinez Xi Jinping.

Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului ucrainean în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale", a precizat Volodimir Zelenski.

Presa internațională a remarcat disproporția în abordarea Beijingului față de războiul din Ucraina: în vreme ce președintele chinez Xi Jinping a efectuat, luna trecută, o vizită la Moscova și a avut mai multe runde de dialog față în față cu omologul rus Vladimir Putin, nu a existat niciun contact imediat la vârf cu partea ucraineană.

Update 13:15 Aparate de luptă germane și britanice au interceptat trei avioane rusești în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice.

Anunțul a fost făcut, miercuri, de Forțele armate germane, relatează CNN.

Două avioane militare Suhoi Su-27 și un Iliușini Il-20 zburau, din nou, fără semnal de transponder, a anunțat, pe Twitter, armata germană.

În contextul în care Estonia, Letonia și Lituania nu au avioane de luptă, NATO și-a asumat sarcina de a securiza spațiul aerian baltic începând din 2004.

În acest sens, aliații desfășoară în mod regulat avioane de luptă și personal în statele de la Marea Baltică învecinate cu Rusia.

La începutul lunii aprilie, forțele armate germane, Bundeswehr, au predat Marii Britanii comanda misiunii de supraveghere aeriană a NATO.

Update 11:15 Avem primele imagini din Ucraina cu celebrele bombe ghidate prin satelit, pe care armata a început să le folosească.

Este vorba de bombele inteligente JeiDAM care au fost livrate de americani în luna martie.

Imaginile cu distrugerile pe care acestea le provoacă au apărut însă abia acum.

Update 10:00 Trei avioane rusești au fost interceptate deasupra Mării Baltice de aparate de zbor din Germania și Marea Britanie. Avionalele rusești zburau fără a emite semnalele care ajută la identificare, potrivit Sky News. 

Trei avioane rusești au fost interceptate în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice, au anunțat reprezentanții forțelor aeriene germane. 

Mai multe avioane germane și britanice au fost trimise în misiune pentru a identifica cele trei aparate de zbor. Este vorba despre două avioane de vânătoare Sukhoi Su-27 și un avion Ilyushin Il-20.

Avioanele ruești zburau fără semnale de transponder, care oferă informații despre identificarea aeronavelor, au precizat reprezentanții forțelor aeriene germane.

Update 08:00 Lula da Silva, președintele Braziliei, reiterează apelul pentru negocieri, în scopul opririi invaziei ruse în Ucraina

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a criticat, marţi, invazia militară rusă în Ucraina și a subliniat că nimeni nu vorbeşte despre pace, cerând relansarea negocierilor pentru oprirea conflictului, conform agenţiei Reuters.

Aflat în vizită în Spania, Luiz Inacio Lula da Silva a reafirmat intenţia de a găsi o formulă internaţională pentru reinstaurarea păcii, catalogând conflictul izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina drept un "război nebunesc".

"Eu înţeleg perspectiva europeană asupra acestui conflict. Este inacceptabil ca o ţară să invadeze o altă ţară, dar este un război în care nu văd pe nimeni să vorbească despre pace", a afirmat preşedintele Braziliei.

Luiz Inacio Lula da Silva a cerut eforturi pentru pace "astfel încât Ucraina să îşi poată păstra teritoriul", retractând sugestia recentă privind eventuale concesii teritoriale.

De asemenea, preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva a criticat recent, în cursul unei vizite în China, abordarea Statelor Unite şi a Uniunii Europene.

"Statele Unite trebuie să înceteze stimularea războiului şi să înceapă să discute despre pace. Şi Uniunea Europeană trebuie să înceapă să discute despre pace", a afirmat Lula da Silva.

În replică, Washingtonul l-a acuzat pe preşedintele Braziliei că ar imita propaganda rusă şi chineză, potrivit Mediafax.

Update 00:00 Potrivit publicației Kyiv Independent, reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva, a declarat marți că Ucraina pregătește "măsuri prioritare" care vor fi luate după momentul eliberării Crimeei.

"Avem instrucțiuni din partea președintelui de a dezvolta și pregăti un plan de măsuri prioritare în Crimeea, care vor fi puse în aplicare imediat după degajarea acesteia. Am primit deja răspunsuri semnificative din partea autorităților de stat”, a declarat Tasheva.

În prezent, în Crimeea ocupată se află 180 de prizonieri politici, declară oficialii ucraineni.

La jumătatea lunii martie, Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a raportat, de asemenea, că Rusia își intensifica eforturile de mobilizare în întreaga peninsulă Crimeea.

Război în Ucraina, 25 aprilieUcraina, între ciocan și nicovală: fie îi reușește contraofensiva, fie negociază pacea cu rușii pe teritoriul său

Război în Ucraina, 24 aprilie O dronă ucraineană dotată cu dispozitive explozive s-ar fi prăbuşit la periferia Moscovei

Război în Ucraina, 23 aprilie Cel puțin cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov

Război în Ucraina, 22 aprilie Pericol de explozie la centrala nucleară de la Zaporojie

Război în Ucraina, 21 aprilie Șeful Pentagonului: ”Aliaţii au adus în Ucraina tancuri, blindate şi echipamente pentru nouă brigăzi”

×
Etichete: Război Ucraina
x close