Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 244. Vladimir Putin anunță o schimbare în războiul purtat de Rusia în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 244. Vladimir Putin anunță o schimbare în războiul purtat de Rusia în Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 19:22 25 Oct 2022 Modificat la 23:57 25 Oct 2022
razboi ucraina rusia 25 octombrie 2022
Război în Ucraina, ziua 244. Volodimir Zelenski, mesaj la opt luni de la începutul războiului | SUA avertizează Rusia Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin anunță o schimbare în războiul purtat de Rusia în Ucraina. Schimbarea ar fi premergătoare mobiliziării generale, estimează analistul militar Radu Tudor
  • Rusia efectuează exercițiul nuclear GROM în Marea Barents, spun surse guvernamentale de la București, citate de Antena 3 CNN
  • Vicepremierul Ucrainei le-a cerut refugiaților din străinătate să nu revină în țară
  • Democrații din Congres care i-au cerut lui Joe Biden să accepte  "un acord negociat" cu Rusia în Ucraina își clarifică poziția
  • "Șantajul energetic al lui Putin", denunțat în Parlament de noul premier din Italia
  • Serghei Lavrov amenință cu suspendarea acordului de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră
  • Gazdele ucrainene i-au pregătit președintelui Germaniei flori de iris, pentru a-i aminti de sistemele anti-aeriene IRIS-T pe care Kievul le solicită Berlinului
  • Președintele Germaniei, prima vizită în Ucraina de la începutul războiului
  • SUA, avertisment ferm pentru Federația Rusă
  • Volodimir Zelenski, mesaj pentru Vladimir Putin la opt luni de la începutul războiului
  • Viață extremă în Nikolaev, oraș bombardat continuu de ruși. Oamenii primesc apă cu cisterna, pentru că rețeaua urbană a fost distrusă
  • Omul cu care Putin a făcut "rocada" la conducerea Rusiei a vizitat o fabrică de tancuri
  • România va instrui aproape 200 de paramedici ucraineni în cadrul unui program NATO
  • Emmanuel Macron crede că sunt șanse de pace în Ucraina "când liderii și poporul ucrainean vor fi decis asupra termenilor"

Update 22:00. Rusia a informat Statele Unite că va organiza exerciţii ale forţelor nucleare

Administraţia de la Moscova a informat Washingtonul în legătură cu planul de organizare a unor exerciţii ale forţelor nucleare strategice, anunţă Departamentul american al Apărării, conform agenţiei Reuters.

"Statele Unite au fost înştiinţate şi, aşa cum am evidenţiat anterior, acesta este un exerciţiu anual de rutină efectuat de Rusia", a declarat marţi seară generalul american Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Din acest punct de vedere, Rusia se conformează obligaţiilor anuale în materie de control al armamentului şi angajamentelor în materie de transparenţă, de aceea transmite această înştiinţare", a subliniat oficialul american, fără a oferi detalii despre programul exerciţiilor strategice ruse, care probabil vor include teste cu rachete balistice.

Exerciţiile Rusiei intervin pe fondul tensiunilor cu Statele Unite şi NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Alianţa Nord-Atlantică a efectuat săptămâna trecută propriile exerciţii nucleare anuale, cu participarea Statelor Unite şi a altor 14 naţiuni aliate.

Update 19:45 Președintele rus Vladimir Putin a spus, marți, că este necesară "actualizarea" procedurilor și a reglementărilor pentru războiul din Ucraina.

Schimbările sunt necesare pentru succesul "operațiunii militare speciale", a arătat președintele rus, citat de CNN.

Președintele rus și-a formulat cerințele la prima reuniune a nou-constituitului Consiliul de Coordonare.

"Problemele privind actualizarea și îmbunătățirea procedurilor administrative au fost discutate de multe ori, dar în prezent situația este de așa natură încât acestea trebuie reexaminate din nou", a estimat Putin.

"Este nevoie de o amplă coordonare între toate structurile, între blocurile economice și de putere, dar și între regiuni", a adăugat el.

Noua poziție exprimată de președintele rus vine în contextul mai multor eșecuri militare ale armatei ruse în Ucraina, inclusiv în regiunile pe care Moscova susține că le-a anexat în septembrie.

"Sunt indicii că este posibilă o mobilizare generală în Rusia și recunoaștere oficială - de către Moscova - a războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina", a comentat realizatorul și analistul militar Radu Tudor.

Rusia a trecut recent printr-o așa-numită mobilizare parțială, care a determinat un exod al bărbaților vizați de încorporare.

Update 18:45 Rusia urmează să efectueze exercițiul nuclear anual numit GROM în Marea Barents, o regiune a Oceanului Arctic.

Acest exercițiu, derulat de Moscova în fiecare an, a fost amânat în 2022 de două ori.

Acum, confirmarea desfășurării exercițiului vine inclusiv din surse ale Guvernului României, transmite Antena 3 CNN.

Aliații NATO încearcă să înțeleagă motivele din spetele acestor amânări și așteaptă să vadă dacă este vorba despre un exercițiu sau de preparative premergătoare unui atac nuclear.

Se știe că Rusia are 5,977 de focoase nucleare.

Un atac nuclear rusesc ar trebui justificat de o agresiune asupra Rusiei.

Una dintre variantele vehiculate de analiști este cea în care însăși Rusia ar detona o așa-numită "bombă nucleară murdară", constituită din explozibili convențional și materiale radioactive.

O "bombă murdară" nu are efectul devastator al unei arme nuclare dar generează contaminare radioactivă, de care populația din zona afectată nu se poate proteja.

Moscova ar urma să dea vina pe Kiev pentru atacul cu "bomba murdară" și să lanseze un atac nuclear drept represalii.

Update 17:45 Atacurile rusești cu rachete de croazieră și drone iraniene kamikaze au distrus peste o treime din sectorul energetic din Ucraina.

Informația a fost actualizată marți chiar de președintele Volodimir Zelenski, care s-a adresat prin legătură video unei conferințe desfășurate la Berlin și dedicată reconstrucției Ucrainei după război.

Insistând că guvernul de la Kiev nu a primit încă niciun ban pentru planul său de reconstrucție a infrastructurii distruse în luptele cu armata rusă, Zelenski a indicat că atacurile Moscovei au drept scop să le facă ucrainenilor "viața cât mai grea" la iarnă.

În acest context, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk i-a îndemnat pe cetățenii care s-au refugiat în străinătate din calea războiului să nu se întoarcă în țară până în primăvară.

"Vă rog să nu vă întoarceți! Trebuie să trecem de iarnă. Din păcate, rețelele nu vor rezista. Vedeți ce face Rusia. Dacă aveți posibilitatea, rămâneți peste iarnă în străinătate', a îndemnat ea în declarații televizate, citate de agenția de presă Ukrinform.

Rusia a trecut la terorizarea populației civile, pentru că nu se poate lupta cu armata ucraineană şi pierde pe câmpul de luptă, a continuat Vereşciuk.

Atacurile cu rachete şi drone efectuate de Rusia între 10 şi 20 octombrie au avariat peste 400 de instalații în 16 regiuni ale Ucrainei, între care zeci de infrastructuri energetice.

Potrivit procurorului general al Ucrainei, Andrii Kostin, Rusia a lansat de la începutul războiului 85 de atacuri asupra instalațiilor energetice  ucrainene, dintre care 51 doar în luna octombrie.

Update 15:45 Șefa grupului de democrați din Camera Reprezentanților care i-au cerut președintelui american Joe Biden să-și schimbe strategia în Ucraina și s-au pronunțat pentru un "acord negociat" cu Moscova a venit cu precizări în legătură cu acest demers.

The Washington Post a relatat că grupul de 30 de semnatari i-a scris lui Biden pentru a-i cere să caute să negocieze "direct cu Rusia".

Însă lidera semnatarilor, Pramila Jaypal, spune că grupul își menține "sprijinul fără echivoc" pentru Ucraina, după ce scrisoarea către Joe Biden a atras critici la Washington.

Jake Auchincloss, reprezentant democrat de Massachusetts, a numit documentul "o ramură de măslin întinsă unui criminal de război care pierde lupta".

"Doresc să mă exprim clar: ca membri ai Partidului Democrat, suntem uniți în angajamentul nostru fără echivoc de a sprijini Ucraina în lupta sa pentru democrație, în fața invaziei ilegale și scandaloase a Rusiei și nimic din scrisoare nu pledează pentru o schimbare a acestui sprijin", a arătat lidera grupului de semnatari.

"Diplomația este un instrument important care poate salva vieți, însă este doar un instrument. Așa cum am clarificat explicit în scrisoarea noastră și cum vom continua să o facem, susținem angajamentul președintelui Biden și al administrației sale de a nu negocia nimic în legătură cu Ucraina fără participarea Ucrainei", a concluzionat Pramila Jaypal, conform CNN.

Update 14:30 Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a promis, marți, că țara sa va rămâne un "partener de încredere" al NATO pentru susținerea Ucrainei în fața agresiunii Rusiei.

Giorgia Meloni, prima femeie prim-ministru din Italia, a vorbit despre "șantajul lui Vladimir Putin"

În primul său discurs în fața Parlamentului, de când a preluat mandatul de premier, Meloni a spus că nu va ceda presiunilor președintelui rus Vladimir Putin.

"A ceda la șantajul lui Putin cu energia nu ar rezolva problema, ci ar agrava-o, deschizând calea către alte pretenții și șantaje", a arătat ea.

Situația Italiei nu permite să se piardă timpul, a susținut ea în timpul prezentării programului său de guvernare pe cinci ani.

Meloni urma să treacă, marți, de votul de încredere în Camera inferioară a Parlamentului de la Roma.

Votul de încredere din Senat este programat miercuri.

Update 13:30 Ministrul rus de Externe amenință cu blocarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Serghei Lavrov afirmă că mai este "mult de muncă", pentru a prelungi acordul din luna august, care îi permite Ucrainei să exporte prin Marea Neagră recolta cerealieră.

Oficialul rus susține că doar 7% din exportul total de cereale ajunge în țările sărace.

E motivul pentru care, acum, ministrul rus vrea ca ONU să-i spună clar ce destinație are grâul exportat.

Update 13:10 La prima sa vizită în Ucraina de la începutul războiului declanșat de Rusia, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a făcut angajamente de continuare a sprijinului pentru Kiev.

"Mesajul meu către poporul ucrainean este: 'Vă puteți baza pe Germania. Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar, politic, financiar și umanitar.' Să nu uităm niciodată ce înseamnă acest război pentru oamenii de aici. Cu toate greutățile pe care conflictul le aduce și pentru noi în Germania, să privim, pentru o clipă, prin ochii ucrainenilor", a spus Steinmeier, conform CNN.

Sursa citată amintește că, anul acesta, președintele Germaniei a avut două tentative ratate de a vizita Ucraina.

Primul eșec a fost aprilie, când autoritățile de la Kiev i-au respins vizita din cauza legăturilor cu Rusia.

A doua tentativă ratată a fost săptămâna trecută, când vizita sa a fost anulată din motive de securitate.

Marți, la Kiev, gazdele au pregătit pentru oaspetele de rang înalt un buchet de flori de iris ambalate într-o folie galbenă legată cu o panglică albastră - culorile drapelului național ucrainean.

Presa ucraineană notează că este vorba despre un apropo subtil la livrarea de sisteme germane de apărare anti-aeriană IRIS-T, solicitate insistent de Kiev.

Update 12.10. Primarul orașului Melitopol, din sudul Ucrainei, Ivan Fedorov, a anunțat că în timpul nopții s-au auzit aproximativ șapte explozii în zonă, relatează Ukrainska Pravda.

”Invadatorii sunt din nou neliniştiţi în zona Melitopol. Noaptea trecută a fost fierbinte pentru ei în satul Svetlodolinskoye. Localnicii au numărat aproximativ șapte explozii puternice. Era fum de pe marginea podului de cale ferată”, a precizat primarul.

De asemenea, în această dimineață, o mașina a explodat lângă clădirea companiei de televiziune din Melitopol, a declarat o sursă pentru agenția rusă RIA Novosti.

Update 10.35. Președintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit astăzi în Ucraina pentru prima vizită după invazia Rusiei, aceasta fiind prima sa deplasare în această țară de la începutul războiului, potrivit CNN.

Aceasta este prima vizită a lui Steinmeier în Ucraina, de la începutul războiului, după două încercări eșuate, mai întâi în aprilie, când nu a fost invitat din cauza legăturilor sale cu Rusia și apoi săptămâna trecută, când călătoria sa a fost anulată din motive de securitate.

Update 09.30. Imagini terifiante au fost surprinse în Ucraina, într-un aşa-zis cimitir de rachete. Peste o mie de rachete distruse, folosite de Rusia în încercarea de a şterge Harkov de pe hartă, au fost depozitate acolo.

Proiectilele au fost doborâte de sistemele de apărare anti-rachetă şi adunate de apărători. Volodimir Zelenski a anunţat că armata rusă a lansat aproximativ 4.500 de rachete de la începutul războiului până în prezent.

Update 08.15. Statele Unite ale Americii avertizează ferm Federaţia Rusă că va suporta consecinţe dacă lansează fie o bombă nucleară, fie una radiologică. Şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să evite acţiunile de escaladare a conflctului cu Ucraina.

Mesajul pentru Moscova al şefului NATO a venit după discuţia cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu Ben Wallace, ministru în exerciţiu al Apărării în Marea Britanie. Moscova a pretins anterior că Ucraina ar fi cea care ar lansa astfel de atacuri.

Update 08.00. La opt luni de la începutul războiului din Ucraina, preşedintele Volodimir Zelenski spune că armata lui distruge aşa-numita a doua armată a lumii.

Liderul de la Kiev a declarat că Ucraina eliberează teritoriile ocupate pas cu pas, însă nu există timp de relaxare, mai ales că urmează cea mai grea iarnă din istoria ţării.

Update 07.15. Organismul de supraveghere nucleară al ONU a anunțat că va trimite o echipă pentru a inspecta două situri din Ucraina, la cererea guvernului.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor examina siturile pentru a vedea dacă există semne de "activități nucleare nedeclarate", au declarat oficialii.

Locația instalațiilor nu a fost anunțată, dar directorul general Rafael Grossi a declarat că una dintre ele a fost inspectată luna trecută.

Această decizie vine pe fondul acuzațiilor rusești potrivit cărora Kievul se pregătește să folosească bombe murdare.

"Am vorbit cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, despre acuzaţiile false ale Rusiei că Ucraina se pregăteşte să utilizeze o bombă radiologică pe propriul teritoriu. Aliaţii din cadrul NATO resping aceste acuzaţii", a declarat Jens Stoltenberg, luni seară, prin Twitter.

"Rusia nu trebuie să folosească aceste acuzaţii ca pretext pentru escaladarea conflictului. Rămânem constanţi în susţinerea Ucrainei", a subliniat Jens Stoltenberg.

"Acuzaţia că Ucraina pregăteşte utilizarea unor dispozitive radiologice pe propriul teritoriu, pentru eliberarea căruia luptă în condiţii atât de grele, este absurdă", a declarat Jens Stoltenberg anterior, într-un interviu acordat site-ului Politico.eu.

"Noi suntem îngrijoraţi că aceste acuzaţii se înscriu într-un model pe care noi l-am observat în trecut din partea Rusiei în Siria, dar şi la începutul războiului sau chiar înainte de începerea războiului, în februarie. Rusia îi acuză pe alţii că fac ceea ce intenţionează să facă ei. Rusia nu ar trebui să lanseze acuzaţii false sau să utilizeze pretexte pentru a escalada şi mai mult conflictul din Ucraina", a subliniat Jens Stoltenberg.

Război în Ucraina, 24 octombrie | Stoltenberg, avertisment pentru Rusia: ”Nu ar trebui să lanseze acuzaţii false”

Război în Ucraina, 23 octombrie | Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat rachete şi drone asupra oraşului Nikolaev 

Război în Ucraina, 22 octombrie | Primul oraş rusesc evacuat din cauza atacurilor ucrainene!

Război în Ucraina, 21 octombrie | Confruntat cu pierderea puterii, Putin ar putea decide distugerea lumii, susține un fost consilier al președintelui rus

Război în Ucraina, 20 octombrie | Putin și-a pus o plasă de camuflaj în cap și a tras cu arma în poligonul unde sunt instruiți recruții mobilizați pentru Ucraina

×
Etichete: Război Ucraina
x close